صبح صادق >>  پرونده >> پرونده
تاریخ انتشار : ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۰  ، 
کد خبر : ۳۷۰۶۵۸
یک نفر مثل ژنرال سلیمانی ندارید

فرمانده کاریزماتیک ایرانی به روایت دشمن

«شهید قاسم سلیمانی» پیش از شهادتش در میان حامیانش یک قهرمان مقاومت و استراتژیست بی‌نظیر شناخته می‌شد. در مقابل، دشمنان وی را مسئول گسترش نفوذ ایران و تنش‌های منطقه‌ای می‌دانستند؛ اما ابعاد شخصیتی و دستاوردهای بی‌بدیل شهید قاسم سلیمانی در مهار داعش و تروریسم در جهان به قدری وسیع و نافع بود که حتی مخالفان و منتقدان را به اعتراف به شایستگی‌های وی واداشت. چنانکه همه تحلیلگران در خارج بر نقش کلیدی و تأثیرگذاری او در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی تأکید کردند و وی را معمار بزرگ امنیتی در منطقه نامیدند. افزون بر آن،‌ شهید سلیمانی لقب «فرمانده سایه» را در رسانه‌های جهان به خود اختصاص داد.

«دکستر فیلکینز» نویسنده مجله آمریکایی «نیویورکر» در گزارش بیش از ۱۰ هزار کلمه‌ای خود در معرفی این فرمانده ایرانی، به او لقب «فرمانده سایه‌ها» یا «فرمانده پنهان» را داد. این عنوان سپس بار‌ها در رسانه‌های دیگر از مجله آمریکایی «آتلانتیک» گرفته تا خبرگزاری «فرانس۲۴» فرانسه و رسانه‎های دیگر تکرار شد تا بر نقش نسبتاً پنهان قاسم سلیمانی به منزله «فرمانده ایرانی‌ای که دارد خاورمیانه را بازطراحی می‌کند» تأکید شود.

باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا/ در دوره ریاست‌جمهوری «اوباما»، سپهبد قاسم سلیمانی یک استراتژیست پیچیده شناخته می‌شد. مقامات دولت اوباما درباره توانایی‌های سردار سلیمانی در مدیریت نیروی قدس و توسعه نفوذ ایران در منطقه ابراز نگرانی کرده بودند. وی در یکی از دیدارهایش با «حیدر العبادی» نخست‎وزیر اسبق عراق در سال ۲۰۱۴ میلادی درباره سرلشکر سلیمانی گفت: «وی دشمن من است، ولی برایش احترام ویژه‌ای قائل هستم.»

هنری کیسینجر، دیپلمات و استراتژیست آمریکایی/ «کیسینجر» به صورت مستقیم درباره سلیمانی اظهار نظر نکرد، اما در تحلیل سیاست‌های منطقه‌ای، او را نماد افزایش نفوذ ایران در خاورمیانه دانست. وی هشدار داد، چنین شخصیت‌هایی می‌توانند معادلات قدرت را در منطقه تغییر دهند.

رابرت مالی، تحلیلگر آمریکایی و مذاکره‌کننده برجام/ او نقش سردار سلیمانی را در مبارزه با داعش تحسین کرد و معتقد بود، بدون اقدامات او، داعش ممکن بود مناطق بیشتری را تحت کنترل خود درآورد. با این حال، او حضور ایران در سوریه و عراق را چالشی برای ثبات منطقه دانست.

جان مگوایر، افسر سابق سیا/ «یک بار با قاسم سلیمانی به طور ناخواسته برخورد کردم. وی شبیه آن چیزی نیست که از یک فرمانده چریکی انتظار دارید. مردی اتوکشیده، توانمند و خصوصیت‌های فرماندهی به شکل برجسته‌ای در وی مشهود است؛ او انسانی حرفه‌ای است.»

ژنرال پترائوس، رئیس سابق ستاد مشترک ارتش آمریکا/ «سلیمانی نقشی معادل رئیس سیا، رئیس فرماندهی مرکزی و رئیس فرماندهی نیرو‌های ویژه آمریکا را داشت.» پترائوس همچنین سردار سلیمانی را فردی بسیار توانمند و مدبر توصیف کرد و او را دشمنی شایسته نامید. او اقدامات سلیمانی را هم‌زمان یک موفقیت بزرگ برای ایران و یک چالش جدی برای آمریکا دانست.

ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا/ او معتقد بود: «قاسم سلیمانی شخصیتی تأثیرگذار در شکل‌دهی سیاست‌های خاورمیانه است و نقش او در منطقه قابل‌چشم‌پوشی نیست. نفوذ او در برخی موارد باعث تشدید تنش‌های منطقه‌ای شده است.»

جان کری، وزیر خارجه اسبق آمریکا/ او در یکی از دیدارهایش با وزیر امور خارجه سابق ایران گفته است: «برای یک بار هم شده مایلم قاسم سلیمانی را از نزدیک ببینم.» همچنین در مقطعی که آمریکایی‌ها در مسئله برجام به ایران نزدیک شده بودند، جلسه‌ای با حضور «جان کری» وزیر وقت خارجه آمریکا و وزرای خارجه اعراب برگزار شد. طی جلسه، وزرای عرب شروع به نق زدن کردند و ابراز داشتند که آمریکا ما را به ایرانی‌ها فروخته است. پس از آن، کری خشمگین شد و خطاب به اعراب گفت: «همه شما یک نفر مثل ژنرال قاسم سلیمانی ندارید که بیاید با تروریسم بجنگد. شما همه نشستید که آمریکایی‌ها با ایرانی‌ها بروند برای شما خون بدهند؟ کسی که امنیت را در کشور‌های شما استرلیزه کرده و به شما حیات سیاسی بخشیده، ژنرال سلیمانی و ایران است. تازه دارید به من انتقاد می‌کنید؟! شما هر کدام‎تان باید بروید صد مدال به ژنرال سلیمانی بدهید که کشورهای‎تان را برای شما نگه داشته است.»

ژنرال مک کریستال، فرمانده نیرو‌های آمریکا در افغانستان/ او با اعتراف به توانمندی‌های فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران می‌گوید: «قاسم سلیمانی جزء کاریزماتیک‌ترین رهبران نظامی جهان است، اما وی را کسی به درستی نمی‌شناسد.»

رایان کراکر، سفیر سابق آمریکا در عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و ... / «می‌توانیم او را «دارث ویدر» [یکی از ضدقهرمان‌های اصلی در سری فیلم‌های جنگ ستارگان که قبلاً از قهرمان‌های فیلم بوده است]سیاست معاصر در خاورمیانه بنامیم.»

دانی یاتوم، رئیس سرویس امنیت موساد/ «هر وقت از مداخله [نظامی]ایران [در هر کجای دنیا]صحبت می‌کنید، مغز متفکر پشت آن قاسم سلیمانی است و آن کسی که این مداخله را رهبری می‌کند هم «قاسم سلیمانی» است.»

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات