به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بصیرت جواد اوجی در برنامه گفتگوی ویژه خبری تأکید کرد: با مطالعات خوبی که انجام دادیم مشتریهای جدیدی بهدست آوردیم و در قراردادها تنوع ایجاد کردیم و توانستیم امسال حدود دو و نیم برابر سال گذشته از صادرات نفت و میعانات گازی و محصولات پتروشیمی و گاز خالص ارز بهدست آوریم.
وی با بیان اینکه صادرات نفت و میعانات گازی از نظر حجم و وزن افزایش چشمگیری داشته است افزود: افزایش بهای قیمت نفت و گاز نیز به افزایش درآمد نفتی ما کمک کرده است. مشتریهای جدید نفتی کشور صاحب پالایشگاه هستند و بهطور مستمر نفت ایران را خریداری میکنند.
وی ادامه داد: هر روز در حوزه صادرات نفت میعانات گازی و محصولات پتروشیمی تنوع ایجاد میکنیم. پس از پیروزی انقلاب اسلامی متخصصان کشورمان به این خودباوری رسیدند که میتوانیم در بخش نفت و گاز خودکفا شویم و اکنون ظرفیت تولید گاز کشور یکمیلیارد مترمکعب و سه میلیون و 800 تا سه میلیون و 900 هزار بشکه تولید نفت ماست که همه بهوسیله کارکنان و شرکتهای توانمند داخلی انجام میشود.
وی اضافه کرد: این در حالی است که پیش از 29 اسفند 1329 انگلیس بخش عمدهای از ذخایر نفت کشور را برداشت میکرد و سهم ناچیزی به ایران میداد اما با ملی شدن صنعت نفت گرچه این نوع قراردادها ملغی شد اما در بخش اکتشاف، بهرهبرداری و توسعه همچنان مستشاران خارجی حضور داشتند.
وزیر نفت درباره مسئله هک شدن سیستم کارت هوشمند سوخت و نحوه مدیریت آن گفت: این توطئه را حمایت و صبوری مردم، اعتماد آنها به مسئولان کشور و تلاش شبانهروزی کارکنان صنعت نفت و اطلاعرسانی بهموقع صداوسیما خنثی کرد.
اوجی افزود: در ساعت اولیه این اتفاق حدود 4 هزار و 200 جایگاه در سراسر کشور بهطور کامل از خدماتدهی خارج شد اما کارکنان حوزه شرکت ملی گاز، نفت و شرکت ملی صنایع ملی پتروشیمی تک تک نازلها را از سیستم کارت هوشمند سوخت خارج و بهصورت دستی این نازلها را فعال کردند و حتی برخی از همکاران ما دو سه شبانهروز نخوابیدند.
وی ادامه داد: در چند روز پس از این توطئه همه جایگاهها به مدار سوخترسانی بازگشت و بهمرور به شبکه ملی کارت سوخت هوشمند نیز متصل شد.
وزیر نفت گفت: هرکدام از جایگاهها که در مدار سوخترسانی قرار میگرفت در پایگاه اینترنتی شرکت پخش فرآوردههای نفتی اعلام میشد بهویژه جایگاههایی که در جادهها قرار داشت و میتوانست در فرآیند حملونقل کشور اختلال ایجاد کند.
وی اضافه کرد: دشمن توطئه کرده بود با از کار انداختن جایگاههای سوخترسانی اتفاقاتی بدتر از آبان 98 را ایجاد کند.
او درباره خامفروشی در حوزه نفت و گاز نیز گفت: در حوزه پالایشگاهی ظرفیت تولید ما بیش از دو میلیون و 700 هزار بشکه نفت و میعانات گازی است و با توجه به مصرفی که در کشور وجود دارد حتماً باید ظرفیت پالایشگاهی افزایش یابد.
اوجی با ابراز اینکه "نگاه ما به پالایشگاه در زمینه تولید سوخت تغییر کرده است"، خاطرنشان کرد: پالایشگاهها را به پتروپالایشگاه تبدیل کردهایم که هم امنیت انرژی و تأمین سوخت داشته باشیم و هم خوراک پتروشیمیها را تأمین کنیم. طرحهایی که اکنون در وزارت نفت طراحی شده در قالب پتروپالایشگاهی است تا هم سوخت برای خودروها تولید کنیم و هم فرآوردههای موردنیاز صنایع پتروشیمی تهیه و نفت خام یا میعانات گازی تبدیل به ارزش افزوده شود.
وزیر نفت افزود: دوازده طرح در کشور تعریف و برای آنها فراخوان داده شده است که از دو تا 40 درصد پیشرفته داشتهاند و تا پایان سال 1401 یکی از این طرحها به مدار تولید میآید.
وی ادامه داد: دو سه ماه گذشته نخستین پالایشگاه 35هزاربشکهای نفت خام سنگین در قشم به بهرهبرداری رسید و در سالهای آینده نیز پتروپالایشگاههایی که بخش خصوصی در آنها سرمایهگذاری کرده است به بهرهبرداری میرسد.
او با بیان اینکه با آغاز تولید پتروپالایشگاهها از خامفروشی جلوگیری میشود توضیح داد: در بخش پتروشیمی اکنون متانول، اوره آمونیاک، پلیاتیلن و پروپیلن تولید میشود اما این محصولات از نظر ما نیمهخام هستند و باید وارد ایجاد زنجیره تولید پتروشیمیها شویم.
وزیر نفت اضافه کرد: در این زمینه طرحهای بسیار خوبی بهویژه در صنایع تکمیلی پتروشیمی که سرمایهگذاری کم و ارزش افزوده زیاد دارند تهیه کردهایم.
وی ادامه داد: اکنون 65 طرح پتروشیمی کشور حدود 99 میلیون تن ظرفیت تولید دارند که در چهار سال آینده این ظرفیت به 140 میلیون تن خواهد رسید. در بخش پتروپالایشگاهی نیز حدود دو میلیون بشکه برای آنها خوراک در نظر گرفتهایم که تبدیل به ارزش افزوده میشود.
وی افزود: ظرفیت پالایشگاهی کشور اکنون دو میلیون و 250 هزار بشکه نفت و میعانات گازی است که یک میلیون و 750 هزار بشکه را نفت خام تشکیل میدهد. افزایش تولید نفت را نیز در قالب حفظ و نگهداشت تولید و توسعه میادین نفتی با اولویت میادین مشترک در دستور کار داریم. با برنامهریزیهایی که انجام دادهایم ظرفیت تولید نفت کشور را به 5 میلیون و 700 هزار بشکه میرسانیم.
روایت وزیر نفت از مدیریت ابتکاری ذخایر میعانات گازی در شرایط تحریم
او با اشاره به اینکه در سالهای اخیر سرمایهگذاری چندانی در صنعت نفت و گاز انجام نشد اضافه کرد: بر اساس برنامه ششم اکنون باید یکمیلیارد و 250 میلیون مترمکعب گاز شیرین در شبکه داشته باشیم اما این حجم امروز حدود 840 میلیون مترمکعب است.
اوجی گفت: در فصل سرمای امسال براساس برآوردها 250 میلیون مترمکعب گاز کم داشتیم بنابراین با برنامهریزیهای کوتاهمدت از زمستان 1400 عبور کردیم. همراه با استخراج گاز روزانه 850 هزار بشکه میعانات گازی نیز تولید میشود که میتواند چالش ایجاد کند.
وزیر نفت افزود: با توجه به اینکه در سال 99 که برای صادرات میعانات گازی اقدامات مؤثری انجام نشده بود زمانی که وزارت نفت را تحویل گرفتیم حدود 87 میلیون بشکه میعانات روی آب و خشکی ذخیره شده بود. ظرفیت استفاده از میعانات گازی را در قالب ابتکاراتی در پتروشیمیها افزایش دادیم.
اوجی گفت: به برخی از پتروشیمیها میعانات گازی میدادیم و از آنها برش سنگین که سوخت نیروگاهها است تحویل میگرفتیم.
