سیدعبدالله متولیان
نامگذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به نام «روز جهانی قدس» در شانزدهم مرداد ۱۳۵۸ نشانگر هوشمندی امام خمینی (ره) در استفاده از فرصت معنوی ماه رمضان برای وحدت جهان اسلام علیه نظام سلطه است. این نامگذاری و سخنان قاطع امام راحل که فرمودند: «روز قدس، روزی نیست که فقط اختصاص به قدس داشته باشد. روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است... روز قدس، روزی است که باید ملتهای مستضعف در مقابل مستکبرین اعلان وجود بکنند. باید همانطور که ایران قیام کرد و دماغ مستکبرین را به خاک مالید و خواهد مالید. تمام ملتها قیام کنند و این جرثومههای فساد را به زبالهدانها بریزند.»، در شرایطی واقع شد که جمهوری اسلامی در ضعیفترین وضع ممکن قرار داشته و تمسخر جمهوری اسلامی توسط دولتهای مغرور و مستکبر غربی به ویژه امریکا و رژیم منحوس صهیونیستی را در پی داشت. در آن روزها شاید کمتر کسی باور میکرد که چهار دهه بعد وعدههای آن عزیز سفرکرده رنگ تحقق پیدا کند. این ناباوری یادآور پیشگویی خداوند سبحان در آیات اول تا پنجم سوره روم است که پس از شکست رومیان از ایران، خداوند وعده شکست ایران از رومیان را در نبرد آینده داده است. اما اینک بعد از ۴۴ سال، پیشبینی امام راحل در حال محقق شدن است.
طی بیش از چهار دهه گذشته، روز جهانی قدس هرسال باشکوهتر و گستردهتر از سال قبل برگزار شده و با استقبال ملتهایی از کشورهای مختلف جهان مواجه گردید، اما امسال روز قدس در شرایطی کاملاً متفاوت در جهان برگزار شد و چراغ امید به نابودی اشغالگران صهیونیست پرفروغتر از سنوات قبل نورافشانی کرد. اوضاع و احوال و وقایع و رخدادهای این روزها، روز قدس را به کابوس اشغالگران صهیونیست بدل ساخته است و در واقع رژیم صهیونیستی همه روزها را روز قدس دیده و در اوج عصبانیت نظارهگر فروپاشی خود بوده و از هر زمان پایان عمر خود را نزدیکتر میبیند. برخی از مواردی که بر سرعت فروپاشی رژیم صهیونیستی افزوده است عبارت است از:
۱- دنیا در حال تغییر و شکلگیری نظم جدید و تغییر مبانی و مؤلفههای قدرت و انتقال کانون قدرت از غرب به شرق است. چنین شرایطی بر تشدید وخامت و بی ثباتی در سرزمینهای اشغالی افزوده و از طرف دیگر سبب افزایش روحیه مبارزان فلسطینی شده است.
۲- اشغالگران در حاکمیت نیز با انشقاق اجتماعی دست و پنجه نرم میکنند و روند معکوس مهاجرت در سرزمینهای اشغالی در حال سرعتگیری است.
۳- صهیونیستها در حاکمیت سیاسی هم در بی ثباتی به سر برده و بدترین وضع ممکن را تجربه میکنند و اشغالگران با دولتهای ناپایدار مواجه هستند.
۳- شعار امریکاییها: «امنیت اسرائیل خط قرمز ماست» به دلیل مشکلات متعدد رنگ باخته و تأمین امنیت و بقای صهیونیستها اولویت امریکا نبوده و به این ترتیب رژیم صهیونیستی بزرگترین پشتوانه خود را از کف داده است.
٤- رژیم اشغالگر روی حمایت اروپاییها هم نمیتواند حساب باز کند چرا که اروپا نیز با مشکلات فراوان داخلی و فرامرزی ناشی از بحران انرژی و جنگ در اوکراین درگیر است.
۵- با جنگ روسیه علیه ناتو در اوکراین، رژیم صهیونیستی دو حامی و عقبه مطمئن و بزرگ خود (روسیه و اوکراین) را از دست داده است.
۶- با آب شدن یخهای رابطه بین ایران و رژیم سعودی، صهیونیستها بزرگترین حامی خود را در بین اعراب از دست داده و عملاً ائتلاف غربی، عبری، عربی با فروپاشی مواجه شده است.
۷- تجدید روابط ایران و عربستان، بر روی روابط سایر کشورهای عربی در منطقه با رژیم صهیونیستی اثر گذاشته و بر بیثباتی بیشتر رژیم اشغالگر افزوده است.
۸- بعد از آنکه سعودیها به این حقیقت پی بردند که جنگ یمن از اولویتهای امریکا و اروپا نیست و با فاصله گرفتن از غرب به حل مناقشه یمن پرداخته اند، محور مقاومت به شکل کاملاً محسوس از زیر فشار ائتلاف غربی صهیونیستی آزاد شده و در برابر رژیم صهیونیستی از قدرت و ابتکار عمل بالاتری برخوردار شده و همین موضوع بر وحشت و بیثباتی صهیونیستها افزوده است.
۹- تغییرات سیاسی در منطقه و اصلاح روابط ایران و عربستان، سبب تحکیم و تقویت اتحاد دولتهای اسلامی علیه رژیم صهیونیستی شده و این رژیم را در موضع ضعف بیشتر قرار داده است.
۱۰- مبارزین فلسطینی به تدریج به سلاحهای بازدارنده و مؤثر دست پیدا کرده و اوضاع و رخدادهای کنونی در جهان و منطقه، سبب تقویت روحیه فلسطینیها و افزایش قدرت مقاومت و ایستادگی آنان در برابر ددمنشی و وحشیگری صهیونیستها شده است.
۱۱- در راهپیمایی روز قدس امسال مردم از بیش از ۹۰ کشور حضور پیدا کرده و حضور غیر مسلمانان در راهپیمایی روز قدس در کشورهای مختلف، به صف بندی جبهه مستضعفین در برابر مستکبران رنگ و بوی عملی بخشیده و همین امر بر وحشت و ضعف صهیونیستها افزوده است.
۱۲- حضور مؤثر ایران در محور مقاومت در برابر رژیم اشغالگر و تشدید فشار و حملات از چند محور (سوریه، لبنان، مبارزان فلسطینی و...) روحیه صهیونیستهای ساکن در سرزمینهای اشغالی را به شدت تضعیف کرده و بر انگیزه آنان برای مهاجرت اثر مستقیم گذاشته است.
۱۳- با آزاد شدن یمنیها، حلقه محاصره رژیم صهیونیستی در حال تکمیل شدن بوده و این رژیم را با فقدان عمق راهبردی مواجه ساخته و ورود فلسطینیها به فاز نظامی، صهیونیستها را در جنگ داخلی به سمت شکست و سقوط مرگبار حرکت داده است.
۱٤- افزایش جمعیت فلسطینیها از یکسو و کاهش جمعیت صهیونیستها و همچنین سرعتگیری مهاجرت آنان از سوی دیگر موازنه جمعیتی را به نفع فلسطینیها تغییر داده و همین موضوع موجب دست برتر فلسطینیها و تشدید وخامت در رژیم صهیونیستی شده است.
مروری بر برگزاری روز قدس در ٤٤ سال گذشته تا امروز، ژرفاندیشی و هوشمندی امام راحل را به تصویر میکشد که درباره امریکا فرموده بودند: «همین قول (شعار) مرگ بر امریکا برای آنان مرگ به دنبال میآورد» و اینک دنیا شاهد تحقق این حقیقت است که راهپیمایی روز قدس مرگ رژیم صهیونیستی را در پی دارد. اما نباید غفلت کنیم که با این اوصاف دور از انتظار نخواهد بود که رژیم صهیونیستی مانند مار زخم خورده برای بقای خود به اقدامات انتحاری و غیرعاقلانه در منطقه دست بزند. اگر چه اقدام احتمالی آن رژیم نابودی قطعی و زودرس آنان را در پی خواهد داشت لیکن در یک برآورد راهبردی ابعاد تحرک دیوانه وار آن رژیم منحوس باید در نظر گرفته شده و با ایجاد آمادگی لازم و کامل در محور مقاومت به این خطای راهبردی احتمالی آن رژیم به چشم فرصت طلایی نگریسته شود.
