«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (پنجم اکتبر ۱۳ مهر ماه) در جمع خبرنگاران در نشست جامعه سیاسی اروپا در «گرانادا» اسپانیا تصریح کرد علیرغم آنکه اتحادیه اروپا قصد دارد کمکهای مالی و نظامی به اوکراین را افزایش دهد اما قادر نیست که خلاء ایالات متحده را در این امر پر کند و جایگزین آن شود.
خبرگزاری ریانووستی در این خصوص نوشت، بورل در این خصوص گفت: «اتحادیه اروپا قطعاً نمیتواند جایگزین ایالات متحده شود. اروپا در حال حاضر در حال افزایش کمکهای خود است: پیشنهاد تخصیص ۵۰ میلیارد یورو کمک مالی و ۲۰ میلیارد یورو کمک نظامی وجود دارد».
وی ادامه داد، با اینحال علیرغم کمکهای اتحادیه اروپا، کییف به کمک ایالات متحده نیاز دارد و اتحادیه اروپا همچنان بر روی ازسرگیری این کمکها حساب کرده است.
پس از آنکه جمهوریخواهان حاضر نشدند تخصیص بودجه برای اوکراین را در لایحه بودجه فدرال بگنجانند، «جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در خصوص احتمال توقف کمکهای آمریکا به اوکراین برای نبرد با روسیه ابراز نگرانی کرد.
در همین راستا، روز گذشته (چهارشنبه)، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» گزارش کرد که مقامهای اوکراینی و آمریکایی میگویند که در صورت عدم تزریق پول از کنگره به دولت فدرال، سیستم بودجه ایالات متحده برای حقوق اوکراینیها و هزینههای دولت کییف ماه آینده به پایان میرسد.
یکی از مقامهای اوکراینی گفته است که وزارت دارایی اوکراین انتظار تأخیر در تأمین بودجه اوکراین را به واسطه جنگ تعطیلی دولت فدرال داشته است و منابعی برای مواجهه با نیازهای بودجه اکتبر دارد اما پس از نوامبر (ماه آینده میلادی)، دولت اوکراین احتمالاً مجبور خواهد بود تصمیماتی را درباره کاهش یکسری خدمات و حقوق و دستمزد اتخاذ کند و شاید مجبور شود پول قرض بگیرد تا با این مشکلات مواجه شود.
از طرف دیگر، «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا قبل از آغاز نشست جامعه سیاسی اروپا در گرانادا گفت که بایدن چند روز پیش به شرکای اروپایی خود اطمینان داد که واشنگتن در بلندمدت از اوکراین حمایت خواهد کرد.
وی در این خصوص گفت: «چند روز پیش، ما مکالمه تلفنی مهمی با رئیسجمهور جو بایدن داشتیم. او به ما اطمینان داد که ایالات متحده در بلندمدت از اوکراین حمایت میکند».
دولت زلنسکی با طرح این ادعا که حمله روسها علیه کشورش بهمثابه اقدام علیه کل اروپاست، تاکنون صدها میلیارد دلار کمک نظامی از کشورهای غربی جلب کرده است. کمکهای آمریکا به اوکراین بهتنهایی از رقم صد میلیارد دلار فراتر رفته و برخی از پیشرفتهترین تجهیزات ناتو راهی میادین نبرد با روسیه شدهاند؛ تانکهای لئوپارد و سامانههای ضدهوایی پاتریوت از این جملهاند.
با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، بسیاری از کارشناسان احتمال پیروزی این کشور در نبرد با روسها را ناچیز ارزیابی میکنند.