صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۵  ، 
کد خبر : ۳۵۶۷۰۹
رمزگشایی از سفر مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران

ژستی که به گروسی نمی‌آید!

رافائل گروسی اخیرا مدعی شده است که ایران به غنی‌سازی اورانیوم بسیار فراتر از نیاز تجاری هسته‌ای خود علیرغم فشار‌های سازمان ملل ادامه می‌دهد. وی تاکید کرد ماه آینده برای نخستین بار در یک سال گذشته به تهران سفر کند تا «به این فاصله‌گرفتن» پایان دهد.
پایگاه بصیرت / گروه بین‌الملل/ فخرالدین اسدی

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اخیرا مدعی شده است که ایران به غنی‌سازی اورانیوم بسیار فراتر از نیاز تجاری هسته‌ای خود علیرغم فشار‌های سازمان ملل ادامه می‌دهد. وی تاکید کرد می‌خواهد ماه آینده برای نخستین بار در یک سال گذشته به تهران سفر کند تا «به این فاصله‌گرفتن» پایان دهد. این ادعای گروسی در حالی مطرح می‌شود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خود در ایجاد این روند مهم‌ترین و به عبارت بهتر، تنها نقش ممکن را ایفا کرده است. آژانس تاکنون دو بار نسبت به توافقات صورت گرفته با تهران بی تعهد مانده و آن‌ها را وارد فاز اجرایی نکرده است. ضمن آنکه در روند بررسی پرونده موسوم به "موارد ادعایی" نیز شاهد رویکرد سیاسی مطلق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با هدف اطاله روند مختومه سازی این پرونده‌ها و موارد هستیم. اکنون برای تهران محرز است که گروسی و آژانس اساسا اراده‌ای جهت مختومه سازی پرونده‌های مربوط به ایران ندارند.

گروسی اخیرا چه گفته است؟
رافائل گروسی پس از اینکه در جلسه وزرای خارجه اتحادیه اروپا شرکت کرد به رویترز گفت که سرعت غنی‌سازی اورانیوم در ایران از پایان سال گذشته اندکی کاهش یافته است، اما ایران همچنان در حال غنی‌سازی اورانیوم با نرخ بالای حدود هفت کیلوگرم در ماه تا خلوص ۶۰ درصد است. غنی‌سازی تا ۶۰ درصد اورانیوم، آن را به درجه تسلیحاتی نزدیک می‌کند و برای استفاده تجاری در تولید انرژی هسته‌ای ضروری نیست. ایران دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را انکار می‌کند. طبق توافق‌نامه سال ۲۰۱۵ ایران می‌تواند اورانیوم را تنها تا ۳.۶۷ درصد غنی‌سازی کند. پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و تحریم‌ها علیه ایران را برقرار کرد، تهران از محدودیت‌های هسته‌ای برجام فراتر رفت و به صورت گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش داد. این نتیجه وضع دوباره تحریم‌ها و بی تعهدی مطلق واشنگتن و تروییکای اروپایی بوده است.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از این گفته بود که ایران بین ژوئن تا نوامبر سال گذشته سرعت غنی‌سازی را به سه کیلوگرم در ماه کاهش داد، اما این رقم در پایان سال میلادی گذشته به ۹ کیلوگرم بازگشت. گروسی گفت: «این کاهش سرعت و افزایش سرعت مانند چرخه‌ای است که برای من روند اساسی را تغییر نمی‌دهد بلکه موضوع اصلی روند افزایش مداوم موجودی اورانیوم بسیار غنی‌سازی شده است.»

رایزنی گروسی در مسکو
گروسی قبل از سفر به تهران به مسکو می‌رود تا با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه درباره ایران و اوکراین گفتگو کند. وی گفت: «روسیه نقشی در قبال ایران دارد. این کشور در گذشته به‌عنوان یک طرف برجام ایفای نقش کرده است و در شرایط کنونی که برجام کاملا از هم پاشیده است چیزی باید این خلا را پر کند.»
بهتر است گروسی به جای متهم سازی دیگر بازیگران دخیل در مذاکرات هسته ای، بر روی نقش محوری و در عین حال سلبی و بازدارنده آژانس بین‌الملل انرژی اتمی متمرکز شود! قطعا گروسی در اینجا یک بازیگر خاطی محسوب می‌شود، نه یک بازیگر میانجی و خیرخواه! اخیرا نیز مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست دولت‌های جهان در دوبی مدعی شده است: "من به دیپلماسی در قبال ایران معتقد هستم. همه چیز‌هایی که درباره ایران می‌گویم واقعیت هستند. ما در اینجا دستور کار سیاسی نداریم. اگر ایران می‌خواهد برنامه هسته‌ای نیروگاهی داشته باشد- که الان دارند- می‌توانند آن را داشته باشند و مشکلی با آن نداریم."

آژانس وظایف خود را فراموش کرده است
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حالی این سخنان را در نشست دبی بیان کرده که طی مذاکرات هسته‌ای ایران و اعضای ۱+۴ در دوره جدید، تبدیل به کاتالیزور و عامل به نتیجه نرسیدن نهایی مذاکرات از طریق مفتوح نگاه داشتن پرونده‌های سیاسی (و کاملاً غیر حقوقی) مطروحه علیه جمهوری اسلامی ایران شد. چندی پیش گروسی صراحتاً از ناکارآمد بودن چارچوب مذاکرات احیای برجام و حتی اصل توافق هسته‌ای سخن گفته و خواستار پیشبرد مذاکرات بر اساس فرمول، دستور کار و قالبی جدید (بخوانید قالب و ساختار مدنظر زوج تل آویو -واشنگتن) شد. این در حالیست که اساساً وظیفه گروسی مشخص کردن چارچوب مذاکرات رفع تحریم‌ها نبوده و نیست! او صرفاً وظیفه راستی آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای اعضا را وفق اساسنامه آژانس و بر اساس رویکرد حقوقی (نه سیاسی) بر عهده دارد. با همه این اوصاف، گروسی در طول سال‌ها حضور خود در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بار‌ها از این قواعد مسلم حقوقی و اخلاقی عدول کرده است.
گروسی مدعی شده دستور کار سیاسی در روند بررسی فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد، اما درست در بزنگاه‌ها و برهه‌های زمانی مهم و سرنوشت ساز، تبدیل به مهره سیاسی و پیام آور رد مطالبات بر حق ایران در مذاکرات هسته‌ای شده است.

کارکرد گروسی در مذاکرات برجام!
«حل‌وفصل موضوعات پادمانی»، «ارائه تضمین‌های ذاتی و اعتباری»، «لزوم رفع تحریم‌های بازدارنده در مسیر اجرایی شدن برجام» و ... مواردی محسوب می‌شوند که گروسی به دستور آمریکا و تروییکای اروپایی وظیفه دارد جلوی تحقق آن‌ها را به عناوین و بهانه‌های ظاهرا حقوقی بگیرد. مزاحمت‌های آژانس در مسیر حل و فصل موانع مذاکرات هسته‌ای، هم ماهیت فنی و هم سیاسی دارد. در چنین شرایطی اساساً نمی‌توان بر روی سخنان گروسی در نشست دبی یا هر نشست تشریفاتی دیگر حساب باز کرد. مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از زمان حضور خود در راس معادلات اجرایی این سازمان، به اصلی‌ترین وظیفه خود یعنی صیانت از حقوق هسته‌ای اعضای این مجموعه عمل نکرده است.
در مقابل، گروسی بازخواست بازیگرانی مانند آمریکا و تروییکای اروپایی را با استناد به نگهداری هزاران سلاح غیرمتعارف هسته ای، شیمیایی و میکروبی از سوی آن‌ها را عامدانه فراموش کرده و صرفاً از اینکه سلاح‌های هسته‌ای در برخی نقاط دنیا وجود دارند، ابراز تاسف می‌کند. او حتی شورای حکام را بابت وادارسازی رژیم اشغالگر قدس مبنی بر پیوستن به ان. پی. تی تحت فشار قرار نمی‌دهد تا بلکه به این بهانه (عدم عضویت در ان. پی. تی)، بتواند بی تفاوتی آژآنس در قبال رژیمی جعلی که دارای بیش از ۲۰۰ کلاهک هسته‌ای می‌باشد و تهدیدی برای امنیت منطقه غرب آسیا و جهان محسوب می‌شود را لاپوشانی کند. بهتر است گروسی به جای بازی با کلمات و استخدام جملات کلیشه ای، پاسخگوی اقدامات انجام نشده و مسئولیت‌های عمل نشده خود در مسند مدیریت یک سازمان ظاهراً بین‌المللی باشد.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات