بیست ونهمین نشست کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد موسوم به «کاپ ۲۹» در روزهای آینده با میزبانی کشور «آذربایجان» در شهر «باکو» برگزار میشود. یک کارشناس اقتصادی با اشاره بهضرورت حضور هوشمندانه ایران در این اجلاس گفت: «تصمیمات اتخاذ شده ممکن است برخلاف منافع اقتصادی کشورمان باشد.»
به گزارش «صبح صادق»، بیستونهمین نشست سالانه اقلیمی سازمان مللمتحد، امسال در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار خواهد شد. بسیاری از کارشناسان محیطزیست باور دارند که توجه جدی به مسائل اقلیمی جهان بیشازپیش ضروری است و درنظرنگرفتن پیامدهای استفاده مداوم از سوختهای فسیلی ممکن است تهدیدات جدی برای آینده بشر ایجاد کند.
گفتنی است، کنوانسیون بینالمللی تغییر اقلیم (UNFCCC) از سال ۱۹۹۲ با هدف مبارزه با گرمایش جهانی تأسیس شده است، اما به تدریج مشخص شده که دغدغههای زیستمحیطی تنها بهمنزله پوششی برای اهداف قدرتهای بزرگ عمل میکند. در واقع برخی تحلیلگران معتقدند، یک اتاق فکر پنهان پشت صحنه این اجلاسها فعالیت میکند که بهدنبال تحقق مقاصد خاص خود است
برخی تحلیلها نشان میدهند برنامههای بلندمدت کشورهای قدرتمند شامل کاهش کامل کربن و جایگزینی منابع جدید انرژی، (از جمله انرژی هستهای بهجای سوختهای فسیلی) تا سال ۲۰۵۰ است. هدف نهایی این جریان، پیشبرد این برنامهها تحت پوشش مسائل زیستمحیطی و تغییر اقلیم است.
حفاظت از محیطزیست و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی از نظر منطقی صحیح به نظر میرسد، اما ایران به دلیل تحریمهای ظالمانه و محدودیتهای بینالمللی با چالشهای جدی در زمینه توسعه و استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر و هستهای مواجه است. این تحریمها نهتنها دسترسی به فناوریهای نوین را دشوار کرده، بلکه سرمایهگذاری در پروژههای انرژی پاک را نیز تحتتأثیر قرار داده است.
در این شرایط، ایران با وجود ظرفیتهای بالای خود در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی، به دلیل اعمال تحریمها، قادر به بهرهبرداری کامل از این منابع نیست. همچنین، برنامههای هستهای کشور که میتوانند به تأمین انرژی پایدار و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی کمک کنند، بهدلیل فشارهای بینالمللی و تحریمها با موانع جدی روبهرو هستند.
این وضعیت نهتنها به امنیت انرژی کشور آسیب میزند، بلکه به تلاشهای جهانی برای مقابله با تغییرات اقلیمی نیز لطمه میزند. ایران بهمثابه کشوری با منابع غنی انرژی میتواند نقش مؤثری در توسعه انرژیهای پاک ایفا کن؛ د، اما برای دستیابی به اهداف زیستمحیطی و توسعه پایدار به حمایت و همکاریهای بینالمللی نیاز دارد که کسب این حمایتها در وضعیت فعلی نهادهای بینالمللی که تحت نفوذ آمریکا و جریان سلطه قرار دارند، دور از واقعیت به نظر میرسد. در این راستا، ضروری است کشورهای غربی بهجای اعمال فشار، به همکاری و ایجاد فرصتهای برابر برای کشورهای درحالتوسعه توجه کنند تا بتوانند بهطور مؤثر در مبارزه با تغییرات اقلیمی مشارکت داشته باشند.
چرا تصمیمات «کاپ ۲۹ باکو» بر اقتصاد منطقه تأثیرگذار است؟
«حسین احمدزاده شهرودی» پژوهشگر حوزه اقتصاد مقاومتی در گفتگو با خبرنگار صبح صادق درباره حضور ایران در بیستونهمین اجلاس کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد، موسوم به «کاپ ۲۹»، اظهار داشت: «باوجود اهمیت نشست کاپ ۲۹ برای کشور، باید به این نکته توجه داشت که این اجلاس یک گردهمایی سیاسی است و برخی کشورها، ازجمله رژیم صهیونیستی، درتلاش هستند از آن به نفع خود بهرهبرداری کنند.»
احمدزاده شهرودی تأکید کرد: «درحال حاضر نیازی نیست که نماینده ایران در اجلاس کاپ ۲۹ در سطح رئیسجمهور باشد. همچنین باید هوشیار باشیم و نگذاریم این قبیل نشستها ما را به رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای غربی وابسته کند، چراکه اکثر تصمیمات اتخاذ شده ممکن است برخلاف منافع اقتصادی جمهوری اسلامی ایران باشد.»
وی همچنین درباره حضور نماینده رژیم صهیونیستی در اجلاس کاپ ۲۹ و نوع مواجهه ایران با این موضوع گفت: «این یک موضوع سیاسی است و بهنظر میرسد وزارت امور خارجه باید ابعاد آن را بررسی کند. من بهمنزله یکی از پژوهشگران در عرصه اقتصاد، تنها میتوانم به پیامدهای احتمالی تصمیمات اتخاذشده در اجلاس باکو اشاره کنم.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «در اجلاس کاپ ۲۷ که در مصر برگزار شد، سیاستهایی برای محدودسازی تجارت براساس تولید کربن به تصویب رسید؛ در حالی که در کاپ ۲۸، کاهش انتشار کربن به صفر تا سال ۲۰۵۰ مورد توافق شرکتکنندگان قرار گرفت. این اقدامات به معنای ایجاد محدودیتهای جدی برای استفاده از منابع نفت و گاز کشورهای مختلف است و این مسئله به وضوح منافع اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران را کاهش میدهد. درواقع، نظام سلطه با بهرهگیری از یک استراتژی خبیثانه، توانسته است اهداف نامشروع خود را در قالب هدفی مشروع، یعنی حفظ کره زمین و محیطزیست به اجرا درآورد.»
احمدزاده شهرودی با اشاره به اظهارت رئیسجمهور آذربایجان درباره افزایش تولید گاز گفت: «با وجود اینکه آذربایجان بهدنبال حفظ منافع اقتصادی خود بهمثابه یک تولیدکننده نفت و گاز است، اما باید به نتایج دو اجلاس اخیر مصر و امارات اشاره کنیم که با وجود مخالفت ضمنی تولیدکنندگان نفت و گاز، مصوبات این اجلاسها بدون درنظرگرفتن منافع کشورهای منطقه غرب آسیا نهایی شد.»