موقعی که می گوییم گفتگوی ملی مقصودمان فتنه گران نیستند. مقصودمان انحرافی های این طرفی هم نیستند که یک موقع منتسب به اصولگرایی بودند. ما گفتگو را بین جریاناتی می دانیم که در چارچوب نظام هستند.
یکی از بحث های مطرح در فضای سیاسی کشور پیگیری طرح «گفتگوی ملی» است که این روزها افراد مختلفی از فعالین سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب در مورد آن سخن گفته اند. پیش از این نیز طرح هایی چون «آشتی ملی»، «وحدت ملی» و ... مطرح شده بوده که نتیجه ای به همراه نداشت و ناکام ماند. در این میان این سوال مطرح است که طرح گفتگوی ملی چه تفاوتی با طرح منسوخ آشتی ملی دارد؟ آیا تنها اسم آن عوض شده یا به واقع حرکتی جدید در حال دنبال شدن است؟
محمدرضا باهنر، دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری که نقش محوری در جلسات گفتگوی ملی دارد میگوید:
«آقای خاتمی یک بحث دیگری را به نام آشتی ملی مطرح کرد که در پاسخ گفته شد «ملت که با همدیگر قهر نیستند، اگر هم قهری است شما سیاسیون با همدیگر قهرید». ملت دارند با هم کار و زندگی می کنند. گفتگوی ملی اصلا آن تم را ندارد ما صحبتمان این است که اولا رقبایی که می گوییم همه را در چارچوب نظام می گیریم. موقعی که می گوییم گفتگوی ملی مقصودمان فتنه گران نیستند. مقصودمان انحرافی های این طرفی هم نیستند که یک موقع منتسب به اصولگرایی بودند. ما گفتگو را بین جریاناتی می دانیم که در چارچوب نظام هستند.
نکته دوم می گوییم اینها که در چارچوب نظام هستند، باید رقابت بکنند. رقابت هم نشاط و هم شادابی و هم جمعیت پای صندوق می آورد. این رقابت لابد است و اصلا انتخابات یعنی رقابت. اما ما در بسیاری از مسائل با همدیگر اختلاف موضع نداریم. جاهایی که با همدیگر اختلاف موضع نداریم باید با همدیگر همکاری کنیم. تجربه ای که از حدود 28 سال حضور در مجلس دارم، احصا نکردم ولی می خواهم بگویم از هر صد تصمیمی که ما در مجلس می گرفتیم، مخالفت یا موافقت می کردیم، قانون تصویب می کردیم، از هر صد تصمیم 5 تا سیاسی بود و 95 تا سیاسی نیست. می خواهیم رونق اقتصادی راه بیفتد. آیا الان در مملکت کسی هست که از نظر تئوری مخالف رونق اقتصادی باشد؟ ممکن است در مسیرها نظرهای متفاوتی داشته باشیم. مسئله معیشت مردم، مسئله بیکاری، مسئله فساد مالی یا محیط زیست. در بسیاری از مسائل با همدیگر تفاهم داریم. ما در جاهایی بیخودی با هم دعوا می کنیم، غیرضرور با هم دعوا می کنیم. بحثمان از گفتگوی ملی این است که اولا تریبونی با هم صحبت نکنیم، اگر به هم نقدی هم داریم سر میز بنشینیم و با هم نقد کنیم. برخی در مورد گفتگوی ملی می گفتند نکند که اینها می خواهند با همدیگر یک لیست ببندند! اصلا جالب است که مگر می توانید در انتخابات یک لیست داشته باشید؟ حتما باید دو یا سه تا لیست وجود داشته باشد. اصلا بحث ائتلاف در انتخابات نیست بلکه بحث در همکاری در موارد غیرسیاسی است که داریم این را دنبال می کنیم.»
هرچند به ظاهر طراحان این طرح امیدوارانه کار خود را دنبال می کنند، اما نتیجه بخش بودن آن در پرده ابهام قرار دارد و بعید است که بتوند اقدامی اثربخش در آستانه انتخاابات اسفندماه به حساب آید.