صفحه نخست >>  عمومی >> یادداشت کوتاه
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۱۰  ، 
کد خبر : ۳۳۷۵۰۴

ناکامی بزرگ عربستان در لبنان

سیاست تفرقه افکنانه و ضد امنیتی عربستان سعودی، جایگاهی در میان مردم منطقه ندارد و این کشور مجبور است در رفتارهای خود بازنگری کند. 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بصیرت لبنان در چند سال اخیر تبدیل به محل منازعه عربستان با رقبای خود شده است. از این عربستان سعودی بدنبال برهم زدن امنیت سیاسی و اقتصادی این کشور برآمد. موضوعی که خواسته یا ناخواسته در راستای سیاست های رژیم صهیونیستی تعریف می شود. سیاست های عربستان سعودی و جریانات مورد حمایت این کشور، همواره با کمترین استقبال مردمی روبه رو بوده است. بطوری که نتایج انتخابات اخیر نیز تایید کننده  این موضوع می باشد. در حالی که قرار بود نتایج انتخابات پارلمانی لبنان عصر روز دوشنبه اعلام شود اما منابع این کشور گزارش دادند که این مسئله کمی به تعویق افتاده است. اما با توجه به نتایج اولیه که در حوزه‌های انتخابیه متعدد توسط وزارت کشور لبنان اعلام می‌گردد شاید بتوان تا حدودی چشم‌انداز سیاسی و وزنه پارلمانی این کشور را پیش‌بینی کرد.
از همان ابتدا برآوردها و نتایج نشان می‌داد که حزب‌الله و جنبش امل که به عنوان 2 جریان شیعی داخل یک ائتلاف قرار دارند همه 27 کرسی شیعیان در پارلمان را در حوزه‌های مختلف همانند دوره‌های گذشته به دست آورده‌اند. اما چالش اصلی بر سر 2 جریان اصلی دیگر در این انتخابات یعنی مسیحیان و مسلمانان اهل سنت است.
در سطح اهل سنت میزان مشارکت در انتخابات بسیار کم بود و نسبت به دوره گذشته 15 درصد کاهش داشت.
 در شرایطی که سفارت عربستان حتی تا لحظه پایانی و نیز هنگام برگزاری انتخابات نیز دست از تکاپو برای ترغیب سنی‌ها جهت رفتن پای صندوق‌های رای برنمی‌داشت؛ اما نتایج مورد نظر آن حاصل نشد.
کمپین «فواد سنیوره» نخست‌وزیر اسبق لبنان که به نوعی در این دوره از انتخابات جایگزین سعد حریری شده بود ، در حوزه‌های بیروت و صیدا و دیگر مناطق لبنان تحت تاثیر حضور کم سنی‌ها قرار گرفته و بسیاری از کرسی‌های خود را از دست داد و به این ترتیب بخش بزرگی از برنامه‌های عربستان برای انتخابات لبنان تا اینجا شکست خورده است.
اما درباره مولفه مسیحیان، شرایط در این دوره کمی متفاوت‌تر از ادوار قبلی بود. سمیر جعجع که بعد از حذف سعد حریری از معادلات سیاسی عربستان تبدیل به مهره اصلی این کشور در لبنان شده است تلاش دارد در غیاب حریری خود را به عنوان برجسته‌ترین رهبر ائتلاف غربگرای 14 مارس معرفی کند. وی به همین منظور در جریان انتخابات پارلمانی لبنان نیز تحت حمایت و پوشش بالای عربستان سعودی قرار داشت و از چند ماه قبل همه تلاش خود را صرفا متمرکز بر هجمه و اتهام‌زنی علیه حزب‌الله و ائتلاف آن کرده بود.
با اعلام اولیه نتایج آرای انتخاباتی در حوزه مسیحیان که به موجب آن گفته می‌شد حزب نیروهای لبنانی به ریاست سمیر جعجع 23 کرسی را در مقابل 16 کرسی جریان آزاد ملی به دست آورده است، طرفداران جعجع شادی زودهنگامی را آغاز و تصور کردند که نتیجه نهایی نیز به همین شکل خواهد بود.
در مقابل موجی از ناامیدی میان طرفداران جریان آزاد ملی که در ائتلاف حزب‌الله قرار دارند به وجود آمد و احساس کردند که ممکن است وزنه سیاسی خود در لبنان را از دست بدهند. تا ساعات پایانی عصر رور دوشنبه اوضاع به همین منوال بود اما شرایط به شکل ناگهانی تغییر کرد.
درحالی که شمارش آرای انتخاباتی همچنان ادامه دارد و در 12 حوزه از 15 حوزه لبنان به پایان رسیده، حزب نیروهای لبنانی 5 کرسی که متعلق به متحدانش بود را از دست داده و شمار کرسی‌های آن به عدد 18 رسید. درحالی که این وضعیت برای جریان آزاد ملی کاملا متفاوت بود و این جریان توانست 4 کرسی دیگر در منطقه عکار به دست بیاورد.
به این ترتیب پیش‌بینی می‌شود که فراکسیون جریان آزاد ملی با 3 کرسی متحدان خود در این دوره 22 نماینده داشته باشد، درحالی که تا این لحظه کرسی‌های حزب نیروهای لبنانی و متحدانش عدد 18 را نشان می‌دهد.
البته در این میان باید به نیروهای جدیدی که در این دوره از انتخابات پارلمانی لبنان حاضر شدند نیز اشاره کنیم؛ نیروهایی که در جریان اعتراضات اکتبر 2019 لبنان به وجود آمده و امید زیادی به کسب کرسی پارلمانی دارند. البته در سایه غیبت سعد حریری و جریان المستقبل در انتخابات، میزان آرای نیروهای مذکور شاید قابل قبول باشد اما به طور کلی شانس چندانی برای حضور پررنگ در پارلمان ندارند.
با این تفاسیر به نظر می‌رسد که فضای سیاسی لبنان در 4 سال پیش رو تفاوت چندانی با دوره قبلی نداشته باشد و حتی اگر ائتلاف حزب‌الله چند کرسی را نیز از دست بدهد موقعیت کلی این ائتلاف تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد. البته تا پایان اعلام نتایج باید منتظر ماند به ویژه اینکه ممکن است تغییراتی در آرای مولفه مسیحیان مشاهده شود. 
نکته پایانی این است که شرایط در لبنان به هیچ وجه مورد انتظار عربستان سعودی نبوده است و این کشور علی رغم تلاش برای تضعیف جایگاه حزب الله و جریانات همسو باوی، بازم نتوانست به پیروزی سیاسی در این کشور دست پیدا کند. در مجموع تحولات منطقه موجی از ناکامی را برای عربستان سعودی رقم زده است. تحولات منطقه در لبنان، یمن، عراق، سوریه، افغانستان و ... نشان می دهد که سیاست تفرقه افکنانه و ضد امنیتی عربستان سعودی، جایگاهی در میان مردم منطقه ندارد و این کشور مجبور است در رفتارهای خود بازنگری کند. 

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات