تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۹  ، 
کد خبر : ۳۷۶۰۰۶
روایت ۱۳ شهید مازندرانی اردیبهشت در سرزمین سوریه

حماسه‌سازان خان طومان

پایگاه بصیرت / فاطمه ساداتی

کسی خبر نداشت هواپیمایی که دلیر مردان مازندرانی «لشکر ۲۵ کربلا» را عازم سوریه می‌کند، قرار است برای همیشه وجود نازنین سرنشینانش را در شام پر‌بلا برای همیشه بگذارد و برگردد. چندی بعد از اینکه رزمندگان مازندرانی پایشان به خاک سوریه رسید در عملیات سختی که در «خان طومان» رقم خورد، بسیاری از آنان پرواز را به ماندن در زمین ترجیح دادند و سال‌ها بعد پیکر ۱۳ نفری که در یک منطقه به شهادت رسیدند به کشور بازگشت. آنها حماسه‌ای را در سوریه رقم زدند که سبب شد نام منطقه خان‌طومان با نام بچه‌های مازندرانی گره بخورد. به‌واسطه حضور آنان و عملیات دیگری که به‌دست نیرو‌های یگان فاتحین تهران انجام گرفت، دیگر خان طومان نام غریبی نیست چرا‌که خون پاک ریخته شده بسیاری از جوانان مجاهد راه حق، تابلویی از غیرت و شجاعت را به نمایش گذاشته است. 

خان طومان، منطقه‌ای روستایی در جنوب غربی حلب سوریه و در فاصله ۱۰ تا ۱۵ کیلومتری جنوب این شهر است. منطقه‌ای که به دلیل کمک‌رسانی به تروریست‌ها حائز اهمیت بود و منطقه استراتژیک محسوب می‌شد. در اوج جنگ، تروریست‌های النصره از طریق جاده خان‌طومان اقدام به جابه‌جایی مهمات و اسلحه به جنوب سوریه می‌کردند.
نیرو‌های مقاومت تلاش کردند پس از مدت‌ها سلطه تروریست‌ها به این منطقه آن را بازپس گیرند، تا اینکه در آذرماه سال ۱۳۹۴ موفق به کنترل منطقه شدند. 

اواخر سال ۱۳۹۴ بار دیگر تکفیری‌ها حمله گسترده‌ای را برای بازپس‌گیری خان طومان آغاز کردند. جمعه ۱۶ اردیبهشت ماه بود که تروریست‌ها با نقض آتش‌بس تعدادی از رزمندگان ایرانی را به شهادت رساندند و بر شهرک خان طومان مسلط شدند. در پی این حمله غیر‌انسانی ۱۳ تن از نیرو‌های لشکر ۲۵ کربلای مازندران به شهادت رسیدند. در بین اسامی شهدا نام تعدادی شهید از دیگر شهر‌ها هم به چشم می‌خورد. با تأیید سپاه پاسداران اعلام شد که در این حمله علاوه بر ۱۳ شهید تعداد ۲۱ نفر از نیرو‌های ایرانی مجروح شدند و تعداد ۶ نفر به اسارت دشمن درآمدند. در پی شهادت این ۱۳ نفر آمار شهدای مدافع حرم استان مازندران به ۲۰ شهید رسید. شیرمردان خطه شمال، خالق حماسه‌های اروند، فاتحان بدر و خیبر حالا حماسه‌ای دیگر در قلب سوریه را رقم زدند.

شهیدان «محمد بلباسی» از قائمشهر، «علی جمشیدی» از نور، «رضا حاجی‌زاده» از آمل، «حسن رجایی‌فر» از بابل، «سیدرضا طاهر» از بابل، «سیدجواد اسدی» از ساری، «سعید کمالی‌کفراتی» از میاندورود، «محمود دادمهر» از ساری، «علیرضا بربری» از بابلسر، «علی عابدینی» از فریدون‌کنار، «حسین مشتاقی» از نکا، «رحیم کابلی» از بهشهر و «حبیب‌الله قنبری» از بهشهر، ۱۳ شهید مدافع حرم خان طومان بودند.

«سردار حمیدرضا رستمیان» فرمانده لشکر عملیاتی ۲۵ کربلا که خود در واقعه خان طومان حضور داشت، اهمیت منطقه خان طومان را برای تکفیری‌ها همچون شلمچه برای صدام می‌داند. رستمیان در‌باره شهادت ۱۳ نیروی مازندرانی در مصاحبه‌ای گفته بود: «دشمن به فاصله ۱۰ روز برای بازپس‌گیری خان طومان تلاش کرد که در هر مرحله خسارت جدی به آنها وارد می‌شد، طوری که ۲۱ فروردین‌ماه بیش از ۱۰۰ کشته داشتند. در عملیات سوم دشمن در تاریخ ۱۶ اردیبهشت، دشمن آمادگی خودش را توسعه داد و توان رزمی‌اش را پنج برابر کرد.»

