چندی پیش رئیس کل سازمان نظام پزشکی در خبری بر اینکه جلوی سقوط آزاد کاهش جمعیت گرفته شده است، تاکید کرد. وی عنوان کرده بود: «ما در سال های ۹۲ تا ۴۰۰ یک شیب وحشتناک رو به نزول جمعیتی داشتیم. در سال ۹۸ نسبت به سال قبل از آن، ۱۲.۴ درصد کاهش موالید داشتیم. این کاهش را هنوز داریم، اما سرعت شیب کمتر شده است. با اقدامات خوبی که در این دولت و با تلاش وزارت بهداشت شده سرعت نزول کمتر شده است.»
اما چرا وضعیت جمعیت کشور بدانجا رسیده است که تازه عنوان شود جلوی سقوط آزاد جمعیتی کشور گرفته شده است؟ باید عنوان ایران اسلامی از ابتدای انقلاب در معرض انواع تهدیدات و جنگ ها قرار داشته است و جنگ جمعیتی به منظور کاهش نسل و نیروهای فعال و تاثیرگذار یکی از سیاست های خباثتی استکبار علیه همه کشورهایی بوده که اجازه چپاول به آنها نداده و با آنها به مبارزه برخواستند.
امری که در جهت تضعیف نهاد خانواده و با شعارهای سیاسی دو فرزند کافی است و زندگی بهتر با فرزند کمتر؛ به اوج خود رسید. سیاست های خباثت باری که در سرزمین های موعود برای مستکبران با سیاست های متفاوتی و در جهت افزایش جمعیت و تقویت نهاد خانواده همراه بود.
از جنگ جمعیتی تا راهبردهای مقابله ای
اما از یکی دو دهه قبل ایران اسلامی با تاکیدات رهبری بیشتر و بیشتر با این تهدیدات و جنگ جمعیتی غرب علیه ایران دست به اقدامات مقابله ای زد و با شناسایی تهدیدات جمعیتی در سه لایه نرم و سخت و نیمه سخت راهبردها و راهکارهایی به کار بست.
صالح قاسمی، رییس کارگروه جمعیت کشور و پژوهشگر جمعیتی در رابطه با پدافند غیر عامل و منظومه تهدیدات علیه جمعیت به بصیرت گفت: می بایست چند نکته را عنوان کرد در موضوع پدافند غیر عامل مجموعه و منظومه ای از تهدیدات مورد توجه و برنامه ریزی است.
وی ادامه داد: تهدیدات را در دنیا به دو بخش کلی تقسیم می کنیم؛ تهدیدات طبیعی مانند زلزله و سیل و از این دست اتفاقات و تهدیدات انسان ساخت یعنی تهدیداتی که انسان آنها را ایجاد می کند که خود این تهدیدات هم به دو بخش کلی تقسیم می شوند؛ تهدیدات انسان ساختی که انسان آنها را عمدا ایجاد می کند و تهدیدات انسان ساختی که غیر عمدی توسط انسان ها ایجاد می شود.
لزوم پدافند غیرعامل جمعیتی
وی عنوان کرد: درتهدیدات انسان ساخت عمدی که محل اصلی مورد توجه ما در مورد جمعیت است؛ سه بخش و سه تراز داریم تهدیدات انسان ساخت عمدی که در سه لایه سخت، نیمه سخت و نرم دسته بندی میشوند.
قاسمی با بیان که با توجه به مفهوم جنگ جمعیت که تقریبا از اوایل قرن بیستم در دنیا ایجاد شده، ابراز کرد: این مفهوم به یک راهبرد تبدیل شده است و منجر به برنامه ریزی و ایجاد یکسری پروژه های مهندسی اجتماعی در دنیا شد شاهد این بودیم که طراحی هایی برای مدیریت جمعیت جهان آغاز شد و برای تحقق این هدف گذاری مدیریت جمعیتی جهان، تقابل جمعیتی ایجاد و راهبردهایی برای ایجاد استانداردهای دوگانه جمعیتی ایجاد شد به عبارتی طراحان جنگ جمعیت همزمان در کشورهای خودشان به سمت تقویت نهاد خانواده و افزایش جمعیت و شاخص های جمعیتی پیش رفتند و در کشورهای در تمدن رقیب به ویژه در کشورهای آسیایی و آفریقایی که منابع طبیعی سرشاری هم در اختیار داشتند به سمت کنترل جمعیت و کاهش شاخص ها رفتند.
تکنولوژی در اختیار مزدوران جنگ جمعیتی
این پژوهشگر ادامه داد: اینجا نیازمند ابزارهابی بودند، این ابزارها دقیقا همان تهدیدات انسان ساخت عمدی است که در سه لایه ای که پیش از این بدان اشاره داشتیم یعنی نرم، نیمه سخت و سخت طراحی و تعریف میشود.
قاسمی ابراز کرد: ما در گذشته بیماریها، اپیدمی ها و پاندمی هایی داشتیم که با چند هدف انجام شده است که یکی از اهدافش کنترل جمعیت منطقه ای از جهان یا کل جهان بوده است.
وی افزود: اخیرا با رشد تکنولوژی و علم نوع تهدیدات انسان ساخت عمدی هم ارتقا پیدا کرده است. مثلاً اینکه امروز ما میدانیم که تشعشعات پرتویی و امواج رادیویی قابلیتی دارند که می توانند برخی ویروس ها را منتقل کرده و بعضی بیماریها را ایجاد کنند کما اینکه می توانند برخی بیماریهای دیگر را درمان کنند و این یک تکنولوژی دو لبه است و ما اخیرا شاهدیم که از برخی تکنولوژی های روز دارد در این جهت استفاده میشود و به خصوص این امر زمانی مفهوم خطرناک تری پیدا می کند که بانک ژنوم اقوام مختلف در دنیا قابل دسترسی باشد.
خطرات لو رفتن بانک ژنوم اقوام مختلف
قاسمی گفت: وقتی از بانک ژنوم اقوام مختلف صحبت می کنیم یعنی فرمول ژنتیکی و اساس بانک ژنتیکی اقوام ایرانی وقتی در دسترس کسی باشد که دارد اینها را طراحی می کند می تواند نوعی از تهدیدات نرم انسان ساخت را ایجاد کند که مشخصا روی اقوام خاص با ژنوم خاصی تاثیری خاص و مشخصی داشته باشد. از این بابت است که موضوع پدافند غیر عامل بسیار بسیار مهم است.
این پژوهشگر با بیان اینکه در قانون جوانی جمعیت هم ماده ۶۵ به تهدیدات باروری پرداخته است، افزود:اگرچه ما به این قائلیم که این ماده، ماده محدودی است و فقط تهدیدات باروری را مدنظر گرفته است اما حقیقت این است که ما بایستی یک پدافند غیرعاملی در برابر منظومه تهدیدات انسان ساخت عمدی در سه تراز نرم، نیمه سخت و سخت طراحی داشته باشیم و برای مقابله با آنها آماده باشیم.
قاسمی ابراز کرد: تهدیداتی که امروز ثابت شده در حوزه شیمیایی، پرتویی، زیستی و الکترونیکی کاملا وجود دارند لذا ما در صحنه یک جنگ جمعیتی هستیم که دارد از تمام لبه های تکنولوژی برای مدیریت جمعیت جهان استفاده میشود و برای دفاع از خودمان به یک راهبرد کلان در حوزه پدافند غیرعامل نیاز داریم.
هر چند به گفته رئیس کل سازمان نظام پزشکی جلوی سقوط آزاد کاهش جمعیتی که نتیجه جنگ جمعیتی بوده، گرفته شده اما به گفته صالح قاسمی هنوز کار زیاد داریم و می بایست پدافند غیر عامل جمعیتی را با دقت و مهارت بیشتری در جهت مقابله با دشمن و تهدیدات ناشناخته و گاهی شناخته شده اما ناآگاه به ضرور و زیان و کاربرد سلاحی آن به کار ببندیم تا پنجره جمعیتی کشور را به حالت عادی برگردانده و در آینده شاهد شکوفایی کشور با حضور نسل جوان و پویا باشیم.