صبح صادق >>  دیدگاه >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۵  ، 
کد خبر : ۳۷۰۵۹۲

پیام کشورگشایی!

پایگاه بصیرت / رضا صارمی/ دکترای امنیت ملی

پیام تبریک کریسمس ترامپ با تهدید بعضی از کشور‌ها همراه بود. او در این پیام، سخنان خود در دیدار با «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا را دوباره تکرار کرد و گفت: «کانادا اگر به ایالت پنجاه‎ویکم آمریکا تبدیل شود، مردم کانادا شصت درصد کمتر مالیات پرداخت می‌کند و تجارت کانادا و آمریکا دو برابر می‌شود و آمریکا از آنها بهتر از هر کشور دیگری در جهان از لحاظ نظامی محافظت می‌کند.» کانادا با مساحت حدود نه میلیون و نهصد هزار کیلومتر مربع دومین کشور بزرگ دنیاست که جمعیت آن چهل میلیون نفر است. تولید ناخالص ملی این کشور حدود دو هزار میلیارد دلار است. طی سال‌های اخیر، به علت موج گسترده مهاجرت به این کشور، جمعیت آن از ۲۸ میلیون نفر به ۴۰ میلیون نفر رسیده است؛ ولی امکاناتی، مانند مسکن و خدمات بهداشتی به همان نسبت افزایش نیافته است. در کنار آن بیکاری به یک معضل عمومی در جامعه کانادا تبدیل شده است. در سال‌های اخیر، میزان بیکاری کانادا به هفت درصد رسیده است که بالاترین میزان در بین کشور‌های گروه هفت است. بهره‌وری و نوآوری در اقتصاد کانادا به شدت پایین آمده است و در بین کشور‌های گروه بیست، این کشور در این زمینه رتبه هجدهم را دارد. این در حالی است که در سال ۱۹۷۴ این رتبه شش بوده است. همچنین کانادا با مشکل سرمایه‌گذاری مواجه است و ترامپ اعلام کرده در آغاز دولتش ۲۵ درصد مالیات بر کلیه کالا‌های کانادایی وضع می‌کند، مگر اینکه جلوی مهاجرت غیر قانونی و قاچاق ماده مخدر فنتانیل به آمریکا گرفته شود. ظاهراً سخنان ترامپ مؤثر واقع شده و وزیر دارایی و خارجه کانادا در آخرین روز‌های سال ۲۰۲۴ به دیدار ترامپ در فلوریدا رفتند و او را در جریان طرح ۷۰۰ میلیون دلاری کانادا در جهت افزایش امنیت مرز‌ها قرار دادند. ترامپ در بخش دیگری از پیام خود به مناسبت کریسمس به مردم جزیره گرینلند تبریک گفت و اعلام کرد، آمریکا برای اهداف و امنیت خود به این جزیره نیاز دارد. جزیره گرینلند در آمریکای شمالی قرار دارد و مساحت آن حدود دو میلیون کیلومتر مربع است. این کشور ۵۶ هزار نفر جمعیت دارد و ۹۷ درصد این سرزمین پوشیده از یخ است. این جزیره جزء قلمرو پادشاهی دانمارک است و مراودات آن هم بیشتر با کشور‌های اروپایی است. از زمان جنگ جهانی دوم تا سال ۱۹۵۳ این جزیره تحت‎الحمایت آمریکا بود و از سال ۱۹۷۹ به خودگردانی رسیده و از سال ۲۰۰۸ خودمختاری این جزیره بیشتر شده است. بر اساس قانون اساسی، اگر مردم در همه‌پرسی خواستار استقلال شوند، دانمارک نمی‌تواند با آن مخالفت کند. بر اساس یک قرارداد نظامی بین آمریکا و دانمارک، آمریکا تجهیزات ردیابی موشکی خود را در پایگاه نظامی گرینلند برای جلوگیری از نفوذ چین مستقر کرده است. آمریکا گرینلند را متقاعد کرده که ساخت فرودگاه‌های خود را به چین ندهد و تاکنون سه بار پیشنهاد خرید این جزیره را داده است که یک بار در قرن نوزدهم، بار دیگر در سال ۱۹۴۶ و بار سوم در دوره اول ترامپ در سال ۲۰۱۹ بوده است. به نظر می‌رسد، ترامپ این بار به دنبال این است که مردم این جزیره طی یک همه‌پرسی به آمریکا بپیوندند. حال سؤال اینجاست که ترامپ چرا به دنبال این جزیره است؟ اولین دلیل آن نزدیکی این جزیره به سرزمین روسیه است. دلیل بعدی معادن و ذخایر فراوان و دست نخورده این جزیره، به ویژه فلزات کمیاب است و دلیل آخر اینکه ترامپ می‌خواهد با نگاه تاجرمسلک خود این جزیره را به بزرگ‎ترین مرکز گردشگری جهان تبدیل کند. 

در جای دیگری از سخنان ترامپ به مناسبت کریسمس، وی می‌گوید: «کریسمس بر همگان مبارک، از جمله سربازان فوق‎العاده چین که به صورت غیرقانونی کانال پاناما را اداره می‌کنند.» ترامپ ادامه می‌دهد: «ما ۱۱۰ سال پیش برای احداث این کانال ۳۸ هزار کشته دادیم و در حال حاضر میلیارد‌ها دلار برای تعمیرات و نگهداری آنها هزینه می‌کنیم.» کنایه ترامپ به روابط گسترده چین و پاناما در سال‌های اخیر است. پاناما در سال ۲۰۱۵ با تعطیلی سفارت تایوان از چین دعوت کرد به طور گسترده در این کشور سرمایه‌گذاری کند. در حال حاضر، ۸۵ درصد پروژه‌های عمرانی و عمومی در این کشور در اختیار چینی‌هاست و حتی در پاناما چندین پردیس صنعتی ایجاد شده است که پرچم چین بر فراز آن در اهتزاز بود که با اعتراض مردم پرچم‌ها جمع‌آوری شد. کانال پاناما ۸۲ کیلومتر طول دارد و طی ده سال، از سال ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۴به دست آمریکا ساخته شد و تا سال ۱۹۷۷ این کانال در اختیار و سلطه این کشور بود. از سال ۱۹۷۷ تا سال ۱۹۹۹ به صورت مشترک به دست پاناما و آمریکا اداره می‌شد. دولت پاناما اداره کانال را به عهده گرفت. کانال پاناما نزدیک‎ترین راه بین چین و اروپاست و ترامپ به دنبال این است که بار دیگر اداره کانال را در دست بگیرد. به عبارتی، این سخنان ترامپ آغازگر تلاش‌هایی برای انجام برخی معاملات است. 

گفتنی است، هر چقدر از این قبیل تنش‌ها بین ترامپ و هم‎پیمانانش بیشتر باشد، ایجاد اجماع بین آمریکا و آنها برای مقابله با جمهوری اسلامی سخت‌تر خواهد شد. البته هدف دیگر ترامپ از این سخنان جلب توجه رسانه‌ها و تقویت جایگاه خود در بین آنهاست.

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات