بررسی وضعیت فلسطین و سرزمینهای اشغالی نشان میدهد که جهان شاهد خیزش جریان ضد اسرائیلی در منطقه است. کرانه باختری و جنین از جمله پایگاههایی هستند که مقاومت در آنها اوج گرفته است. این شرایط نشان میدهد که آینده رژیم صهیونیستی با مقاومت ریشهای و اساسی فلسطینیان روبهرو است. این نکته بیان کننده این است که سرزمینهای اشغالی در آینده نه چندان دور، شاهد انقلاب گسترده علیه رژیم صهیونیستی خواهد بود. نکته بعدی نیز تأکید بر این است که رژیم صهیونیستی نیز در مدیریت گروههای مقاومت ناتوان است. در همین زمینه پایگاه خبری «میدل ایست مانتیور» در گزارشی با اشاره به جدیدترین تحولات مرتبط با اوجگیری جریان مقاومت به ویژه در منطقه کرانه باختری، سعی کرده به این سؤال محوری پاسخ دهد که چرا اسرائیل قادر نیست جریان مقاومت در فلسطین را شکست دهد؟
میدل ایست مانیتور در این رابطه مینویسد:
«اعداد و ارقام اگر در چارچوبی درست قرار داده شوند، میتوانند موضوعات گسترده و کلانی را روشن کنند و به سؤالات زیادی نیز پاسخ دهند. به عنوان مثال، آنها میتوانند پاسخ دهند که چرا فلسطین اشغالی در آستانه یک قیام و انقلاب گسترده است؟ و اینکه چرا اسرائیل نمیتواند مقاومت مسلحانه ملت فلسطین را نابود کند؟
درست در رابطه با همین پرسشهاست که اهمیت اعداد و ارقام بیش از پیش روشن میشود. از زمان آغاز سال جدید میلادی، در حدود 200 فلسطینی در کرانه باختری اشغالی و نوار غزه به دست رژیم اسرائیل به شهادت رسیدهاند. در میان آنها 27 کودک نیز وجود داشته است.
غزه، جنین و نابلس بیشترین هزینه و بها را در قالب خشونتورزیهای اسرائیلیها پرداخت کردهاند و البته به همین دلیل نیز در این مناطق شاهد مقاومت قوی و گسترده ملت فلسطین هستیم. شگفتانگیز نیست که پناهجویان فلسطینی نیز در خط مقدم جنبش آزادیبخش و آزادیخواه فلسطینیها بودهاند و اردوگاههای پناهجویان نظیر اردوگاه جنین، جبالیا، نصیرات و عقبات جبر را به مناطقی که در آنها مقاومت مسلحانه و مردمی از اهمیت قابل ملاحظهای برخوردار است، تبدیل کردهاند. در این راستا، هر چه اسرائیل بیشتر و سختتر تلاش میکند تا مقاومت فلسطین را نابود کند، واکنش فلسطینیها به این مسئله بیشتر و گستردهتر میشود.
در این رابطه میتوان «جنین» را یک نمونه بسیار خوب دانست. مبارزان فلسطینی در اردوگاه پناهجویان جنین با وجود اقدامات متعدد تجاوزکارانه و خشونتآمیز نظامیان اسرائیلی علیه اردوگاه خود، باز هم به مقاومت ادامه میدهند و حتی کشتارهایی که صهیونیستها علیه پناهجویان فلسطینی در اردوگاه مذکور در جریان انتفاضه دوم مرتکب شدند نیز خللی در اراده آنها ایجاد نکرده است.
در شرایط کنونی که نسلهای جدید ملت فلسطین در اردوگاهی نظیر اردوگاه پناهجویان جنین حضور دارند، حملات اسرائیلیها به اردوگاه مذکور کاملاً افزایش پیدا کرده و به امری روتین و روزانه تبدیل شده است. با این حال، در این زمینه خودِ اسرائیلیها نیز مجبور به پرداخت هزینه شده و میشوند.
شاید یکی از وحشیانهترین حملات اسرائیلیها به اردوگاه پناهجویان جنین در تاریخ 26 ژانویه سال جاری بود؛ تاریخی که در آن، رژیم اسرائیل به اردوگاه جنین حمله کرد و 10 فلسطینی را به قتل رساند و 20 تن دیگر را نیز به شدت مجروح کرد.
در این راستا، فلسطینیهای بیشتری در شرایط کنونی در جریان حملات اسرائیلیها علیه ملت فلسطین که تناوب آنها بیشتر نیز شده به شهادت میرسند. با این همه، هر چه این حملات بیشتر میشود، مقاومت مسلحانه فلسطینیها نیز بیشتر میشود و حتی شاهدیم که دامنه مقاومت فلسطینیها به ورای شهر جنین و به طور خاص به نزدیکی شهرکهای صهیونیستنشین، پاسگاههای نظامی اسرائیل و غیره گسترش یافته است. با این همه، بخش قابل توجهی از رزمندگان فلسطینی که اقدام به انجام عملیاتهای شهادتطلبانه علیه اسرائیلیها میکنند(در منطقه کرانه باختری)، اهل شهر جنین هستند.
اسرائیلیها همواره تمایل داشتهاند تا خشونتگریهای خود علیه ملت فلسطین را در قالب دفاع از خودشان توجیه کنند. با این حال، این استدلال کاملاً غلط است. یک اشغالگر چه از حیث عرفی و چه حقوقی، در هیچ کجای دنیا حق ندارد که برای خود حق دفاع از خودش را در نظر بگیرد. حق دفاع از خود صرفاً محدود به دولتهای حاکم و مشروع است.
اسرائیل نه تنها از منظر قانونی، حقوقی و بینالمللی، یک کنشگر «اشغالگر» است، در عین حال از منظر قانونی موظف است که تضمین کند مردم غیرنظامی از انجام هرگونه خشونت علیهشان مصون هستند؛ موضوعی که در بیانیه دبیر کل سازمان ملل متحد در تاریخ 20 ژوئن سال جاری میلادی نیز مورد اشاره قرار گرفته است. این بیانیه در واکنش به شهادت هشت فلسطینی در روز قبل از صدور آن صادر شده است.
در میان قربانیان، دو کودک 14 و 15 ساله نیز حضور داشتهاند؛ مسئلهای که نشان میدهد تا چه اندازه اسرائیل خود ناقض حقوق غیرنظامیان است و فعالانه ارتکاب جنایت در این رابطه را دنبال میکند.
در این نقطه، باید به این مسئله اشاره کرد، در شرایطی که قدرتهای غربی نظیر آمریکا عملاً چشم بر جنایات صهیونیستها بستهاند و حتی در برخی موارد، ملت فلسطین را نیز متهم میکنند، فلسطینیها چه چارهای جز مقاومت مسلحانه برای احقاق حقوق خود دارند؟
تشکیل گروههای شبهنظامی نظیر «بیشه شیر»، «گردانهای جنین»، «گردانهای نابلس» و بسیاری از دیگر گروههای مسلح فلسطینی در کرانه باختری که اغلب آنها از فلسطینیهای فقیر و پناهجو تشکیل شدهاند، نشانه از آن دارد که تحقیر و ستمها علیه ملت فلسطین از سوی رژیم اسرائیل به نقطه اوج خود رسیده و فلسطینیها هیچ راهی را در مسیر احقاق حقوق خود جز مقاومت مسلحانه نمیبینند.
البته که بسیاری از مخالفان آزادیخواهی و عدالتطلبی فلسطینیها شدیداً با ظهور حرکتهای مقاومتطلبانه ملت فلسطین مخالفت دارند. از جمله این کنشگران میتوان به «تشکیلات خودگردان» اشاره کرد که اساساً به دلیل رویکرد منفعل خود در برابر ستمگری اسرائیلیهاست که میلیونها دلار کمکهای مالی دریافت میکند.
با این همه، اسرائیل اکنون با خطرات و تهدیدات زیادی روبهرو است. مقامهای ارشد وزارت جنگ اسرائیل مایل به یک جنگ تمامعیار با فلسطینیها نیستند، با این حال، سازمان اطلاعات داخلی اسرائیل «شین بت»، شدیداً خواهان تحقق یک چنین سناریویی است.
«بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی افراطی دولت نتانیاهو سعی دارد، با تحریک خشونت علیه ملت فلسطین راه را برای توسعه شهرکسازیهای غیرقانونی اسرائیل هموار کند. «ایتامار بن گویر» دیگر وزیر تندروی دولت نتانیاهو که عهدهدار وزارت امنیت داخلی اسرائیل است هم به دنبال شعلهور کردن آتش یک جنگ داخلی با محوریت شهرکنشینان یهودی است تا از این طریق دستور کارهای افراطیاش علیه ملت فلسطین را محقق کند.
نتانیاهو نیز که اکنون در موقعیت ضعیفی قرار دارد، سعی میکند به هر فردی در دولتش تا حدی آن چیزی را که میخواهد بدهد؛ موضوعی که چالشها و تنشهای گستردهای را در اراضی اشغالی به وجود آورده است. در این چارچوب، وزارت جنگ اسرائیل و شین بت، بر شدتِ عملیاتهای تروریستی خود علیه چهرههای مهم جریان مقاومت فلسطین افزودهاند و انتظار میرود که این روند در آینده نیز تشدید شود.
در این فضا، آمریکا و دیگر دولتهای غربی عملاً سکوت پیشه کرده و میکنند. با این همه، هیچ تردیدی نیست که انتفاضه بعدی در فلسطین مسلحانه خواهد بود و در قالب آن، فلسطینیها متحدتر از همیشه هستند و البته که این انتفاضه جدید، ماهیت مردمیتری هم خواهد داشت. تبعات این انتفاضه نیز برای اسرائیل بسیار گستردهتر خواهد بود.
برای ملت فلسطین، قیام مسلحانه در واقع نبردشان علیه بیعدالتی و ستم است؛ اما برای افرادی نظیر اسموتریچ و بن گویر، خشونتورزی بیشتر تنها راهبردی برای توسعه شهرکسازیهای غیرقانونی، تشدید پاکسازی قومیتی و ایجاد جنگ داخلی است.»
بهره سخن
مقاومت مردمی یکی از پرکاربردترین روشها در تاریخ مبارزات فلسطین است. یک قرن پیش، فلسطینیان مخالفت مطلق خود با اشغال خارجی در سرزمین فلسطین را ابراز داشتند. اولین جرقه مقاومت در سال ۱۹۲۰ میلادی از شهر بیتالمقدس با شعلهور کردن «انقلاب نبی موسی» بود، به دنبال آن در سال بعد «انقلاب یافا» که در درگیریها را به شهر طولکرم رساند، سپس «انقلاب البوراق» در سال ۱۹۲۹ که این درگیریها بیشتر اراضی اشغالی فلسطین را تحت تأثیر قرار داد و نقطه عطف بزرگی در درگیری با اشغال انگلیس در سرزمین فلسطین در آن دوران به وجود آورد و زمینه را برای آغاز «انقلاب بزرگ فلسطین» در سال ۱۹۳۶ فراهم کرد که تمام سرزمینهای اشغالی فلسطین را تحت تأثیر قرار داد و برای سه سال متوالی ادامه داشت.