به گزارش بصیرت؛ بعد از ماهها که بانک مرکزی وعده راه اندازی بازار ارز توافقی را داده بود خوشبختانه این بازار راه اندازی شد با توجه به این نکته مهم که در بازار ارز توافقی صادر کنندگان و وارد کنندگان واقعی عرضه و تقاضای ارز را مطرح میکنند. کارشناسان معتقدند این فضا به شفافیت عرضه و تقاضا و در نهایت ثبات ارزی کمک میکند. عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در این باره با بصیرت گفتگو کرده است.
حسن حیدری استاد اقتصاد و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت با اشاره به راه اندازی بازار توافقی به همت بانک مرکزی از روز شنبه ۲۴ آذر ماه و باز شدن دست عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان در سامانه نیما برای معامله ارز براساس نرخهای توافقی گفت: آنچه قرار است در شنبه ۲۴ آذر ماه توسط بانک مرکزی به عنوان راه اندازی بازار ارز توافقی به وقوع بپیوندد را میتوان ناظر بر برداشتن اولین قدم به سمت تک نرخی شدن ارز عنوان کرد. راه اندازی بازار ارز توافقی ما را به تدریج به آرزوی دیرینه امان در خصوص عبور از ارز چند نرخی و خط کشیدن بر فسادی که در حوزه ارزی وجود داشته نسبت به گذشته نزدیکتر میکند.
وی در این باره خاطر نشان شد: با اینکه بانک مرکزی با راه اندازی بازار ارز توافقی اولین گام و مهمترین گام برای حرکت تدریجی به سمت تک نرخی شدن ارز را برداشته است، اما نباید فکر کنیم به سهولت این امر میسر میشود بلکه مثل هر اصلاحات دیگری قطعا در مسیر پیش رو چالشهایی بر سر راه خواهد بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و استاد اقتصاد یادآور شد: متاسفانه لازم به ذکر است که اقتصاد ایران جزء پر مقررات و پرمجوزترین اقتصادهای دنیاست؛ این موضوع همواره به پاشنه آشیل اقتصاد ایران تبدیل شده لذا ضمن مقررات زدایی و حرکت به سمت استفاده و ترجیح دادن مقرراتی که مسائل مرتبط با تجارت بخصوص صادرات و ارز آوری را تسهیل میکند باید زمینههای بهبود و شفافیت اقتصادی را در همه ارکان و عرصهها فراهم کنیم.
حسن حیدری کارشناس اقتصادی یادآور شد: اینکه نرخ ارز در یک جا قیمت ازاد است و در جای دیگر نرخ دولتی قطعا زیان ساز بوده و موجب افزایش فساد شده است. فساد اقتصادی را میتوان پاشنه آشیل اقتصاد عنوان کرد، چون شبیه به موریانه به جان اقتصاد میافتد و در زمان کوتاهی اقتصاد را سست و نابود کرده و به زمین میزند بنابراین راه اندازی بازار ارز توافقی بسیار مطلوب است چرا که عرصه را برای زدودن چند نرخ از بازار ارز ایران فراهم میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس معتقد است: برای اینکه راه اندازی بازار ارز توافقی به نتایج مورد نظر بانک مرکزی برسد و دستاوردهای خوبی در میان مدت به نفع ثبات ارزی و اقتصادی داشته باشد باید مانع بزرگی در برابر سهمیه بندیها یا توزیع رانت به نفع عدهای داشت که به کاهش نرخها و واردات کالای اساسی به نفع مردم اقدام نمیکنند.
وی در ادامه بحث گفت: در اینکه راه اندازی بازار ارز توافقی بسیار مطلوب است شکی نیست، اما موفقیت هر طرح خوب اقتصادی وابسته به همراهی دولت و سایر نهادهاست، بنابراین انتظار داریم با توجه به اینکه همواره یکی از مطالبات اصلی مردم کاهش نرخ ارز یا ثبات در نرخ ارز بوده دولت و سایر نهادها نیز با بانک مرکزی برای تحقق دستاوردهای این طرح همکاری لازم را داشته باشند.
وی در پایان گفتگو تصریح نمود: بازار ارز توافقی میتواند جامعه را برای تک نرخی شدن ارز آماده کند. این موضوع بسیار مهم است، چون در سالهای گذشته بنا بر نوسانات سیاسی شاهد تغییراتی اساسی در نرخ ارز بوده ایم، تغییراتی که روی قیمت تمامی کالاها اثرگذار بوده اند بخصوص کالاهای اساسی که بخش قابل توجهی از معیشت مردم را تامین میکنند بنابراین باید به بانک مرکزی در راستای تحقق اهداف ثبات ارزی و اقتصادی کمک کرد تا رضایت آحاد مردم بخصوص طبقه ضعیف جامعه فراهم شود.