حسن رشوند
دیروز در آغاز 47 سالگی انقلاب اسلامی بار دیگر ملت ایران در حالی که شرایط جوی کشور علیالقاعده باید مانع حضور گسترده مردم در کف خیابانها میشد،
فوج فوج به خیابان آمدند تا بار دیگر ثابت کنند ملتی که با خون خود در بهمن 57 میثاق بسته با سردی هوا و تنگی معیشت صحنه را خالی نمیکند. حماسهای که همچون رنگینکمانی از اقوام و سلایق مختلف، قدرت جمهوری اسلامی ایران را به رخ دشمن کشید. مؤلفههای سخت قدرت اگرچه در تعیین جایگاه و میزان اقتدار هر کشور جایگاه خاص خود را دارند اما این مردم هستند که مؤلفه کلیدی و پایهای قدرت را شکل میدهند. هرچند در طول این 46 سال و از روز اول پیروزی انقلاب، لحظهای جنگ روانی دشمن از سر این ملت دور نبوده است ولی اوج این اقدامات را در سال جاری بهویژه در روزهای اخیر با یاوهگوییهای رئیسجمهور متوهّم آمریکا شاهد بودهایم. امسال در حالی که دشمن بهشدت بر اختلافافکنی و تحریک جریانهای سیاسی کشور و گسلهای مختلف قومی، مذهبی، سیاسی، اجتماعی، نسلی و... در کشور تمرکز کرده است، رنگینکمان زیبای 22 بهمن نشان داد ملت ایران با وجود تمام تفاوتهای ظاهری، تجسم یک ملت واحد و متحد را به نمایش گذاشته است. این از ویژگیهای منحصر به فرد و برجسته ملت ایران است که همواره در بزنگاهها، یکپارچه و یکصدا وارد میدان میشوند. این اتحاد، سرمایهای بیبدیل برای کشور عزیزمان ایران است که هر ساله در راهپیمایی 22 بهمن متبلور میشود و راهپیمایی امسال در اوج این تبلور قرار داشت.یعنی حرکتی که حاکی از نگاه ژرف و دقیق مردم بصیر ایران به مسائل ملی و حساسیت نسبت به این مهم است. ملت بزرگ ایران در راهپیمایی دیروز چه خوب ندای ولی خود در سخنرانی 19 دی که فرمودند:
«آنچه مشکلات را برطرف میکند عامل داخلی یعنی «همّت مسئولان متعهد و همراهی ملت متحد» است که مظهر این اتحاد ملی، راهپیمایی ۲۲ بهمن است که انشاءالله امسال نیز همه این وحدت را مشاهده خواهیم کرد.» را به منصه ظهور رساندند و ثابت کردند که شهادت امام راحل و آن یگانه دوران برای برتری این ملت نسبت به مسلمانان صدر اسلام بیحکمت و بدون مبنا نبوده است. آنجا که آن عزیز سفر کرده در وصیتنامه الهی - سیاسی خود فرمودند: «من با جرأت مدعی هستم که ملت ایران و توده میلیونی آن در عصر حاضر بهتر از ملت حجاز در عهد رسولالله (صلی الله علیه و آله) و کوفه و عراق در عهد امیرالمؤمنین و حسین بن علی (صلوات الله و سلامه علیهم) میباشند.»
اما درباره حضور دهها میلیونی و همراه با بصیرت ملت بزرگ ایران چند نکته گفتنی وجود دارد:
1- ملت ایران در طول این سالها، بارها یاوهگویی و آرزوهای واهی دشمنان خود را دیده است. از سخنان گزافه «مککین» آن سناتور آمریکایی که امروز جسم پلید او زیر خروارها خاک خوراک موریانهها شده و در همایش منافقین در پاریس گفته بود جمهوری اسلامی جشن پیروزی خود را برای سال بعد (۱۳۹۸) نخواهد دید، دیدیم که از آن تاریخ تاکنون 6 سال است که میگذرد و جمهوری اسلامی و انقلاب خمینی کبیر(ره) در اوج اقتدار خود ایستاده است. امروز هم که ملت ایران یادداشت «امنیت ملی ریاست جمهوری» (NSPM) ترامپ قمارباز را درباره ایران که گفته؛ «ایران داوطلبانه مسائل هستهای، موشکی و تسلیحات غیرمتقارن و متعارف را کنار بگذارد!» را دیدند و ترجیح دادند پاسخ این یاوهگوییها و غلط زیادی را با برپایی جشن چهلوهفتمین سال پیروزی خود در کف خیابانهای پایتخت و سراسر کشور بدهند.
ملت ایران میداند نه یاوهگویی دشمنان بیرونی در اراده آنها بر دست کشیدن از انقلاب اسلامی تأثیرگذار است و نه مشکلات و تنگناهای اقتصادی میتواند آنها را در راهی که انتخاب کردهاند، سست کند. ملتی که میداند دشمنش به کمتر از نابودی او اعتقاد ندارد، چگونه میتواند نسبت به رفتارها و عملکرد آنها نسبت به خود خوشبین باشد. مگر آن سناتور دیگر آمریکایی «مارک کرک» زمانی که خبرنگار از او سؤال میکند این تحریمها به جای مقامها و دولت ایران، مردم را نشانه رفته است، نگفته بود: «اشکال ندارد اگر غذا را از دهان ایرانیان بیگناه بیرون بکشیم.»
ملت ایران خط فکری دشمن را بهخوبی درک کرده و میداند هدف آنها از فشار به مردم، دامن زدن به نارضایتیهای داخلی است و کور شدن این خط دشمن فقط با ایستادگی و حضور در صحنههایی همچون راهپیمایی ۲۲بهمن میتواند تجلی پیدا کند؛ چراکه وقتی «مارک دو بوتینر» مدیر بنیاد دفاع از دموکراسی که یکی از مهمترین بنیادها در دادن خط فکری به مقامهای کاخ سفید است، میگوید: «تحریمها تاکنون پیامدهای زیادی برای اقتصاد ایران داشتهاند، اما آن قدری نبوده که اعتراضهای مردم را در پی داشته باشند و با متمرکز ساختن تحریمها روی تمام صنایع ایران، فرار از تحریمها از طریق منافذ جا مانده برای ایران مشکل خواهد بود.» چگونه میتواند بپذیرد که آمریکاییها به بهانه مذاکره جدید در عین اینکه اعتراف میکنند خط تحریمی آنها کاملا به شکست مفتضحانه کشیده شده است، اکنون میخواهند صادقانه وارد مذاکره با ایران شوند و به ملت ایران امتیاز دهند!
2- اگرچه مردم انقلابی کشورمان به قدرت و اقتدار خود واقفند اما بمباران تبلیغاتی و سیاهنمایی و یاسپراکنی دشمن گاهی چنان شدید و عمیق میشود که برخی دلهای استوار را نیز میلرزاند. دیروز ملت ایران با حضور در میعادگاه22 بهمن موجب اطمینانبخشی دلهای باایمان آن هم در شرایطی که دشمن بیرونی و مخالفین داخلی بر طبل بیتفاوتی مردم به انقلاب 46 ساله امام کبیر میکوبیدند، خط بطلان کشیدند. دیروز روزی بود که از بههم پیوستن قطرههای ملت، سیلی خروشان ساخته شد و آلودگیهای ناشی از تبلیغات و عملیات روانی دشمن را با خود برد تا نشان دهد که با وجود گذشت 46 سال از پیروزی انقلاب، مردم همچنان در صحنه و پای کار انقلاب و نظام خود هستند. دیدن تصاویر و فیلمهای این حضور باشکوه برای هر ایرانی غیوری، افتخارآفرین و اطمینانبخش است و دلهای دچار تردید را آرامشدهنده خواهند بود.
3- ملت ایران این را خوب میداند که انقلاب اسلامی محدود به مرزهای جغرافیایی ایران نیست و رایحه آن دلهای بسیاری را در چهار گوشه جهان مجذوب خود کرده است. امروز که دشمن تصور میکند با تغییرات مقطعی در جغرافیای مقاومت و تحولات منطقه، انقلاب اسلامی ایران از تب و تاب همیشگی خود افتاده، مردم با راهپیمایی 22 بهمن دیروز خود ثابت کردند این شعله برافروخته، خاموششدنی نیست و انقلاب خمینی عزیز با رهبری حکیمانه خامنهای عزیزتر از جان نقطه امید و اتکای همه مظلومان جهان بهویژه جریان مقاومت در فلسطین، لبنان، یمن و... خواهد بود. این امیدواری را میشد با وجود رنجی که حماس و مردم مظلوم غزه در طول
15 ماه مقاومتی که با رژیم کودککش صهیونیستی داشتند، از چشمان رئیس و شورای رهبری حماس که روز شنبه با ولی امر مسلمین دیدار داشتند، فهمید. یقینا جریان مقاومت در منطقه و جهان با دیدن تصاویر راهپیمایی دیروز، قوت قلب گرفتند و حتما از این پس، در راه خود مصممتر و مطمئنتر عمل خواهند کرد. چه بسا دوستداران خارجی انقلاب، بیش از داخلیها نیازمند این شارژ روحی بودند. چرا که اولاً آنها از مرکز این جوشش دورند و به نوعی در سرزمین خود اقلیت محسوب میشوند و دوم آنکه در معرض بمباران تبلیغاتی بیشتری نیز قرار دارند و دسترسیشان به منابع اصلی و دست اول درباره انقلاب و جمهوری اسلامی کمتر است. پس طبیعی است که حضور میلیونی مردم در خیابانها، لبخند بر لبان آنان مینشاند و دلهای آنها را در ادامه این راه استوارتر میسازد.
4- راهپیمایی 22 بهمن امسال در حالی با این حجم از مردم برگزار شد که مشکلات معیشتی، اقشار مختلف مردم را تحت فشار قرار داده است و دشمن سالهاست که برنامهریزی ویژهای در راهاندازی جنگ اقتصادی علیه ملت ایران کرده و این جنگ اقتصادی با برخی اهمالکاریها و کمهمتیهای دولتمردان گذشته در دهه 90 همراه شده و ماحصل آن کمکاریها، امروز باعث عدم حل مشکلات اقتصادی مردم شده است. مردم در حالی با این حجم تحسینبرانگیز در راهپیمایی 22 بهمن امسال شرکت کردند که دلار 92 هزار تومانی و سکه 75 میلیون تومانی بهصورت سازماندهی شده یا غیر سازماندهی، دستاویزی شده بود تا مردم را از این حضور بازدارد. اما مردم بیتوجه به این قیمتها ترجیح دادند حساب خودشان را با انقلاب از حساب قیمت دلار و سکه جدا کنند. دشمن به صراحت و البته با دروغ و فریب، به مردم میگوید مشکلات اقتصادی ناشی از رویکرد انقلابی نظام است و راه آن نیز دست شستن از این راه و سازش با آمریکا و هضم شدن در نظم مدنظر آمریکاست. راهپیمایی پرشکوه 22 بهمن در این زمینه دو پیام کلیدی و بسیار مهم داشت؛ اول آنکه ملت فریب این ترفند دشمن را نخورده و میداند که راه عبور از مشکلات، سازش و تسلیم نیست که اگر چنین بود نشانه آن باید کمرنگ شدن حضورشان در این روز به یادماندنی میشد که نهتنها چنین نشد بلکه این حضور حماسی نشان داد نگاه ملت به مشکلات اقتصادی، درست برخلاف خواست و نظر دشمن است. نکته دوم آنکه مردم با حضور خود نشان دادند، اگرچه گلایههای جدی در زمینه مسائل معیشتی دارند اما میان عملکرد مسئولان و اصل نظام و انقلاب تفکیک قائل هستند و برخی دلخوریها و ناکارآمدیها را به پای انقلاب اسلامی نمیگذارند.
5- دشمنان جمهوری اسلامی گمان میکنند با افزایش فشارها و تهدیدها، میتوانند بر اراده و خواست مردم تاثیر گذاشته و آنان را از راه پیموده شده تاکنون، خسته و در نهایت پشیمان سازند. اما راهپیمایی 22 بهمن امسال نشان داد برخلاف تصور دشمن، فشار و تهدید نهتنها خللی در ایمان و عزم ملت ایجاد نکرده، بلکه خود به عاملی برای افزایش اتحاد و انسجام ملی تبدیل شده است. مردم بصیر ایران در راهپیمایی دیروز مترجمان شایستهای برای سخنان رهبر حکیم انقلاب بودند که در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوائی ارتش فرمودند: «آنچه مشکلات را برطرف میکند عامل داخلی یعنی «همّت مسئولان متعهد و همراهی ملت متحد» است. مردم «همراهی» خود را برای حل مشکلات با صدای بلند فریاد زدند و حالا نوبت «مسئولان متعهد» است تا همت خود را برای حل این مشکلات نشان دهند. آنچه درباره این حرکت معنادار دیروز مردم میتوان گفت اینکه این راهپیمایی نمایش تماشایی ملتی بود که در 46سالگی انقلاب مورد تازهای را به لیست خطاهای محاسباتی غرب افزود. آمریکاییها از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی بارها درباره انقلاب و ملت ایران دچار خطای محاسباتی شدهاند و بر همین اساس، تصمیمات غلط و اشتباهی نیز گرفتهاند که منجر به شکستهای مفتضحانهای برای آنها شده است و «ترامپ» هم اولین آنها نبوده است که مرتکب چنین غلط زیادی شده است.
رهبر معظم انقلاب روز ۱۹ بهمن در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی و نیروی پدافند ارتش، حضور مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال را تحقق شعار «مردم بصیر و متحد، مسئولان متعهد و خستگی ناپذیر» معرفی کردند و وعده راهپیمایی پرشور مردم را دادند. مردم نیز در ۲۲ بهمن امسال به ندای رهبر خود لبیک گفته و با خیزش و شور حماسی خود، جهان را شگفتزده کرده و موجب افزایش عصبانیت دشمنان شدند. چهل و ششمین خروش حماسی مردم بصیر و متحد در قاب ایران اسلامی، تصویری روشن از فرمایش مولای متقیان حضرت امام علی علیهالسلام بود که «نمی باریم مگر آن که سیل به راه میاندازیم».
راهپیمایی چهل و ششم ملت ایران، از یکسو پاسخ و سیلی محکمی به گستاخی و جسارت رئیسجمهور قمارباز و دونکیشوت متوهم امریکا بود که در یک موضعگیری مضحک، ایران را تهدید به بمباران کرده و گفته (نقل به مضمون): «من برای رفع تحریمها مذاکره نخواهم کرد بلکه با کارزار فشار حداکثری در پی مهار ایران هستم و چنانچه ایران، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخته، ظرفیت و توانمندی هستهای خود را نابود کند، قدرت دفاعی و نظامی (موشکی، پهپادی و...) را محدود کند، محور مقاومت را تعطیل، و چارچوبها و موازین حقوق بشر را رعایت کند، از بمباران ایران صرف نظر خواهم کرد». امید است این سیلی محکم مردم ایران، آقای قمارباز را از توهم خارج کرده و اطرافیان وی نیز او را از بازی با دم شیر برحذر دارند.
از طرف دیگر موج عظیم مردم مؤمن، بصیر و متحد ایران اسلامی به مسئولان کشور این پیام روشن را مخابره کرد که «ما به تکلیف ملی، اسلامی خود عمل کردیم و متحد و یکپارچه به میدان آمدیم، اینک نوبت شماست که یقین بدانید که در تنور مذاکره با شیطان بزرگ نانی پخته نخواهد شد و فرصتهای طلایی از دست خواهد رفت، پس لازم است که بیفوت وقت و با اعتماد به مردم و استفاده از ظرفیتهای داخلی و با تکیه و اتکا به قدرت و حمایت خداوند سبحان، متعهدانه و خستگی ناپذیر برای حل فوری مشکلات اقدام کنید».
