«ترامپ» در روزهای اخیر اعلام کرد که آمریکا به کشورهای اروپایی اجازه میدهد تسلیحات آمریکایی را برای اوکراین خریداری کنند و ناتو نیز تحویل آنها را برعهده خواهد داشت. به این صورت، واشنگتن تسلیحات اوکراین را تأمین میکند. رهبران اروپایی و «مارک روته» دبیرکل ناتو، واکنش پرشوری به این تصمیم نشان دادند و این اعلام را بهمنزله نشانهای از «رهبری بزرگ» رئیسجمهور آمریکا ستودند.
«نشریه پالتیکو» تصریح کرد: «بهرغم سرخوردگی فزاینده ترامپ از پوتین بهدلیل عدم دستیابی به توافق صلح، ترامپ در برداشتن گامهای مشخص برای افزایش چشمگیر کمکهای نظامی به اوکراین مردد بود. بنابراین، اروپاییها عمدتاً به رهبری «مرتس» صدر اعظم آلمان، راهحلی پیدا کردند. آنها میدانستند که برای ترامپ که سیاست جهانی، از تجارت گرفته تا ناتو را عمدتاً بهعنوان معاملات مالی با حاصل جمع صفر میبیند، بسیار آسانتر خواهد بود که در صورت خرید سلاح توسط اروپاییها برای اوکراین با تأمین آن موافقت کند و به آمریکا اجازه دهد سود خود را ببرد. آنها همچنین از اکراه ترامپ برای کنار گذاشتن جنبش انزواطلب ماگا (MAGAـ آمریکا را دوباره بزرگ کنیم) از طریق ایفای نقش فعالتر در دفاع از اوکراین و مقابله مستقیم با پوتین آگاه بودند.»
به نوشته این نشریه آمریکایی، همه کشورهای اروپایی با این رویکرد موافق نیستند. بهگفته دو مقام فرانسوی مطلع از این موضوع، پاریس به ابتکار خرید سلاحهای آمریکایی نخواهد پیوست، گرچه در تلاش برای کاهش بودجه و مهار کسری بودجه سرسامآور خود، برای افزایش هزینههای دفاعیاش با مشکل مواجه است. اما دولت آلمان بهشدت بهدنبال حصول توافقی برای خرید سیستمهای دفاع هوایی پاتریوت ساخت آمریکاست.
این رویکرد نشاندهنده یک چرخش شگفتانگیز برای مرتس نیز هست که در شب پیروزی انتخاباتی خود در ماه فوریه قول داد؛ «اروپا را در اسرع وقت تقویت میکنیم تا گامبهگام بتوانیم واقعاً به استقلال از آمریکا دست یابیم.» از آن زمان، مرتس لفاظیهای خود را بهشدت تغییر داده و از ایمان خود به تعهد ترامپ به ناتو و ضرورت روابط فراآتلانتیک سخن گفته است. این سیاست واقعگرایانه آلمانی بهشدت مورد توجه است، زیرا مرتس بهسرعت تشخیص داد که بهتر است با ترامپ از طریق عملگرایی بهجای رویارویی مواجه شود.