جشنواره فیلم کوتاه «ایسفا» چند روز پیش پوستر سیزدهمین دوره خود را منتشر کرد، پوستری با عکسی از سوسن تسلیمی در فیلم «مرگ یزدگرد»، پوستری که از ابتدای رونمایی و از زمان مراسم آن وارد حواشی متفاوتی شده و رویکردی سیاسی به خود گرفت.
انجمن فیلم کوتاه ایران (ایسفا) شاید از زمان برگزاری سیونهمین جشنواره فیلم کوتاه تهران بود که وجهه سیاسی خود را پررنگ کرد، روزگاری که با تحریم جشنواره فیلم کوتاه آن دوره و همچنین اظهار نظراتی مبنی بر تعطیلی جشنواره در شرایط سیاسی و اجتماعی آن روز بدون توجه به رویکرد و اهداف فیلم کوتاه تلاش برای تعطیلی این جشنواره را در دستور کار قرار دادند.
رویکرد ایسفا نسبت به جشنواره فیلم فجر آن دوره هم تفاوتی با موضعشان نسبت به جشنواره فیلم کوتاه تهران نداشت، باز هم مقابله با اعتراض به هیأت داوران بخش فیلم کوتاه جشنواره شروع و با تحریم آن ادامه یافت.
حال بعد از تمامی این مخالفتها با برگزاری هر رویداد پویا در حوزه فیلم کوتاه و سینما انجمن فیلم کوتاه ایران نسبت به برگزاری سیزدهمین دوره جوایز ایسفا اقدام کرد، اتفاقی که برای برخی از کاربران سیننایی فضای مجازی جالب توجه بود.
زمان زیادی از اعلام برگزاری این دوره از جوایز ایسفا نگذشت که با برگزاری مراسم رونمایی از پوستر این دوره رویکرد سیاستزده این مجموعه در برگزاری آن مشخص شد، تصویر بیحجاب سوسن تسلیمی روی پوستر جشنواره و البته بیانیهای که توسط اسماعیل منصف به عنوان دبیر این دوره جوایز ایسفا خوانده شد همه و همه نشان از برگزاری غیر عادی و به دور از هنر سیزدهمین دوره جوایز ایفا داشت.
در بخشی از بیانیهای که منصف خواند آمده است: «انجمن فیلم کوتاه ایران، تشکلی مستقل است که همواره میکوشد در راه تجلی آزادی اندیشه و بیان در فیلم کوتاه گام بردارد؟ مگر غیر از این است که ما خانواده فیلم کوتاه همواره در شکستن سدهای سانسور پیشرو بودهایم؟ مگر غیر از این است که ما همواره بر قدرت بودهایم نه با قدرت؟»
همچنین امیر توده روستا رئیس هیأت مدیره صنف فیلم کوتاه ایران درباره اهدای نشان این دوره ایسفا گفت: «انجمن فیلم کوتاه ایران با افتخار نشان ایسفا را در سیزدهمین دوره جوایز آکادمی فیلم کوتاه ایران به خانم سوسن تسلیمی اهدا میکند؛ هنرمندی که سالیان دور، نقاب از چهره گشود و در زندگی خود بازیگری قدرتمند باقی ماند. او با نقش پیشروی خود به ما آموخت، آزادی هنر و هنرمند از خلق هر اثر هنری فراتر است.»
سوسن تسلیمی بعد از رونمایی از پوستر گویی در سناریویی از پیش تنظیم شده پیامی را برای تایید راه و دیدگاه سیاسی این دوره از جوایز ایسفا منتشر کرد و در بخشی از آن نوشت: «آرزوی همه ما آیندهای آزاد و روشن برای سرزمینمان ایران است که هنر بتواند در آن بدور از دروغ، تقلب و بیشرمی بازتاب راستین زندگی انسانها باشد و هنرمند جایگاهی را که بدرستی سزاوار آن است بازیابد.» همچنین قرار است نشان ایسفا در سیزدهمین دوره به سوسن تسلیمی اهدا شود.
توقفی در کار نیست، بعد از اصلاح ادامه دهید
جدای از این موارد تصویر بیحجاب سوسن تسلیمی در پوستر این دوره از جوایز ایسفا هم نشان دیگری از سیاستزدگی جشنوراه بود، سیدصادق موسوی مدیرکل دفتر جشنوارهها و همکاریهای بین الملل با اشاره به انتشار این پوستر که اقتباسی از یک فیلم تاریخی است تاکید کرد: «انتشار هرگونه پوستر بی حجاب در اقلام تبلیغی جشنها و جشنوارهها خلاف قوانین جاری کشور است و در اینباره با مدیرعامل و هیات مدیره خانه سینما و دست اندرکاران ذیربط رایزنی شد تا هماهنگیهای لازم در این راستا صورت گیرد چرا که مسئولیت این موضوع برعهده خانه سینماست.»
وی مطرح کرد: «هر گونه جشن صنفی که در خارج از فضای خانه سینما برگزار شود و ابعاد عمومی و غیر صنفی پیدا کند همانند سایر جشنوارههای سینمایی کشور مستلزم کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.»
حالا بعد از تمامی این حواشی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از توقف برگزاری سیزدهمین جشنواره فیلم کوتاه ایسفا با دستور وزیر فرهنگ به دلیل مغایرت پوستر جشنواره با مبانی قانون حجاب خبر داد.
محمدمهدی سموعی با اعلام این خبر افزود: استفاده از تصویر چهره یک زن بیحجاب در پوستر سیزدهمین جشنواره فیلم کوتاه ایسفا با توجه به تخلف محسوب شدن این اقدام از منظر قانون، سبب شد وزیر فرهنگ دستور توقف برگزاری جشنواره تا زمان رفع تخلف را صادر کند.
وی افزود: هرچند این تصویر از یک فیلم انتخاب شده، اما آن فیلم مربوط به پیش از قانونی شدن حجاب است و با توجه به حساسیتهایی که نسبت به کشف حجاب در جامعه به وجود آمده انتشار این پوستر، با مصالح اجتماعی در تضاد است.
البته همانطور که از متن سخنان سموعی پیداست به نظر این دوره از جوایز ایسفا در صورت اصلاح تخلف میتواند به فعالیت خود ادامه دهد، توقف دائمی در کار نیست و تنها ادامه کار جشنواره منوط به اصلاح پوستر شده است، اتفاقی که با شیطنت برخی از رسانهها به اشتباه تفسیر شد و لزوم اصلاح پوستر در آن دیده نشد، ضمن اینکه بهنظر این شیوه مواجهه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همانقدری که میتواند درصورت تایید عدم وجود نگاه مغرضانه در ایسفا به ادامه حیات سیزدهمین دوره این جایزه کمک کند باید در صورت تایید وجود عناد جلوی برگزاری آن را بگیرد.
اما سوال اینجاست که با وجود شرایطی که مقابله با پوستری که به صورت پیش پا افتادهای قصد مخالفت مدنی با قوانین کشور را دارد بدیهی است چرا انجمن فیلم کوتاه ایران بهجای تلاش برای برگزاری هرچه بهتر رویدادش آن را وارد حاشیههایی اینچنینی کرده است؟
منبع: فارس