جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نمیتواند نگرانی خود را بابت واکنش روسیه نسبت به حمله تروریستی و پهپادی اخیر به کاخ کرملین پنهان کند! دیمیتری مدودف رئیسجمهور سابق روسیه و یکی از شرکای پوتین در حزب روسیه واحد در تازهترین مواضع خود تاکید کرده است که اقدام اخیر، چارهای جز حذف فیزیکی زلنسکی رئیسجمهور اوکراین باقی نگذاشته و دیگر، زمان سخن گفتن از مذاکره (برای رسیدن به آتشبس و صلح) با دولت اوکراین سپری شده است! این سخنان، موجی از وحشت را در بین اروپاییان ایجاد کرده است، زیرا تشدید نبرد در اوکراین بر اساس مولفههای غیرقابل پیشبینی و سریع، پاشنه آشیل بازیگران اروپایی ناتو محسوب میشود.
آیا اروپا هم قربانی شده است؟!
مقامات روسی صراحتاً از نقش آمریکا در حمله پهپادی اخیر سخن گفتهاند و در مقابل، ایالات متحده آمریکا اتهام طراحی حمله ادعایی پهپادی به کاخ کرملین را رد کرده است. مسکو میگوید این حمله از طرف اوکراین و برای سوءقصد به جان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه انجام شده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی آقای پوتین یک روز پس از متهم کردن کییف، مدعی شد که این حمله با پشتیبانی واشنگتن انجام شده است. پیش از این دولت اوکراین هم اتهام دست داشتن در حمله ادعایی را رد کرده است. مقامهای اوکراینی مسکو را به اقدامات تحریکآمیز و زمینهچینی برای حملات بیشتر متهم کردهاند. روز چهارشنبه ریاستجمهوری روسیه اعلام کرد که نیروهای امنیتی دو پهپاد را در آسمان مسکو سرنگون کردند که کاخ کرملین را هدف گرفته بودند. مقر ریاستجمهوری و برخی دیگر از اماکن مهم حکومتی روسیه در این مجموعه جای دارند. پس از طرح این اتهام دو ویدئو در شبکههای اجتماعی روسیه همرسانی شد که یکی ستونی از دود را بالای کرملین نشان میداد و دیگری انفجاری کوچک را در نزدیکی ساختمان سنای روسیه نشان میداد و در آن دو نفر در حال بالا رفتن از گنبد ساختمان دیده میشدند. بنا به اعلام کرملین ولادیمیر پوتین در زمان حمله ادعایی در محل حضور نداشته و به ساختمان هم آسیب چندانی نرسیده است.
روز پنجشنبه و پس از سوءقصد به پوتین، شهرهای مختلف اوکراین، از جمله کییف، پایتخت، هدف حملات موشکی و پهپادی روسیه قرار گرفتند. حملاتی نیز از زاپوریژیا و اودسا در جنوب اوکراین گزارش شد. سخنگوی رئیسجمهور روسیه در روز پنجشنبه گفت «بیتردید» آمریکا پشت این حمله است. پسکوف گفت: «چنین تصمیماتی را نه در کییف، بلکه در واشنگتن میگیرند.»
در این میان، یکی از سناریوهای و فرضیات پررنگ، اقدام امنیتی مشترک آمریکا-رژیم صهیونیستی علیه روسیه (با طراحی حمله پهپادی) بدون اطلاع بازیگران اروپایی بوده است. به عبارت بهتر، امکان اینکه مقامات کاخ سفید و تلآویو در این پرونده، به نوعی شرکای اروپایی خود را نیز بیخبر گذاشته باشند بسیار زیاد است، زیرا بسیاری از سیاستمداران اروپایی، نسبت به هزینههای واکنش روسیه شدیداً نگران هستند.
نتیجه بازی اروپا در زمین آمریکا
نگرانی اخیر مقامات اروپایی از جمله جوزف بورل، انعکاسی از بازی نامتوازن و خطرناک اروپا در زمین آمریکا و رژیم صهیونیستی، خصوصاً در جنگ اوکراین است. از همان ابتدای وقوع جنگ، بسیاری از استراتژیستهای اروپایی نسبت به فاصلهگیری قاره سبز از رویکرد صلح محور در جنگ هشدار دادند، اما وضع مکرر تحریمهای ضدروسی از سوی اروپاییان و تصویب قطعنامههای تجاری و سیاسی علیه کاخ کرملین و فراتر از آن، مشارکت غیرمستقیم اروپاییان در جنگ اوکراین با ارسال تسلیحات پیشرفته جملگی مصادیق خطای بزرگ آنها در مواجهه با مسکو بود. رنگ باختن عقلانیت در سیاست خارجی و امنیتی بازیگران اروپایی، اکنون بیشترین هزینه را متوجه آنها ساخته است. قطعا پاسخ شدید روسیه به اوکراین، علاوه بر دولت زلنسکی کشورهای اروپایی را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد و آنها را بیش از پیش در کنترل صحنه نبرد اوکراین سردرگم خواهد ساخت!
طی روزهای اخیر، موضوع واکنش روسیه نسبت به حمله پهپادی به کاخ کرملین بسیار داغ است! بسیاری از تحلیلگران مسائل امنیتی و استراتژیک معتقدند فارغ از ماهیت موضوع و آنچه اخیرا بر فراز کاخ ریاست جمهوری روسیه رخ داد، واکنش مسکو قطعاً محدود و مقطعی نخواهد بود! به عبارت بهتر، احتمالا شاهد تغییر موازنه نبرد در بسیاری از نقاط درگیر در جنگ اوکراین خواهیم بود و حتی امکان دارد برخی مناطق دیگر در این کشور نیز هدف حملات نیروهای روسی قرار گیرند. نکته مهمتر اینکه شکست توطئه ترور پوتین، بسیاری از کانالهای ارتباطی محدود میان اعضای اروپایی ناتو و مسکو را نیز مسدود خواهد کرد و قرائت دیپلماتیک از صحنه نبرد را به حاشیه خواهد راند.
اصل ماجرا غیرقابل تغییر است
همانگونه که اشاره شد، جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اخیرا از مدودف و دیگر مقامات روسی خواسته است تا واکنشی نسبت به حمله پهپادی اخیر به کاخ کرملین نشان ندهند! این خواسته، قطعا منبعث از تسلط اروپاییان بر صحنه جنگ نیست، بلکه ریشه در استیصال بورل و همراهانش دارد. در مقابل، نکته خاص روسها در قبال حمله پهپادی اخیر این است که اوکراینیها با چه پشتوانهای دست به این اقدام زدهاند؟ قطعا این ریسکپذیری از عهده زلنسکی و مقامات ارشد نظامی و سیاسی اوکراینی برنیامده و در این معادله، باید رد پای بازیگرانی مانند ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی را مشاهده کرد. سفر بهمن ماه سال گذشته الی کوهن وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی به کییف و متعاقبا، توافقات گسترده نظامی طرفین جملگی منتج به تقویت نقش پشت پرده و آشکار موساد در جنگ اوکراین (در تقابل با روسیه) شده است. اخیرا منابع صهیونیستی از آمادگی وزارت جنگ این رژیم برای آزمایش یک سامانه جدید هشدار اولیه حمله موشکی در اوکراین خبر داده است. این سامانه که گفته میشود قرار است برای شناسایی و هشدار زودهنگام حملات موشکی روسیه در کییف مستقر شود. فراتر از این موارد، همکاریهای امنیتی صهیونیستها و آمریکاییها با دولت اوکراین (از جمله مذاکرات محرمانه امنیتی واشنگتن و تلآویو با مقامات اوکراینی در ورشو پایتخت لهستان)، قطعاً نمیتواند خروجی و ثمرهای صلحمحور داشته باشد! حتی حمله پهپهادی اخیر میتواند یکی از محصولات این مذاکرات باشد! آنچه مسلم است اینکه اروپاییان در این معادله، بازندهای مطلق محسوب میشوند.