جوامع دارای تنوع و تکثر در قومیت، مذهب، گویش و گرایشهای حزبی و...، همواره آبستن اختلاف و دوگانگی هستند که در برخی موارد به درگیری و منازعه هم منجر میشود. موضوع وقتی حساسیت بیشتری پیدا میکند که عوامل خارجی به دنبال تأثیرگذاری بر فضای جامعه و اختلافانگیزی به منظور بهرهبرداری سیاسی باشند؛ از این رو وحدت بین مذاهب و اقوام یکی از اصول بنیادین برای حفظ انسجام و پیشرفت هر جامعهای است.
در ایران پهناور اسلامی نیز با توجه به تنوع فرهنگی، مذهبی و قومی، این وحدت اهمیت دوچندانی دارد. امام خمینی (ره) وحدت را عامل اصلی پیروزی انقلاب اسلامی دانسته و رهبر حکیم انقلاب نیز همواره بر اهمیت همبستگی میان شیعه و سنی و احترام به مقدسات یکدیگر تأکید داشتهاند.
در حفظ و تقویت وحدت در وهله اول مردم مسلمان ایران نقش اساسی داشته و دارند. سابقه صدها سال زیست مبتنی بر انسانیت، تقوا و محبت و زندگی برادرانه مذاهب گوناگون در ایران شاهدی بر این مدعاست. در وهله بعد نهادهای دینی، فکری، فرهنگی و انقلابی و... در استمرار این وحدت نقشآفرین هستند. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به منزله رسانه ملی، نقش کلیدی در تقویت این وحدت ایفا میکند و همواره با تولید برنامههای فرهنگی، مذهبی و اجتماعی، زمینهساز همدلی و همبستگی میان اقوام و مذاهب بوده است. با این حال، حاشیه به وجود آمده در یکی از شبکههای سیما منجر به واکنشهایی شد، لذا ضرورت نظارت دقیقتر و مسئولیتپذیری بیشتر در رسانه ملی را برجسته میکند. این اتفاق به برکناری مدیر گروه تولید مربوطه و مدیر پخش شبکه یک سیما از سمت خود منجر شد، کمیتهای متشکل از مرکز صیانت و حفاظت سازمان، معاونت سیما، معاونت حقوقی و اداره کل بازرسی سازمان برای بررسی و پیگیری این موضوع تشکیل شد و سازمان صدا و سیما با صدور بیانیهای این خطا را نابخشودنی و مشکوک خواند و اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار چنین مواردی را انجام داد.
بدون شک، اقدام به موقع و پیگیری موضوع امری ضروری است؛ اما در این میان، هدایت علمای دینی و اقدامات مسئولان در کنار هوشیاری و آگاهی مردم نقش مهمی داشته و دارد. تجربه نشان داده است عالمان و بزرگان شیعه و سنی در چنین شرایطی همواره با تبیین آموزههای اسلامی و تأکید بر مشترکات دینی، از بروز اختلافات جلوگیری کردهاند. مسئولان و متولیان امر نیز باید با دقت هرچه تمامتر و با سیاستگذاریهای مناسب و نظارت دقیق، از هرگونه اقدام تفرقهافکنانه جلوگیری کنند و مردم که پایههای اصلی اتحاد و همدلی بوده و هستند، جلوی هرگونه سوءاستفاده دشمنان و بدخواهان را بگیرند تا وحدت مثالزدنی ملت مسلمان ایران دچار خدشه نشود؛ اما از این مهم هم نباید غافل شد که این تحرکات بخشی از جنگ شناختی دشمن علیه وحدت و امنیت ملی است. دشمنان همواره تلاش میکنند با ایجاد دوقطبیهای کاذب و تفرقهافکنی، انسجام ملی را تضعیف کنند. در این وضعیت، آگاهیبخشی و تقویت روحیه وحدت میان مردم از اهمیت بالایی برخوردار است.
واقعیت این است که وحدت بین مذاهب و اقوام نه تنها یک ضرورت ملی، بلکه یک وظیفه دینی و انسانی است. بنابراین، صدا و سیما به منزله یکی از ابزارهای اصلی فرهنگسازی، باید همچون گذشته با برنامهریزی دقیق و تولید محتوای مناسب، در مسیر تقویت این وحدت گام بردارد و مراقب نفوذ عوامل و عناصر مخل وحدت و امنیت باشد.