روزنامه کیهان **
سلب اطمینان از سرمایهگذاران با شوک تصمیمات متناقض دولت
سیاستهای متناقض دولت درباره بازار بورس و ارز، مردم و فعالان اقتصادی را آزار میدهد.
روزنامه خراسان در اینباره نوشت: نرخ ارز از اواخر سال گذشته و بهویژه اوایل امسال روند صعودی شتابانی داشت و تا پایان تابستان به حداکثر رسید و سپس روند نزولی داشت تا اینکه در روزهای اخیر این روند نزولی شدت یافت. بورس نیز تقریبا از همین روند تبعیت کرد و قیمت سهام و شاخص کل بهعنوان نماینده قیمت سهام با رشدی حتی شتابانتر و بیشتر به نسبت افزایش نرخ ارز، جهش یافت و پس از چهار برابر شدن طی پنج ماه ابتدای سال، روند نزولی در پیش گرفت و اکنون تقریبا به نصف رقم ثبت شده در 19 مرداد امسال نزدیک میشود.درباره اینکه چه مقدار دعوت به حضور مردم در بورس با وجود آشکار شدن نشانههای حباب در این بازار، غلط بود، سخن فراوان گفته شده است. استفاده از ادبیاتی که القای بیمه کردن بورس توسط دولت را میداد و عرضه سهام دولتی مثل دارایکم و پالایشی یکم این برداشت را مطرح میکرد که دولت از بورس حمایت میکند و اجازه ریزش شاخص را نمیدهد، اما زمانی که جرقه ریزش بازار زده شد، بازار حدود هفت هزار هزار میلیارد تومانی (هفت میلیون میلیارد تومانی) با دخالت حقوقیها و خرید چند هزار میلیارد تومانی سهام توسط آنها قابل مهار نبود و چنین ریزشی رقم خورد.
حمایت از رشد شتابان بورس در ماههای نخست سال با هر انگیزهای از جمله جبران کسری بودجه، باید با این ملاحظه همراه میشد که بخش قابل توجهی از این رشد معلول جهش نرخ ارز است و اگر ورق بازار ارز برگردد نمیتوان بورس را صعودی نگه داشت. این یک گزاره اثبات شده است که شاخص کل بورس به میزان قابل توجهی بهطور مستقیم و غیرمستقیم، تحت تأثیر رشد نرخ ارز است و در صورت افت نرخ ارز، بورس با ریزش مواجه میشود. وقتی چنین واقعیت تاریخی تکرار شدهای در اقتصاد وجود دارد و مشخص است که دلار بالای 30 هزار تومان به دلایل سیاسی و اقتصادی پابرجا نیست و از آن مهمتر، رئیسجمهور به امید گشایش منابع بلوکه شده، وعده دلار 15 تومانی را میدهد، ریزش شدید بورس هم گریزناپذیر است.مهمترین وظیفه دولت بهعنوان متولی اجرایی کشور این است که در شرایط کلان اقتصادی بتواند شرایط نسبتاً پیشبینیپذیری را برای سرمایهگذاری فراهم کند چرا که ثبات قیمت ارز چه بسا مهمتر از کاهش هیجانی باشد. وعده دلار 15 و حتی 12 هزار تومانی اگر تاریخ مصرف کوتاهمدت داشته باشد و پس از چند ماه مثلا به حدود 18 تا 20 هزار تومان بازگردد، خیلی بدتر از این است که برای یک دوره مثلا یکساله نرخ ارز روی بازهای در حد 18 تا 20 هزار تومان تثبیت شود. واقعیت این است که جهشهای شدید و سقوطهای بزرگ چه در نرخ ارز و چه در بورس هم به معیشت مردم بیشتر از همه چیز آسیب میزند و هم به سرمایهگذاری. اگر با وجود جهش نرخ ارز، سیاست گذار با استفاده از ابزارهای قانونی، جلوی جهش شدید بورس را میگرفت و ورود نقدینگی به این بازار را کنترل میکرد و یک رشد تدریجیتر را رقم میزد، با چنین ریزش سنگینی مواجه نمیشدیم.
نگارنده به هیچ وجه مخالف کاهش نرخ ارز نیست بلکه بحث بر سر تناقض سیاستهایی است که مردم را آزار میدهد. سیاستی که بورس را با جهش نرخ ارز به عرش اعلا میبرد و با افت نرخ ارز بر زمین میزند!
نقشه «بازی با ظریف» نگرفت بگویید فضاسازی منتقدان است(!)
یک روزنامه اصلاحطلب، اصرار بر نامزدی محمدجواد ظریف در انتخابات 1400 را تخریبگری مخالفان و جریان رقیب توصیف کرد!
به گزارش آفتاب یزد، یک فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با این روزنامه ضمن رد کاندیداتوری ظریف برای ریاستجمهوری 1400 میگوید: «وقتی خودش بارها گفته نمیآید اما بازهم از او بهعنوان یک گزینه احتمالی نام میبرند ذهن به این سو میرود که شاید این مسئله مهندسی شده و تخریبی باشد!»
علی صوفی همچنین افزود:«اینکه هرازگاهی میبینید بحث کاندیداتوری آقای ظریف مطرح میشود اگر به منشا و مرجع خبر خوب دقت کنید خواهید دید این مسئله از جناح رقیب استارت خورده و بیشتر از آن جهت است که مسیر ائتلاف با لاریجانی را تنها گزینه پیشروی اصلاحطلبان معرفی کنند تا در نهایت هیچ اصلاحطلب واقعی کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری نشود.»(!!)
صوفی میگوید:« تا آنجا که من میدانم گزینهای به نام ظریف مدنظر اصلاحطلبان نبوده و نیست. یک وقتهایی ذهن به سمت مهندسی بودن مطرح شدن نام ظریف میرود تا او را تخریب کنند یا شاید میخواهند اصلاحطلبان را خلع سلاح کنند یا حتی ممکن است بحث یک ائتلاف در میان باشد اما هرچه که هست به معنای مدنظر بودن ظریف در جناح اصلاحطلبی نیست.»
ادعای علی صوفی در حالی است که پیش از این برخی محافل اصلاحطلب از جمله روزنامههایی مانند شرق و اعتماد و... به شکل پررنگ، احتمال نامزدی ظریف را برجسته کرده بودند که با بیاعتنایی منتقدان روبرو شد. به عبارت دیگر حالا که بازی تحریک منتقدان به واکنش نگرفته، افراطیون مدعی اصلاحات، گارد خود را عوض کرده و پروژه ناکام خود را به رقبا و منتقدان نسبت میدهند!
مداخلات دستوری و ناهماهنگی در دولت علت تنش در بورس
روزنامه همشهری از روزنامههای حامی دولت از قول کارشناسان تصریح کرد: دولت باید با تزریق نقدینگی، توقف قیمتگذاری دستوری و کاهش مداخلات، جلوی فراگیر شدن بحران بورس را بگیرد.
این روزنامه در گزارشی خاطرنشان کرد: ارزش بازار سهام ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان کاهش یافته و شاخص بورس ۵۰ درصد نزول کرده است. ۱۶۰ روز از زمان نزول بازار سهام گذشته و حالا کارشناسان بازار سرمایه به اجماع رسیدهاند که راهحل نجات بورس دریافت کمکهای دولتی مانند سایر نقاط دنیاست.
کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که دولت باید با تزریق نقدینگی بازار سهام را نجات دهد بهویژه آنکه یکی از دلایل رشد بازار سهام در سالجاری سیاستهای دولت بود و دولت از این طریق توانست بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه جمعآوری کند. دولت بهطور مستقیم و غیرمستقیم ۶۰ درصد بازار سرمایه را در اختیار دارد و این موضوع مسئولیت دولت را برای نجات بازار سرمایه و تقویت سطح اعتماد به بورس بیشتر میکند.
آنطور که کارشناسان میگویند دولت باید از طریق راهکارهایی ازجمله تزریق نقدینگی، توقف نظام قیمتگذاری دستوری و کاهش مداخلات در قانونگذاری، جلوی نزول بورس و ایجاد بحران فراگیر را بگیرد.
علیرضا عسکریمارانی، از جمله کارشناسانی است که اعتقاد دارد راهکار نجات بازار سرمایه توقف قیمتگذاری دستوری و دولتی است.
فردین آقابزرگی دیگر کارشناس بازار سرمایه هم با بیان اینکه تصمیمات اقتصادی دولت بیشترین اثر را بر بورس میگذارد، میگوید: فراخوان دولت به مردم برای حضور در بازار سرمایه، کنترل نرخ ارز، وضع قوانین و مقررات همچون قیمتگذاری فولاد و تصمیمات این چنین روی بازار سرمایه اثرگذار است. اگر هماهنگی بین ارکان مختلف دولتی در حوزه اقتصاد وجود داشته باشد بازار سرمایه به آرامش میرسد. تا زمانی که این هماهنگی ایجاد نشود تنش و نوسان در بازار سرمایه طبیعی است.
نشنال اینترست: بازدارندگی آمریکا در مقابل ایران شکست خورده است
یک نشریه تخصصی آمریکا در صفحه 5 سیاست خارجی تأکید کرد محاسبات آمریکا درباره بازدارندگی مقابل ایران اشتباه بوده است.
نشنال اینترست در ارزیابی بازدارندگی آمریکا مقابل ایران نوشت: آمریکا در حال حاضر حدود 45 تا 65 هزار نیرو در خاورمیانه دارد که هر ماه میلیاردها دلار هزینه دارند. با این حال، این استراتژی پرهزینه هیچ تأثیری در جلوگیری از حمله موشکی به نیروها و مواضع آمریکایی نداشته است. زمان آن رسیده که دریابد سیاستی که در حال حاضر به اجرا درآورده اصلاً بازدارنده نیست.
رویکرد فعلی بازدارندگی ایالات متحده از طریق حضور گسترده نیروهای نظامی هیچ تأثیری بر ایران یا گروههای شبهنظامی متحد آن در عراق ندارد. مایک پمپئو گروههای شبهنظامی متحد ایران را عامل حمله موشکی اخیر دانسته است. ادامه این حملات، کیفر خواست استراتژی فعلی ایالات متحده است و رهبران آمریکا باید دریابند که رویکرد فعلی آنها نه تنها مانع از این حملات نمیشود، که بعضاً عامل محرک آنهاست.
طرفداران ادامه حضور آمریکایی در خاورمیانه، برداشت اشتباهی از بازدارندگی دارند. مفهوم «بازدارندگی ستیزهجویانه» پس از ترور ژنرال سلیمانی در اوایل سال 2020 پدیدار شد؛ اما اگر بازدارندگی با درگیری همراه باشد دیگر بازدارندگی نیست. اتحاد جماهیر شوروی هرگز به موشکهای آلمان غربی حمله نکرد. اگر چنین بود، آنگاه شکست بازدارندگی اثبات میشد. اما اکنون که صحبت از ایران است، تصمیمگیرندگان در ایالات متحده حتی وقتی موشکها به سفارت در عراق اصابت میکنند، از استراتژی اشتباه خود روی برنمیگردانند.
به گزارش دیپلماسی ایرانی،در ادامه این تحلیل آمده است: سؤال اینجاست که اکنون که قدرت بازدارندگی در هم شکسته، چه راهی برای احیای آن وجود دارد؟ راه حل حضور دو برابری آمریکا در خلیج فارس نیست. استقرار ناوهای بیشتر آمریکایی در منطقه اشتباه است. زیردریایی موشکی مستقر در خلیج فارس هم نمیتواند از نیروهای آمریکایی در برابر حملات احتمالی محافظت کند و از این رو،تنها درک ایران از تهدید آمریکایی را تشدید میکند. به علاوه، حضور نیروهای بیشتر در منطقه به معنی احتمال بیشتر اشتباه محاسباتی است.
استقرار هر نیرو یا دارایی اضافی تأثیری در قدرت نظامی نخواهد داشت و تنها نگرانیها از آسیبپذیر شدن بیشتر آمریکا را افزایش میدهد. اگر ایران احساس تهدید کند آنگاه همه نیروها و داراییهای آمریکا در خلیج فارس و نزدیکی آن به هدف تبدیل میشوند. موشکهای بالستیک ایران توانایی هدف گرفتن ناوهای آمریکایی و سایر کشتیها را دارند. هرچه نیروهای آمریکایی در فاصله کمتری از مرز ایران مستقر شوند، ایران میتواند خسارات بیشتری به بارآورد و تنها راهحل برای آمریکا خارج شدن از حیاط خلوت دریایی ایران است. استقرار نیروهای مضاعف در منطقه هیچ تأثیری بر ایران نداشت. ژانویه سال گذشته که تنشها بین دو کشور پس از ترور سلیمانی به بالاترین حد رسید، استقرار هزاران نیروی بیشتر تأثیری در تصمیم ایران در حمله تلافیجویانه به پایگاه عینالاسد نداشت. ادامه همان استراتژی در برابر ایران و انتظار نتیجه متفاوت، احمقانه است. دولت جدید جو باید باید پیش از هر کاری، این مسئله را در نظر بگیرد که هزینههای ماندن در خاورمیانه در برابر منافعی که آمریکا از این حضور میبرد، بیش از اندازه بالاست و ارزش ندارد. جو بایدن نباید به استراتژی بازدارندگی شکست خورده ادامه دهد.
وال استریت ژورنال: تحریمها موجب رونق تولیدات ایرانی شد
یک روزنامه آمریکایی تاکید کرد ایران راههای دور زدن تحریمها را پیدا کرده است.
وال استریت ژورنال، در گزارشی به مقاوم شدن اقتصاد ایران در برابر تحریمهای آمریکا و به دنبال آن، افزایش تولیدات داخلی و رشد صادرات غیرنفتی نوشت: ایران در این مسیر با مشکلات متعددی مواجه بوده است. اقتصاد متنوع ایران، کالاهایی را تولید میکند که از دیرباز وارد میکرده است. انبوهی از شرکتهای ایرانی در واکنش به تحریمهای دو سال اخیر آمریکا، زمینههایی را در اقتصاد گسترده کشور برای نشان دادن مقاومت پیدا کردهاند. شرکتهای ایرانی، به گونهای فزاینده کالاهایی را که پیش از این از خارج وارد میشدند، تولید میکنند و شرکتهای کوچکتر نیز که شمار آنها رو به افزایش است، به استخدام نیروی کار مبادرت کردهاند.
درآمد خالص صنایع غیرنفتی ایران، در خلال دو سه سال اخیر، با ۸۳ درصد رشد، از درآمد بخش انرژی فراتر رفته است.
محسن توکلی از کارشناسان مسایل مربوط به تحریمها در شورای آتلانتیک میگوید حتی در صورت قطع کامل صادرات نفت ایران، اقتصاد این کشور به حیات خود ادامه خواهد داد. تقویت توان اقتصادی ایران، موقعیت این کشور را مستحکمتر کرده است. ایران، غنیسازی اورانیوم را شتاب بخشیده و در اوایل ماه دسامبر با تصویب قانونی، دسترسی بازرسان هستهای به مراکز هستهای کشور را محدود کرده است.
دولت آمریکا از مدتها پیش از قدرت دلار و دسترسی به سامانه بینالمللی بانکی برای نقل و انتقال پول که در عمل در کنترل واشنگتن قرار دارد به عنوان حربهای جهت دستیابی به اهداف سیاست خارجی خود در کشورهایی همچون کره شمالی استفاده کرده است. در مورد ایران، دولت ترامپ برای فلج کردن اقتصاد این کشور و ناگزیر ساختن آن به مذاکره دوباره درباره توافق هستهای، کارزار فشار حداکثری علیه تهران را در پیش گرفت. با وجود چنین فشاری، اقتصاد ایران در برخی از بخشها توانسته خود را با شرایط جدید، سازگار کند.
مدیرکل یک شرکت ایرانی گفت تحریمها محرک خوبی برای ما بود و تمرکز روی تولیدات داخلی به ما این امکان را داده تا برای ۴۵۰ نفر اشتغال ایجاد کنیم.
شرکت ایرانی پاکشوما نیز که لوازم خانگی تولید میکند از خارج شدن شرکتهای به مراتب بزرگتر کره جنوبی، یعنی ال جی الکترونیک و سامسونگ، سود برده است. فروش ماشین ظرفشویی و لباسشویی این شرکت در دو سال گذشته به ترتیب ۴۰ و ۵۵ درصد افزایش یافته و به گفته مدیر بازاریابی تولیدکنندگان ایران، این امکان را فراهم آورده که این شرکت ۶۰۰ نفر را به خدمت بگیرد.
درمرکز خرید «ایران مال» در تهران، برندهای خارجی، با برندهای داخلی جایگزین شدهاند. شرکتهای کوچک و متوسط ایران، نیروی محرکه رشد تولیدات داخلی را تشکیل میدهند.
دولت ترامپ از تحریمها، به عنوان ابزاری برای ایجاد تغییر در ایران، ونزوئلا و روسیه استفاده کرد. اما دولتها در این سه کشور در برابر خواستههای واشنگتن تسلیم نشدهاند. در ماههای اخیر، ایران در زمینه دور زدن تحریمهای نفتی آمریکا نیز، موفقیتهایی به دست آورده است. در پی برقراری تحریمهای نفتی علیه ایران در سال ۲۰۱۸، برخی شرکتهای کشتیرانی و خریداران نفت، از خرید نفت ایران خودداری کردند. اما به گفته خریداران، ایران با قایل شدن تخفیفهای چشمگیر، خریدارانی را که مشکلی با نادیده گرفتن تحریمهای نفتی ندارند به خرید نفت از این کشور ترغیب کرده است. در پی رونق گرفتن دوباره اقتصاد در کشورهای آسیایی از جمله چین، خریداران تازهای برای خرید نفت ایران پیدا شده است.
*********************************
روزنامه وطن امروز **
فحاشی عوامل وزیر خارجه به «وطن امروز» نمیتواند بر ماجرای ابراز اشتیاق ظریف برای گفتوگو با دولت ترامپ سرپوش بگذارد
«ظریف ترامپید» به هدف خورد!
تیتر یک شماره دیروز «وطن امروز» با عنوان «ظریف ترامپید» با واکنشهای بسیار زیادی در افکار عمومی مواجه شد. تیتر و گزارش «وطن امروز» مربوط به اقدام غیرملی محمدجواد ظریف در ابراز اشتیاق برای مذاکره با دولت ترامپ، آن هم چند روز پس از شهادت سپهبد سلیمانی به دست ترامپ بود. روز سهشنبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی ظریف را احضار کردند و از او درباره این ابراز اشتیاقش برای گفتوگو با دولت ترامپ پس از ترور شهید سلیمانی پرسیدند. از آنجا که وزیر دولت روحانی جواب قانعکنندهای برای این اظهاراتش نداشت، با کارت زرد نمایندگان مواجه شد.
«وطن امروز» نیز دیروز گزارشی درباره حضور ظریف در مجلس و بازخوانی اظهارات غیرملیاش درباره مذاکره با دولت ترامپ منتشر و تیتر «ظریف ترامپید» را برای آن انتخاب کرد. انتخاب این تیتر برای آن بود که این واقعیت که ظریف از پادوهای جریان متمایل به مذاکره با ترامپ بوده، تثبیت شود، چرا که این جماعت در تدارک آن هستند با شروع به کار دولت جدید آمریکا، خود را مخالفان ترامپ و علاقهمندان به بایدن معرفی کنند. قطعا میدانستیم این اقدام «وطن امروز» با عصبانیت و خشم عوامل ظریف و استقبال جریان انقلابی مواجه خواهد شد. کما اینکه این اتفاق نیز افتاد و به صورت کاملا شفاف، حمله، هتاکی و بیادبی عوامل ظریف به «وطن امروز» و تحریریه «وطن امروز» در دستور کار تیم رسانهای هوادار ظریف قرار گرفت. توهینهای زشت و بیشرمانه عوامل ظریف به «وطن امروز» و تحریریه «وطن امروز»، آن روی پنهان جماعت ظریفیست را بیشتر عیان کرد و نشان داد در حلقه هواداران وزیر خارجه، اوباشی حضور دارند که شبیهترین افراد و تفکرات به دونالد ترامپ و هوادارانش هستند. ادبیات زشت و توهینهای حامیان ظریف به «وطن امروز» آنقدر مشمئزکننده است که نمیتوان آن را منتشر کرد. جالب اینکه ظریفیستها حتی یک خط و یک جمله استدلال در مقابل گزارش «وطن امروز» ننوشتهاند، چرا که خودشان میدانند ابراز اشتیاق ظریف برای مذاکره با دولت ترامپ، آن هم چند روز پس از ترور شهید سلیمانی به دست ترامپ قابل کتمان یا توجیه نیست. به همین دلیل هواداران ظریف سادهترین راه یعنی فحاشی و توهین به «وطن امروز» را در پیش گرفتند تا پس از آشوب 6 ژانویه هواداران ترامپ و حمله به کنگره، این بار جریان نظیر آنها در تهران وجه دیگری از اوباشگری را نمودار کنند.
اما غیر از این اراذل «خودجوش» هوادار ظریف، دیروز سخنگوی وزارت امور خارجه هم در گفتوگو با یک رسانه هوادار ظریف، ادبیات زشت و وقیحانهای علیه «وطن امروز» به کار برد تا از قافله هتاکی اوباش همسو عقب نماند؛ ادبیاتی که تاکنون در تاریخ وزارت امور خارجه نسبت به یک رسانه داخلی سابقه نداشته است.
خطیبزاده در این اظهارات بیسابقه و هتاکانه عبارات «جاهل»، «سخیف»، «مهمل» و «دون» را خطاب به «وطن امروز» به کار برده است. این بیادبی سخنگوی وزارت امور خارجه که اساسا قرار است یک وزارتخانه ملی و غیرحزبی غیرباندی باشد، نشان میدهد جمع هوادار اوباش و کارمند زشتسیرت، ترکیبی نامطبوع را در اطراف آقای ظریف ترسیم کرده است!
با این حال اما طبق فرموده امام سجاد(ع) که فرمودهاند: «اَلحَمدُلِله الَّذی جَعَلَ اَعدائَنا مِنَ الحُمَقاءِ وَ الجُهَلاءِ» این جماعت هوادار و کارمند ظریف نیز از درک و فهم ماهیت گزارش و تیتر «وطن امروز» عاجز ماندند و متوجه نشدند خود با دست خود باعث انتشار تیتر «وطن امروز» و مفهوم مستتر در آن شدند. «ظریف ترامپید» مستند به تمایل و اشتیاق ظریف برای گفتوگو با دولت ترامپ است. اشتیاق و علاقهای که هم در ماجرای مصاحبه با اشپیگل نمود عینی یافت و هم در ماجرای وساطت آبه شینزو علنی شد و هم در نامهنگاریهایی که «وطن امروز» سر موقع، آنها را برای مردم فاش میکند؛ تا مشخص شود چه کسانی در چه جایگاهی نظام جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دادند تا با ترامپ مذاکره کنند و هرگز به نیت شوم خود نرسیدند. آنها شبیهترین افراد به ترامپ هستند و عاقبتی مانند ترامپ برای آنها رخ خواهد داد.
* استقبال گسترده از تیتر «وطن امروز»
همزمان با انتشار صفحه نخست شماره روز سهشنبه اول بهمن «وطن امروز»، تیتر «ظریف ترامپید» مورد استقبال گسترده مخاطبان قرار گرفت. در شبکههای اجتماعی، کاربران با انتقاد از تمایل و اشتیاق مکرر ظریف برای مذاکره با دولت ترامپ، هشتگ #ظریف_ترامپید را به صورت گسترده منتشر کردند. استقبال بیسابقه از تیتر «وطن امروز» و انتقاد از ظریف با ادبیاتی موجه و مودبانه صورت گرفت. به گونهای که درس اخلاقی باشد به حامیان هتاک وزیر امور خارجه.
*********************************
روزنامه خراسان**
دیده بان ایران مدعی شد: پس از انتشار خبر حضور محسن رضایی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، برخی خبرهای رسیده حاکی از این است که فعالیت های انتخاباتی ستاد محسن رضایی به ریاست محسن روح الامینی نماینده تهران در مجلس یازدهم آغاز به کار کرده است.
جهان نیوز مدعی شد: رصد سفرهای آشکار سفیر یکی از کشورهای اروپایی در تهران نشان می دهد که وی به بسیاری از استان های کشور سفر و با فعالان اقتصادی محلی دیدار و از این طریق اخبار اقتصادی این استان ها را جمع آوری کرده است. این سفیر اروپایی در جلسات خود بیشترین تمرکز را برای به دست آوردن اخبار میدانی اقتصادی در نقاط مختلف کشور گذاشته است.
نامه نیوز نوشت: عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی درباره کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری گفت: مقام معظم رهبری فرموده اند که اقتصاد اهمیت زیادی دارد و هر فرد غیر اقتصادی هم که رئیس جمهور شود باید محور کار خود را اقتصاد قرار دهد. وی افزود: من درباره کاندیداتوری فکر نکرده ام.
جهان نیوز مدعی شد: بر اساس آخرین نظرسنجی صورت گرفته، سه نفر از کاندیداهای اصلی جبهه اصلاحات و اعتدال برای انتخابات ریاست جمهوری، بالاترین آرای منفی را در میان تمامی کاندیداهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری 1400 دارند. بر اساس این نظرسنجی به ترتیب علی لاریجانی 68 درصد آرای منفی، محمد جواد ظریف 43 درصد و حسن خمینی 39 درصد آرای منفی دارند.
خبر آنلاین نوشت: حجت الاسلام محمدتقی رهبر، عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: تا جایی که بنده اطلاع دارم، ابراهیم رئیسی گفته است، برای انتخابات ۱۴۰۰ نمی آید. معتقدم بهتر است آقای رئیسی همین سنگر قوه قضاییه را که مهم ترین سنگر نظام است، محکم نگه دارد و حفظ کند. برای انتخابات ریاست جمهوری، افراد قوی، باتجربه، انقلابی و سرد و گرم روزگار چشیده بسیاری هستند که اگر بیایند ما در کشور نیرو کم نداریم.
*********************************
روزنامه ایران **
واکنش ایران به بازداشت افراسیابی در امریکا
خبر اول اینکه، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد به بازداشت کاوه لطفالله افراسیابی استاد علوم سیاسی در ایالت ماساچوست واکنش نشان داد و این اقدام را ناشی از تعصب و غرضورزی دولت ضد ایرانی ترامپ دانست. روز گذشته وزارت دادگستری امریکا اعلام کرد که این استاد ایرانی را به اتهام اینکه او نماینده جهانی جمهوری اسلامی ایران در امریکا است بازداشت کرده است. بهگزارش ایرنا، علیرضا میریوسفی سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در واکنش به این اقدام گفت: تأسفآور است که شنیده میشود دولت متعصب و مغرض ضد ایرانی ترامپ در ساعات پایانی خود به دستگیری دکتر افراسیابی به اتهامهای جعلی مبادرت کرده است. او با تأکید بر اینکه دکتر افراسیابی بهعنوان مأمور نمایندگی فعالیت نداشته است و تنها بهعنوان استاد دانشگاه و کارشناس روابط بینالملل کار میکرده است، افزود: افراسیابی در مورد مسائل بینالمللی مشورتهایی را به نمایندگی ایران ارائه داده است و از همان ابتدا رابطه کاری وی با ما کاملاً شفاف و باز بوده است. این در حالی است که وزارت دادگستری امریکا، انجام مصاحبه و حضور افراسیابی در شبکههای مختلف خبری را نوعی لابیگری محسوب کرده ومدعی شده که او از طرف ایران مأموریت داشته است.
توضیح سازمان ملل درباره بدهی حق عضویت ایران
خبر دیگر اینکه، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد درباره نامه آنتونیو گوترش و به خطر افتادن حق رأی جمهوری اسلامی ایران در کنار ۸ کشور دیگر بهدلیل پرداخت نکردن سهم خود در بودجه این سازمان توضیح داد. «استفان دوجاریک» در پاسخ به سؤال «ایرنا» با تأکید بر اینکه «ما در تماس نزدیک با نمایندگی دائم ایران و همچنین دیگر مقامات مربوطه ایران بودهایم»، گفت: برای ما بسیار روشن است که ایران کوشید تا راهی برای پرداخت بودجه سازمان ملل متحد بیابد، که ناشی از پیامدهای مشخص مشکلات انتقال (پول) است. او در عین حال تأکید کرد: ما موظف هستیم که به مجمع عمومی لیست کشورهایی که مبلغ مشخص را نپرداختهاند، اعلام کنیم. نامه ارسالی به مجمع عمومی، یک نامه معمولی برای روند اداری است و منعکس کننده تلاشهایی نیست که انجام شدهاند.
درخواست بورل از بایدن درباره ایران
شنیدیم که، «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از «جو بایدن» رئیسجمهوری منتخب امریکا خواست تا تهدید کشورهایی که بخشی از روابط تجاری با ایران هستند را متوقف کند. به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، او افزود که دولت امریکا بهجای صرف زمان برای مذاکره درباره یک توافق جدید کنترل تسلیحاتی، با بازگشت به برجام در زمان صرفهجویی کند.
تحریمهای پمپئو جان هزاران ایرانی را گرفت
دست آخر اینکه، «ایلهان عمر» عضو مجلس نمایندگان امریکا از سیاستهای دولت دونالد ترامپ بشدت انتقاد کرد و گفت که تحریمهای دولت این کشور باعث مرگ هزاران ایرانی شد. به گزارش ایرنا، این نماینده دموکرات ایالت مینه سوتا بامداد چهارشنبه در یک رشته توئیت نوشت: این مرد (مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا) یک هیولاست. ما نباید میلیونها نفری را که بر اثر بیرحمی وی رنج کشیدند، فراموش کنیم. وی افزود: پمپئو برای اعمال تحریمهای خردکننده علیه مردم ایران لابی کرد و در جریان همهگیری (کرونا) آنها را از تأمین داروهای مورد نیاز محروم کرد و هزاران نفر را کشت. این نماینده مسلمان در ادامه از فروشهای تسلیحاتی دولت امریکا به عربستان و امارات نیز انتقاد کرد.
*********************************
روزنامه شرق **
ادعای جدید هیلاری کلینتون و پلوسی
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق آمریکا و نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، گفتند که ممکن است دونالد ترامپ در روز شورشهای کشنده در کنگره آمریکا، در تماس با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بوده باشد و خواستار رسیدگی کمیسیون 11.9 برای تحقیق درباره رویدادهای ششم ژانویه شدهاند.
سفر «اتمر» به عربستان
محمد حنیف اتمر، وزیر خارجه افغانستان، برای یک سفر سهروزه، وارد عربستان سعودی شد تا با مقامهای این کشور درباره گسترش روابط دوجانبه گفتوگو کند. وزارت خارجه افغانستان، با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «هدف سفر وزیر خارجه به عربستان سعودی، گسترش بیشتر روابط دوجانبه، بهویژه در زمینه توسعه تجارت و روابط اقتصادی و همچنین قدردانی از حمایت ریاض از روند صلح افغانستان است».
آخرین صحبتهای پمپئو
مایک پمپئو در آخرین روز کارش بهعنوان وزیر خارجه آمریکا و در آخرین توییتهایی که در این سِمت فرستاد، به محکومکردن ارزشهای لیبرال و چندفرهنگی که به گفته او «منجر به تخریب بنیان باشکوه ما میشوند». پرداخت. او نوشت: «سانسورگری، چپگرایی، صحت سیاسی، همه اینها به یک جهت اشاره میکنند؛ استبداد، پیچیده در لفافه درستی اخلاقی».
بازداشت ۲۳۸ نفر دیگر در ترکیه
با وجود گذشت بیش از چهار سال از کودتای نافرجام در ترکیه دولت این کشور به دستگیری مخالفان خود ادامه میدهد. ترکیه در اقدام اخیر خود فرمان دستگیری ۲۳۸ نفر را به اتهام وابستگی به جنبش گولن و مشارکت در کودتا صادر کرده است.
ازسرگیری تظاهرات در تونس
تظاهرات جدیدی در خیابان الحبیب بوریقه، در پایتخت تونس با مشارکت جوانان و خانوادههای «شهدای انقلاب» و مجروحان آن در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار شد. معترضان شعارهایی با درخواست برای تکمیل روند انقلاب سر داده و بازداشتهای اخیر در برخی استانهای این کشور را محکوم کردند.
رأی اعتماد به دولت کونته
دولت «جوزپه کونته»، نخستوزیر ایتالیا، با کسب اکثریت در بحبوحه بحران سیاسی این کشور، رأی اعتماد سنا را به دست آورد.
*********************************