مردم آمده بودند در مسیر خنثی کردن تلاش ماشین رسانهای غرب به سران ابله کاخ سفید بفهمانند که ایران وطن ماست و تا پای جان، پای وطن خود ایستادهایم. آمده بودند تا بگویند وطن هتل نیست که اگر خدماتش کم یا بد بود ترکش کنیم. آمده بودند تا بگویند ما به فرمان رهبرمان لبیک گفتیم و بصیر و متحد حماسه چهل و ششم را رقم زدیم و حالا نوبت مسئولان است که به وعده خود عمل کنند. آمده بودند که هم به سردمداران نظام سلطه و هم به مأیوسکنندگان که هنری جز آیه یأس خواندن و ناامید کردن مردم ندارند بفهمانند که شرط اصلی درست کشور ماندن و ساختن است.
امانوئل والرشتاین جامعه شناس معروف امریکایی که سابقه دشمنی و کینه عمیق علیه ایران را دارد میگوید بررسی تاریخ ملل نشان داده که تمامی گفتمانها به مرور ایام کم رنگ شده و خیلی زود از بین رفتهاند، اما من نمیدانم گفتمان انقلاب اسلامی ایران چه ویژگی و شاخصهای دارد که پس از (بیش از) چهار دهه از عمر خود، نه تنها کم رنگ نشده بلکه روز به روز بر قدرت مانایی و نفوذ این انقلاب افزوده میشود. افرادی امثال والرشتاین، چون هیچ شناختی از مردم ایران بهعنوان ژنراتور قدرت نرم نظام ندارند در برآوردهای خود همواره دچار خطای محاسباتی میشوند. آنان وقتی در برابر موج عظیم مردم انقلابی ایران در ۲۲ بهمن هر سال قرار میگیرند، به حسب آیه ۲۹ سوره فتح فقط میتوانند عصبانی شوند. این عصبانیت در بازتاب راهپیمایی مردم ایران در رسانههای بیگانه کاملاً پیداست.
مشکل همه انقلابها فاصله معنادار مردم با نظریه پردازان انقلاب و گردانندگان انقلاب است. اما انقلاب مردم ایران در مسیر حرکت و نهضت حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام در کربلا بوده و هست. انقلاب اسلامی ما، همان انقلاب عاشورایی و حسینی است و مردم نیز، چون با تمام گوشت و پوست و خون خود کربلا، عاشورا، بدر، احد و... را میشناسند، با انقلاب آشنا هستند. در واقع مردم گمشده ۱۴۰۰ ساله خود را در انقلاب اسلامی پیدا کردهاند.
این حضور شورانگیز و حماسی به جهانیان میگوید که انقلاب مردم ایران انقلاب باورهاست و مادامی که باور به عاشورا، باور به اهلبیت علیهمالسلام، امید به ظهور و عدالت مهدوی در این سرزمین زنده است، انقلاب اسلامی مردم ایران نیز زنده، مانا و پویاست و از همین رو است که با جرئت میتوان گفت انقلاب اسلامی ایران انقلاب رویشها، انقلاب امید، انقلاب تحول و انقلاب زندگی است.
راز مانایی انقلاب اسلامی را باید در نظام ولایت فقیه و فرصتهای طلایی مکتب حیات بخش اهلبیت جستوجو کنیم. هم اینک حداقل سه دهه است که دشمن در میدان جنگ نرم (و در یک دهه اخیر) در میدان جنگی ترکیبی بر بستر رسانه و در حوزه شناختی و ادراکی برای تغییر باورهای مردم این سرزمین تلاش میکند. آنچه دشمن را در تغییر باورها و اعتماد سوزی ناکام و مأیوس ساخته، قدرت ولایت فقیه است. ولایت فقیه در برابر موج عظیم امپراتوری رسانهای دشمن، به خوبی از باورهای ملی و اسلامی ملت ایران صیانت کرده است. رهبر معظم انقلاب از سال ۱۳۹۰ به بعد با بسامد کلیدواژههایی نظیر «جوان مؤمن انقلابی»، «تفکر انقلابی»، «هندسه انقلاب اسلامی»، «انقلابی ماندن»، «انقلابی فکر کردن»، «انقلابی عمل کردن»، «انقلابیگری»، «تربیت انقلابی»، «کار انقلابی» و «هویت انقلابی» و به میدان جنگ نرم و جهاد تبیین آوردن مردم به ویژه جوانان و حرکت در مسیر تحقق بیانیه گام دوم انقلاب از تحقق تئوری ترمیدوری انقلاب جلوگیری کردهاند.
علی دارابی
یوم الله ۲۲ بهمن و چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک و یاد معمار کبیر انقلاب اسلامی وبنیانگذار جمهورى اسلامى حضرت امام خمینی (ره) و شهیدان را گرامی می داریم.
– انقلاب اسلامی راه پر فراز و نشیب را پشت سرگذاشته است. با نگاهی به موفقیت ها و ناکامی ها، آنچه که مهم است « *درس آموزی و عبرت آموزی* » از گذشته و از آن مهمتر نگاه به آینده برای فردای بهتر خودمان باشیم.
– « *همه پرسی و رفراندوم* » امری مقبول و تعریف شده در قانون اساسی است. برای تداوم انقلاب اسلامی انجام اصلاحات در قانون اساسی یک ضرورت حیاتی است. انتخاب جمعی از نخبگان و سرآمدان که مقبولیت اکثریت مردم را داشته باشند و ماموریت به نهادهای قانونی گام اول است. با دعا برای طول عمر بابرکت مقام معظّم رهبری، این امر شایسته است که در زمان حیات ایشان باشد. همانطور که عزم امام خمینی برای بازنگری قانون اساسی در زمان حیات خودشان راه را برای انجام اصلاحات مهم و ضروری باز کرد.
– *ادغام و انحلال بسیاری از شرکتها* ، موسسات که زیان ده، پرهزینه و فرار مالیاتی دارند و اکثراً پاسخگو نیستند. بخش زیادی از بودجه و اعتبارات کشور را همین نهادها و موسسات که بالغ بر ۸۰ مورد است می بلعند. این کار با تصمیم و اراده دولت و مجلس امکانپذیر است. دولت کوچک اما مقتدر، بخش خصوصی و غیر دولتی بزرگ و کارآمد باید دستور کار باشند.
– قانون باید فصل الخطاب و سلیقه ها به کنار گذاشته شود. محور قانونگذاری مجلس شورای اسلامی است. هم اکنون بیش از ده شورا ، نهاد در قالب دستورالعمل، آئین نامه، بسته های سیاستی…
هم عرض قوه مقنّنه عمل می کنند. ۱۲ هزار قانون مصوّب داریم در ظرف ۱۲۰ سال از مشروطه تاکنون کشور فرانسه ۲ برابر ما سابقه قانونگذاری دارد و ۲ هزار قانون مدون دارد.قانون براى اجرا مى باشد نه اینکه درقفسه کتابخانه نگهدارى شود.
– انفتاح فضای فرهنگی ، سیاسی، اجتماعی کشور* یک گام بزرگ برای دستیابی به آرمانهای والای انقلاب اسلامی است. «آزادی» ، «جمهوریّت»، «اسلامیّت»، «مردم سالاری»، «چندصدایی» از پیامهای جاویدان انقلاب اسلامی است. هر قدر به سمن ها، تشکّل های مردم نهاد، احزاب سیاسی، مطبوعات، … اختیارات تفویض شود و «قدرت سخت» را در قالب «قدرت نرم» به نمایش درآوریم، تصویری جذّاب و مناسب تر در داخل و خارج از کشور را به نمایش خواهیم گذاشت.فضاى بازسیاسى نیازمبرم وحیاتى امروزکشوراست
بیش از شش ماه از مراسم تنفیذ و آغاز به کار دولت پزشکیان میگذرد. در این دوره ششماهه، کشور شاهد تحولات شایان توجهی بوده و البته برخی اقدامات مثبت و شماری ناکامیها نیز تجربه شده است. در حوزه عمومی، دو شاخص بسیار مهم در مرکز توجه بخش بزرگی از جامعه ایرانی است؛ نخست وضعیت اقتصادی و شاخصهای اقتصادی مرتبط با زندگی روزمره و معیشت شهروندان. یعنی گرانی، تورم و ارزش پول ملی و قیمت برابری ارزهای خارجی ازجمله اساسیترین حوزههایی است که به دلیل اثرگذاری مستقیم بر زندگی روزمره میلیونها ایرانی و بیثباتیهای گسترده بازار ارز و پول، مورد توجه بخش زیادی از ایرانیان است. افزایش شمار اقشار فقیر، افزایش فشارهای معیشتی بر بسیاری از ایرانیان بهویژه جوانان، افزایش طلاق و آسیبهای اجتماعی و مانند آن ازجمله تبعات استمرار مشکلات اقتصادی کشور است که به تشدید نارضایتیها منجر میشود. در این حوزه، دولت در شش ماه گذشته کارنامه موفق و قابل دفاعی ندارد. موضوع دومی که افکار عمومی به صورت گسترده با نگرانی آن را تعقیب میکند، سیاست خارجی کشور است. در این زمینه نیز وضعیت کشور در حالت بلاتکلیفی قرار گرفته و دستاورد محسوسی روی نداده است. در حوزه سیاست داخلی نیز عملکرد وزرا و استانداران ازجمله مباحثی است که در حوزه عمومی مورد توجه افکار عمومی قرار دارد.
1- شش ماه از آغاز به کار دولت میگذرد. پس از دورهای دوماهه از ثبات نسبی بازار کشور، از اول خرداد تا اوایل مرداد 1403، با شروع به کار دولت، تلاطم در بازار بیش از پیش خود را هویدا کرد. دولت با معرفی وزرایی با سلایق مختلف سیاسی و شعار وفاق ملی، در حالی کار خود را آغاز کرد که از اردیبهشت 1397 به دلیل خروج ترامپ از برجام، تکانهای شدیدی به بازار کشور وارد شده و تورم و متعاقب آن گرانی، اثرات دردناکی در زندگی روزمره مردم و معیشت عموم شهروندان بر جای گذاشته است. موج نارضایتی عمومی از روندهای موجود، بهویژه در حوزه اقتصادی، خود را در انتخابات مجلس و ریاستجمهوری نشان داد. مشارکتنکردن بخش بزرگی از ایرانیان در سه انتخابات گذشته، یکی از مهمترین نشانههای نارضایتی عمومی است که تاکنون کمتر درباره آن سخن گفته شده یا بررسی عمیقی درباره آن انجام شده است.
صداوسیمای کشور و دیگر رسانهها و نیز مراکز علمی و پژوهشی و دولتمردان بسیار گذرا و ساده به آن پرداختهاند و حداکثر کاری که صورت گرفته، اشاره به قهرکردگان با صندوق رأی بوده و اقدام مشخصی برای تحلیل و بررسی عمیق چرایی این پدیده انجام نشده است. درحالیکه در ششماهه اخیر، افزون بر تحولات لبنان و غزه، منطقه شاهد فروپاشی نظام سیاسی حاکم بر سوریه بود و به این ترتیب سیاست منطقهای ایران نیز از این دگرگونی بیتأثیر نخواهد بود، اما در عالم واقع هیچ نشانهای از تغییرات کلی و جزئی در سیاست خارجی مشاهده نشده است. بهویژه آنکه تحولات اخیر منطقهای با شروع به کار دولت تازه آمریکا همراه بوده و پیشبینی میشود حضور آقای ترامپ در کاخ سفید، صفحه جدیدی از مناسبات ایران و آمریکا را رقم خواهد زد.
2- پس از شش ماه از آغاز به کار دولت، ضروری است دولت در گزارشی مستند و تفصیلی به ملت ایران، عملکرد خود در حوزه اقتصادی و نیز سیاست خارجی را مورد ارزیابی دقیق و غیرشعاری قرار دهد و درباره چرایی کامیابیهای احتمالی و ناکامیهای رویداده با ملت ایران سخن گوید. گزارش صریح، روشن و واقعبینانه از وضعیت کشور و علل بروز گرانیهای اخیر و کاهش شدید ارزش پول ملی و راهکار دولت برای مدیریت این وضعیت در شش ماه آتی، ازجمله بخشهایی است که باید به اطلاع ملت ایران برسد و در نهایت گفته شود آیا با استمرار وضع موجود، امکان اصلاح رویهها و بهبود وضعیت معیشتی مردم در دسترس خواهد بود یا خیر؟ اگر پاسخ آری است، چگونه؟ و اگر پاسخ منفی است، چرا؟ و برای فائقآمدن بر این موانع چه باید کرد؟ دولت به صورت مشخص قرار است در شش ماه آینده چه فعالیتهایی برای مدیریت مسائل کشور داشته باشد؟ این اقدمات چگونه و با چه نقشه راهی اجرائی میشوند؟ فرایندها و مراحل کار چیست و پیشبینی دقیق درباره نتایج این اقدمات چه خواهد بود؟ یعنی قرار است کشور در شش ماه آتی شاهد چه وضعیتی باشد؟ دولت باید به شهروندان ایرانی بگوید قرار است تا شش ماه آینده از وضع موجود به صورت دقیق به چه نقطه و وضعیتی برسیم؟ یا اینکه دولت به روشنی اعلام کند با توجه به شرایط موجود کشور چنین امکانی وجود ندارد و صادقانه بگوید روندهای جاری چنین امکانی به دولت نخواهد داد که افقی از شش ماه آینده کشور را ترسیم کند. در ارزیابی ششماهه فعالیتهای دولت، همچنین ضروری است عملکرد تکتک وزرا و استانداران مورد ارزیابی قرار گیرد. در بسیاری از بخشها، مدیران دولت نتوانستهاند در حیطه وظایف و اختیارات قانونی ظاهر شوند و برخی از استانهای کشور به دلیل ناکارآمدی استانداران دچار مسائل دیگری شده که شرایط را برای هموطنان دشوارتر کرده است. آیا دولت برای تغییر برخی وزرای ناکارآمد و استانداران ناتوان برنامهای دارد؟ استمرار فعالیت این استانداران نهتنها به نارضایتیها دامن میزند، بلکه موجب میشود کشور با مسائل بزرگتری دست به گریبان شود.
3- به نظر میرسد سیاست خارجی گرانیگاه فعالیتهای دولت است. شاید چنین به نظر برسد که در این وضعیت که برای سیاست خارجی روی داده، امکان پیشبرد برنامههای اقتصادی و بهبود جدی وضعیت معیشتی شهروندان چندان ساده نیست. در شرایطی که به نظر میرسد راه گفتوگو و فراتر از آن مصالحه ایران و طرفهای اروپایی و آمریکا با موانع جدی روبهرو شده، برنامه دولت در حوزه سیاست خارجی چیست؟ آیا در این شرایط دولت میتواند به فعالیتهای ثمربخش در حوزه اقتصادی در داخل ادامه دهد؟ درصورتیکه پاسخ مثبت است، دولت چگونه میتواند در این بخش اهداف اعلامی خود در سیاست خارجی را محقق کند؟ گذشت شش ماه از عمر دولت زمان زیادی نیست، اما با توجه به اینکه فعالیتهای دولت با سرنوشت دهها میلیون ایرانی مرتبط است و لحظه لحظه زندگی هموطنان تحت تأثیر فعالیتها، برنامهها و اقدامات دولت قرار دارد، ضروری است در گزارشی کارنامه ششماهه فعالیتهای خود را به اطلاع هموطنان برساند تا زمینه بحث و گفتوگوی جدی درباره کارنامه ششماهه دولت فراهم شود. آیا رئیسجمهور با ملت ایران به صورت شفاف سخن میگوید و گزارش دقیقی از وضعیت کشور ارائه میشود؟
کورش شجاعی