بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸، از روز چهارم تا هشتم مردادماه سال ۱۳۶۷ مرزهای غربی کشور شاهد حمله جدید این بار از سوی منافقین بود که با همکاری نیروهای رژیم بعث عراق هم از جنوب حمله کرده بودند تا آخرین ضربات خود را به ایران اسلامی وارد کنند. نیروهای سپاه بدر متشکل از مجاهدین عراقی دوشادوش رزمندگان ارتش و سپاه نقش مهمی را در مقابله با منافقین داشتند. در واقع کارستان سپاه بدر در تنگه مرصاد، سرنوشت این یورش بیرحمانه منافقین را تحت شعاع خود قرار داد.
سردار عبدالامیر سالمی، عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده گردان شهید صدر از سپاه بدر در عملیات مرصاد است که درباره اقدامات این سپاه در دوران جنگ تحمیلی میگوید: مجاهدین عراقی با نهضت امام خمینی (ره) آشنا شدند و به ایران مهاجرت کردند. گروههایی را تشکیل دادند و از ابتدای جنگ در کنار رزمندگان اسلام حضوری فعال داشتند تا از پیشروی ارتش صدام جلوگیری کنند.
مهمترین و فعالترین تشکیل مجاهدین عراقی «بدر» در سال ۱۳۶۱ ابتدا با یک گروهان شکل گرفت. سپس تبدیل به گردان، تیپ، لشکر و سپاه شد. نیروهای سپاه بدر در دوران دفاع مقدس در عملیاتهای خیبر، بدر، قدس ۴، عاشورای ۴، کربلای ۲، کربلای ۵، والفجر ۱۰، ظفر ٢، ظفر ٦ و دیگر عملیاتهایی که نیاز بود، حضور داشتند.
شناسایی منافقین از بازوبندشان
قبل از عملیات مرصاد به نیروهای سپاه بدر مرخصی تشویقی داده بودند تا به قم و مشهد بروند، اما آنها یک روز در قم بودند و قرار بود روز بعد به مشهد مقدس بروند که صدام به جزیره مجنون حمله کرد و به نیروهای سپاه بدر مأموریت داده شد تا برای مقابله با صدامیها به جزیره اعزام شوند.
سردار عبدالامیر سالمی
سردار سالمی درباره این مأموریت بیان میکند: قرار بود از قم به مشهد برویم که شب با ما تماس گرفتند و گفتند که به کرمانشاه برگردید و به مشهد نروید. همان شب به کرمانشاه برگشتیم و ساعت پنج صبح به کرمانشاه رسیدیم. فردی که منتظر ما بود، گفت: نیروها باید به سرعت تجهیز شوند. جزیره مجنون در جنوب در محاصره است؛ شما که آنجا را میشناسید، به جنوب بروید و عملیات انجام بدهید. همان شب رزمندگان سپاه بدر مجهز شدند و بعد از نماز صبح با همان اتوبوسهایی که ما را از قم آورده بودند، به منطقه رفتیم. آن شب منافقین از گیلانغرب عبور کرده و اسلامآباد را محاصره کرده بودند.
گروهی ازرزمندگان سپاه بدر
او میافزاید: ما به تنگه چهارزبر رسیدیم. آنجا خیلی شلوغ و ترافیک سنگین بود. نزدیک ۵۰ تا ۶۰ اتوبوس از نیروهای سپاه بدر بودیم که به ستون ایستاده بودیم. پیاده شدیم تا راه را بازکنیم که یک استیشن از منافقین به طرف ما تیراندازی کرد. تعدادی از نیروهای ما مجروح شدند. به رزمندهها گفتیم که خودرو را کنار بزنند و ببینند که برای چه به طرف ما شلیک کردند. وقتی رزمندهها دیدند که از خودرو به طرفشان شلیک میشود، درگیر شدند. ۲ نفر از آنها مجروح شدند و ۲ نفر هم کشته شده بودند. وقتی مجروحان را به طرف ما آوردند، دیدیم که روی بازوبندشان نوشته شده است «سازمان آزادیبخش». آنجا متوجه شدیم که منافقین وارد جنگ شدهاند.
از سمت راست نفر نشسته سردار سالمی و اولین نفر ایستاده از سمت چپ سردار شهید اسماعیل دقایقی
غافلگیری منافقین توسط نیروهای سپاه بدر
نیروهای سپاه بدر وارد جنگ رودررو با منافقین شده بودند و باید راهی برای زمینگیر کردنشان پیدا میکردند.
سردار سالمی آن روز را اینگونه روایت میکند: هیچ کس خبر نداشت چه اتفاقی افتاده است. یک گردان را سر تنگه چهارزبر پیاده کردیم. رزمندگان گردانهای بدر همان لحظه اول با منافقین درگیر شدند و حدود ۵۰ نفر از آنها در آتش سوختند. تا اینکه سرلشکر شمخانی با یک وانت آمد و جویای احوال منطقه شد. به سرلشکر شمخانی گفتیم، میخواستیم به جنوب برویم که اینجا با منافقین درگیر شدیم. ۷۰ـ ۸۰ نفر از منافقین را به اسارت گرفته بودیم تا به موقع از آنها بازجویی شود.
حضور رزمندگان در عملیات مرصاد
او ادامه میدهد: سرلشکر شمخانی گفت: ما در جنوب هم درگیر هستیم. هر چقدر میتوانید منافقین را زمینگیر کنید. الان با هوانیروز هماهنگ میکنیم. چند دقیقه بعد سرلشکر صیاد شیرازی آمد و گفت: نیروهایتان را برای شناسایی بدهید که پشت سرشان هلیبرن کنیم. تعدادی از رزمندگان را همراه کردیم و ارتفاعات را شناسایی کردند. حتی منافقین به سمت هلیکوپتر تیر میزدند که خلبان علت را پرسیده بود، صیاد شیرازی نگفته بود اینها منافقین هستند تا مبادا خلبان هول کند.
سخنرانی محسن قرائتی در خفتبارترین روز برای منافقین
روز خفتبار منافقین
حجتالاسلام قرائتی از جمله روحانیونی بود که خیلی وقتها در مناطق عملیاتی حضور پیدا میکردند. سردار سالمی درباره حضور او در عملیات مرصاد میگوید: در عملیات مرصاد حجتالاسلام قرائتی به منطقه آمده بود و طی سخنرانی گفت: برای بار اول در انقلاب اسلامی ایران است که مجاهدین بر حق عراقی و ایرانیان باطل با لباس منافقین روبروی هم قرار میگیرند. این صحبتها تأثیر زیادی بر تقویت روحیه رزمندگان داشت. گردان شهید صدر را با هلیکوپتر پشت سر منافقین هلیبرن کردیم و توانستیم منافقین را زمینگیر کنیم که برخی از منافقین کشته شدند و برخی هم با خودروها و هلیکوپترها به عراق فرار کردند. پاکسازی تا اسلام آباد با ما بود، اما بعد از آن چون نگران بودیم که ممکن است رزمندگان جمهوری اسلامی، رزمندگان بدر را نتوانند از منافقین تشخیص بدهند و آسیبی به مجاهدین عراقی برسد، گفتیم نیروهایمان سنگر بگیرند و ادامه تک ندهند.
مجاهدین عراقی که در مرصاد حضور داشتند
از راست نفر دوم عبدالحافظ السالم، مدیر مرکز اسناد مقاومت اسلامی عراق و نفر چهارم سردار شهید اسماعیل دقایقی فرمانده لشکر بدر
عبدالحافظ السالم، معروف به أبوأثیر از رزمندگان اطلاعات عملیات در سپاه بدر بود که روز عقبنشینی منافقین از غرب کشور، وارد منطقه شد. او امروز مدیریت حفظ مستندات مقاومت اسلامی عراق را بر عهده دارد.
این مجاهد عراقی درباره شرایط کشور بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و عملیات مرصاد میگوید: مردادماه سال ۱۳۶۷ نیروهای صدام تا ۵۶ کیلومتری اهواز رسیده بودند و تیپ امام حسین (ع) از سپاه بدر در منطقه هورالهویزه حضور داشتند. به خاطر حمله منافقین به غرب کشور، مردم در حال فرار به سمت کرمانشاه بودند. تیپ حمزه سیدالشهدا (ع) به فرماندهی شهید ابومیثم صادقی به منطقه چهارزبر رسیده بود. گردانهای شهید صدر، شهید دستغیب، شهدای کربلای ۲، مسلم بن عقیل (ع)، موسی کاظم (ع) و تیپ امام علی به فرماندهی فریدون چوپان که متشکل است گردانهای جعفر طیار، عمار یاسر، علی اکبر (ع) ، تیپ مالک اشتر (توپخانه) وتیپ امام خمینی (ره) در مرصاد شرکت کردند.
شهید اسماعیل دقایقی در حال توجیه نیروها
السالم در زمان اجرای عملیات مرصاد، در جنوب کشور به همراه رزمندگان ایرانی با صدامیها میجنگید، اما در آخرین ساعات این عملیات خود را به تنگه چهارزبر رساند.
او درباره مرصاد میگوید: در اولین درگیری مجاهدین عراقی با منافقین، مجاهدین توانستند در چهارزبر خاکریز درست کنند تا جلوی پیشروی منافقین را بگیرند. منافقین بین چهارزبر و ارتفاعات حسنآباد محاصره شدند. شهید ابومیثم صادقی به شهید صیاد پیشنهاد کرد تا نیروها را پشت منافقین در منطقه حسنآباد هلیبرن کنند. شهید صیاد از ابومیثم نیرو خواست که شهید ابومیثم گردان شهید صدر را برای این مأموریت فرستاد.
مجاهدان سپاه بدر
السالم ابراز میدارد: گردان شهید صدر با ۲ هلیکوپتر به پشت خطوط منافقین منتقل شدند و عملیات شروع شد. بعد هم بسیج و سپاه وارد منطقه شدند، اما درگیری شدید بین گردانهای بدر با منافقین بود. در این عملیات ۱۰۸ نفر از سپاه بدر به شهادت رسیدند که ۱۰۵ نفر از این نیروها مجاهدین عراقی بودند، ۲ بحرینی بودند، یک مجاهد فرانسوی به نام «ژروم ایمانوئل» معروف به کمال کورسل از نیروهای گردان شهید صدر بود که در منطقه حسن آباد شهید شدند. ضمن اینکه بیش از ۳۰۰ نفر از مجاهدین عراقی در این عملیات مجروح شدند.
انتهای پیام/