یکی از مولفههای تاثیرگذار در رشد اقتصادی کشور قطعاً توسعه و تقویت ارتباطات و همکاریهای مختلف ما بین ایران و سایر کشورهای دنیاست، موضوعی که نیازمند تلاش وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران است که به زعم کارشناسان امر اعم از اقتصادی تا سیاسی وزارت خارجه در دو سالی که از روی کار آمدن دولت سیزدهم میگذرد در این زمینه تلاشهای وافری داشته است. بصیرت در گفتگو با سید رضا صدرالحسینی کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل بینالملل نگاهی دارد به عملکرد وزارت خارجه دولت سیزدهم.
◄ سید رضا صدرالحسینی کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل بینالملل در گفتگو با بصیرت در خصوص عملکرد دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران طی دو سال گذشته گفت: در طول دو سال گذشته در حوزه سیاست خارجی شاهد تحولات گستردهای بودیم، به این معنا که وزارت خارجه در دولت سیزدهم کوشید تا بخشهای مختلفی که در طول دو دهه قبل به صورت نسبی در حوزه سیاست خارجی و روابط بینالملل جمهوری اسلامی مغفول مانده بود، بخشهایی که فعالسازی آنها کمک شایان توجهی به تامین منافع و امنیت و مصالح ملی میکند را فعال کند، بنابراین دراین موضوع وزارت خارجه کارکردها و عملکردهای مثبتی داشته است.
◄ وی در اینباره خاطر نشان کرد: توازنی که در طول دو سال گذشته در دستگاه سیاست خارجی در موضوع مهم روابط بینالملل ایجاد شد از این جهت بسیار حائز اهمیت است چرا که در طی ده سال گذشته دولتمردان سابق علاقهای به سفر به آفریقا نداشتد، اما در دولت سیزدهم پیشران روابط بینالملل یعنی وزارت خارجه کشور این زمینه را فراهم کرد.
◄ سید رضا صدرالحسینی تصریح نمود: وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با آمادهسازی زیر پساختهای لازم برای سفر رئیسجمهور به سه کشور آفریقایی و کشورهای آمریکای لاتین و تلاش برای حل اختلافات بین ایران و همسایگان و سفرهای مقامات طرفین بر آن است تا ارتباط بین ایران و کشورهای منطقه و فرامنطقه را افزایش دهد تا زمینهساز توسعه اقتصادی شود.
◄ کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی خاطر نشان کرد: وزارت خارجه در دو سال گذشته بسیار تلاش کرده تا بسیاری از اقدامات بر زمین ماندهای که در طول دو دهه گذشته ایجاد شده بود را به بهترین شکل ممکن رفع و رجوع کند، بنابراین با صراحت میتوان عنوان کرد وزارت خارجه دولت سیزدهم یکی از موفقترین دستگاههای این دولت به شمار میرود که نقش و وظیفه خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کرده است.
◄ کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی در این زمینه توضیح داد: وزارت حارجه تلاش کرده بتواند راه توسعه و پیشرفت اقتصادی را از طریق ظرفیتهای مغفول مانده در توسعه روابط خارجی ایجاد کند به این دلیل موتور پیشران روابط بینالملل ایران را میتوان وزارت خارجه نامید که با تاکید بر موضوعات اقتصادی که جزء ملزومات عبور ملت ایران از شرایط کنونی است بر توسعه روابط اقتصادی ایران با کشورهای مختلف تاکید میکند.
◄ سید رضا صدرالحسینی کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی افزود: تحریمهای فلج کننده آمریکا طی دو دهه گذشته دستگاه سیاست خارجی در دولت یازدهم و دوازدهم را فقط معطوف به چند کشور اروپایی کرده بود بدون اینکه این رویکرد نتیجه قابل لمسی روی حل مشکلات اقتصادی کشور بگذارد، ضمن اینکه تحریمهای گستردهتری در حوزههای بانکی، بنادر، کشتیرانی، بیمهای و تجاری برای کشور ایجاد کرده بود، اما دولت سیزدهم با گسترش روابط با کشورهای همسایه و فرامنطقهای در دو سال گذشته تلاش کرده تا زمینههای لازم برای تعمیق روابط و حل چالشها و اختلافات با کشورهای مختلف را فراهم کند که تلاشهای وزارت خارجه به عنوان عملکرد در حوزه سیاست خارجی با نیم نگاهی بر توسعه روابط اقتصادی ایران با کشورهای مختلف حائز اهمیت است.
◄ وی افزود: افزایش فروش نفت در طول دو سال گذشته، کاهش دیون و قرض خارجی و افزایش پساندازهای ارزی ایران در خارج از کشور نشان میدهد دستگاه سیاست خارجی در این رابطه نقش اساسی خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کرده است، اما آنچه در این موضوع مهم است شرایط رو به جلوی کشور است هر چند ممکن است مقامات سیاست خارجی نسبت به برخی غفلتها گلایه داشته باشند و معتقدند میتوانستند بیش از این به کشور خدمت کنند.
◄ وی خاطر نشان کرد: بیتردید باید به این حقیقت اعتراف کرد که بخش قابل توجهی از تلاشهای دولت سیزدهم در حوزه افزایش و گسترش روابط بینالملل در راستای توسعه اقتصاد کشور نیازمند مساعدت و همکاری کامل سایر وزارتخانهها و نهادهای ذیربط است، اما برخی از این نهادها و وزارتخانهها در زمینههای لازم همکاریهای قابل توجهی نداشتهاند و شاهد کاستیهای زیادی از سوی آنها بودهایم.
◄ کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی تصریح کرد: ممکن است وقتی دستگاه سیاست خارجی به پشت سر خود نگاه میکند و میبیند متاسفانه سایر دستگاهها در بخشهای اقتصادی سرعت عمل برای تحقق رشد اقتصادی و افزایش همکاریهای اقتصادی در سطح منطقهای و بینالمللی را در دستور کار خود آنگونه که انتظار میرفته نداشتهاند، مثل وزارت راه و شهرسازی، صمت، اقتصاد و ... یا بانک مرکزی نگران شود چرا که وزارت خارجه، جاده مورد نیاز برای رشد بسترهای اقتصادی را باز کرده، پس در پایان دو سالگی دولت سیزدهم باید به سمت وزارتخانههایی برویم که باید کار اصلی را بعد از فراهمسازی زمینههای اصلی در روابط خارجی در حوزه اقتصادی دنبال کنند.
◄ وی توضیح داد: وزارتخانههایی که باید بسترساز توسعه راه و جادهها، حمل و نقل و ترانزیت و شاهراههای تجاری کشور باشند در بخش بنادر و گمرکات و صادرات و واردات همه و همه باید پاسخگو باشند چرا که وزارت خارجه در طی دو سال گذشته کوشیده است زمینهساز و بسترساز توسعه روابط در بخشهای مختلف بخصوص اقتصادی باشد از این نظر عملکرد وزارت خارجه در دو سال گذشته بسیار موفق ارزیابی میشود.