صبح صادق >>  فرهنگ >> گزارش
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۰  ، 
کد خبر : ۳۶۹۶۶۹

در معاونت هنری وزارت ارشاد چه می‎گذرد؟

پایگاه بصیرت / گروه فرهنگ

«وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» یکی از مهم‌ترین بخش‎های دولت به شمار می‎آید. اداره امور و تخصیص و توزیع بودجه بین مراکز فرهنگی و هنری سبب شده است این وزارتخانه به یک نهاد راهبردی تبدیل شود که به طور مستقیم بر فکر، روان و سبک زندگی ملت تأثیر می‎گذارد. وزارت فرهنگ، دروازه‎بان حضور و ظهور محصولات فرهنگی هم هست؛ همه فیلم‎ها، کتاب‎ها، نمایش‎ها و حتی مد و لباس هم برای ورود به جامعه، از فیلتر شورا‌های نظارتی این وزارتخانه عبور می‎کنند. به همین دلیل هم این وزارتخانه، مسئول اصلی تغذیه روح و فکر و جان مردم در کشور ما به شمار می‎آید.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک دوره نسبتاً پویا را در دولت «شهید ابراهیم رئیسی» گذراند. در آن دوره البته در عملکرد این وزارتخانه فراز و نشیب بود؛ اما هیچ کس نمی‎تواند انکار کند که هم شخص وزیر ارشاد دولت سیزدهم (محمدمهدی اسماعیلی) و هم سایر معاونان و مدیران کل زیرمجموعه وی، شبانه‎روزی کار می‎کردند و برای سامان دادن به امور و حل مسائل، با شتاب مشغول به کار بودند. همین واقعیت، کار وزارت فرهنگ دولت چهاردهم را دشوارتر کرده است. احتمالاً در آینده نزدیک برخی از کارشناسان و رسانه‎ها این دو دوره نزدیک به هم در وزارت فرهنگ را مقایسه خواهند کرد و نتایج خاصی به دست خواهد آمد. مشخص است که وزارت فرهنگ دولت چهاردهم در برخی بخش‎ها ـ به ویژه در سازمان سینمایی و معاونت هنری ـ کاملاً خلاف جهت دولت سیزدهم کار می‎کند. برای نمونه، پس از انتصاب «نادره رضایی» برای معاونت هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برخی عناصر با سوابق خاص در شورای سیاست‎گذاری جشنواره هنر‌های تجسمی فجر وارد شدند. برخی از اعضای این شورا، مانند «هادی حیدری» طی سال‎های اخیر بیش از فعالیت هنری درگیر کار سیاسی بوده و از آن عجیب‎تر اینکه این افراد خودشان قبلاً از تحریم‎کنندگان جشنواره فجر بودند! فراموش نکرده‌ایم که در بزنگاه‎هایی، چون فتنه سال ۱۳۸۸ یا به بهانه سقوط هواپیمای اوکراینی در سال ۱۳۹۸ بعضی از افرادی که امروز عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره تجسمی فجر شده‎اند، همصدا با رسانه‎های بیگانه و معاندان، بر طبل تعطیلی و تحریم این جشنواره کوبیدند و از هنرمندان خواستند ـ بعضاً فشار آوردندـ که در رویداد‌های هنری فجر شرکت نکنند! حال چگونه افرادی که با اصل موضوع جشنواره‎های فجر مشکل دارند و روزگاری خواستار به گل نشستن این رویداد‌ها بودند (البته ناکام ماندند و روسیاه شدند) امروز بناست برای این جشنواره سیاست تعیین و طراحی کنند! عجیب اینکه فردی، چون هادی حیدری اصلاً هیچ گاه به عنوان یک هنرمند تراز اول و صاحب اندیشه و تحلیل شناخته نشده است و تنها به دلیل کشیدن کارتون‎های ژورنالیستی موهن و حاشیه‌ساز، نامی در کرده است. کارتون‎هایی، چون «چشم‎بندان» که خالی از فرم و تکنیک والاست و تصویری توهین‎آمیز علیه دفاع مقدس و رزمندگان و ایثارگران است؛ یعنی فردی که آثارش خلاف جهت هویت و ماهیت «فجر» بوده، حالا قرار است برای جشنواره تجسمی فجر، سیاست تعیین کند! این ماجرا هم از آن تناقض‌هایی است که احتمالاً فقط در دولت چهاردهم و در معاونت هنری پرحاشیه این دولت اتفاق می‎افتد.

برخی تصمیمات معاون هنری پشتوانه کارشناسانه ندارد. یکی از اولین صحبت‎های خانم نادره رضایی، در جلسه‎ای با هیئت مدیره خانه موسیقی بود که گفت: «من آمادگی آن را دارم که دادن مجوز را به شما بسپارم و هرجا که شما ایستاده‌اید من هم پشت شما می‌ایستم.» این سخن، انتقاد برخی کارشناسان را برانگیخت، از جمله «محمد معتمدی»، خواننده موسیقی سنتی که طی یادداشتی در فضای مجازی نوشت: «ضمن احترام و تعظیم خدمت همه اساتید بزرگوارمان در خانه موسیقی، یادآوری می‌کنم بیمه هنرمندان موسیقی که به خانه موسیقی واگذار شد، بسیاری از هنرمندان من‌جمله اینجانب که عضو خانه موسیقی نبودیم بیمه‌های‎مان قطع شد. اگر روال همان روال باشد مجوزهای‎مان هم قطع خواهد شد.»

یک اتفاق تأمل‎برانگیز دیگر در معاونت هنری وزارت ارشاد این است که تقریبا اکثرا همه مدیران زیرمجموعه و نیرو‌هایی که منصوب دولت سیزدهم بودند و با گرایشی متعهدانه نسبت به انقلاب کار می‎کردند، برکنار شدند. عجیب است که این نیرو‌ها در حالی کنار گذاشته شدند که هنوز جایگزینی برای آنها یافت نشده بود؛ یعنی معاون هنری وزیر ارشاد در حذف نیرو‌های انقلابی از حوزه تحت مدیریت خودش شتاب ویژه‎ای داشت! این در حالی است که این نیرو‌ها طی یک مقطع کوتاه کمتر از سه سال در دولت سیزدهم، پویایی قابل توجهی به معاونت هنری، به ویژه در حوزه هنر‌های تجسمی بخشیده بودند و اصلاً فعالیت‎های وزارت ارشاد در حوزه تجسمی در آن دوره سه ساله قابل مقایسه با ادوار قبل از آن نبود. برای نمونه، نمایشگاه «چشم در چشم» که در موزه هنر‌های معاصر تهران برگزار شد و به دلیل بازدیدکنندگان بسیار زیادش و تشکیل صفوف مطول برای تماشای این نمایشگاه، حاصل فکر و ایده مسئولان تجسمی دولت قبل است.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات