▼ حرف روز
دور چهارم مفید اما سخت!
دور چهارم مذاکرات بین نمایندگان ایران و آمریکا در مسقط و به صورت غیرمستقیم از طریق میانجیگری وزیر امورخارجه عمان برگزار شد. تا کنون همه ادوار گفتگوهای انجام شده به ویژه قبل از آغاز مذاکرات رسمی واجد یکسری مختصات و ویژگیهایی بودهاند که در وهله اول این طور به نظر رسیده که اساسا، مذاکرات یا انجام نمیشود یا نتیجهای جزء درگیری و پایان شکست خورده نخواهد داشت. البته دلیل این موضوع هم به پارهای از اظهارات دوپهلو یا مواضع متعدد مسئولان آمریکایی یا توهم آنها برای امتیازگیری برمیگردد که تحلیلگران حداقل سه نکته را در باره چرایی این مواضع مختلف و متفرق اعلام میکنند؛ یکی ابهام خودخواستهی آمریکاییها در مواضع به مثابه کاربست تاکتیکی برای تحتالشعاع قرار دادن نتیجه و روند مذاکرات است؛ دیگری، نداشتن اختیار تام و تمام از سوی نمایندگان مذاکره کننده آمریکایی و نگرانی از جلو افتادن از مواضع ترامپ که با در پیش گرفتن بازی «ابهام» و «مرد دیوانه» دارد شرایط را ارزیابی میکند و سوم هم این که به نظر برخی از تحلیلگرانِ حتی غربی، اصلا دولت و تیم جدید متوجه اصول و قوانین حاکم بر صنعت و فناوری هستهای مطابق با پروتکلهای آژانس و انپیتی نیستند و الا نباید تعطیلی غنیسازی اورانیم را درخواست کنند؛ چرا که بند چهارم انپیتی آن را برای همه اعضای ان پیتی مجاز دانسته و این موضوع مطابق با مذاکرات برجام و قطعنامه2231 هم اختصاصا برای تهران مجاز و تائید شده است.
اما در طرف دیگر مذاکره، جمهوری اسلامی با رویه و روندی آشکار و مسلط به فرایند مذاکره، هم میداند چه میخواهد و هم ایستاده تا از حقوق مردم ایران و خطوط قرمز آنها در داشتن چرخه سوخت و غنیسازی دفاع کند و لذا همان طور که دکتر عراقچی دیروز گفت برخلاف مواضع ضد و نقیض مسئولان آمریکایی، از ابتدا مواضع و اصول جمهوری اسلامی روشن و ثابت بوده و از اول هم خواستار موازنه رفع تحریمهای ظالمانه در مقابل رفع نگرانی غربیها از انحراف احتمالی صنعت هستهای ایران به سمت تسلیحات نظامی بوده است. از این رو، مذاکرات دور چهارم که دیروز تا عصر طول کشید با وجود این که از ویژگیهای شگفتیساز در مواضع چندپهلوی مقامات آمریکایی به ویژه مواضع آشکارا خلاف روند ریلگذاری شده مذاکرات در مصاحبهی رسانهای استیو ویتکاف در خصوص تعطیلی کلی غنی سازی و سه مرکز فردو، نطنز و اصفهان برخوردار بود، از سوی هر دو طرف مفید اما سخت ارزیابی شد که زمینهساز ورود به جزئیات فنی در دور بعدی خواهد بود. آنچه مشخص است آمریکاییها – حال به هر دلیلی- که مبهم عمل میکنند باید بدانند که ایران از مواضع اصولی در خصوص حق مسلم غنیسازی کوتاه نخواهد آمد و دوباره به دهه هشتاد شمسی برنخواهد گشت. )فتح الله پریشان(
▼ گزارش روز
تقویت همکاریهای استراتژیک درجهان پرچالش
در شرایطی که نظام بینالملل در حال تجربه تحولی ژرف است، سفر اخیر شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، به روسیه به نمادی از شکلگیری نظم جدید جهانی تبدیل شده است. این سفر که در بحبوحه تشدید تنشهای ژئوپلیتیک انجام شد، نهتنها عمق روابط استراتژیک بین دو کشور را به نمایش گذاشت، بلکه نشاندهنده اراده مشترک آنها برای باز تعریف معادلات قدرت در عرصه جهانی بود. روابط چین و روسیه در سالهای اخیر به سطحی بیسابقه از همکاری رسیده است. این سفر در شرایطی انجام شد که:-تحریمهای بیسابقه غرب علیه روسیه پس از جنگ اوکراین، اقتصاد این کشور را تحت فشار قرار داده است. -تنشهای فزاینده چین و آمریکا بر سر تایوان به نقطه اوج خود نزدیک میشود و تلاشهای غرب برای مهار قدرتهای نوظهور شدت یافته است.-پروژه خط لوله «پاور آو سیبری ۲» با ظرفیت انتقال ۵۰ میلیارد مترمکعب گاز در سال، میتواند به مهمترین پروژه انرژی مشترک در اوراسیا تبدیل شود. کارشناسان بر این باورند که این پروژه:وابستگی انرژی چین به تنگه مالاکا را تا ۳۰% کاهش میدهد. درآمدهای انرژی روسیه را در شرایط تحریم تضمین میکند و موازنه انرژی در اوراسیا را بهکلی تغییر خواهد داد.-دو کشور در حال شکلدهی به ائتلافی از قدرتهای غیرغربی در قالب: گسترش گروه بریکس با عضویت کشورهای جدید، تقویت سازمان همکاری شانگهای بهعنوان آلترناتیوی برای ناتو، ایجاد مکانیسمهای مالی جایگزین برای کاهش وابستگی به دلار هستند.-در بخش امنیتی، دو کشور بر مخالفت مشترک با گسترش ناتو به شرق، حمایت از اصل حاکمیت ملی در پروندههایی مانند اوکراین و تایوان و همکاری نظامی و امنیتی در مناطق حساسی مانند آسیای مرکزی تاکید داشتند.بر اساس گزارههای فوق این سفر سه پیام کلیدی به جامعه جهانی ارسال کرد:1. اتحاد شرقی به واقعیتی غیرقابل انکار تبدیل شده است.2. نظم غربمحور در حال جایگزینی با نظام چندقطبی است.3. قدرتهای نوظهور آماده تعریف قواعد جدید بازی هستند.سفر شی جینپینگ به مسکو را باید در چارچوب تحول بزرگتری تحلیل کرد که در آن:قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است، مکانیسمهای چندجانبهگرایی جایگزین نظام یکجانبه میشوند و بازیگران غیر غربی نقش پررنگتری در تعیین آینده جهان خواهند داشت.به نظر میرسد تاریخ در حال تکرار است، اما این بار نه به روایت غرب، بلکه با روایتی جدید که قدرتهای شرقی در حال نگارش آن هستند. سفر شی جینپینگ به روسیه صرفاً یک دیدار دیپلماتیک معمولی نیست، بلکه نمادی از تحول در نظم جهانی است. در دورانی که غرب به رهبری آمریکا سعی در حفظ هژمونی خود دارد، همکاری راهبردی چین و روسیه میتواند یکی از تعیینکنندهترین عوامل در شکلدهی به آینده نظام بینالمللی باشد. این سفر نشان میدهد که مسکو و پکن نهتنها در برابر فشارهای غرب تسلیم نشدهاند، بلکه به دنبال بازنویسی قواعد بازی ژئوپلیتیک هستند.)مصطفی علیجانزاده(
▼ خبر ویژه
رد پای نفت اقلیم در سرزمین های اشغالی!
شرکت «پاز اویل» بزرگترین شرکت سوخت رژیم صهیونیستی است و بنزین، گازوئیل و سایر فرآوردههای نفتی را از طریق شبکهای از پمپ بنزینها و گاز طبیعی از طریق زیرمجموعه خود(PazGaz)، توزیع میکند.در سال ۲۰۱۴ گزارشهایی مبنی بر خرید نفت خام اقلیم کردستان توسط این شرکت منتشر شد. نفت خام تولیدی اقلیم کردستان از طریق بنادر ترکیه به سرزمینهای اشغالی منتقل شده و به پالایشگاههای صهیونیستی از جمله پالایشگاههای واقع در «حیفا» و «اشدود» میرسد.در ۲۱ اکتبر ۲۰۲۳ نفتکش «سیویولت» با بارگیری بیش از یک میلیون بشکه نفت سبک آذربایجان از پایانه «جیحان» ترکیه عازم بندر «عقبه» اردن شد. با این حال، شواهد نشان میدهد که محموله مذکور به مقصد بندر «ایلات» در نزدیکی عقبه تحویل داده خواهد شد که تا چند سال پیش مقصد واردات نفت به رژیم صهیونیستی بود.این در حالی است که همکاریهای رژیم صهیونیستی با منطقه کردستان عراق و آذربایجان در زمینه تأمین نفت و گاز بهطور قابل توجهی به زنجیره تأمین انرژی این رژیم کمک کرده است.
▼ اخبار
خوش رقصی دراویش لندن نشین برای صهیونیست ها!
جریان رادیکال دراویش خارجنشین به رهبری «مصطفی آزمایش» با سوءاستفاده از نام فرقه «گنابادی»، تلاشهایی علنی برای زمینهسازی حمله نظامی به خاک ایران دنبال میکند. در تازهترین اقدام، «وحید بهشتی» عضو فعال این جریان و سردبیر شبکه معاند «دُرتیوی»، در پارلمان اروپا مدعی شد نماینده بخشی از مردم ایران است که خواهان حمله نظامی به کشور هستند!. وی همچنین در مصاحبه با رسانههایی چون «ایراناینترنشنال» و «آی۲۴» رژیم صهیونیستی، آشکارا از لزوم اقدام نظامی رژیم صهیونیستی علیه ایران حمایت کرده و تأکید کرده پیام این درخواست را به نتانیاهو منتقل کرده است. این جریان آنارشیست در سالهای اخیر بارها از ارتباط خود با سرویسهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی پرده برداشته است.
نتانیاهو برآشفت!
خبرنگار روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال مدعی شده است که منابع آمریکایی اعلام کردند که نخستوزیر رژیم صهیونیستی از اظهارات اخیر رئیسجمهور آمریکا مبنی بر عدم تصمیمگیری درباره اجازه غنیسازی اورانیوم به ایران در توافق هستهای جدید، بهشدت ناراحت شده است. بر اساس این گزارش، دو مقام آمریکایی فاش کردند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، از اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر اینکه هنوز تصمیمی نگرفته است که آیا در توافق هستهای جدید، ایران مجاز به غنیسازی اورانیوم خواهد بود یا خیر، بهشدت ناراحت شده است. ترامپ در مصاحبهای با برنامه رادیویی هیو هیویت، در پاسخ به سؤالی درباره اجازه به ایران برای داشتن برنامه غنیسازی غیرنظامی، گفت: «ما هنوز در این مورد تصمیمی نگرفتهایم.»
ترامپ اقتصاد نمیفهمد!
پروفسور «ریچارد ولف» استاد دانشگاه «ماساچوست» و اقتصاددان برجسته آمریکایی با انتقاد از درک اقتصادی ترامپ گفت: «واقعیت این است که ترامپ از اقتصاد سر در نمیآورد؛ حرفهایی میزند که حتی یک دانشجوی اقتصاد، بعد از سه هفته کلاس رفتن، دیگر تکرار نمیکند.ترامپ تصور میکند که با اعمال تعرفه بر واردات از چین، این کشور را تحت فشار میگذارد؛ اما در واقع، تعرفه یک نوع مالیات است که از مصرفکنندگان آمریکایی دریافت میشود، نه از چین.تعرفهها قیمت کالاها را برای مردم آمریکا بالا میبرد و در نهایت، خود آمریکاییها هستند که هزینه این سیاست را پرداخت میکنند. او ادامه داد:«این نوع نگاه، از نظر اقتصادی بسیار سطحی و نادرست است و نشان میدهد که ترامپ درک دقیقی از سازوکارهای تجارت جهانی ندارد.»
دست رد مصر بر سینه صهیونیست ها
روزنامه «یسرائیل هیوم» در توصیف وضعیت حاکم بر روابط بین قاهره و تلآویو بعد از رسانهای شدن مخالفت مصر با معرفی سفیر جدید رژیم صهیونیستی در قاهره نوشت:« اسرائیل تلاش میکند تا از اهمیت بحران حاکم در روابط با مصر بکاهد و وزارت خارجه اسرائیل هم حاضر به پاسخگویی به پرسشهایی خبرنگاران در رابطه با این موضوع بعد از انتشار گزارشهایی در رسانههای عربی در این رابطه نیست.» در ادامه این گزارش آمده است، یسرائیل هیوم مطلع شده است که این امر بیانگر یک سقوط دیگر در روابط بین دو طرف است، مصریها در شرایط فعلی حاضر به پذیرش سفیر جدیدی از رژیم صهیونیستی در قاهره نیستند، علت این اقدام هم قصد رژیم صهیونیستی برای توسعه جنگ در نوار غزه است که باعث شده اهالی غزه پشت مرزهای مصر تجمع کنند.
بازیگر سوم!
به گزارش رسانه عبریزبان «کالکالیست»، تسلیحات ساخت رژیم صهیونیستی نقش محوری در درگیری نظامی اخیر میان هند و پاکستان ایفا کردهاند. این گزارش تأکید دارد که پهپادهای انتحاری مانند «هاروپ» و دیگر تجهیزات دفاعی که طی دو دهه گذشته به هند فروخته شدهاند، بهصورت گسترده در موج حملات ارتش هند علیه مواضع پاکستان در کشمیر مورد استفاده قرار گرفتهاند. هاروپ که محصول صنایع هوافضای رژیم صهیونیستی است، قابلیت حمل مواد منفجره و حمله دقیق به اهداف را دارد. منابع پاکستانی از رهگیری دهها پهپاد خبر دادهاند و تصاویر لاشهها در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. این نخستینبار نیست که ردپای تسلیحات صهیونیستی در تنشهای منطقهای دیده میشود، اما مشارکت آشکار آن در این جنگ، ابعاد جدیدی یافته است.
▼ اخبار کوتاه
◄ «نوریت یوحنان» تحلیلگر صهیونیست در مقدمه گزارش تحلیلی خود که در روزنامه عبری زبان «زمان یسرائیل» منتشر شد ضمن اعتراف به دروغ گویی محافل رسمی صهیونیست در مورد مهاجرت مردم غزه از این منطقه، نوشت: «علی غرم ادعاها و اظهارات صورت گرفته در رابطه با اینکه طرح ترامپ در مورد تخلیه نوار غزه اجرا خواهد شد اما با وجود تلاشهای صورت گرفته (جنایات و فشارهای انجام گرفته) از سوی نهادهای مختلف صهیونیستی و دولتهای خارجی، براساس آمار فقط 600 نفر از مارس گذشته تا به امروز حاضر شدند این منطقه را داوطلبانه ترک کنند.
◄خبرگزاری رویترز نوشت:« یک منبع آگاه اعلام کرده که دولت ترامپ در حال بررسی پذیرش یک هواپیمای لوکس بوئینگ ۷۴۷-۸ از سوی خاندان سلطنتی قطر است تا از آن بهعنوان «ایرفورس وان» استفاده کند.» این هدیه ۴۰۰ میلیون دلاری، در صورت تأیید، پس از دوره ریاستجمهوری ترامپ به کتابخانه ریاستجمهوری او منتقل خواهد شد. این اقدام با انتقاد شدید دموکراتها و نهادهای نظارتی مواجه شده و چاک شومر آن را «نماد نفوذ خارجی» خوانده است.
◄وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه اعلام کرد که ۱۵۰۰ فلسطینی به دلیل جنگ بینایی خود را از دست دادهاند و ۴۰۰۰ نفر دیگر نیز به دلیل کمبود دارو در معرض خطر از دست دادن بینایی خود هستند. سازمان جهانی بهداشت نیز دیروز اعلام کرد که بیش از ۱۰۵۰۰ بیمار در نوار غزه نیاز فوری به اعزام به خارج برای درمان دارند که حدود ۴۰۰۰ نفر آنها کودک هستند.
◄«ژوزف عون» رئیسجمهور لبنان در جریان گفتوگو با «تلویزیون کویت» بار دیگر مدعی شد: «تصمیم برای انحصار سلاح در دست دولت لبنان گرفته شده است و تنها مسأله چگونگی اجرای آن باقی مانده است که با رایزنی و گفتوگو حل میشود و ما خواهان هیچگونه درگیری نظامی نیستیم!»
◄روزنامه صهیونیستی «معاریو» در خبری اعلام کرد:« در حالی که روز به روز نگرانیها نسبت به جان اسرای زنده باقی مانده افزایش پیدا میکند، شماری از اعضای کنست از حزب لیکود در نامهای به بنیامین نتانیاهو از وی خواستند تا زمان مشخص شدن وضعیت جسمی «تامیر نامرودی» یکی از اسرا که در ویدیو منتشر شده حماس در بستر بیماری بود، مذاکرات با حماس به حال تعلیق درآید.»
◄جنگ تعرفه آمریکا با چین بار دیگر اوج گرفته است. ترامپ با وضع تعرفه بر کالاهای چینی مانند پنلهای خورشیدی، لوازم خانگی، آلومینیوم و فولاد، عملاً مناسبات اقتصادی واشنگتن و پکن را وارد چالش کرد. طبق آمار مؤسسه پترسون، تعرفهها نسبت به سال ۲۰۱۸، تا ۴۰ برابر افزایش یافتهاند. تلاشهای دولت بایدن برای مهار این تنش بینتیجه ماند و اکنون ترامپ همان مسیر را با شدت بیشتری دنبال میکند.