کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: نظام ارزی مدیریت شده شناور بدین معنا نیست که بانک مرکزی همه اختیار را به بازار دهد تا بازار قیمتگذاری داشته باشد یعنی بانک مرکزی در دو وجه موضوع باید مدیریت درستی اعمال کند تا شاهد کاهش نوسانات نرخ ارز باشیم.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «بصیرت» در خصوص موضوع کاهش نرخ ارز به صورت دستوری نظر خود را اینگونه بیان کرد و گفت: در این موضوع شکی نیست که بانک مرکزی و دولت باید به صورت برنامهریزی شده و هدفمند با حمایت از صادراتی که ارزآوری قابل توجهی برای کشور دارد به دنبال ارزآوری بیشتر در راستای تامین ارزی و عدم افزایش نرخ ارز باشند، اما این موضوع به معنای دستکاری یا نرخگذاری دستوری نیست.
وی در این باره خاطر نشان کرد: به عنوان مثال در موضوع تثبیت ارزی که بانک مرکزی بر آن تاکید دارد با اینکه ثبات ارزی موضوع خوبی است و میتواند مانع بروز تورم در اقتصاد شود، اما نباید بدین معنا باشد که نرخ ارز به صورت دستکاری شده تغییر نکند چه تغییر به سمت پایین یا بالا، زیرا تبعات چنین مدیریتها و روندهای مخربی را با در رفتن فنر نرخ ارز و تکانههای قیمتی بالا در طی سالهای گذشته شاهد بودیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز و استاد اقتصاد گفت: نرخ ارز و نرخ هیچ کالایی نباید به صورت دستوری پایین بماند. بعضا در دورههایی که شرایط بسیار ویژهای بر اقتصاد کشور حاکم است آن هم برای یک بازه زمانی مشخص دولت برای حمایت از کارگران و تحت خطر قرار نگرفتن معیشت طبقات ضعیف جامعه میتواند چنین سیاستگذاریهایی داشته باشد، اما این موضوع نباید برای همیشه به عنوان یک راهبرد در دستور کار دولت و بانک مرکزی باشید با این توجیه که تحریم هستیم، بلکه سیاستهای درست باید اعمال شود.
وی در این باره معتقد است: بانک مرکزی باید هدفگذاریهای مهمی در راستای کاهش نرخ تورم با استفاده از ابزارهای متعددی که در دست دارد داشته باشد. این موضوع بدین معنا نیست که نرخ ارز توسط بانک مرکزی به صورت دستوری هدفگذاری و پایین نگاه داشته شود بلکه باید اجازه داد نرخ ارز به صورت طبیعی و در بستر زمان دچار تغییراتی شود که در اقتصاد رخ میدهد یعنی همپای تغییرات اقتصادی مسیر خود را بیابد و به صورت دستوری نباشد.
جعفر قادری استاد اقتصاد دانشگاه شیراز و نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید داشت: حتی اگر بانک مرکزی بخواهد نرخ ارز را به صورت دستوری پایین نگاه دارد قطعا بازار چنین اجازهای نمیدهد به این دلیل باید به دنبال راهکارهای اصولی برای عدم تحمیل فشارهای تورمی بر مردم باشیم. به نظر میرسد ثبات اقتصادی یک ضرورت است، اما با برنامهریزی درستی که در راستای رشد اقتصادی اتفاق میافتد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبه مجلس شورای اسلامی تصریح داشت: نظام ارزی مدیریت شده شناور بدین معنا نیست که بانک مرکزی همه اختیار را به بازار دهد تا بازار قیمتگذاری داشته باشد یعنی بانک مرکزی در دو وجه موضوع باید مدیریت درستی اعمال کند تا شاهد کاهش نوسانات نرخ ارز باشیم، نوساناتی که تاثیرات عمیقی روی نرخها و به تبع آن معیشت مردم به جا میگذارند به صورت ریشهای باید حل شوند.
وی در پایان گفتوگو خاطر نشان کرد: مدیریت برنامهمحور بانک مرکزی مانع اساسی در برابر نوسانات نرخ ارز قرار میدهد. نوساناتی که بعضا از بیرون توسط دستهای پشت پرده دلالان رخ میدهد. در صورتی که برنامههای مناسبی در دستور کار بانک مرکزی قرار داشته باشد نباید شک کرد انتظارات و توقعات نسبت به افزایش نرخ ارز مسکوت میماند و شاهد وضعیتهایی شبیه به گذشته نخواهیم بود که نرخ ارز را در بازار دچار تکانههای بزرگی کرد و به تبع آن نیز قیمت سایر کالاها از این وضعیت متاثر شدند و معیشت مردم تحت فشار عدیدهای قرار گرفت.