متفاوتترین روز قدس
محمدصادق مصدق
44سال از فرمان تاریخی امام خمینی (ره) و نام گذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به نام روز قدس می گذرد.روز قدس سال 1402 اما به دلایل مختلف شرایط متفاوتی نسبت به سال های گذشته داشت و این مراسم عبادی سیاسی با شکوه تر از گذشته برگزار شد. شاید کمتر دقت کرده باشیم اما رسانه ها بیشتر ناخواسته و احیانا کمی تا اندکی هدفمند، امسال و برخلاف عادت مالوف در سال های گذشته به جای سخن گفتن از«مظلومیت ملت فلسطین » به ویژه در هفته های اخیر از «اقتدار » فلسطینیان و البته محور مقاومت سخن می گویند و تحلیل محتوای کلام رهبران مقاومت هم از سید حسن نصرا... گرفته تا اسماعیل هنیه همین را نشان می داد.در مقابل سرزمین های اشغالی تلخ ترین و بی ثبات ترین دوره تاریخی خودش را سپری می کند حتی در موقعیتی متزلزل تر از ایام جنگ اعراب علیه رژیم اسرائیل.از سویی اختلافات داخلی در اسرائیل به سطح ارتش ، خلبانان و نیروی هوایی رسیده و نظامیان صهیونیستی علنا در برابر ماموریت ها اعلام تمرد می کنند در حالی که در سوی دیگر عملیات های گروه های فلسطینی منظم تر و تاثیرگذارتر از هر دوره دیگری دنبال می شود و پلیس اسرائیل اعلام کرده توان مقاومت با این حملات را ندارد.راهبرد کلان مقاومت نیز تداوم حملات درونی با هدف فروپاشی امنیت داخلی رژیم است.
آن چه در روزهای گذشته روی داد نمایش باشکوهی از همافزایی و هماهنگی و همکاری گروههای مقاومت بود که ثابت کرد اکنون قدرتمندترین ائتلاف منطقهای در رقم زدن نظم امنیتی و روند تحولات است. ائتلافی که یک هدف اصلی و آرمانی را دنبال میکند و آن آزادی قدس شریف از اشغال و برچیدن کامل رژیم منحوس صهیونیستی از نقشه جغرافیایی منطقه است.این نمایش همکاری و هماهنگی گروه های مقاومت باعث آن شد و می شود که نه تنها رژیم صهیونیستی جرئت و توان شروع یک منازعه بزرگ با حزب ا... را پیدا نکند بلکه حتی معادلات بازدارندگی اکنون به گونه ای رقم خورده است که چتر حمایتی حزب ا... میتواند به عنوان ضمانت امنیتی برای دیگر گروههای مقاومت عمل کند به صورتی که صهیونیستها در محاسبات خود حملات گسترده به مقرها و مکانهای نظامی گروههای فلسطینی در خاک لبنان و سوریه را نیز به دلیل احتمال درگیری با حزبا... ناممکن یابند.در نبرد اخیر حملات موشکی مقاومت از سه جبهه غزه و جنوب لبنان و سوریه نیز فراهم شدن گزینه انجام حمله همه جانبه به سرزمینهای اشغالی را نشان داد. در واقع تاریخ منازعات گروههای مقاومت و اسرائیل یک نقطه عطف را به ثبت رسانید و آن به سرانجام رساندن عملیات تشکیل جبهه مشترک به عنوان یک هدف راهبردی همیشگی برای گروههای مقاومت بود.
رویداد حائز اهمیت دیگری که در موج حملات اخیر مقاومت به سرزمینهای اشغالی خود را نشان داد تنها ماندگی رژیم در برابر تهدیدات و بیعملی متحدان ظاهری منطقهای و حامیان بینالمللی آن به ویژه آمریکا بود. کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و دیگر متحدان ظاهری رژیم در منطقه که چند صباحی پیش صهیونیستها رویای ائتلافسازی علیه مقاومت را در سر میپروراندند نه تنها حمایتی از رژیم صورت ندادهاند بلکه لب به انتقاد نیز گشوده اند و پروژه مضحک صلح با نام پیمان آبراهام هم به بن بست رسیده است. کشورهای اروپایی نیز به دلیل درگیر بودن با بحرانهای عدیده داخلی از اعتراضات مردمی گرفته تا مصائب جنگ اوکراین و شکافهای رو به گسترش درون اتحادیه عملاً نمی توانند توجه چندانی به بحرانهای امنیتی رژیم داشته باشند.
دولت آمریکا نیز که خود این روزها در منطقه با چالش حملات گروههای مقاومت به مواضع نظامیان و مقرهایش در سوریه و عراق مواجه است دیگر قدرت تأثیرگذاری سابق بر روند رویدادهای منطقه را از دست داده و خواهان تشدید تنش با گروههای مقاومت نیست.همه این دلایل کافی است برای رسیدن به این حقیقت که آرمان فلسطین زنده مانده و برگزاری باشکوه روز قدس امسال ضربه تازه ای به پایه های لرزان حکومت کودک کش صهیونیستی وارد ساخت.البته همواره باید مراقب رفتار های نتانیاهو و اجرای تاکتیک «صدور بحران» بود، چرا که این تاکتیک نشان داده در رژیم صهیونیستی جواب می دهد .نتانیاهو همیشه بنا داشته فضایی را با فاکتور خارجی مهیا کند تا اپوزیسیون داخلی با کابینه تل آویو همراه شود.