حسن حسنخانی کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت در خصوص دلایل اعطای کالابرگ به دهکهای پایین درآمدی جامعه و اهمیت تداوم این رویکرد در راستای حمایت از اقشار آسیبپذیر گفت: آنچه به عنوان اعطای کالابرگ به دهکهای پایین درآمدی جامعه صورت گرفته درراستای تحقق پیوست عدالت اجتماعی است که در اصل براساس توصیه مقام معظم رهبری به دولت سیزدهم و چهاردهم ناظر بر این موضوع که لازم است تمام سیاستهای دولتها پیوست عدالت داشته باشد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: پیوست عدالت داشتن سیاستهای دولتها بدین معناست که معیشت اقشار مستضعف جامعه نباید ناشی از سیاستها وضعیت مخدوشی پیدا کند و نسبت به قبل بدتر شود بنابراین آنچه دولت در اعطای کالابرگ طی روزهای گذشته دنبال کرده را میتوان نوعی حمایت هدفمند کالایی از خانوادههای مستضعف بیان کرد که قابل توجه است.
حسن حسنخانی کارشناس و تحلیلگر اقتصادی افزود: حمایت هدفمند کالایی با محوریت سامانهای که ذیل وزارت رفاه است بر آن است تا با اطلاعات به روزی که از میزان رفاه و درآمد خانوار کسب میکند و ترکیب بندی که به واسطه در نظر گرفتن برخی شاخصهها میتواند مشخص کند خط فقر چه مقدار است و چه کسانی در خط فقر وزیر خط فقر به سر میبرند از اقشار مختلف جامعه به انحاء مختلف حمایت به عمل آورده شود آن هم حمایت هدفمند، که بخشی از این حمایت در قالب حمایت کالایی شکل گرفته است.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی یادآور شد: علاوه بر این که حمایت کالایی کالابرگ میتواند بخشی از معیشت اقشار ضعیف جامعه را بهبود دهد و به رفع برخی مشکلات در این حوزه کمک کند به لحاظ اقتصادی نیز رویکرد خوب و مهمی است، زیرا این مدل حمایت یعنی حمایت کالایی منجر به افزایش تورم یا تورم زایی نمیشود.
این استاد اقتصاد گفت: با توجه به اینکه اصولا یارانه نقدی، نقدینگی جامعه را افزایش میدهد میتواند تورم زا باشد، اما حمایت کالایی تورم زا نیست، اما آنچه حمایت کالابرگی را قابل توجه و مثبت میکند توجه به الزاماتی دراین خصوص است که توسط دولت باید رعایت و بر روند آن نظارتهای جدی صورت بگیرد.
حسن حسنخانی کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: الزام اولی که برای حمایتهای کالابرگی دولتها باید در نظر داشته باشند این است که به گونهای کالا به دست مردم نرسد که مجبور به قرار گرفتن در صف باشند ومنظره زشتی در جامعه ایجا کند و احساسات عمومی را نسبت به این وضعیت خدشه دار کند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: از سوی دیگر حمایت به عمل آورده شده توسط دولت نباید مبتنی بر توکن فیزیکی باشد، زیرا در غیر این صورت محکوم به شکست است از این رو حتما طرحهای حمایتی باید مبتنی بر کارتهای بانکی افراد باشد تا جایی که ممکن است در کل فروشگاههای بزرگ به گونهای مدیریت شود که منجر به تشکیل صفهای طولانی و ایجاد چالش و از دست رفتن زمان برای مردم نشود.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی افزود: آنچه میتواند اهداف این طرح را عملیاتیتر کند این است که دولت باید کالای با کیفیت به دست مردم بدهد، یعنی کالایی که خانوار از آن بهرهمند شود و سلامت خانوار را تامین کند پس یکی از مهمترین الزامات تحقق این طرح حفظ شان مردم است.
وی در پایان گفتوگو خاطر نشان کرد: در صورتی که موارد یاد شده حفظ شود قطعا دولت در راستای تامین عدالت اجتماعی و تقویت پیوست عدالتی که رهبر معظم انقلاب اسلامی به دولتمردان سفارش و توصیه کردند تا حدود قابل توجهی عمل کرده است.