وی ادامه داد: «رزمندگان ما ۱۴ ساعت در برابر دشمن مقاومت کردند و به اذعان خودشان ۷۰۰ کشته و زخمی در این عملیات متوجه دشمن شد. حماسه خان طومان ماندگار شد به این دلیل که مانع از دست‌یابی دشمن به دیگر نقاط سوریه شد، به همین دلیل سردار سلیمانی از حماسه‌آفرینی لشکر عملیاتی ۲۵ کربلا تقدیر کرد و گفت: «اگر حماسه‌آفرینی رزمندگان لشکر عملیاتی ۲۵ کربلا در خان طومان نبود ما متحمل خسارت‌های بسیاری زیادی می‌شدیم.»
سال‌ها بی‌خبری از پیکر‌های به جای مانده از شهدای خان‌طومان باعث شده بود تا خانواده شهدا هرکجا فرماندهان جبهه مقاومت و به‌ویژه سردار دل‌ها حاج قاسم سلیمانی را می‌دیدند سراغ شهیدشان را از او بگیرند. اسفند سال ۱۳۹۷ فرصتی شد تا حاج قاسم در یادواره شهدای مازندران به بابل برود. بسیاری از خانواده‌های شهدای مدافع حرم در این یادواره حضور داشتند.

سردار سلیمانی در آن روز علاوه بر سخنرانی در یادواره شهدا برنامه حضور در سپاه استان و نشست با فرماندهان و خانواده‌های شهدای مدافع حرم را در برنامه داشت. پس از سخنرانی در سپاه در حسینیه سپاه بابل تا پاسی از شب میزبان خانواده‌های شهدای مدافع حرم شد و فرزندان و همسران و والدین شهدا در محیطی صمیمانه با سردار دیدار کردند. حاج قاسم با هر کدام از خانواده‌ها چند دقیقه‌ای صحبت کرد و درد‌و‌دل‌های آنان را شنید. خانواده شهدا قول بازگشت پیکر شهدایشان را آن شب از حاج قاسم گرفتند و او نیز قول داد پیکر‌های شهدا را به خانواده‌هایشان بازگرداند.

یک سال پس از شهادت سردار سلیمانی نامه‌ای منتشر شد که سندی بر اهتمام ویژه سردار سلیمانی در تفحص شهدای خان طومان دلالت داشت. در پی دستور مکتوب فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران پیکر‌های مطهر شهدای خان طومان پس از سال‌ها به کشور بازگشت. سردار حاج قاسم سلیمانی در ۲۶ آبان‌ماه سال ۱۳۹۷ طی نامه‌ای خطاب به «سردار احمد کریمی» معاون نیروی انسانی سپاه نوشته بود: «ضمن تشکر فراوان، خداوند از شما به بهترین وجه قبول بفرماید. خواهش می‌کنم ادامه موضوع خصوصا باقی‌مانده مفقودین جنوب و خان طومان با جدیت دنبال شود، دست‌تان را می‌بوسم.»

بیستم مهر ۹۹ «سردار سرتیپ دوم پاسدار ابوالقاسم شریفی» مسئول ایثارگران سپاه پاسداران در اطلاعیه‌ای از کشف و شناسایی پیکر هفت تن از شهدای مدافع حرم منطقه خان طومان سوریه در عملیات تفحص شناسایی و تأیید هویت آنان خبر داد.

حالا دیگر تصویر شهدای مازندرانی خان طومان سوریه به چشم عاشقان شهادت آشناست و نامشان همچون ستاره‌هایی درخشان در سینه تاریخ، پرفروغ راه را به اهل آسمان نشان می‌دهد. دیگر تصویر آنها بیشتر از آنکه جایی از دیوار خانه‌ها را اشغال کرده باشد در گوشه قلب مردم این سرزمین خانه کرده، تصویر‌هایی از چهره‌های زیبا و جوان که نشان می‌دهد می‌توان در عین جوانی با تقوا بود، می‌توان اهل خانواده و دنیا بود، اما دنیایی نبود، می‌توان از لذت‌های دنیا لذت برد، اما اشک مظلومان تو را به سکوت و بی‌تفاوتی وا ندارد.

شهدای خان‌طومان با از جان گذشتگی و فداکاری برای دفاع از حرم اهل بیت و مسلمانان سوریه از دست تکفیری‌ها ثابت کردند راه شهادت همواره باز است، آنان نشان دادند که می‌توان در عین جوانی با‌تقوا بود، می‌توان اهل خانواده و دنیا بود، اما دنیایی نبود، می‌توان از لذت‌های دنیا لذت برد. اما اشک مظلومان تو را به سکوت و بی‌تفاوتی وا ندارد. روایت خان طومان تکرار عاشورا و فتح‌المبین‌هاست، اینکه وعده حق، پیروزی خون بر شمشیر است. روایت خان طومان روایت شلمچه است و دردهایش، روایت شلمچه‌هایی است که در خان طومان تمام نشده همان‌طور که در شلمچه به پایان نرسیده بود، خان‌طومان آغاز راهی است برای فتح خرمشهر‌های دیگر.»

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات