(روزنامه اعتماد - 1394/07/16 - شماره 3362 - صفحه 11)
خواسته حزب اراده ملت از مجلس آتي
حزب اراده ملت ايران اسلامي به عنوان يكي از اعضاي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات اين روزها مانند ديگر احزاب مهمترين موضوع خود را انتخابات مجلس قرار داده است.
احمد حكيميپور، دبيركل اين حزب در خصوص مجلس دهم گفت: مجلس محملي براي قانونگذاري است و به عنوان يكي از قواي سهگانه اهميت و جايگاه ويژهاي دارد. همانطور كه امام نيز تاكيد كردند مجلس در راس امور است. اصلاحطلبان تلاش ميكنند تا مجلس دهم در جايگاه اصلي خود قرار بگيرد و به پيشرفت كشور كمك كند. براي حل معضلات كشور و بيرون آمدن از تقابل با دولت، ما به مجلسي كارآمد نياز داريم. مجلس فعلي ركورددار سوال و تذكر و استيضاح وزرا بوده است و عملا چرخ دولت را كند كرده است. اصلاحطلبان با توجه به اينكه نقش ويژهاي در روي كار آمدن دولت تدبير و اميد داشتند، تلاش ميكنند مجلسي همسو با تفكرات دولت فعلي روي كار بيايد تا دولت بتواند به برنامههايي كه متعهد شده است بهتر عمل كند.
وي با بيان اينكه مجلس دهم از اهميت ويژهاي نزد اصلاحطلبان برخوردار است، تاكيد كرد: مجلس نبايد مركز تضارب آرا و منازعات سياسي باشد. افكار و عقايد مختلف بايد در راستاي منافع ملي دور هم جمع شوند. اكنون مجلس از جايگاه اصلي خود دور شده است. در ديدگاه اصلاحطلبان منافع ملي اهميت بيشتري نسبت به منافع جناحي دارد. از اين رو تلاش ميكنند به شكلگيري مجلسي كارآمد كمك كنند. ما به دنبال مجلسي هستيم كه كمحرف و پركار باشد. اصلاحطلبان خود را جزيي از نظام ميدانند و تعالي و پيشرفت نظام براي آنها اهميت دارد.
حكيمي پور همچنين در مورد كانديداهاي اين جريان گفت: نيروهايي كه اصلاحطلبان به صحنه ميآورند، افرادي خواهند بود كه بتوانند به اين مهم جامه عمل بپوشانند. در جريان اصلاحطلبي نيروهاي متخصص و كار آمد زيادي وجود دارد كه ميتوانند به موفقيت مجلس آتي كمك كنند. اصلاحطلبان بايد براي مجلس آتي ليست واحد ارايه كنند تا راي پايگاه اجتماعي اصلاحطلب پراكنده نشود. خوشبختانه اكنون اتحاد و انسجام خوبي در اين جريان وجود دارد كه رسيدن به ليست واحد را عملي خواهد كرد.
شوراي سياستگذاري محل اختلاف نيست
با تشكيل شوراي سياستگذاري انتخابات از سوي اصلاحطلبان برخي معتقدند اختلافات تازهاي از دل اين شوراي تازه تاسيس بروز خواهد كرد اين افراد كه بيشتر در جريان رسانهاي اصولگرايان فعاليت ميكنند با تلفيق اخبار درست و نادرست سعي در القاي اختلاف ميان اصلاحطلبان دارند.
با اين حال، رييس دورهاي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات با تكذيب اختلاف در شوراي عالي سياستگذاري انتخاباتي گفت: به دليل تاكيد رييس دولت اصلاحات، اين جلسه با حضور كميته مشورتي و دعوت از برخي گروههاي ديگر يكشنبه آينده تشكيل خواهد شد. علي محمد غريباني در گفتوگو با ايرنا افزود: جلسه روز گذشته شوراي عالي سياستگذاري انتخاباتي اصلاحطلبان با توصيه رييس دولت اصلاحات مبني بر حضور برخي افراد و همراهي آنان با كميته مشورتي ابتدا به سهشنبه اين هفته و در نهايت به يكشنبه آينده موكول شد. وي با رد وجود اختلاف در شوراي سياستگذاري، ادامه داد: وجود اختلاف به هيچوجه صحت ندارد. انسجام و همدلي بيش از پيش در شوراي هماهنگي اصلاحات وجود داشته و دارد و قرار است شوراي عالي سياستگذاري انتخاباتي از هر لحاظ اين انسجام را تضمين و مكانيزمهاي آن را طراحي كند.
همچنين علي تاجرنيا، عضو شوراي مركزي حزب اتحاد ملت ايران گفت: اين شورا يك كميته انتخابات را تشكيل داد و يك كميته راهبردي هم در شوراي مشورتي خاتمي تشكيل شد كه با يكسري برنامهريزيها شوراي اصلاحطلبان استانها نيز با همكاري دو كميته مذكور آغاز به كار كرد كه امروز اين شورا در حدود ۲۵ استان تشكيل شده است. وي در پاسخ به سوالي درخصوص شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان كه اخيرا تشكيل شده است، افزود: با توجه به اينكه احتمال موازيكاري در بدنه تشكيلاتي اصلاحات وجود داشت و همچنين براي يك كاسه كردن ظرفيت اصلاحطلبان، طرح تشكيل شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان مطرح و هم از طرف رييس دولت اصلاحات و هم از طرف شوراي هماهنگي اين شورا پذيرفته شد.
مواضع كارگزاران در آستانه كنگره
حزب كارگزاران سازندگي اين روزها به گونهاي عمل ميكند كه نميتوان خطي واحد از آن برداشت كرد. از يكسو حسين مرعشي در تمامي جلسات اصلاحطلبان براي ائتلاف شركت ميكند و صراحتا ميگويد كه نوبت آن است كه ديگران به نفع عارف كنار بروند و از سوي ديگر محمد عطريانفر در مصاحبه با خبرگزاري اصولگراي فارس سخناني ميگويد كه از آن همگرايي بيرون نميآيد. حتي ارگان رسانهاي اين حزب نيز در مواجهه با پديده انتخابات از بدهي اصلاحطلبان به ناطق نوري ميگويد و توصيه و تذكره مينويسد كه بايد هر طور هست او را به صحنه آورد. فارغ از اين ايراد كه آيا ١٦ سال بعد هم قرار است جريان اصلاحات بدهياش را به سعيد جليلي و قاليباف بپردازد يا نه كارگزاران سازندگي كه طي دو ماه آينده كنگره سالانه خود را نيز برگزار ميكند بايد تكليف خود را با پديده انتخابات روشن كند. تصميم نهايي آنان يا قبول مكانيزم انتخاباتي اصلاحطلبان با محوريت رييس دولت اصلاحات است يا ميخواهند راه ديگري برگزينند.
اما ميتوان تا حدودي از اين اختلاف سليقههاي حزبي كارگزاران عبور كرد چه آنكه غلامحسين كرباسچي، دبيركل اين حزب و حسين مرعشي، سخنگوي آن در كنار چهرههايي نظير فائزه هاشمي و يدالله طاهرنژاد تاكنون كوچكترين موضعگيري اختلاف برانگيزي نداشتهاند و در عوض هر بار كه پيرامون انتخابات مصاحبه كردهاند، گفتهاند تابع تصميم جمعي اصلاحطلبان هستند و كمترين تخطي از آن نخواهند كرد. حتي ميتوان مواضع ارگان رسانهاي اين حزب را در حد توصيههايي به جريان اصلاحات دانست كه اين هم به خودي خود ميتواند پذيرفتني باشد چرا كه هنوز ساز و كار دقيق، روشن نشده و مشخص نيست چه كساني براي نمايندگي ثبت نام ميكنند. در واقع اين دست اظهارات پيش از روشن شدن فضاي انتخابات ميتواند در حكم ارايه نظرات مشورتي باشد كه به جاي جلسات درون جرياني از تريبون رسانهها عنوان ميشود.
انتشار بيانيه نخستين كنگره «اتحاد ملت»
شوراي مركزي حزب اتحاد ملت ايران اسلامي بيانيه نخستين كنگره سراسري اين حزب را يك ماه و نيم پس از برگزاري كنگره منتشر كرد. چشمانداز، ماموريت، مواضع و باورها، رويكردها و برنامههاي حزب عناوين اصلي اين بيانيه را تشكيل ميدهد. در بخشي از اين بيانيه آمده است:
«سياست شعبهاي از اخلاق عملي و تدبير امور دانسته شده است و بهطور طبيعي بر مدار حركت جمعي، هماهنگ و همسوي نيروهاي سياسي و اجتماعي به منصهظهور درميآيد و منشا اثر ميشود.» حزب اتحاد ملت ايران در بيانيه خود عنوان داشته است: «حزب همراهي و همكاري فعال با شخصيتها، گروهها و تشكلهاي اصلاحطلب و نهادهاي مدني ديگر را مورد توجه قرار خواهد داد. همه گروهها و جريانهاي سياسي و اجتماعي كه در تحقق تمامي ظرفيتهاي قانون اساسي را پيگيري ميكنند، طرف گفتوگو، تفاهم و تعامل حزب هستند.»
اين بيانيه در بخشي ديگر عنوان ميدارد: «حزب رعايت حقوق اساسي همه انسانها را بر خود فرض ميداند و با به رسميت شناختن تنوع و تفاوت ميان اقشار و اقوام، با تكيه بر اصل برابري حقوقي همه شهروندان ايراني، بر رفع تبعيضها و برقراري عدالت در منزلت وتوزيع قدرت بين آحاد جامعه اعم از زنان، اقوام و سطوح مديريت كشور تاكيد دارد. حزب استقلال و تماميت ارضي و يكپارچگي ايران زمين و تكيه بر قانون اساسي احترام و رعايت حقوق بشر را از مباني اعتقادي خود ميداند.»
بيانيه حزب اتحاد ملت در مورد باور و التزام اين حزب به اصول قانون اساسي آورده است: «حزب بر اجراي بدون تنازل همه اصول و مضامين قانون اساسي و تصويب قوانين اجرايي به صورت همهجانبه و شفاف براي تحقق اين اصول، به ويژه فصل حقوق، ملت تاكيد دارد. از نظر حزب، پاسخگويي به مطالبات مردم در گروي همسوكردن شكل و محتواي قانون اساسي با شرايط زماني و مكاني كشور است.» اين بيانيه با تاكيد بر پذيرش برنامه عمل حكمراني خوب توسط حزب اعلام كرده است: رعايت اصول حكمراني خوب توسط همه اجزاي حاكميت ميتواند دربرگيرنده ابعاد كاملي از فرآيند توسعه باشد.
ندا؛ از درخواست تجمع تا خبرسازي اصولگرايان
هفته جاري براي حزب ندا با يك هوشمندي همراه بود. عدهاي از مخالفان اجراي برجام در تحصن مقابل مجلس شوراي اسلامي شركت كردند و قريب به چهار روز بهطور شبانهروزي مقابل مجلس نشستند، بيانيه خواندند، سخنراني شنيدند و شب شعر برگزار كردند. نهادهاي انتظامي نيز پس از چهار روز بدون هيچ برخورد خشونتآميزي از آنها خواستند به اين تحصن كه طبق گفته فرمانداري تهران بدون مجوز برگزار شده بود، خاتمه دهند. اما به فاصله يك روز مانده به اتمام اين تحصن حزب نداي ايرانيان با تسليم درخواستي به استاندار تهران متقاضي برپايي تجمع حاميان توافق هستهاي شد.
اين ابتكار عمل از سوي حزب ندا بلافاصله با استقبال در شبكههاي مجازي روبهرو شد اما به همان نسبت كه موافقان برجام از احتمال برگزاري تجمع سخن ميگفتند وزارت كشور نشان داد هيچ برنامهاي براي حمايت از حقوق حاميان دولت ندارد. حسن يونسي، سخنگوي اين حزب البته گفت: هنوز وزارت كشور تصميمي در مورد جزييات اتخاذ نكرده و محل برگزاري اين تجمع نيز فعلا معلوم نيست و ما منتظر تصميم نهايي وزارت كشور در اين باره هستيم. اما با اتمام تحصن دلواپسان در تهران عملا مجوزي براي ندا صادر نشد.
در هفتهاي كه گذشت يك بار ديگر ندا در ميان خبرهاي سياسي و انتخاباتي ديده شد اما اينبار با خبرسازي تسنيم. اين خبرگزاري مدعي شد در جديدترين تصميم اتاق فكر اصلاحات، سيدمحمدصادق خرازي دبيركل حزب ندا از شهر قم كانديداي انتخابات مجلس خواهد شد تا تلاش شود تحت هيچ شرايطي لاريجاني به عنوان راي اول قم به مجلس راه نيابد. اصلاحطلبان اميدوارند به دليل نفوذ صادق خرازي در قم وي بتواند اصلاحات نزديك به روحانيت را در اين شهر احيا كند.
البته آنها به اين نكته ظريف دقت نكرده بودند كه شهر قم دو نماينده در مجلس دارد و اگر سناريوي ساختگي آنها درست باشد باز هم اين به معني رقابت خرازي و لاريجاني نيست.
از خودگذشتگي عارف و نظر عبدي درباره رييس دولت اصلاحات
محمدرضا عارف در ديدار اعضاي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات استان مازندران گفت: مردم ميخواهند روندي كه در خرداد ٩٢ در كشور شروع شد ادامه پيدا كند و براي استمرار اين روند بايد تلاش كرد. وي با اشاره به همگرايي اصلاحطلبان در آستانه انتخابات مجلس گفت: اصلاحطلبان در راهبردها هيچگونه اختلافي ندارند، راهبرد اصلي اصلاحطلبان مشاركت حداكثري مردم و كسب اكثريت مجلس است.
ما مجلسي ميخواهيم كه نماد ادب و متانت باشد، مجلسي ميخواهيم كه در آن به مسوولي توهين و فحاشي نشود، مجلسي ميخواهيم كه رقيب دولت نباشد، مجلسي ميخواهيم كه نمايندگان آن در تراز ملت بزرگوار ايران باشند و مجلسي ميخواهيم كه در راس امور باشد. وي با بيان اينكه انتخابات بايد در يك فضاي رقابتي و عادلانه و با حضور حداكثري مردم برگزار شود، تصريح كرد: اصلاحطلبان در مقايسه با رقيب خود از تفاهم و وحدت خوبي برخوردارند. در برخي مواقع براي رسيدن به وحدت حداكثري لازم است از حق خود بگذريم. شخصا تا آنجا كه توانستهام كوتاه آمدهام البته كوتاه آمدن به اين معنا نيست كه هويت اصلاحطلبي خود را به حراج بگذارم و مطمئنا هيچگاه اين كار را نخواهم كرد.
همچنين در اين هفته عباس عبدي در گفتوگو با فارس، درباره اظهارات عطريانفر مبني بر اينكه «سال ٧٦ در روزنامه همشهري در مجله همشهري ماه بعد از پيروزي رييس دولت اصلاحات، تصوير مشتركي از رييس دولت اصلاحات و هاشمي چاپ كرديم. ايشان به من زنگ زدند كه چرا اين كار را ميكنيد؟ آيا ميخواهيد حيثيت رييس دولت اصلاحات را ببريد و من گفتم ما ميخواهيم به وي حيثيت بدهيم». اظهار داشت: من اين موضوع را يادم نيست اما اگر آقاي عطريانفر گفته است، حتما يادش بوده و مشكلي هم نيست.
عبدي در عين حال تصريح كرد: فكر ميكنم آن زمان و درحال حاضر رييس دولت اصلاحات حيثيت كم نداشت كه كسي بخواهد به او حيثيت دهد. نسبت به عملكرد گذشته آقاي هاشمي رفسنجاني، نظر بنده هنوز سرجاي خود است و دليلي ندارد كه آن را عوض كنم.
عقد اخوت موتلفه و پايداري
اگر اواسط فروردين ماه سال ٩١ هفتهنامه شما ارگان رسانهاي حزب موتلفه طي گزارشي و تيتر: «سازش انتخاباتي جبهه پايداري و جريان انحرافي» تلاش كرده بود اين مساله را به اثبات برساند كه پايداري با جريان انحرافي براي انتخابات رياستجمهوري برنامه دارند حالا مديران همان حزب روزي نيست كه از ضرورت ائتلاف و همكاري موتلفه و ديگر اصولگرايان با جبهه پايداري سخن نگويند و خطابه نخوانند. همين چرخش راهبردي موتلفه ميتواند نشان دهد كه مديران اين حزب پس از رحلت حبيبالله عسگراولادي دستفرمانشان در جاده سياست را تغيير دادهاند.
آنها حالا در شلوغ بازار اصولگرايان و جايي كه هر گروه و سياستمداري از اين جناح كار خودش را براي انتخابات دنبال ميكند، ميخواهند با اين تغيير سياست منجي اصولگرايان شوند. چنين است كه يك روز محمدنبي حبيبي، دبيركل موتلفه از محاسن ائتلاف با جبهه پايداري ميگويد و روز ديگر اسدالله بادامچيان از تلاش موتلفه براي تعديل كردن و در صف قرار دادن پايداريها در جلسات سهگانه (موتلفه، ايثارگران و پايداري). در همين راستا بازهم محمدنبي حبيبي در اين هفته و در كنفرانس مطبوعاتي خود كه به بهانه برگزاري مجمع عمومي حزب موتلفه برگزار شد بار ديگر از ائتلاف با پايداريها حمايت كرد و اظهار داشت: ما در انتخابات مجلس نهم به عنوان موتلفه به جبهه پيروان و پايداري رقابت داشتيم اما با توجه به برگزاري ٤٠ جلسه با ايثارگران و پايداري معتقدم كه پايداري و ايثارگران نيز روحيه و دغدغه ائتلاف دارند.
