به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد، مراسم بزرگداشت استاد شهید مرتضی مطهری روز شنبه ۱۳ اردیبهشتماه در آمفیتئاتر دانشکده کشاورزی برگزار شد.این مراسم با عنوان «از فلسفه مطهری تا فلسفه مذاکرات» با حضور دکتر علی لاریجانی، مشاور رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، برگزار شد.برنامه از ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۳ ادامه داشت و با استقبال دانشجویان و علاقهمندان به اندیشههای شهید مطهری همراه بود.
لاریجانی در ابتدای این نشست گفت: شهید مطهری چند ویژگی داشتند، یکی از آنها هدف روشن در آثار ایشان بود. این هدف سعادت کشور و مسلمانها است که ابعاد مختلف را در برمیگیرد، لذا آثار ایشان متنوع است. تفکر دینی اساساً سعادتمحور است. هدف شهید نیز سعادت جامعه اسلامی و مردم بود. این هدف شمولیت دارد و حوزههای مختلف را شامل میشود. سعادت دینی یک بعدی نیست. علامه طباطبایی میفرماید سعادت شامل بعد معنوی و مادی است.
وی افزود: در این مسیر شهید اولویتهایی دارد. اولویت ایشان نسل جوان است. در کتاب عدلالهی به این مطلب پرداختهاند. چراکه آینده به دست جوانان محقق میشود. بارها شهید فرمودند که هدفم از نگاشتن کتب این بود که مشکلی از مشکلات جوانان را حل کنم. بدون آزادی رشد محقق نمیشود. بحث آزادی که شهید مطهری عنوان میکند جز اصول فکری ایشان است. در حوزه اقتصاد اگر آزادی نباشد رقابت ایجاد نمیشود. البته آزادی حدومرز دارد تا هرجومرج ایجاد نشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: عقل در نگاه شهید یعنی در پناه دین به کمال میرسد. ممکن است بعضی از کارهایی که در کشور انجام شده مورد نظر شهید مطهری نبوده باشد. چون بعضی از مدیران بر اساس سلایق خود عمل میکنند.لاریجانی گفت: پرسشگری از نظر شهید مطهری حسن بود. یکی از مطالبی که در آثار ایشان مشاهده میکنید پاسخ به پرسشها است. کسانی که میخواهند راه شهید مطهری را طی کنند، همان مسلک را ادامه دهند. عقل باید راهحل پیدا کند نه این که صدایش شنید نشود. وی ادامه داد: در جامعه بحث امربهمعروف مطرح است. شهید مطهری میفرمایند امربهمعروف سه بخش دارد بخشی نسبت به قلب است. بخشی به زبان و بخشی بدن، لذا باید امربهمعروف دلسوزانه باشد. طرف مقابل باید احساس کند آمربه معروف از روی مودت تذکر میدهد. در مورد تذکر لسانی هم نظر شهید این بود که فرد را از نظر عقلی قانع کنید نه اینکه با تندی تذکر دهید. در مورد تذکر ید هم میفرمایند حکومت اگر میخواهد امربهمعروف کند به معنی بگیر و ببند نیست بلکه بسترهایی فراهم کند که افراد خودشان با اراده به سمت معروف بروند نه با زور. سلب آزادی و نبود عدالت از خطرات انقلاب اسلامی است. اگر عدالت در جامعه نباشد حکومتها افول میکنند. شهید به مسئله تحجر هم اشاره دارند که کورکورانه مطالبی را بپذیرند. ایشان خطر تحجر را از نفاق بدتر میدانند چراکه فکر را پوک میکند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: مسئله مذاکره دائر مدار منافع ملی کشور، زمان و شرايط است. مذاکره نه حسن ذاتی دارد و نه قبح قبلی. مذاکره ابزار است نه هدف. مسئله هستهای ذاتش حقوقی نیست بلکه سیاسی است. در دنیا امروز قلدرمآبی حاکم است. آنها زور میگویند. تحریمهایی که آمریکاییها علیه ایران کردند فقط منحصر به هستهای نیست. آمریکا بهخاطر اینکه ملت ایران انقلاب کردند برای ایران مسئلهسازی کرد. در واقع هستهای یکی از مسئلهسازیها است. اگر ایران بپذیرد تسلیم آنها شود همه چیز را حل میکنند، اما ایرانیها تمدن دارند زیر بار حرف زور نمیروند. آنها میخواهند مثل کشورهای دیگر با ذلت با ایران صحبت کنند، ایرانیها هم نمیپذیرند.
لاریجانی با اشاره به رفتار قلدرمآبانه غرب گفت: با ما این طور هستند چرا با چین این طور رفتار میکنند. شما گفتید با چین برای سالیان دراز به سازش رسیدید. چرا الان با چین رفتار میکنید. پس مسئله این است که در روابط بینالملل رویکرد قلدرمآبانه حاکم کردهاند، لذا مذاکرات بر اساس منفعت کشور تعیین میشود.
وی اظهار کرد: شهید مطهری هم از اساتید خوب بهرهمند بود و هم تزکیه نفس داشت. ایشان میفرمودند کتاب را انسان اول برای لذت میخواند بار دوم طبقهبندی میکند و بار سوم یادداشتبرداری. بعضیها ذهنشان در هم است. با این ترتیب میتوان ذهن رشد کرد. شهید مطهری در راه خدا مجاهدت کردند و خداوند اجرشان را داد. شاید شاهد شهید مطهری جدیدی با آن عظمت علمی نبودیم، اما در حوزه علمیه قم کارهای گروهی خوبی در حال شکلگیری است.عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مشکلات اقتصادی گفت: مشکلی که در کشور وجود دارد این است که نظریه روشنی در توسعه ملی بیان نشده، لذا هر کس به قدرت میرسد توسعه را از دید خود معنی میکند. سیاستهایی هم که رهبر تعیین کردند را از نظر خودشان تفسیر میکنند. شهید معتقدند آزادی از متن عدالت در میآید. اگر میخواهیم استعدادها رشد کنند باید آزاد باشند تا رقابت کنند، البته رقابت متوازن. شهید مطهری این توازن را در برخی آثار مطرح کردند. ایشان یک شأن مستقلی برای جامعه قائل هستند. اگر کل خلقت به سمت سعادت میروند باید این سنن را بشناسیم. ایشان قائل به نظریه فطرت بودند. ریشههای بحث مشکلات اقتصادی در کتب شهید مطرح شده است.
لاریجانی در پاسخ به سؤالی در مورد وضعیت سوریه گفت: توطئه همسایگان مشکلاتی که غربیها برای سوریه پدید آوردند و اعتماد اسد به برخی از دوستان منطقهای موجب سقوط او شد. برخی میگویند ایران ضعیف شده است. آنها قدرت ندارند که یمن را شکست دهند، بعد ایران را متهم میکنند. بروید با یمن مذاکره کنید. تاریخ نشان داده هر کس در یمن رفت شکست خورد. هر جا تجاوز کردید آن منطقه در برابر شما مقاومت کرد. با مردم بدبرخورد کردید در مقابل شما ایستادند. در عراق و لبنان مردم در مقابل شما ایستادید. ایران نیاز به بازو ندارد. شما میگفتید حماس را نابود کردید این تبادلی که میکنید با اجنه است؟ این همه آدم را به شهادت رساندید نتوانستید حماس را نابود کنید و از همین عصبانی هستند. شما نتوانستید در لبنان نفوذ کنید پس حزبالله وجود دارد. اگر بازو ایران هستند پس وجود دارند. ضربه خوردند شما هم ضربه خوردید. اگر بازو ایران نیستند که به ایران چه ربطی دارد. حرفهای دشمن تناقض دارد.
وی اظهار کرد: یک کشوری میتواند اهداف بسیار متعالی داشته باشد اما اگر از یک اقتصاد زاینده برخوردار نباشد به اهدافش نمیرسد. چون اقتصاد ما پویا و قوی نیست به آن اهداف نمیرسیم. در مورد منطقه باید بگم که این حادثهای که در حال رخ دادن است. در اوکراین هم است. قبل از جمهوری اسلامی هم مشکل فلسطین بود، لذا جمهوری اسلامی سهمی در مشکلات فعلی که برای فلسطین اسرائیل به وجود آورده ندارد. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: وقتی به جمهوری اسلامی فشار میآورند جمهوری اسلامی فلج نیست از خودش دفاع میکند. ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم. در مورد سلاح هستهای نظر شخصی خودم را گفتم.