خبرگزاری روسی راشاتودی نوشت: ایران با همکاری کشورهای اتحادیه اوراسیا میخواهد به هاب گازی منطقه تبدیل میشود. جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد با وجود تحریمهای آمریکا، بازیگردان اصلی تجارت گاز در منطقه باشد. این رسانه روسی با اشاره به صحبتهای حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشور ایران نوشته است: ایران با شرکای تجاری خود با اتحادیه اوراسیا برای تبدیل شدن به هاب گازی منطقه همکاری میکند. این اقدام یکی از تلاشهای ایران برای تقویت همکاری منطقهای و ارتقای موقعیت خود در بازار انرژی جهانی است. راشاتودی با استناد به صحبتهای عبداللهیان نوشته است با همکاری کشورهای ترکمنستان، روسیه و قطر، ایران به هاب گازی منطقه تبدیل میشود. الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه اخیرا افشا کرد که دوطرف ایران و روسیه برای ایجاد پلتفرم چارت گاز الکترونیک در شمال ایران مذاکره میکنند. بر اساس اعلام نواک، روسیه و ایران همکاریهای خود را در حوزه انرژی توسعه میدهند به طوری که شرکت بزرگ گازپروم روسیه به دنبال توسعه مشترک میدان کیش و پارس جنوبی در ایران است، این پروژه به دنبال مایعسازی گاز و عرضه آن به بازارهای جهانی است.
همچنین روزنامه وزگلیاد چاپ روسیه در گزارشی با عنوان «روسیه و ایران با اتحاد گازی جهان را شوکه میکنند»، از قول یک کارشناس روس نوشت: هر دو کشور با داشتن نخستین و دومین ذخایر گازی، رقیب یکدیگر محسوب میشوند اما در جهان نمونههایی از اتحاد موفقیتآمیز رقبا برای دستیابی به هدف مشترک وجود دارد. ایگور یوشکوف، کارشناس دانشگاه مالی وابسته به دولت روسیه و بنیاد امنیت ملی انرژی این کشور به این روزنامه گفت: هاب گازی ایران، فعلا یک پروژه فوقالعاده و رؤیایی است، همه چیز در ابتداییترین مرحله قرار دارد که اگر به مرحله اجرا برسد چشمانداز آن در سالهای دهه ۲۰۲۰ نیست، بلکه تحقق آن در سالهای دهه ۲۰۳۰ خواهد بود. یوشکوف افزوده است: روسیه نهتنها میتواند در ایجاد هاب گاز ترکیه، بلکه در هاب گاز ایران نیز مشارکت داشته باشد. کارشناس روس در عین حال گفت: کمک روسیه در رساندن گاز ایران به بازار جهانی از نظر اقتصادی عجیب به نظر میرسد، چرا که ایران پس از روسیه صاحب دومین ذخایر گازی در جهان است و گاز ایران رقیب مستقیم روسیه است. با این حال، نمونههایی از اتحادهای موفق رقبای اصلی به خاطر یک هدف در جهان وجود دارد. یوشکوف با اشاره به سخنان نقل شده از وزیر نفت ایران مبنی بر تلاش برای ایجاد هاب گازی با مشارکت روسیه، ترکمنستان و قطر در سواحل خلیج فارس و عسلویه یادآور شد: این منطقه مرکز تولید گاز از یکی از بزرگترین میدانهای جهان به نام پارس شمالی - جنوبی است. کارشناس روس با اشاره به قراردادهای امضاشده در سفر الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه در سفر اواخر اردیبهشت ۱۴۰۲ وی به تهران گفت: درباره برخی از این قراردادهای امضاشده در این سفر اطلاعرسانی شد. به علاوه توسعه میادین نفت و گاز در ایران مورد بحث قرار گرفت. روزنامه وزگلیاد چاپ روسیه در ادامه نوشت: هنوز اطلاعات خاصی درباره هاب گاز در ایران وجود ندارد، احتمالا صحبت بر سر این است که گاز روسیه و ترکمنستان به ایران بیاید، با گاز ایران و گازهای دیگر مخلوط شود و خریدار آن را طبق سازوکارهای مورد توافق تحویل بگیرد. یوشکف، کارشناس بنیاد امنیت ملی انرژی روسیه در ادامه سخنان خود به این روزنامه گفته است: این سازوکار میتواند هم یک مبادله الکترونیکی و هم در قالب قراردادهای بلندمدت باشد که بر اساس آن، مالکیت گاز تحویلی به خریداران در عسلویه را مشخص میکند. وی در ادامه از احتمال تحویل گاز تولیدی در هاب ایران به سمت شرق و هند سخن گفته و افزوده است: اقتصاد هند در حال رشد و مصرف هیدروکربنها در حال افزایش است، با این حال دهلینو تمایل دارد گاز را در مرزهای خود تحویل بگیرد. این کارشناس روس ادامه داد: دو گزینه برای انتقال گاز از هاب ایران به هند وجود خواهد داشت که از طریق خط لوله از مسیر پاکستان یا به شکل گاز طبیعی مایع ( LNG ) از طریق دریا متصور است. از نگاه یوشکف، اگر هند با برداشت گاز از هاب ایران موافقت کند این سوال پیش میآید که چگونه میتوان گاز را از طریق زمینی یا دریایی تحویل داد. مسیر زمینی از طریق لولههای ترانزیت از طریق پاکستان است که این گزینه، واقعبینانهتر است.
جواد اوجی، وزیر نفت اخیرا خبر از سرگیری واردات گاز از ترکمنستان را داده است؛ موضوعی که میتواند ضمن حل بخشی از ناترازی گاز کشور، ایران را به بازیگری جدی در بازار گاز منطقه تبدیل کند. این موضوع مورد استقبال رسانههای بینالمللی قرار گرفته است.