مسئولین قطعا در طول سالهای گذشته باید به این مساله مهم رسیده باشند که اثر روانی جو نامطمئن اقتصادی مهمتر از انتظارات تورمی است.
«مرتضی افقه» عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در گفتوگو با «بصیرت» بر این موضوع تاکید دارد که تحقق شعارهای مرتبط با رشد و جهش تولید تا سرمایهگذاری در امر تولید نیازمند وجود ثبات در فضای اقتصادی است وی در این باره گفت: یکی از موضوعاتی که در دنیای امروز خاص ایران نیست بلکه همه کشورها حتی توسعهیافتهترین کشورها برای بقای خود و تداوم توسعه یافتگی و حرکت رو به جلو بدان نیازمند وجود ثبات در فضای اقتصادی است، زیرا هرگونه بیثباتی در اقتصاد مانع سرمایهگذاری و رشد و توسعه اقتصاد میشود.
وی در این باره گفت: در دنیای امروز هرگونه بیثباتی در فضای اقتصادی به معنای تداوم ناامنی در اقتصاد و به تبع آن در جامعه به شمار میرود به این خاطر سرمایهگذاران و دارندگان ایدهها و طرحهای نوین دل به کار نمیدهند و کسب و کارهای مولد راه نمیاندازند، زیرا نگران تبعات ناامنی اقتصادی و جو بیثبات اقتصاد بر کار و سرمایه یا طرح و ایده خود هستند.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: بدین خاطر سرمایهگذاران در فضای بیثبات اقتصادی دل به کار نمیدهند، زیرا متوجه آثار اقتصادی و حتی روحی روانی بیثباتی اقتصاد در جامعه هستند. جدای از آثار اقتصادی این موضوع که روی معیشت مردم سایه سنگینی میاندازد باید ناظر بر این موضوع بدانیم اثرات روحی روانی فضای بیثبات اقتصادی منجر به نگرانی جامعه میشود. شاید یکی از دلایل رویکرد مردم به خرید ارز و طلا به جای سرمایهگذاری در فعالیتهای مولد ناشی از اثرات روحی روانی بیثباتی فضای اقتصادی است که مردم را برای حفظ ارزش پول و سرمایه خود به نوعی دلال کرده است.
مرتضی افقه اقتصاددان خاطر نشان کرد: تا زمانی که مردم نگران کاهش ارزش پول ملی و قدرت خریدد خود باشند بدین معناست که همزمان بخش مصرف و تولید نگران بیثباتی اقتصاد هستند، بیثباتی که خود را در بیثباتی نرخ ارز نشان میدهد. در چنین شرایطی زمینهای تضمین شده و مطمئن برای سرمایهگذاری به مردم معرفی نشده لذا مردم نمیدانند با سرمایه هایشان چه کنند بدین خاطر راهی بازارهای سوداگری میشوند و به این بیثباتی بیش از پیش دامن میزنند.
مرتضی افقه کارشناس اقتصادی معتقد است: به باور کارشناسان اقتصادی بیثباتی در نرخ ارز و در سایر مولفههای اقتصادی بلای جان تولید است. حتی اگر نرخ ارز ۱۰۰ هزار تومان باشد، اما برای یکی دو سال مشخص روی این قیمت بماند به منزله پدیدار شدن دورنمای ثبات است در این وضعیت سرمایهها راضی به ورود به فعالیتهای مولد میشوند، زیرا نرخ ارز ثابت مانده و بالا نمیرود.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در این باره توضیح داد: مساله حائز اهمیت این است که در صورت ثبات نرخ ارز، چون بازار بعد از مدتی خود را با این نرخ تطبیق میدهد با بازگشت ثبات اقتصادی به جامعه مصرفکننده و تولیدکننده به سمت یک فعالیت با ارزش مولد که اقتصاد را جهش دهد میروند لذا برای اینکه قدرت خرید خود را حفظ و پول را به یک سرمایه با ثبات تبدیل کنند به سمت فعالیتهای مولد میروند.
وی در ادامه بحث تصریح کرد: مسئولین قطعا در طول سالهای گذشته باید به این مساله مهم رسیده باشند که اثر روانی جو نامطمئن اقتصادی مهمتر از انتظارات تورمی است، زیرا ناامنی و بیثباتی در اقتصاد روان تولیدکننده و مصرف کننده را تحت فشار قرار میدهد. نباید فراموش کنیم آثار روانی بیثباتی اقتصادی کمتر از جو ناامن در اقتصاد تبعات ندارد، زیرا تولیدکننده و مصرف کننده نمیدانند برای آینده چه تصمیمی اتخاذ کنند که منجر به کاهش ارزش داراییهای آنها نشود.