بین الملل >>  بین الملل >> نبض بین الملل
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۰  ، 
کد خبر : ۳۷۲۷۳۵
بصیرت بررسی می‌کند

لغو پرواز بیروت-تهران، امنیت ساز یا امنیت سوز

پایگاه بصیرت / قاسم غفوری
طی روزهای اخیر دولتمردان لبنان بر لغو پروازهای تهران-بیروت و بالعکس خبر داده و خواستار آن شده‌اند که صرفا شهروندان لبنانی از تهران به این کشور باز گردند. این اقدام در حالی با مخالفت شدید مردم و بسیاری از جریان‌های سیاسی همراه و حتی به درگیری و اعتراضات خیابانی رسیده است که دولتمردان لبنان مدعی شده‌اند این اقدام برای امنیت لبنان صورت گرفته است. شواهد امر نشان می‌دهد که آمریکا و رژیم صهیونیستی لبنان را تهدید کرده‌اند که در صورت فرود پروازهای ایرانی در بیروت، فرودگاه این شهر را بمباران خواهند کرد. توجیهات امنیتی از سوی سران بیروت در حالی مطرح می‌شود که در باب آن چند نکته قابل توجه است.
 
نخست؛ مردم لبنان تاکید دارند که این اقدام دولت تحت فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی نه تنها امنیت ساز نخواهد بود بلکه نام لبنان را به عنوان یک مستعمره و تحت الحمایه معرفی می‌کند که پیامدهای ناگواری برای جایگاه جهانی این کشور خواهد داشت. نبیه بری رئیس پارلمان لبنان هشدار داده است که لبنان باید احیای دوباره پروازها باید نشان دهد که مستعمره آمریکا و صهیونیست‌ها نیست و به عنوان کشوری مستقل تصمیم گیری می‌کند.
 
دوم؛ مردم و بسیاری از جریان‌های سیاسی لبنان تاکید دارند که ایران دوست وفادار این کشور بوده که حمایت‌هایش از یک سو زمینه ساز شکل گیری و گشترش مقاومتی شده که رژیم صهیونیستی را در سال 2000 از جنوب لبنان اخراج و در سال 2006 پیروزی لبنان را رقم زد. امروز اگر لبنان می‌توان در برابر صهیونیست‌ها و متحدانش ایستادگی نماید برگرفته از همین حمایت‌ها و الگو بودن‌های ایران است و قطع رابطه با آن قطعا از دست دادن یک دوست واقعی است که قطعا به تشدید فشارها علیه لبنان منجر خواهد شد. مخالفان روابط ایران و لبنان در حالی مدعی بهره‌گیری از ظرفیت‌های غربی برای بازسازی و رفع نیازهای اقتصادی لبنان شده‌اند که به رغم برگزاری چندین نشست در پاریس و تعهد میلیاردها دلار کمک مالی و تجهیز ارتش لبنان تاکنون هیچ کدام از تعهدات اجرا نشده است.
 
سوم؛ مردم لبنان تاکید دارند که تمکین دولتشان به خواست آمریکا و صهیونیست‌ها عملا استقلال کشورشان و نیز توانایی و قدرت  عون رئیس جمهور و نواف سلام نخست وزیر جدید را زیر سوال برده که نتیجه آن تضعیف پایگاه داخلی و بیرونی آنها خواهد شد. این امر پیامدهای سنگینی برای دولت نوپای لبنان خواهد داشت که می‌تواند حتی به فروپاشی آن منجر شود. رفتار غربی‌ها و صهیونیست‌ها در لبنان ایجاد اختلافات گسترده و در نهایت گرفتار سازی این کشور در جنگ داخلی و بی ثباتی سیاسی و امنیتی است که رفتارهای غیر اصولی دولت از جمله در سیاست خارجی می‌تواند بازی ناخواسته در این زمین باشد.
 
چهارم؛ مردم لبنان و بسیاری از جریان‌های سیاسی تاکید دارند که اولویت کشورشان باید مقابله با اشغالگری رژیم صهیونیستی باشد حال آنکه تمکین به خواست آنها در قبال فرودگاه بیروت جز گستاخی و اعتماد به نفس کاذب برای آنها هیچ نتیجه‌ای ندارد. رفتارهای تمکین آمیز دولت لبنان موجب شده تا از یک سو این رژیم از اجرای توافق آتش بس تخلیه اراضی لبنان خودداری کند چنانک ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد برای ماندن طولانی مدت در 5 نقطه در لبنان آماده می‌شود. ارتش رژیم صهیونیستی با اعلام اینکه «ما یک پایگاه نظامی را در مقابل هر منطقه اسرائیلی در مرزها با لبنان ایجاد خواهیم کرد»، مدعی شد: تلاش‌هایی برای برگزاری راهپیمایی‌ها و برافراشتن پرچم‌های حزب الله و آشوب‌هایی در نزدیکی مرزها با لبنان صورت خواهد گرفت. در ادامه جنایات صهیونیست‌ها ارتش اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای عنوان کرد که «محمد شاهین یکی از فرماندهان حماس را در لبنان ترور کرده است.
 تجربه نشان داده است که هر عقب نشینی در برابر رژیم صهیونیستی به پیشروی بیشتر آن منجر خواهد که قطعا مغایر با امنیت ملی و تمامیت ارضی لبنان است چنانکه امروز غزه با مقاومت و ایستادگی توانسته است خواسته‌های خود را به این رژیم تحمیل نماید. نکته مهم آنکه صهیونیست‌ها با ایجاد بلوای فرودگاه بیروت و نیز گرفتار سازی لبنان در درگیری‌های داخلی به دنبال کم رنگ سازی مراسم تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله و شهید صفی الدین است تا اقتدار ملی لبنانی‌ها را اهمیت زدایی کرده و مانع از توجه جهانی به اتحاد آنها و نیز حجم گسترده توحش و جنایات این رژیم علیه لبنان شود.  
 
پنجم؛ این عقب‌گردها و رفتارهایی همچون آنچه دولت لبنان در قبال پروازها با ایران صورت داده، بدعتی خطرناک از مداخلات آمریکا در امور کشورهای منطقه بر جای خواهد گذاشت که هزینه‌های سنگینی برای تمام کشورهای منطقه به همراه دارد. در شرایطی که ترامپ به دنبال طرح کوچ اجباری فلسطینی‌ها از غزه به کشورهای منطقه است، همراهی لبنان با خواست ضد ایرانی آمریکا و سکوت کشورهای عربی در قبال آن می‌تواند گستاخی بیشتر آمریکا برای تهدید امنیت منطقه و تحمیل زیاده خواهی‌هایش پیرامون کوچ اجباری فلسطینی‌ها را به همراه داشته باشد که لبنان نیز از این توطئه مصون نخواهد بود. اجماع گفتاری در رد طرح ترامپ از سوی کشورهای عربی می‌تواند با اقدامات عملی نیز همراه باشد که بازسازی غزه و حمایت از مقاومت در کنار مقابله با زیاده خواهی تحمیلی آمریکا به لبنان بخشی از این رفتار در نظر گرفته شود.
 
ششم؛ تمکین دولت لبنان به خواست آمریکا و صهیونیست‌ها این پیام را برای سایر کشورها دارد که لبنان کشوری ضعیف و نفوذ پذیر است و هر کشوری می‌تواند خواسته‌های خود را به آن تحمیل نماید. این مسئله زمینه ساز جنگ قدرت میان کشورهای عربی، غربی و صهیونیست‌ها برای سهم خواهی بیشتر از این کشور گردد لذا دست کشیدن دولتمردان لبنان از تمکین به خواسته‌های آمریکا و صهیونیست‌ها و ترسید از سیاست فشار و تهدید، راهی برای حفظ امنیت ملی و جلوگیری از پیامدهای مخرب آن خواهد بود.
 
با توجه به این مولفه‌ها می‌توان دریافت که مخالفت‌های مردمی و جریان‌های سیاسی با اقدام دولت لبنان در قبال پروازهای ایرانی، امری دلسوزانه در راستانه امنیت و منافع ملی لبنان و دولتمردان این کشور است. روند کنونی و دل بستن دولتمردان لبنان به وعده‌های غرب و یا هراس از تهدیدات آمریکا و صهیونیست‌ها قطعا هزینه‌هایی بیشتر از مقابله با آنها به همراه خواهد داشت لبنان با تکیه بر استراتژی دفاعی خویش یعنی ارتش، مقاومت و مردم می‌تواند پاسخ تهدیدات آمریکا و صهیونیست‌ها را بدهد چنانکه حزب‌الله به رغم از دست دادن فرماندهان بزرگی همچون سید حسن نصرالله توانست دشمنان را تسلیم و آتش بس را به آنها تحمیل نماید.
 
 
 
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات