حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امشب (شنبه) دوم دی ماه پس از پایان کنفرانس بینالمللی تهران در خصوص فلسطین در نشستی خبری به تشریح برگزاری این کنفرانس پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
*یمنیها خودشان امکانات بالایی دارند
وزیر خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس درباره طرح ادعاها از سوی کاخ سفید علیه ایران مبنی بر دست داشتن در حملات یمن به کشتیهای اسرائیلی عنوان کرد: اقدامی که یمنیها انجام میدهند. یمنیها خودشان امکانات بالایی دارند، موشک و پهپاد دارند تجهیزات نظامی قوی در داخل یمن در اختیارشان است. این وضعیت هم از گذشته یمن داشته و موضوع جدیدی نیست. اینکه یمن به صراحت موضع خود را اعلام کرده و سخنگوی رسمی دولت یمن به صورت روزانه اقداماتی که انجام میدهند اعلام میکنند.
وی گفت: این یک تصمیم کاملا یمنی در دفاع و حمایت از غزه است. این اتهام آمریکا علیه ایران بی اساس است و به صراحت به طرفهای غربی و آمریکا گفتهایم که شما شاهد بودید در ماجرای ترور سردار شهید قاسم سلیمانی عزیز ایران اعلام کرد، اقدام کرد و با 13 موشک بالستیک نقطه زن استراتژیکترین پایگاه آمریکایی به نام عین الاسد را در عراق هدف قرار داد و بعد از آن هم مسؤولیت آن را پذیرفتیم و صراحتا نیز اعلام کردیم. ضمن اینکه موضع ما در حمایت از فلسطین روشن است اقداماتی که دیگران انجام میدهند نباید به حساب گروههای نیابتی ایران گذاشته شود.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: ما هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم. این گروههای نیابتی که آمریکا از آنها یاد میکند، گروههای واقعی هستند که در راستای امنیت ملی، استقلال و منافع ملی کشورشان و امنیت منطقه اقدام میکنند.
* راهکار ایجاد ائتلاف در دریای سرخ نیست
وزیر خارجه در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره تشکیل ائتلاف دریایی آمریکا در دریای سرخ و تلاش برای گسترش آن نیز گفت: آمریکاییها به نظرم در این موضوع قبل از اینکه بخواهند برای ایجاد ائتلافی که نتیجه آن هم کمکی به وضعیت نخواهد کرد، تلاش کنند، باید دست از نسلکشی، جنایت جنگی، محاصره انسانی و کوچ اجباری ساکنان غزه و در آینده در رویاهای رژیم جعلی اسرائیل به مناطقی در مصر و اردن بردارند.
وی افزود: آمریکا دست از حمایت خود از رژیم صهیونیستی که جنایتکارترین رفتار را در ۷۷ روز گذشته نشان داده، بردارند.
وزیر خارجه تصریح کرد: نیاز به ائتلاف نیست، دست از حمایت از جنایتکار بردارند. منطقه امنتری را خواهند دید و شرایط بهتری حتی برای انتقال انرژی در منطقه فراهم خواهد بود.
وی با بیان اینکه برای ایران امنیت منطقه بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: ما به دنبال گسترش دامنه جنگ نیستیم. ما از اینکه آمریکا دست اسرائیل را همه گونه باز گذاشته است و امروز تمام پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه تسلیحات به تلآویو ارسال میکنند و فرماندهان نظامی، اطلاعاتی و مقامات سیاسی آمریکا با تمام توان در خدمت اسرائیل در نسل کشی مردم غزه کمر همت بستهاند، این را خطای استراتژیک آمریکا میدانیم.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: راهکار ایجاد ائتلاف در دریای سرخ نیست، راهکار متوقف کردن ریختن خون سرخ زنان، کودکان و غیرنظامیان غزه و کرانه باختری فلسطین است.
* در هفت اکتبر سیستم سیاسی و امنیتی رژیم اسرائیل به کلی فرو پاشید
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا با توجه به سفرهایی که در این مدت از جمله سفر به قطر داشتید در سطح کشورهای منطقه و اسلامی به راهکار عملیاتی دست یافتید که آمریکا به عنوان حامی رژیم صهیونیستی به آتش بس کوتاه مدت یا دائم مجاب شود؟ گفت: روز گذشته بعد از چانهزنیهای فراوان قطعنامهای در حمایت از ارسال گسترده کمکهای انساندوستانه به سراسر غزه در شورای امنیت تصویب شد، اما متاسفانه آمریکا حاضر نشد در این قطعنامه توقف جنایات جنگی را بپذیرد.
وی گفت: از ابتدا به صراحت اعلام کردیم که براساس قرائن، شواهد و اطلاعات دقیقی که از داخل فلسطین اشغالی در اختیار داشتیم که در هفت اکتبر سیستم سیاسی و امنیتی رژیم اسرائیل به کلی فرو پاشید، اما ماشین جنگی اسرائیل با فرماندهی و مدیریت نظامیان آمریکایی اقدام به قتل عام، کشتار و نسل کشی در غزه کرد.
وزیر خارجه افزود: اکنون وضعیت به گونهای است که مقاومت علیرغم صحنههای دلخراش از کشتار زنان و کودکان در رسانهها میبینید به ویژه از زمانی که نیروهای نظامی اسرائیل به صورت زمینی وارد غزه شدند، مقاومت فرصت جدیدی را پیدا کرده برای مقابله رویاروی. این چیزی است که رژیم اسرائیل و نظامیان اسرائیل از آن ترس و وحشت داشتند.
امیرعبداللهیان افزود: نتیجه مقاومت قهرمانانه مردم در غزه، علیرغم بمبارانهای شدید و وحشیانه در حال حاضر بیش از هفتصد هزار تن از ساکنان غزه هنوز در شمال غزه زیر بمبارانها به حیات خود ادامه میدهند و حاضر نشدند با فشار اسرائیل کوچ اجباری کنند و به جنوب غزه بروند. هر چند روزهای بعد ثابت کرد که مقامات رژیم جعلی اسرائیل دروغ میگویند و جنوب غزه هم منطقه امن نیست و شما در هفتههای اخیر شاهد بودید در خان یونس و بخشهای دیگری از جنوب غزه چه فجایعی در حال رخ دادن است.
* آمریکا و رژیم صهیونیستی در موضوع غزه و کرانه باختری به بن بست رسیدهاند
وی گفت: هدف اصلی آنها انتقال اهالی غزه به بخشهایی از صحرای سینا در مصر بود. اما از منظر آمریکا و اسرائیل، تداوم وضعیت موجود امکانپذیر نیست. علیرغم هیاهوها و مصاحبههای شبانه مستمر مقامات سیاسی و نظامی رژیم جعلی اسرائیل، آمریکا و این رژیم به اتفاق هم در موضوع غزه و کرانه باختری به بن بست رسیدهاند. امروز سخن از چگونگی خروج آبرومندانه آمریکا از جنگ غزه است.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: امروز در درون کاخ سفید درگیریهای سیاسی وجود دارد مبنی بر اینکه چرا آمریکا تا این حد خود را به اسرائیل در غزه گره زد که حال باید برای خروج آبرومندانه خود از غزه تلاش کند.
وی با یادآوری این نکته که البته آمریکا حامی جدی و صد در صدی اسرائیل است، افزود: تغییری در این رویکرد آمریکا نمیبینیم، ولی در اینکه آمریکا امروز حاضر نیست شکستی که اسرائیل در مقابل مقاومت خورد. چرا شکست؟ چون آنها گفتند ما عملیات را تا نابودی کامل حماس ادامه میدهیم. امروز رهبران حماس طرف مذاکره هستند برای یک آتش بس پایدار، برای تبادل اسرا و برای اینکه آینده سیاسی غزه چگونه اداره شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنها گفتند ما جنگ را ادامه میدهیم برای اینکه تمام امکانات و تجهیزات حماس و مقاومت را از بین ببریم. در روزهای اخیر صحبت از این میکنند که ما در حال نزدیک شدن به مکانی هستیم که فرمانده عملیات هفت اکتبر آقای یحیی سنوار پنهان شده است. در هر مرحله عقبنشینی آمریکا و رژیم صهیونیستی اما به موازات این کشتارها و جنایات امروز در منطقه و سطح بینالمللی سخن از این است که چگونه باید توقف این جنایات جنگی انجام شود اما برای آمریکا و رژیم صهیونیستی نحوه اداره غزه پس از جنگ موضوع اساسی است که آنها در این چارچوب تلاش میکنند.
* رهبران مقاومت ایدههای مهمی را برای مرحله سیاسی در مقابل خودشان دارند
امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤالی درباره دیدار اخیرش با اسماعیل هنیه و موضوع برقراری آتش بس و همچنین بحث گسترش دامنه جنگ اظهار داشت: در دیدار اخیرم در دوحه در آستانه سفرش به مصر و درباره برخی طرحهای سیاسی که در خصوص چگونگی توقف جنگ تبادل اسرا و مسائل آینده فلسطین و غزه وجود دارد مشورت کردیم.
وی افزود: اسماعیل هنیه و زیاد نخاله و دیگر رهبران مقاومت حماس و جهاد اسلامی ایدههای مهمی را برای مرحله سیاسی در مقابل خودشان دارند. آنها سناریوهای متعددی را هم در مقاومت میدانی در جنگ و هم در راهکارهای سیاسی برای آینده پس از جنگ با هدف احقاق حقوق مردم فلسطین دنبال میکنند. وضعیتی که الان در منطقه وجود دارد ما سطحی از گسترش دامنه جنگ را شاهدیم. شاید در ۷۰ روز گذشته بدون استثنا حداقل بخش مهمی از تماسهای مقامات غربی و پیامهای مقامهای آمریکایی به ما تمرکز داشت به اینکه اتفاقاتی که در حوزه گسترش دامنه جنگ رخ میدهد توسط ایران مدیریت و کنترل شود.
وزیر خارجه افزود: قبلا هم اعلام کردیم جبهه لبنان و حزبالله متناسب با صلاحدید خود تصمیم گرفت و وارد درگیری و جنگ در حمایت از غزه در جبهه جنوب لبنان و شمال سرزمینهای اشغالی فلسطین شد. نیروهای یمنی و کشور یمن به نفع غزه و با هدف توقف جنایات جنگی در غزه اقداماتی را انجام داد. اقدامات در یمن صرفا توسط یک گروه انجام نمیشود بلکه صنعاء و حکومت حاکم در یمن در این رابطه تصمیم قاطع خود را گرفتند.
وی بیان کرد: گروههایی که در عراق و سوریه فعال هستند پایگاههای نظامی آمریکا را هدف قرار دادند. ما به صورت مرتب اطلاعاتی را از آمریکاییها دریافت میکنیم که چند پایگاه آنها مورد هدف قرار گرفته و خسارتهایی دیدهاند. آمریکاییها مرتب درخواست دارند که ما برای توقف این روند کمک کنیم.
به گزارش فارس، این دیپلمات عالیرتبه ایرانی گفت: به صراحت به آمریکا گفتیم شمایی که در یک طرف جنگ قرار دارید در موقعیتی نیستید که دیگران را به توقف و عدم گسترش دامنه جنگ دعوت کنید. ضمن اینکه ما از حقوق ملت فلسطین دفاع میکنیم و مواضع روشن و صریحی داریم، اما اینکه در حوزه گسترش دامنه جنگ دیگر کشورها، گروهها و مسلمانان و ... چگونه تصمیم گرفتند و چگونه عمل میکنند این یک تصمیم کاملا لبنانی، یمنی، عراقی و سوری است و در آن چارچوب اقدام انجام میشود.
* درخواستی که آمریکا مطرح کرد
امیرعبداللهیان اضافه کرد: آمریکا در مقطعی از ما خواستند توصیه کنیم گروهها و کشور یمن اقدامی را علیه منافع آمریکا در منطقه و یا حتی علیه رژیم صهیونیستی انجام ندهد. ما به صراحت گفتیم آنها براساس مصالح خود تصمیم گرفتند چگونه از غزه حمایت کنند اما ما نیز هرگز به آنها نه دستوری دادهایم و نه دستور خواهیم داد که اقدامات خود را متوقف کنند. این موضوع به خود آنها و شرایط و تحولات منطقه برمیگردد.
وی گفت: سؤال این است که امروز کرانه باختری و غزه چه وضعیتی پیدا کرده است و از سمت و سوی حرکت به کدام جهت است. آنچه میبینیم و حس میکنیم علیرغم میل نتانیاهو و رژیم جعلی اسرائیل برای تداوم جنگ علیه غزه و کرانه، ولی حامیان اسرائیل به این جمع بندی دارند نزدیک میشوند که جنگ راهحل نیست بلکه حیثیت آمریکا را به چالش کشیده است.
* آمریکا متهم نیست، بلکه خود مجرم است
وزیر خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اتهام مطرح شده از سوی آمریکا درباره دخالت ایران در حملات یمن به کشتیهای اسرائیلی گفت: آمریکا، ایران را متهم میکند؛ این در حالی است که خودش در کنار اسرائیل در جنگ قرار دارد. اگر امروز ایران به نادرستی از سوی آمریکا متهم میشود، آمریکا متهم نیست، بلکه خود مجرم است و باید در دادگاه جنایتکاران جنگی در کنار خلبانان و مقامات نظامی و امنیتی و سیاسی اسرائیل مقامات ذیربط آمریکایی نیز محاکمه شوند و عدالت درباره رفتار آمریکا در ۷۷ روز گذشته حکم کند.
* روابط ایران و مصر
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره روابط ایران و مصر و تماس تلفنی روسای جمهور دو کشور اظهار داشت: در شهریور توافقی را با سامح الشکری وزیر خارجه مصر داشتیم برای بازگشت روابط دو کشور به حالت طبیعی و در این مسیر دیدار روسای جمهور را در حاشیه نشست ریاض داشتیم و توافقات مهمی بین روسای جمهور صورت گرفت و امروز بخشی از حرکت ما برای بازگشت روابط به حالت عادی را در چارچوب تماس تلفنی روسای جمهور شاهدیم.
وی افزود: امیدواریم در زمان مناسب براساس طراحی که بین وزرای خارجه دو کشور مورد توافق قرار دارد شاهد توسعه و پیشرفت مناسبات دو کشور باشیم. توسعه روابط را به نفع دو کشور و منطقه و جهان اسلام میدانیم.
خبرنگاری از امیرعبداللهیان پرسید آیا ایران و کشورهای دارای عضویت دائم در شورای امنیت مثل روسیه برنامهای برای آتش بس سریعتر در غزه که وی پاسخ داد: ما از ابتدای جنگ ضمن اینکه مواضع خود را به صراحت اعلام کردیم و در پیامهایی که به ما داده میشد. طرف آمریکایی دائم تأکید میکرد ما به دنبال گسترش جنگ نیستیم و ما هم در پاسخ به برخی پیامها میگفتیم که ایران هم به دنبال گسترش جنگ نیست. اما مواضع خود را در حمایت از مقاومت محفوظ داشته و خواهیم داشت. آتش بس از ساعات اولیه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه در دستورکار ما قرار داشت. ما با روسیه رایزنیهای نزدیک و مستمر داشتیم با برخی کشورهای عضو دائم شورای امنیت مثل فرانسه و انگلیس و همچنین با آلمان در این رابطه گفتوگو کردیم. امروز حتی اروپا متفاوت از آمریکا و اسرائیل از موضوع آتش بس و ارسال کمکهای انساندوستانه حمایت میکند.
وی افزود: همه ظرفیتهای موجود بینالمللی و ظرفیت اعضای شورای امنیت هدف رایزنیهای دیپلماتیک و بینالمللی ما برای توقف نسل کشی در غزه ماست.
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی در ابتدای این نشست با اشاره به مهمانان شرکت کننده از ۶۹ کشور در این نشست گفت: این نشانگر آن است که نسبت به موضوع فلسطین توجه جهانی یک محوریت مهمی را در بر گرفته است. امروز صبح دو پنل را در مکان هتل آزادی تهران با حضور مهمانان خارجی داشتیم.
وزیر خارجه ادامه داد: هدف ما این است که نسبت به آینده فلسطین تأکید ویژهای از سوی تشکلهای بینالمللی داشته باشیم. در اینکه فلسطین متعلق به فلسطینیهاست و اینکه برخی کشورها در روزهای اخیر تلاش میکنند به جای مردم فلسطین و غزه تصمیم بگیرند خطایی است که در ۷۵ سال گذشته آمریکا و برخی متحدان آمریکا انجام دادند. در روند سیاسی که پس از توقف جنایات جنگی در زمان مورد توافق انجام خواهد شد، تمرکز بر احقاق حقوق فلسطینیها از مسیر حق تعیین سرنوشت توسط فلسطینیها مورد تأکید ویژه قرار دارد.
امیرعبداللهیان گفت: در ۷۷ روز گذشته در گفتوگوها با مقامات جهان عنوان کردم که ریشه آنچه امروز شاهد هستیم به هفت اکتبر برنمیگردد. هفت اکتبر یک اقدام افتخارآفرین از سوی مقاومت و حماس بود. اما ریشه مسأله فلسطین به ۷۵ سال قبل و موضوع اشغالگری برمیگردد.
وی به یکایک خبرنگاران و تصویربردارانی که در این مدت در لبنان، غزه و کرانه باختری به شهادت رسیدهاند، ادای احترام کرد و افزود: در آینده نزدیک برنامه ویژهای را برای ادای احترام و قدردانی از تلاش شهدای خبرنگار و اصحاب رسانه در نسل کشی اخیر در غزه و کرانه باختری ترتیب خواهیم داد.