نشریه اخبار و تحلیلها wordنشریه اخبار و تحلیلها pdfحرف روزتداوم وضعیت اضطراری و بیاعتمادی!روز گذشته باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا قانون موسوم به «وضعیت اضطراری» در روابط با ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد. اوباما در نامه خود به کنگره، نوشته است: روابط تهران و واشنگتن «هنوز به وضعیت عادی بازنگشته است».
قانون وضعیت اضطراری در روابط با ایران در سال 1979 به تبع تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران، از سوی کنگره وقت علیه نظام جمهوری اسلامی ایران وضع و برای ابلاغ به دولت اعلام شد. این وضعیت پس از یک سال خود به خود لغو میشود، مگر آنکه رئیسجمهور 90 روز پیش از تاریخ انقضا، تداوم آن را به اطلاع کنگره برساند.
از آن سال تاکنون رؤسای جمهور آمریکا، چه دموکرات و چه جمهوریخواه، همه ساله این وضعیت را تمدید کردهاند. وجود وضعیت اضطراری در روابط با ایران، زیربنای تحریمهایی است که به بهانههای مختلف علیه جمهوری اسلامی ایران در طول سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی وضع شده است.
اعلام تمدید دوباره وضعیت اضطراری در روابط با ایران از سوی اوباما در حالی صورت میگیرد که ایران و گروه موسوم به 1+5 با محوریت آمریکا امسال در زمینه مسئله هستهای(برجام) به توافقی دست یافتهاند که آمریکاییها آن را گشایش و دستاوردی بزرگ در عرصه دیپلماتیک برای خود تلقی کرده و به ظاهر در عرصه رسانه، خود را مصرّ به اجرای آن میدانند. اما تمدید قوانینی از این دست و همچنین حفظ ساختار تحریمهای وضعشده به بهانههای گوناگون و تحریک اعراب منطقه به اقدام علیه ایران، شواهدی است که از عزم و اراده سست آمریکاییها در اجرا یا اجرای ناقص و تفسیربردار برجام خبر میدهد.
این امر افزونبر اینکه با روح مصوبات نشستهای ژنو، لوزان و وین منافات دارد و لطمهای اساسی در بلندمدت به برجام است، عبرتی هم برای برخیها در داخل محسوب میشود که به وعدههای آمریکا اعتماد کرده، در راستای روند عادیسازی روابط با شیطان بزرگ تلاش میکنند و در مقابل کوچکترین نقد، با ادله آشکار برمیآشوبند.
ترجمه
رویکرد جمهوری اسلامی ایران به روند اجرای برجامگروه ترجمه ـ خبرگزاری «رویترز» ۱۱ نوامبر 2015 (۲۰ آبان) در مقالهای به روند اجرای برجام و رویکرد مقامات جمهوری اسلامی ایران در قبال آن پرداخت و نوشت: «مطابق گزارش روز سهشنبه رسانهها، ایران کار برچیدن سانتریفیوژها در دو تأسیسات غنیسازی اورانیوم را متوقف کرده است. البته این مسئله چند روز پس از آن رخ داد که نمایندگان محافظهکار مجلس ایران به حسن روحانی، رئیسجمهور ایران اعتراض کردند که این روند بسیار شتابزده است. هفته گذشته ایران اعلام کرد: برچیدن سانتریفیوژهای غیرفعال در تأسیسات نطنز و فردو را مطابق مفاد توافق ماه ژوئیه ایران و گروه 1+5 آغاز کرده است.»
در ادامه مقاله آمده است: «تندروهای ایران که به مقاومت در برابر توافق هستهای و تضعیف آن ادامه میدهند، این توافق هستهای را که از سوی میانهروهای ایران حاصل شده است، تسلیم در برابر غرب میدانند. خبرگزاری ایسنا به نقل از علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی گزارش داد: «روند (برچیدن) با یک هشدار متوقف شد». سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده است، تنها سانتریفیوژهای از ردهخارج که در نطنز و فردو حدود 10 هزار قطعه بودند، برچیده شدهاند.»
در پایان مقاله آمده است: «شمخانی به طور مشخص نگفته است که منظور وی از «هشدار» چیست؛ اما علیرضا زاکانی، رئیس کمیسیون توافق هستهای(برجام) پارلمان ایران به خبرگزاری مهر گفته است کار برچیدن در فردو به دلیل نامه نمایندگان مجلس به روحانی متوقف شده است. هفته گذشته 20 نفر از نمایندگان مجلس ایران به رئیسجمهور اعتراض کردند که غیرفعالسازی سانتریفیوژها در تناقض با رهنمودهای رهبری است. رهبر عالی ایران گفته بود، توافق باید تنها پس از حلوفصل اتهامهای آژانس در زمینه ابعاد نظامی برنامه هستهای ایران در گذشته اجرا شود. انتظار میرود، آژانس بینالمللی انرژی هستهای 15 دسامبر جمعبندی نهایی خود را اعلام کند.
گزارش روز
آتش بیاری ضدانقلاب!سهلانگاری و اشتباهی زشت که البته نابخشودنی نیست. جمعه گذشته برنامه فتیله که سالهاست صبحهای روز آدینه روی آنتن شبکه دوم سیما میرود، شاهد اتفاقی عجیب بود؛ اجرای نمایشی که در آن به آذریزبانهای عزیز و قوم بزرگ و شایسته ترک توهین شد و موجبات ناراحتی همه مردم ایران را فراهم کرد. توهینی که بلافاصله با واکنش مدیران سیما مواجه شد؛ عموهای فیتیله ممنوعالتصویر و چند نفر عزل شدند، مدیران مختلف صداوسیما هم رسماً از مردم خوب و غیرتمند آذریزبان عذرخواهی کردند. عموهای فیتیلهای هم بارها و بارها از مردم آذربایجان عذرخواهی کردند. در مقابل نیز مردم شهرهای آذریزبان در تجمعاتی آرام از صداوسیما خواستند که اجازه تکرار چنین مواردی را ندهد. ائمه جمعه و نمایندگان آذریزبانان در مجلس شورای اسلامی نیز با تشکر از برخورد با متخلفان و عذرخواهی مدیران ارشد صداوسیما، دقت بیشتر در تولید برنامههای رسانه ملی را خواستار شدند.
اما همه ماجرای آنچه در صبح جمعه گذشته رخ داد، در اعتراض و عذرخواهی خلاصه نشد و بار دیگر شاهد آتشبیاری جریانان ضدانقلاب بودیم. رسانههای ضدانقلاب و جریانهای پانترکیسم با سوءاستفاده از این اتفاق تلاش کردند تا کشور را به سمت آشوب ببرند. بیبیسی فارسی، رادیو فردا، صدای آمریکا و دهها رسانه ضدانقلاب دیگر با پخش گزارشهای مخدوش به دروغسازی درباره دستگیری، ضرب و شتم و کشته شدن تعدادی از هموطنان آذریزبان پرداختند. جریان ضدانقلاب در شبکههای اجتماعی نیز به شدت فعال شدند و با جا زدن تصاویر دستگیری اراذلواوباش به عنوان دستگیریهای تجمعات اخیر تلاش کردند بر آتش این خشم بیفزایند. عوامل ضدانقلاب در بخش میدانی نیز بیکار نماندند و با اجیر کردن برخی افراد سعی کردند تجمعات آرام و به حق مردم را به خشونت بکشانند؛ اما همه این تلاشها با هوشیاری مردم نقش بر آب شد. این اتفاقات در کنار تجربه های پیشین ملت ایران، مانند آنچه چند ماه پیش در مهاباد رخ داد، بار دیگر ثابت کرد که دشمنان جمهوری اسلامی مترصدند تا از هر فرصتی برای عملی کردن فتنه و آشوب استفاده کنند.
اخبار1- چهار توصیه رهبر معظم انقلاب به دولت درباره اقتصاد مقاومتی اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در جلسه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی با اشاره به توصیهها و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب که در پاسخ به گزارش دولت درباره برنامههای ملی یازدهگانه طرحها و پروژههای دولت برای پیادهسازی سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی طی نامهای از سوی دفتر ایشان به دولت ابلاغ شده است، گفت: بر اساس این نامه، مقام معظم رهبری از اهتمام دولت نسبت به اقتصاد مقاومتی قدردانی کردهاند و با تأکید بر اینکه ایشان بنایی برای تأیید یا عدم تأیید برنامههایی که تنظیم و اجرای آنها برعهده دولتهاست، ندارند، نکات و رهنمودهایی را برای اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی توصیه فرمودهاند. وی افزود: توصیهها و رهنمودهای مقام معظم رهبری که در قالب نامهای از سوی دفتر ایشان ارسال شده است، به همه دستگاههای اجرایی دولت ابلاغ خواهد شد تا همه وزارتخانهها و دستگاهها براساس منویات رهبر معظم انقلاب اقدام کرده و در راستای تحقق آن تلاش کنند.
2- تعیین سازوکار وحدت اصولگرایان در چارچوب شورای فقها سخنگوی جمعیت ایثارگران با تأکید بر اینکه اصولگرایان در چارچوب شورای فقها فعالیت خود را پیش میبرند، گفت: اصل وحدت را همه پذیرفتهاند و فقط باید سازوکار متناسب با شرایط تعیین شود تا اجماع شکل بگیرد. «لطفالله فروزنده» سخنگوی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با بیان اینکه جلسات سهجانبه ایثارگران، پایداری و مؤتلفه برگزار میشود و جلو میرود، ادامه داد: بنا شده است در استانها و شهرستانها به صورت مستقل سامانه وحدت شکل بگیرد و موارد و مصادیق اصولگرایی مشخص شوند، از این رو شورای مرکزی تهران بیشتر نقش نظارت را برعهده دارد. سخنگوی جمعیت ایثارگران با تأکید بر اینکه اصولگرایان در چارچوب شورای فقها فعالیت خود را پیش میبرند، یادآور شد: ما در صورت لزوم با حضرات آیات دیدار کرده و خدمت آنها گزارش خواهیم داد.
اخبار کوتاه ** روسيه برگزاري انتخابات رياستجمهوري زودهنگام را پس از انجام همهپرسي درباره قانون اساسي جديد پيشنهاد کرده است. مسکو به منظور حل بحران سوريه در آستانه نشست وين، پيشنويس سندي را منتشر کرد که نشان ميدهد، روسيه پيشنهاد کرده است دولت سوريه و مخالفان، روند اصلاح قانون اساسي را که تا 18 ماه زمان خواهد برد، آغاز کنند. همچنين روسيه مشارکت بشار اسد، رئيسجمهور سوريه را در انتخابات رياست جمهوري زودهنگام بعيد ندانسته است.
** محمدرضا عارف درباره احتمال ارائه فهرست مشترک از سوی اصلاحطلبان و اصولگرایان معتدل گفت: موضوع ائتلاف نسبی بین دو جریان اصیل کشور بدان معناست که مثلاً 10 درصد از فهرستها مشترک باشند و در مجلس تعدادی مرتبط با دو جریان عمل کنند و کار را پیش ببرند. ما آمادگیمان را اعلام کردهایم و هماکنون نیز آمادهایم نظراتمان را درباره مشترکات دو فهرست ارائه کنیم.
** بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره موضوع بازگشتپذیری سانتریفیوژها گفت: قرار است ما ماشینهایی را که به آنها گاز تزریق نشده، از تأسیسات جدا کنیم تا زمان لازم را در اختیار داشته باشیم. برگرداندن این سانتریفیوژها زمانی نمیبرد و به سرعت قابل انجام است، اما موضوع این است که اگر ما به عقب برگردیم، دیگر ماشینهای نسل یک را نخواهیم گذاشت، بلکه ماشینهای از قویتر استفاده میکنیم. وی درباره بازرسی از مراکز نظامی در دولت یازدهم گفت: در طول حدود دو سالی که این دولت روی کار است، هیچ بازرسی از هیچ پایگاه نظامی صورت نگرفته است.
** «استفان دیون» وزیر خارجه جدید کانادا اعلام کرده است، دوران حمایت بی چون و چرا از اسرائیل به پایان رسیده و اتاوا باید سیاست جدیدی را در خاورمیانه در پیش بگیرد. روابط کانادا با رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۴۷، یعنی از زمانی که کانادا در کمیته ویژه سازمان ملل در امور فلسطین حضور داشت، آغاز شد و کانادا به قطعنامه ۱۹۴۷ سازمان ملل که به شکلگیری اسرائیل منجر شده، رأی مثبت داد. خروج کانادا از ائتلاف ضد داعش و سخن از برقراری و بهبود رابطه با ایران را میتوان نشان از تغییر در سیاست خارجی کانادا به شمار آورد.
** رسانههای محلی ایالت میشیگان آمریکا اعلام کردند، در انتخابات تازه شورای شهر «همترمک» چهار شهروند مسلمان ساکن این شهر به عنوان اعضای این شورای شش نفره انتخاب شدند و برای نخستینبار در تاریخ آمریکا، شورای شهری با اکثریت مسلمانان تشکیل شد. سه عضو مسلمان این شورا، اصلیت بنگلادشی دارند و عضو چهارم آن یک آمریکایی یمنیالاصل است.
** ارتش رژیم صهیونیستی برای نظارت 24 ساعته بر جادههای کرانه باختری و تقاطعهای مختلف، تصمیم گرفته است در جادههای اصلی این منطقه دوربینهای مراقبتی نصب کند تا به خیال خود بتواند عملیاتهای مقاومتی فلسطینیان را پیش از اینکه به مرحله اجرا برسند، رصد و خنثی کند.