وقتي چنين چيزي محرز شده است چه اشكالي دارد كه اين جلسات را ادامه دهيم، از اين رو اين جلسات تعطيل نشده اما تلقي ما اين است كه ضرورتي ندارد مانند گذشته جلسات را پشت سر هم برگزار كنيم. حبيبي تاكيد كرد: مذاكره با ايثارگران و پايداري به نفع كلي تمام اصولگرايان تمام ميشود. دبيركل حزب موتلفه درباره اختلاف پايداري با لاريجاني توضيح داد: من منكر موضوع اختلاف جبهه پايداري و آقاي لاريجاني نيستم اما به هر حال آقاي لاريجاني يك شخصيت مستقل است و اگر اصولگرايان در انتخابات ٩٤ به ائتلاف كامل نرسند بايد منتظر شكست باشند و اين را همه فهميدهاند. وي با تاكيد براينكه به دليل شرايط سياسي اصولگرايان هيچ راهي جز ائتلاف ندارند، خاطرنشان كرد: موتلفه در سال ٩٤ يك نامزد مستقل از بين بقيه نامزدها معرفي نخواهد كرد و بنابراين شما كسي را هم پيدا نميكنيد كه معتقد به جزيرهاي عمل كردن باشد اما اينكه ائتلاف چطور و چگونه صورت گيرد مربوط به آينده است.
همگرايي و ائتلاف؛ روياي سياستمداران اصولگرا
بيش از يك سال است كه چهرههاي شناخته شده جناح راست ميگويند اگر احزاب اصولگرا باهم ائتلاف سياسي نكنند در انتخابات مجلس دهم شكست سنگيني خواهند خورد. آنها براي جلوگيري از اين اتفاق تنها توانستهاند به وحدت گفتماني دست يابند اما در وحدت راهبردي هنوز نتوانستهاند به مدلي براي رسيدن به وحدت يا حداقل ائتلاف موقت برسند. واگراييها و انشقاق ميان گروههاي اصولگرا آنچنان شفاف و واضح است كه بزرگان اصولگرا هم ابايي از اعلام اختلافات موجود ميان خود ندارند. كافي است براي يكي، دوروز اخبار مرتبط با فعاليتهاي انتخاباتي اصولگرايان رصد شود تا اين اختلافات را مشاهده كرد.
البته آنان بازيگران سياسي اين جناح همچنان تاكيد دارند كه اصولگرايان در انتخابات مجلس دهم با ليست و گفتمان مشترك وارد ميدان ميشوند اما كمتر اشارهاي به اين نميكنند كه اگر قرار است با ليست واحد وارد انتخابات مجلس شوند پس چرا اين همه اخبار مرتبط با اختلافات از اردوگاه اصولگرايان منتشر ميشود؟در همين راستا سيد محمد حسيني، وزير ارشاد دولت احمدينژاد و دبير كانون دانشگاهيان ايران با بيان اينكه اصولگرايان بايد با ليست و گفتمان واحد وارد عرصه انتخابات مجلس شوند، گفت: نياز است نيروهاي ارزشي حساسيت زمان را به خوبي درك كنند و با همگرايي در اين مقطع تاريخي مهم وارد صحنه شوند. سيدمحمد حسيني با اشاره به برنامه تشكل متبوعش براي حضور در عرصه انتخابات اظهار داشت: كانون دانشگاهيان ايران اسلامي از ساليان گذشته فعال بوده است و در انتخابات مختلف از جمله انتخابات مجلس در سال ١٣٩٠ در برخي استانها ليست ارايه داده و از برخي نامزدها حمايت كرده است.
وي ادامه داد: اين كانون در انتخابات مجلس دهم حضور خواهد داشت و تلاش ما بر همگرايي ميان نيروهاي اصولگراست تا با ليست و گفتمان واحد وارد عرصه انتخابات شوند. از سوي ديگر محسن كوهكن، قائم مقام جبهه پيروان خط امام و رهبري هم گفته است: همه اصولگرايان در مسير همگرايي قرار دارند و گامهاي مثبتي در اين زمينه برداشته شده است. وي درباره مساله دعوت از «علي لاريجاني» به شوراي هماهنگي اصولگرايان ابراز كرد: پيرامون حضور همه چهرههاي اصولگرا در شوراي هماهنگي اتفاق نظر وجود دارد اما هنوز وارد مصداقها نشدهايم. كوهكن در پاسخ به اين سوال كه فصلالخطاب شوراي هماهنگي اصولگرايان، شوراي فقاهتي است يا جامعتين گفت: در جلسات پيرامون اين مساله صحبت نميشود و ما از اين مباحث عبور كردهايم و در حال رايزني جهت يافتن فصلالخطاب هستيم.
جبهه ايستادگي به دنبال ائتلاف ا اصولگرايان معتدل
جبهه ايستادگي ايران اسلامي كه در ماههاي پاياني سال ١٣٨٩ به پيشنهاد و ابتكار عمل محسن رضايي تشكيل شد حالا روزهاي متفاوتتري را نسبت به روزهاي ابتدايي فعاليت خود تجربه ميكند. اعضاي اين جبهه كه در سال ٨٩ براي انتخابات مجلس نهم اقدام به تاسيس جبهه ايستادگي كردند پس از موفق نشدن رضايي در عرصه سياست داخلي و با موافقت او ميان پيوستن به علي لاريجاني يا باقر قاليباف براي انتخابات مجلس دهم گرفتار آمدهاند. اين در حالي است كه جبهه ايستادگي در انتخابات مجلس نهم با ارايه ليست مستقل در تهران و شهرستانها فعاليت خود را از جبهه متحد جدا كرد و به عنوان جبههاي مستقل در عرصه رقابت انتخاباتي مجلس نهم ظاهر شد كه البته به موفقيتي دست پيدا نكرد.
حالا آنان براي انتخابات مجلس دهم تصميم دارند تا با اصولگرايان معتدل ائتلاف كنند. حسن بيادي، رييس ستاد انتخابات جبهه ايستادگي ايران اسلامي در همين راستا با بيان اينكه ستاد انتخاباتي جبهه ايستادگي براي فعاليت بهتر در انتخابات آينده مجلس شوراي اسلامي تشكيل شده به ايرنا گفته داشته است: به طور حتم به دنبال ائتلاف و همكاري با اصولگرايان معتدل در انتخابات آتي هستيم. وي به برنامههاي كنوني اين ستاد اشاره كرد و افزود: بررسي شاخصهاي منتخبين و كانديداهاي احتمالي انتخابات، تشكيل ستادهاي استاني و برنامهريزي براي ديدار با شخصيتهاي سياسي و احزاب جزو محورهاي برنامههاي ستاد انتخابات است. رييس ستاد انتخابات جبهه ايستادگي در پاسخ به اينكه آيا در شوراي هماهنگي اصولگرايان كه قرار است تشكيل شود، حضور خواهيد داشت؟ گفت: به احتمال زياد در اين شورا حضور پيدا ميكنيم.
بيادي درباره اينكه آيا سرليست انتخاباتي جبهه متبوعش مشخص شده است؟ گفت: براي تعيين سرليست هنوز زود است ولي در حال بررسي هستيم و به موقع لزوم اعلام خواهيم كرد. لازم به ذكر است ستاد انتخاباتي اين جبهه چندي قبل تشكيل شد و حسن بيادي به عنوان رييس ستاد انتخابات، عبدالحسين روحالاميني، ابوالقاسم رئوفيان، اميرعلي اميري، سيد احمد نبوي و محمود افتخاري به عنوان اعضا انتخاب شدند. گفتني است، چندي قبل محمود افتخاري معاون اجرايي جبهه ايستادگي از جدايي محسن رضايي پدر معنوي جبهه ايستادگي از اين تشكل سياسي خبر داده بود. معاون اجرايي جبهه ايستادگي در خصوص جدا شدن محسن رضايي از اين جبهه، گفت: سمت و سوي جبهه تغييري نكرده اما به دليل اينكه آقاي رضايي به سپاه پيوستند ديگر فعاليتي در جبهه ندارد.
كميته نظارت بر انتخابات، مسووليت اصلاحطلبان در خانه احزاب
جلسه شوراي مركزي خانه احزاب دوشنبه عصر در سالن شهيد رجايي كشور و با حضور اكثريت شوراي مركزي و به رياست حسن غفوريفرد برگزار شد. قدرت حشمتيان، نايبرييس خانه احزاب در همين راستا طي اظهاراتي به تشريح مسائل مورد بحث در اين جلسه اشاره كرده و گفته است: در جلسه اخير ماده ٥ تا ١٥ آييننامه داخلي شوراي مركزي خانه احزاب به تصويب رسيد بنابراين بررسي آييننامه داخلي شوراي مركزي تمام شد.
نايبرييس خانه احزاب به تشريح مواد تصويب شده در جلسه اخير خانه احزاب پرداخت و گفت: طبق ماده ٥ خانه احزاب رياست شوراي مركزي خانه احزاب دورهاي يكساله بود و هر دوره يكي از فراكسيونها عهدهدار آن ميشود و طبق ماده ٦ نيز اداره جلسات شورا با رييس خانه احزاب و در غياب ايشان بر عهده نواب رييس خواهد بود. حشتميان خاطرنشان كرد: تشكيل دو هفته يكبار جلسات و چگونگي تشكيل جلسات فوقالعاده از مصوبات ماده ٧ و ٨ بود و طبق ماده ٩ رييس شوراي مركزي خانه احزاب بايد هر سه ماه يكبار به شوراي مركزي خانه احزاب گزارش دهد و در مواد ١٠ و ١١ در مورد حضور به موقع اعضاي شوراي مركزي و اعضاي هيات رييسه بود.
وي گفت: طبق تصويب ماده ١٢ خانه احزاب در هر نوبت از جلسه خانه احزاب سه نفر ناطق پيش از دستور خواهيم داشت كه از هر سه فراكسيون هر نفر پنج دقيقه صحبت خواهد كرد. نايبرييس خانه احزاب در مورد مواد ١٣، ١٤ و ١٥ آييننامه داخلي خانه احزاب نيز گفت: اين مواد در مورد موضوعات مطرح در جلسه و هفت كميته تخصصي خانه احزاب بود. حشمتيان در مورد تقسيمبندي كميتههاي تخصصي بين سه فراكسيون اصلاحطلب، اصولگرا، مستقل و اعتدالگرا اظهار داشت: كميته روابط بينالملل و پشتيباني مالي به اصولگرايان رسيد و مستقلين و اعتدالگرايان كميتههاي اطلاعرساني، حقوقي و داوري را اداره ميكنند و اصلاحطلبان نيز مسوول كميتههاي مطالعات، تحقيقات، آموزش و نظارت بر انتخابات خواهند بود.
وي ادامه داد: در مورد كميته بانوان نيز مقرر شد هر فراكسيوني كه رياست خانه احزاب را برعهده دارد اداره اين كميته نيز با آن فراكسيون باشد. حشمتيان كه همزمان دبيركل جبهه مستقلين هم هست در گفتوگويي ديگر درباره آخرين فعاليت تشكل سياسي متبوعش گفته است: جبهه متحد مستقلين و حزب اعتدال و توسعه چندي پيش با فاطمه هاشمي در مورد سرليستي وي مذاكراتي را صورت داده است.
«يكتا»ي غيرقانوني صولگرايان
حاميان و وزراي سابق محمود احمدينژاد چندماهي است كه جبههاي را با عنوان «ياران كارآمدي و تحول ايران اسلامي» تاسيس كردهاند. اعضاي موسس و شوراي مركزي اين حزب كساني هستند كه در دولت سابق مسووليتهاي دولتي داشتهاند. از همان روزي هم كه اعضاي حزب يكتا اقدام به انتشار خبر راهاندازي حزب خود كردند اصولگرايان در اظهارنظرهاي مختلف اقدام به حمايت از «يكتا» كردند.
اين در حالي است كه حزب يكتا تا به امروز هيچگونه پروانه فعاليتي از وزارت كشور دريافت نكرده و فعاليتهايش غيرقانوني است. اين همان مسالهاي است كه هم وزير كشور و هم معاون سياسي وزير كشور چندباري درباره آن سخن گفته و اعلام كردند كه فعاليت حزب يكتا غيرقانوني است. در همين راستا بازهم روز گذشته محمد حسن مقيمي معاون سياسي وزير كشور تاكيد كرد: حزبي تحت عنوان «يكتا» در كشور وجود ندارد و تاكنون فرد يا گروهي براي گرفتن مجوز فعاليت تحت اين عنوان اقدام نكرده است. مقيمي در گفتوگو با ايرنا در پاسخ به اين پرسش كه آيا فعاليت گروهي تحت عنوان «يكتا» قانوني است يا خير؟ افزود: تاكنون كه هيچ گروه يا افرادي تحت اين عنوان، براي گرفتن مجوز اقدام نكردهاند.
وي گفت: اگر اين تشكلي كه نام برديد، ميخواهد در قالب يك تشكل سياسي كار كند، بهتر است به وزارت كشور مراجعه كرده و اقدام به دريافت مجوز قانوني كند. مقيمي تاكيد كرد: بايد از آن دسته از فعالان سياسي كه اقدام به دريافت مجوز قانوني براي فعاليت خود ميكنند، حمايت كرد. به گفته وي، توصيه ميشود، كساني كه ميخواهند فعاليت سياسي كنند براي دريافت مجوز به وزارت كشور مراجعه كنند تا هم مجوز فعاليت آنان صادر شود و هم مورد حمايت قرار گيرند. وي درباره فعاليت حزبي با عنوان «اتحاد ملت ايران» نيز گفت: اين حزب مرحله نخست، كه همان دريافت موافقت اصولي است را طي كرده است و مراحل بعدي كه برگزاري مجموع عمومي و انتخاب شوراي اجرايي است بايد در كميسيون ماده ١٠ بررسي شود و اگر مورد تاييد قرار گرفت، فعاليت خود را پيگيري كند. مقيمي گفت: اجراي قانون در ارتباط با تشكيل احزاب و گروههاي سياسي براي همه يكسان پيشبيني شده است.
خداحافظي رهروان ولايت ا ائتلاف اصولگرايان
رهروان ولايت تنها فراكسيون حامي علي لاريجاني در مجلس نيست. آنها چند ماهي است كه به دنبال تاسيس جبهه سياسي با دبيركلي علي لاريجاني هستند. رهروانيها از همان روز كه اعلام كردند ميخواهند تبديل به يك تشكيلات سياسي جديدي شوند مخالفان جدياي همچون محمدرضا باهنر را پيش روي خود ديدند. حاميان لاريجاني حالا پس از كش و قوسهاي بسياري كه اصولگرايان براي رسيدن به وحدت و انسجام انتخاباتي داشتهاند و به نتيجه نرسيدهاند گويا ميخواهند در انتخابات مجلس حضوري مستقل داشته باشند.
اين همان خبري است كه روز گذشته كاظم جلالي مرد معتمد علي لاريجاني گفته است. جلالي با بيان اينكه در انتخابات حضور جدي و فعال خواهيم داشت، درباره فعاليت فراكسيون رهروان مجلس در انتخابات مجلس آينده گفته است: ما فعاليتهاي سياسي خود را ادامه ميدهيم و انشاء لله در انتخابات مجلس حضور جدي خواهيم داشت. وي با اشاره به اينكه از ابتدا هم قرار نبود رهروان ولايت حتما در قالب حزب فعاليت كند، تاكيد كرد: ما گفته بوديم كه در انتخابات حضور جدي و فعال خواهيم داشت اما اينكه اين حضور در چه چارچوبي باشد هنوز مشخص نيست اما كارها بسيار خوب پيگيري ميشود. جلالي در پاسخ به سوالي درباره رابطه جبهه رهروان با گروه ٥+١٠ و شوراي هماهنگي اصولگرايان كه توسط باهنر طرحريزي شده است، خاطرنشان كرد: ما در هيچ گروه و ائتلافي با دوستان نيستيم.
با توجه به اظهارات كاظم جلالي، حالا ميشود گفت كه شكي نيست علي لاريجاني با وجود وعدههايي كه به كميته سياسي جامعه روحانيت مبارز براي همكاري با ائتلاف سياسي با ديگر اصولگرايان داده بود علاقهاي به ادامه همكاري سياسي خود با ديگر اصولگرايان ندارد. لاريجاني ميداند كه او در حال حاضر بهترين موقعيت را از ميان همه اصولگرايان در ميان افكار عمومي دارد و نميخواهد اين موقعيت را با اصولگرايان نامحبوب از دست بدهد. از همين رو به نظر ميآيد لاريجاني و حاميانش ميخواهند در انتخابات مجلس دهم، جدايي و انشعاب خود را از اردوگاه اصولگرايان كليد بزنند.
اين اتفاق را بايد گره كور ديگري بر كلاف معادلات پيچيده اصولگراياني دانست كه اين روزها بيش از هر زمان ديگري در رنج يكي شدن به سر ميبرند. شايد اگر اصولگرايان و بهويژه محمد رضا باهنر به عنوان دبيركل جبهه پيروان و حزب موتلفه در مقام قدرتمندترين حزب جناح راست بيش از آنكه تمركزشان را روي همكاري با جبهه پايداري بگذارند تلاش ميكردند تا مطالبات و خواستههاي لاريجاني را برطرف كنند امروز كاظم جلالي از بيعلاقگي رهروان ولايت براي ائتلاف با ديگر اصولگرايان سخن نميگفت.
http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=27310
ش.د9404165