صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۵  ، 
کد خبر : ۳۲۳۸۷۳

رویکرد سیاست خارجی «جو بایدن» در برابر ایران چگونه خواهد بود؟

دیدگاه های متفاوتی در مورد تیم سیاست خارجی جو بایدن و جهت گیری های سیاست خارجی او در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه اکتبر وجود دارد.
علی رغم دیدگاه های متفاوت، یک نظر مشترک بین اکثر تحلیل گران و کارشناسان وجود دارد که با شکست ترامپ و پیروزی بایدن سیاست خارجی آمریکا چرخشی اساسی خواهد داشت.
در این میان، رابطه با ایران و سیاست های واشنگتن در برابر ایران و به ویژه مسئله برجام نیز از این قاعده مستثنی نیست.
 به گفته مسئولان کمپین بایدن، تیمی که به معاون پیشین رئیس جمهور آمریکا در زمینه ی سیاست خارجی و امنیت ملی به صورت غیر رسمی مشاوره می دهد به 2 هزار نفر گسترش یافته است. از جمله می توان به 20 گروه کاری اشاره کرد که به موضوعات متنوعی از امنیت ملی گرفته تا کنترل تسلیحات، دفاع، مسائل اطلاعاتی و امنیت ملی می پردازند. گفتنی است، یک لیست از روسای این گروه ها به دست فارین پالیسی رسیده است.

مجله معتبر «فارن پالیسی» در مطلبی به آنچه در درون تیم سیاست خارجی بایدن می گذرد پرداخت و نوشت: اگر جو بایدن برنده شود، برخی از کارشناسان برتر سیاست خارجی در تیمش حضور دارند که می توانند برای مشاغل ارشد و میانی در دولت مورد استفاده قرار گیرند. 

چه کسانی در تیم بایدن حضور خواهند داشت؟
 به گفته مسئولان کمپین بایدن، تیمی که به معاون پیشین رئیس جمهور آمریکا در زمینه ی سیاست خارجی و امنیت ملی به صورت غیر رسمی مشاوره می دهد به 2 هزار نفر گسترش یافته است. از جمله می توان به 20 گروه کاری اشاره کرد که به موضوعات متنوعی از امنیت ملی گرفته تا کنترل تسلیحات، دفاع، مسائل اطلاعاتی و امنیت ملی می پردازند. گفتنی است، یک لیست از روسای این گروه ها به دست فارین پالیسی رسیده است.
این گروه های مشاوره به بایدن مشورت می دهند که چگونه به دنبال تدوین برنامه های سیاست خارجی خود باشد و در راستای تصحیح بحث انگیزترین سیاست های خارجی دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده گام بردارد. از جمله به بایدن می گویند که در صورت پیروزی در نوامبر چطور در زمینه ی اموری همچون پناهندگان عمل کند. همچنین به نظر می رسد که در صورت برنده شدن بایدن، مشاوران پشت پرده ای همچون الی راتنر، متخصص آسیای شرقی و دانیل بنایم، متخصص خاورمیانه که روابط عمیقی با بایدن دارند در پست های برتر و میانی پنتاگون قرار بگیرند و سیاست های آمریکا را تحت تأثیر قرار دهند.
بنایم و راتنر از جمله 49 رؤسای کارگروه هایی هستند که به عنوان دروازه بانان جامعه ی وسیع تری عمل می کنند که در زمینه ی سیاست خارجی، دفاع و امنیت داخلی و ملی فعال هستند، یعنی کسانی که در حال تغذیه ایده ها و مقالات سیاست گذاری هستند. مقامات آشنا با گروه های مشاوره می گویند که این افراد بخشی رسمی از کارزار انتخاباتی نیستند بلکه به موازات کار خودشان مشغول ارائه ی مشاوره غیررسمی به بایدن و تصمیم گیران اصلی کمپین وی به صورت داوطلبانه هستند.
افرادیکه به صورت غیررسمی به تیم بایدن مشاوره می دهند قبلاً در دولت، اتاق های فکر، پست های مشاوره ای و صنعت دفاعی کشور فعال بوده اند. همچنین آنان شامل مقامات ارشد سابق دولت اوباما در وزارت خارجه، وزارت دفاع و وزارت امنیت داخلی هستند. پیش از این، پولیتیکو گزارش داده بود که کمپین بایدن تیمی متشکل از حداقل 1000 کارشناس امنیت ملی را در 20 کار گروه ایجاد کرده است.
هر یک از این گروه های کاری شامل زیر گروه های مختلفی هستند که به موضوعاتی همچون درگیری اسرائیل و فلسطین، کمک های بشردوستانه و پناهندگان می پردازند. گفتنی است، ایده ها و توصیه ها سپس برای یک حلقه درونی کوچک از وفاداران بایدن شامل افرادی همچون آنتونی بلینکن، جیک سالیوان، اریل هایینز، برایان مک کوئین و جولی اسمیت ارسال می شود و به احتمال زیاد مورد استفاده قرار می گیرند.
مطابق نظرسنجی های منتشر شده در این ماه، ترامپ در حال حاضر حداقل با شش امتیاز از بایدن عقب است و کاندیدای دموکرات با چندین امتیاز در ایالت های کلیدی از جمله میشیگان، ویسکانسین و پنسیلوانیا پیشتاز است. اگر بایدن برنده شود، طبق گفته چندین نفر که در کارگروه ها فعالیت دارند، انتظار می رود که بسیاری از افراد فعال در این کارگروه ها به مناصبی دست یابند.
گفتنی است، گروه های کاری گوناگونی در حال حاضر وجود دارند که مناطق مختلف جهان را پوشش می دهند. به طور مثال، گروهی به سرپرستی نیکول ویلت، آلیسون لومباردو و مایکل باتل به مسائل آفریقا می پردازند. گروهی دیگر به سرپرستی مارا رودمن، دانیل بنایم و دافنا رند مشغول امور خاورمیانه هستند. گروهی به سرپرستی الی راستر و جونگ پاک به امور شرق آسیا اشتغال دارند و همین طور مناطق دیگر نیز تحت سرپرستی کارشناسان مختلف قرار دارند.
حزب دموکرات اخیرا با انتشار سند سیاستگذاری این حزب، خواستار پایان دادن به جنگ های ابدی و رها کردن سیاست های ترامپ مبنی بر تغییر حکومت در ایران و جاهای دیگر و پایان دادن به پشتیبانی نظامی ایالات متحده از مبارزات نظامی به رهبری عربستان سعودی در یمن شد.

سیاست خارجی بایدن در برابر ایران
«جوزف رانک» کارشناس ارشد انیستیتوی میدل ایست در رابطه با جهت گیری سیاست خارجی بایدن در قبال ایران نوشت: جو بایدن در صورت پیروزی، در حوزه سیاست خارجی با طیف گسترده ای از چالش ها روبرو می باشد. جو بایدن در اظهارات گذشته خود همواره بر بازگشت آمریکا به برجام تاکید داشته است این در حالی است که آمریکا توسط دونالد ترامپ در می 2018 از برجام خارج شده و با اعمال کارزار فشار حداکثری درصدد هستند تا ایران را مجبور سازند به میز مذاکره بازگردد و توافق جدیدی را امضا کند.
جو بایدن همچنین برای گسترش محدودیت های هسته ای و مقابله با سایر رفتارهای ایران در منطقه بر ضرورت همکاری با اروپا تاکید کرده است. در این مسیر دولت ترامپ هم سعی کرده بدون برخورداری از دیپلماسی به سمت تشدید تنش و درگیری حرکت کند. هر دو رویکرد دولت اوباما – بایدن و دولت ترامپ نواقضی داشته اند و بر اساس فرضیات نادرستی شکل گرفته است. 

آنچه که باید امیدوار و خواهان آن باشیم این است که سیاست و استراتژی دولت بایدن در قبال ایران و خلیج فارس مبتنی بر یادگیری اشتباهات گذشته و ایجاد توازن بین منافع و ارزش هایمان باشد. در این مسیر نباید کاملا سیاست ایدئولوژیک اتخاذ کنیم بلکه بیشتر باید بر افزایش قدرت و نفوذ و تقویت روابط و اتحاد طولانی مدت در منطقه تمرکز کنیم.

حداقل برخی از مشاوران نزدیک باراک اوباما بر این عقیده بودند که امضای برجام نه تنها برنامه هسته ای تهران را محدود می سازد بلکه منجر به بهبود روابط بین دو کشور خواهد شد. دولت ترامپ سعی کرد از طریق اعمال کارزار فشار حداکثری تهران را مجبور به بازگشت به میز مذاکره کند یا زمینه سرنگونی و تغییر رژیم را فراهم سازد. در این مسیر دولت بایدن باید از هر دو سیاست درس بگیرد و رویکردی متفاوت اتخاذ کند.
در ادامه این مطلب آمده است: آنچه که لازم است، ارائه استراتژی و سیاستی است که در کنار بازگشت آمریکا به برجام، سه نقص اصلی توافق هسته ای یعنی فعالیت های بی ثبات کننده منطقه ای، موشک های بالستیک و بندهای غروب آفتاب در مورد محدودیت های برنامه غنی سازی هسته ای حل و فصل شوند.
اما برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره بدون شک ما باید برخی از تحریم های واقعی علیه ایران را لغو کنیم و این ممکن است 20 درصد تحریم هایی باشد که توسط دولت ترامپ اعمال شده اند. از سوی دیگر تهران خواهان توانایی فروش نفت خود در بازارهای جهانی بدون محدودیت است. اخیرا برخی از مشاوران اظهار داشتند که دولت بایدن از رفع کامل تحریم ها یا بازگشت به برجام بدون اصلاحات معنادار و اساسی حمایت نمی کنند. بنابراین در بعضی اوقات لفاظی کمپین بایدن علیه ایران و عربستان سعودی به نظر می رسد به جای منافع ملی بیشتر به سیاست داخلی مرتبط می باشد.
مشاوران جو بایدن به نظر می رسد رهبران ایران را کسانی می بینند که همانطور هستند نه این که آنطور ما بخواهیم. در این مسیر مشورت و رایزنی با متحدان منطقه ای یعنی کشورهای عربی خلیج فارس بسیار مهم و ضروری خواهد بود.

آنچه که باید امیدوار و خواهان آن باشیم این است که سیاست و استراتژی دولت بایدن در قبال ایران و خلیج فارس مبتنی بر یادگیری اشتباهات گذشته و ایجاد توازن بین منافع و ارزش هایمان باشد. در این مسیر نباید کاملا سیاست ایدئولوژیک اتخاذ کنیم بلکه بیشتر باید بر افزایش قدرت و نفوذ و تقویت روابط و اتحاد طولانی مدت در منطقه تمرکز کنیم.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
علی اصغر حبیبیان
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
0
0
باسلام.اینکه گفته شود:"دراین مسیر نباید کاملا سیاست ایدئولوژیک داشته باشیم"! کاملاً حرف غلط و سکولاریته و از جنس"اصلاح طلبانِ استکبار طلب"است!لذا بر اصحاب بصیرت توصیه می شود که دقّت نمایند..یاعلی..
نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات