علیاکبر لبافی کارشناس و تحلیلگر بازار کار و کارگری و اقتصاد مقاومتی در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی بصیرت نگاهی دارد به بررسی یا بازنگری حقوق و مزایای مدیران صندوقهای بازنشستگی با تاکید بر همسانسازی حقوقها در راستای ایجاد عدالت اجتماعی، وی در این باره خاطر نشان کرد: برای عبور از بحران صندوقهای بازنشستگی قطعا باید ساز و کارهای مناسبی تدوین و در دستور کار با فوریت قرار بگیرد، اما آنچه اینجا محل بحث ماست تاکید بر این نکته بسیار مهم است که حتما نیازمند بازنگری در نظام حقوق و دستمزد مدیران و کارکنان صندوقهای بیمهای و بازنشستگی هستیم.
وی در این باره خاطر نشان کرد: در صورتی که این مورد بازنگری شود و مدیریت شود در کنار برکناری مدیرانی که قادر به بهرهور کردن صندوقهای بیمهای و شرکتهای ذیل آنها نیستند در میانمدت بتوان از خطرات بسیار سنگین ناترازی صندوقها عبور کرد.
لبافی یادآور شد: به عنوان مثال برای اشاره دادن به بخشی از ناترازی اشاره شده در حال حاضر صندوق تامین اجتماعی حدود ۷۵ هزار نفر شاغل دارد؛ افرادی که تحت عنوان کارمند و مدیر به بازنشستگان و بیمهشدگان خدمات ارائه میدهند در حالی که این تعداد نیرو لازم نیست آن هم با حقوقهای بالا.
وی در این باره افزود: متاسفانه مدیران و کارکنان صندوقهای بازنشستگی خود را از نظام حقوق و دستمزدی که مردم عادی دارند مستثنی کردهاند یعنی نظام حقوق و دستمزد خاص خود را دارند و تابع کشوریها و قانون کار نیستند.
معاون اسبق وزارت تعاون یادآور شد: وقتی نظام دستمزد و حقوق اینها خاص است مشخص است ناترازی ایجاد میشود. با مشاهده میانگین پرداختی تامین اجتماعی به مدیران و کارکنان خود متوجه میشوید تقریبا میانگین پرداختیهای آنها در مقایسه با کشوریها که حدوداً یک و نیم میلیون بازنشسته دارد دو برابر است و در برابر با حقوق قانون کاریها که حدود ۷۰ درصد کف مزد را دریافت میکنند ۳ برابر کف دستمزد است.
وی در این باره تصریح نمود: این اعداد نشان میدهد هر چقدر منابع وارد این صندوقها شود اعم از حق بیمه و... این منابع اول به حقوق مدیران و کارکنان که چندین برابر سایرین حقوق دریافت میکنند اختصاص مییابد پس نمیتوان انتظار داشت با سوء مدیریتها منابعی که وارد این صندوقها میشود به غیر از ۷۵ هزار نفر کارکنانی که میانگین دریافتی آنها دو برابر کشوریها و سه برابر حداقلهای قانون کار است چیزی ته صندوق تامین اجتماعی باقی بماند!
معاون اسبق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به راهکارهای عبور از بحران صندوقهای بازنشستگی گفت: برای عبور از این شرایط و اینکه در ۱۷ صندوق پرداختیهای متفاوت وجود دارد و ۱۷ صندوق ساز و کارهای متفاوت وجود دارد، زیرا نظام حقوق و دستمزدی از همدیگر تبعیت نمیکنند لازم است دولت ساختار یکنواخت نظام حقوق و دستمزد کشوری طراحی کند به نحوی که در شرایط مساوی حقوق داده شود. شرایط یکسانی در سابقه بیمهپردازی. به عنوان مثال اگر بنده کارشناس روابط کار با ۲۰ سال سابقه کار با مدرک کارشناسی هستم در تامین اجتماعی یا سایر صندوقها به سایرین نیز براساس حقوقی که به من تعلق میگیرد دستمزد تعریف شود.
وی در این باره توضیح بیشتری داد و گفت: به عنوان مثال اگر من راننده صدا و سیما هستم دریافتی بنده باید با دریافتی کسی که رانندهای در صندوق کشوری یا لشکری است یکسان تعیین شود. در صورتی که یکسانسازیها اجرا شوند بخشی از منابع مالی که تا پیش از این به دلیل متفاوت بودن دستمزدها هدر میرفت به صندوقها بازمیگردد.
لبافی خاطر نشان کرد: در شرکتهای بزرگ فولادی، پالایشگاهها پرداختهایی که به شاغلین با سایر مشاغل میشود بسیار متفاوت است. بیتردید باید تبعیضها در قانون کار و حقوق و دستمزد کنار گذاشته شود و به سمت وسوی یکسانسازی برویم و با توجه به اجرای سایر راهکارها صندوقهای بازنشستگی را تقویت کنیم.