یکی از مأموریتهای مهم سپاه، تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی پاسداران است که در چارچوب نظام مدون، طراحی و اجرایی شده و انتظار اصلی از آن، عمقبخشی و تحکیم پایههای معرفتی، متناسب با برنامهها و دورههای ع. س در بازه زمانی سی ساله خدمت برای ایفای نقش پاسداری آگاهانه از انقلاب اسلامی و حضور مؤثر در صحنه با عمل جهادی و انقلابی است. بر این اساس، اهتمام به رویکرد عمقبخشی معرفتی توأم با جهتگیری تربیتی، پیامدگرایی و اثربخش کردن فعالیتهای آموزشی و تربیتی، بهروزرسانی و پویایی نظامواره محتوایی و زمینهسازی برای حضور مشتاقانه فراگیران، ایجاب میکند که در نظام تربیت و آموزش با طراحی دقیق سیر رشد و تعالی پاسداران، خلأهای کنونی برطرف و ارتباط هدفمند محتوایی بین دورههای طولی، عرضی و یگانی سپاه با برنامهها و دورههای ع. س فراهم شود.
آموزش عقیدتی ـ سیاسی، از ابتدای تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، همواره از ساختار، سیر محتوایی، برنامه و دورههای متنوع برخوردار بوده و نظام تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی، در طول بیش از چهار دهه گذشته در چندین مرحله، بازنگری، اصلاح و طراحی مجدد شده است. آخرین بازطراحی این نظام در سال ۱۳۸۸ صورت گرفته و در سپس در چند نوبت، اصلاحات مورد نیاز و موردی در ارکان و عناصر آموزشی صورت پذیرفته است؛ اما از سال ۱۴۰۳، متأثر از جهتگیریهای نوین، سیر و مقاطع جدید، بهروزرسانی در فرآیندها و خروجیهای مورد انتظار نظام، تحولات گستردهای آغاز شده و به فضل الهی در سال ۱۴۰۴ نهایی خواهد شد. براساس این تغییرات، تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی با گذشته متفاوت و دارای ملاحظاتی است:
۱- توجه توأمان به مباحث بنیادین و کاربردی: یعنی آموزشی که پرمغز بودن، پرمضمون بودن و ماندگاری از ویژگیهای برجسته آن است و در نتیجه چنین آموزشی، پایههای بنیادین معرفتی و بصیرتی انسان تعمیق و تحکیم پیدا میکند.
۲- ایجاد بستر مناسب و رفع موانع رشد استعدادها: سعی شده است در جهت کشف، هدایت، رشد، شکوفایی و به فعلیت رساندن تدریجی و پیوسته استعدادها و قابلیتهای بالقوه و درونی افراد با الهام از رهنمودها و فرامین شریعت مقدس اسلام ناب و رسالت پاسداری و فرهنگ نهادی سپاه، در گستره اهداف و ابعاد چندجانبه و نیازمندیها و تهدیدهای انقلاب اسلامی و سپاه در جهت نیل به اهداف متعالی و کمال مطلوب و قرب الهی و صیانت از دستاوردهای انقلاب اسلامی اقدامات اساسی صورت گیرد.
۳- تربیت دینی و انقلابی: تلاش شده است با روشهای برگرفته از دین، احکام و قوانین دینی با شیوههای مورد تأیید دین، به گرایشها و احساسات و عواطف و هیجانات فرد جهت و معنا دهیم.
۴- نگارش متون جدید: اداره برنامهریزی، ارزشیابی و تهیه متون آموزشی با اجرای برنامههای ابلاغی سال ۱۴۰۳ با محوریت بازنگری و بازطراحی محتوای دروس عقیدتی ـ سیاسی و معارفی در دورههای طولی سپاه و تدوین و نگارش متون و محتوای جدید و جذاب تربیتی و آموزشی برای دروس ابلاغی و در تداوم آن با پیشبینی برنامههاى منسجم و اثربخش، گامی بزرگ در تعمیق معارف دینی پاسداران انقلاب اسلامی برداشته است. دراین زمینه اهدافی که در این مدت در این اداره دنبال میشود، به شرح زیر است:
الف- ارتقای مستمر آمادگیهای معرفتی و بصیرتی در مواجهه با تهدیدهای فراروی انقلاب با تمرکز بر انتظارات و نیازهای سپاه و پاسداران.
ب- استفاده هدفمند و کیفی از فرصتها و ظرفیتهای موجود تربیت و آموزش ع. س در دوره خدمت پاسداران در ساختار و سازمان نظاممند.
ج- زمینهسازی برای ارزیابی دقیق پیامد برنامههای معرفتی در حیطه دانشی، گرایشی و رفتاری.
د- فرصتدهی برای تأمل و تفکر در آموختهها و استفاده از شیوهها و روشهای جدید آموزشی.
و- ضرورت بازمهندسی صحیحِ برنامهها و محتوای معارفی و اجتناب ازدروس غیرکاربردی و تکراری.
ه- لزوم ایجاد اشتیاق و شوقانگیزی در میان پاسداران برای کسب معارف اسلامی و انقلابی.