به گزارش بصیرت، موضوع کاهش مصرف انرژی و ناترازی انرژی در سالهای گذشته محل بحث جدی در کشور بوده است. به اعتقاد کارشناسان مصرف انرژی در ایران بالاست و برای این موضوع فرهنگسازی درستی صورت نگرفته اما لازم به ذکر است موضوع بهرهور نبودن صنایع انرژی کشور نیز بسیار جدی است. کارشناس و تحلیلگر بازار انرژی راهکاری مصرف و بهینهسازی سیستمهای انرژی کشور را با ما در میان گذاشته است.
محمدصادق مهرجو کارشناس و تحلیلگر انرژی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت در خصوص اهمیت موضوع صرفهجویی در مصرف انرژی و ارتقای بهرهوری در صنایع مرتبط با تولید انرژی گفت: کاهش مصرف انرژی موضوع بسیار مهمی است که در طی سالهای گذشته بارها مورد تاکید مسئولین و کارشناسان قرار گرفته است به این خاطر راهکارهای مختلفی چه برای مصارف خانگی یا صنعتی ذکر شده است که به نظر میرسد متاسفانه انچنان عملیاتی نشده یا بدان توجهی صورت نگرفته است.
وی در این باره گفت: وضعیت مصرف و هدر رفت انرژی در ایران بسیار نگرانکننده شده است به این خاطر بر موضوع کاهش مصرف یا مصرف بهینه بسیار تاکید میشود چه در مصرف برق، گاز یا بنزین اما مساله مهمی که از آن نباید غافل شویم موضوع جلوگیری از هدررفت انرژی و بهرهوری در تولید و عرضه انرژی است.
این کارشناس اقتصاد انرژی گفت: وقتی صحبت از تاسیس نیروگاه میشود باید تمام تمرکز خود را بر موضوع راهاندازی نیروگاهی داشته باشیم که راندمان بالایی داشته باشد نه راندمان پایین؛ از سوی دیگر یکی از مشکلات ما در صنعت برق راندمان پایین نیروگاههای تولید برق است که باید برطرف شود تا در این بخش، سهم قابل توجهی از هدر رفت برق پایان بیابد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: متاسفانه آمارها حاکی از آن است که متوسط راندمان نیروگاههای برق ما ۳۰ درصد است؛ یعنی ۷۰ درصد از گازی که در اختیار نیروگاه قرار میدهیم به شکل گرما به جو متساعد میشود پس موفق به دریافت ۳۰ درصد برق میشویم ضمن اینکه از این ۳۰ درصد ۱۰ تا ۱۵ درصد نیز در بخش توزیع و انتقال برق دچار تلفات میشود و از دسترس و استفاده خارج میگردد لذا باید به عنوان راهکارروی این نقاط دست بگذاریم.
کارشناس انرژی معتقد است: برای اینکه از منابع انرژی کشور به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم در وهله اول راندمان نیروگاهها باید افزایش داده شود با سیکل ترکیبی کردن از گازی که در اختیار نیروگاه قرار میدهیم،گازی که با صراحت میتوان گفت به نوعی رایگان است! هر مکعب ۷۰ تومان قطعا رایگان است.
محمدصادق مهرجو یادآور شد: از سوی دیگر نیروگاهها به وزارت نفت و شرکت ملی گاز کلی بدهکار هستند حتی نمیتوانند این ۷۰ تومان را بپردازند، پرداخت یارانه به آنها باعث این وضعیت شده است چرا که آنها نیز برق را به صورت یارانهای در اختیار مصرفکننده قرار میدهند، یعنی قیمت تمام شده مثلاً نیروگاه حرارتی ۴۰۰ تومان است اما آنها برق را به مصرفکننده کیلووات ۱۵۰ تومان میفروشند پس میتوان گفت در این روند بحث بهینهسازی محلی از اعراب ندارد.
وی با اشاره به پایین بودن قیمت و عدم صرفهجویی در مصرف انرژی در ایران گفت: وقتی قیمتهای انرژی آنقدر پایین است برای مردم به صرفه نیست کولر آبی با موتور الکترون مغناطیسی که راندمان بالایی دارد و میزان برق کمتری مصرف میکنند خریداری کنند.
کارشناس بازار انرژی با اشاره به یک راهکار موثر برای کوتاهمدت در کاهش مصرف انرژی گفت: راهکاری که در کوتاهمدت میتواند منجر به رفع ناترازیها در حوزه انرژیهایی مثل برق و گاز شود که از آن به عنوان راهکاری که در اختیار ماست میتوانیم نام ببریم بحث مشارکت مردم در زمینه بهینهسازی و مدیریت مصرف است.
وی در این باره یادآور شد: به این معنا که میتوان به مشترکین گفت هر کیلو واتی که کمتر مصرف کنید نسبت به برق سال گذشته بدون اینکه رفاه شما دستخوش تغییر شود و از رفاه شما و خانواده کاسته شود این است که دولت این یک کیلووات را از شما خریداری میکند و به صنایع صادر میکند و عرضه مینماید بعد از آن درصد مشخصی از این پول را به مردم بازمیگرداند در این صورت به نظر میرسد چون مردم نیز در موضوع سرمایهگذاری در بحث انرژی شریک میشوند آنها تلاش بیشتری برای کاهش مصرف از خود نشان میدهند.
وی در پایان گفتگو یادآور شد: در این صورت میتوان شاهد مشارکت مردم بود بنابراین باید به هر نحوی که شده مردم را شریک کنیم و مردم را وارد کار کنیم تا آنها خود زمینههای کاهش مصرف و فرهنگسازی در این حوزه را ایجاد کنند.