وی با بیان اینکه مشترکان پرمصرف 50 درصد مشترکان شرکت ملی گاز را تشکیل میدهند ابراز کرد: اقدام دیگر برای کنترل مصرف گاز در زمستان گذشته افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف بود.
وزیر نفت اضافه کرد: این افزایش تعرفه 28 میلیون مترمکعب معادل تولید یک فاز پارس جنوبی مصرف را کاهش داد.
وی ادامه داد: تأمین سوخت مایع نیروگاهها و صنایع و برداشت بخشی از سوآپ گازی ترکمنستان و جمهوری آذربایجان برای استفاده در شمال شرق کشور و مدیریت شبکه خطوط انتقال گاز از اقدامات دیگر برای مقابله با کمبود تولید گاز کشور در زمستان گذشته بود.
وی گفت: امسال بیش از 705 میلیون مترمکعب گاز از میدان گازی پارس جنوبی در روز برداشت میشد.
آقای اوجی افزود: 50 میلیون مترمکعب گاز بهدلیل خراب بودن برخی تجهیزات مانند توربوکمپرسورهای پالایشگاههای پارس جنوبی کمبود برداشت داشتیم که این مسئله با استفاده از توان بخش خصوصی حل و تجهیزات تعمیر شد.
تحقق همه تعهدات صادراتی وزارت نفت
وزیر نفت گفت: تعهدات وزارت نفت در بودجه سال 1400 در بحث صادرات نفت، میعانات و خالص گاز صادراتی، کامل و حتی بیشتر محقق شده است.
جواد اوجی در پاسخ به این پرسش که "آیا وزارت نفت به تکلیف خود در تبصره 8 بودجه 1400 مبنی بر محاسبه غیریارانهای گاز پرمصرفها عمل کرده است؟" یادآور شد: در اصلاح الگوی مصرف برای بخش مشترکان پرمصرف از سال 1396 تا آذر سال 1400 اتفاقی نیفتاد.
او ادامه داد: خوشبختانه در دولت سیزدهم برنامهریزی شد که از اول آذر تعرفه مشترکان پرمصرف را افزایش دهیم؛ البته طبق قانون اصلاح الگوی مصرف مبنی بر رساندن قیمت گاز پرمصرفها به نزدیک قیمت صادراتی انجام نشد اما انشاءالله در گامهای بعدی و در سال 1401 برای مشترکان پرمصرف افزایش قیمت دیده شده است.
اوجی تأکید کرد: همین برنامهای را که در سال 1400 برای افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف داشتیم ادامه میدهیم تا به نرخ گاز صادراتی برسد و بهصورت پلهای افزایش پیدا کند تا بهصورت غیریارانهای حساب شود.
وزیر نفت درباره افزایش سوآپ گازی گفت: یکی از علل این افزایش این بود که میدانستیم کشور ترکمنستان برای سوآپ گاز ظرفیت دارد و جمهوری آذربایجان هم نیاز دارد بنابراین از قبل نشستهایی را در تهران با دولتمردان طرف آذری و هم ترکمنستانی برگزار کردیم. ترکمنها هم از نظر پرداخت نشدن و اتفاقاتی که در دولت قبل رقم خورده بود خیلی دلخور بودند.
او با اشاره به اینکه زیرساختها و خطوط لوله برای سوآپ گازی آماده بود، تصریح کرد: با جلساتی که در تهران و عشقآباد برگزار شد هر دو طرف آذربایجان و ترکمنستان متقاعد شدند که سوآپ انجام شود و بهترین فرصت در اجلاس اکو بود که سران کشورها نیز حضور داشتند و این کار انجام شد.
اوجی اضافه کرد: این کار برای بهبود روابط بین کشورمان و دو کشور آذربایجان و ترکمنستان می تواند مثمر ثمر باشد و خدا کمک کرد در اجلاس اکو در عشق آباد این اتفاق رقم خورد.
وزیر نفت درباره جمعآوری گازهای همراه نفت هم گفت: تا کنون حدود 28 قرارداد با شرکتها و مجموعههای توانمند منعقد شده و حدود یکمیلیارد دلار ارقام این قراردادها است. عمدتاً میادین غرب و شرق کارون، نفتی که تولید میشود همان گاز همراه نفت است که خوشبختانه پالایشگاهها آن را پالایش و خوراک صنایع پتروشیمی میشود.
او اضافه کرد: برای زودتر عملیاتی شدن و زودتر جمعشدن جمعآوری گازهای مشعل بهسراغ بخشی از صنایعی رفتیم که گاز مورد نیاز آنهاست اعم از پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و دیگر پتروشیمیها و آنها سرمایهگذاری کردند و این قراردادها بسته شد.
اوجی با اشاره به اینکه این گازها غنی هستند، گفت: پس از فرآورش در پالایشگاههای گازی، بخشی از آن خوراک صنایع پتروشیمی و این گازهای همراه به ارزش افزوده تبدیل میشود.
او با بیان اینکه جمعآوری این گازها به محیط زیست هم کمک و از آلودگی جلوگیری میکند، افزود: روزانه حدود 40 میلیون مترمکعب گاز هدر میرود که با اجرای این قراردادها به ارزش افزوده تبدیل میشود.
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که "فاز 14 پارس جنوبی در چهزمانی به بهرهبرداری میرسد؟" گفت: با کوشش کارکنان شرکتهای ملی نفت و گاز، یک واحد از پالایشگاه فاز 14 با گاز ترش در چند روز گذشته آزمایش شد و با 14 میلیون مترمکعب وارد مدار تولید شده است و مسئولان قول دادند در هر 4 تا 6 ماه، یک واحد دیگر به بهرهبرداری برسد و 4 واحد در آنجا وجود دارد که هر واحد در 4 تا 6 ماه به بهرهبرداری میرسد.
اوجی خاطرنشان کرد: تنها فازی که از 29 فاز پارس جنوبی توسعه داده نشده فاز 11 است که نزدیک مرز آبی ما با کشور همسایه است. مطالعات این فاز تکمیل شده است و بحث واگذاری قراردادهای آن را با پیمانکاران قدر آغاز کردیم که نصب سکوهای فاز 11 و حفاری چاهها و فشارافزایی را شامل میشود که همزمان اجرا خواهد شد.
اوجی ابراز کرد: امیدواریم با برنامهریزی خوبی که عزیزانمان در شرکت ملی نفت و شرکت نفت و گاز پارس انجام دادند طبق برنامه در چند سال آینده، این فاز به بهرهبرداری برسد.
او اضافه کرد: همه فازهای پارس جنوبی به مرحله بهرهبرداری رسیده است و احتمال دارد برای بخشهایی از مخزن با مطالعاتی که در حال انجام است فازهای جدید نیز تعریف شود.
اوجی در پاسخ به این پرسش که "تکلیف وزارت نفت در بودجه سال 1401 مبنی بر فروش روزانه یکمیلیون و 400 هزار بشکه نفت تا چهمیزان محقق میشود؟" گفت: تعهدات وزارت نفت در بودجه سال 1400 در بحث صادرات نفت، میعانات و خالص گاز صادراتی، کامل و حتی بیشتر محقق شده است.
وزیر نفت افزود: حتی درباره تکلیف مندرج در تبصره 14 بودجه با وجود اینکه 313 هزار میلیارد تومان دیده شده بود تا پایان سال، 350 هزار میلیارد تومان یعنی حدود 10 تا 12 درصد بیشتر از تعهد وزارت نفت در این تبصره را انجام دادیم.
او اضافه کرد: در بودجه سال 1400، مجلس تصمیم گرفت که سقف صادرات از یکمیلیون و 200 هزار بشکه برای نفت و میعانات به یکمیلیون و 400 هزار بشکه برسد.
اوجی ادامه داد: وزارت نفت همه تلاش خود را انجام میدهد تا اعداد پیشبینیشده در بودجه سال 1401 در زمینه فروش نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی محقق شود.
او اظهار کرد: در 6 ماه ابتدای امسال، میانگین روزانه صادرات میعانات گازی حدود 60 هزار بشکه بود و خوشبختانه در 6ماهه دوم، میانگین بیش از 200 هزار بشکه در روز و در برخی ماهها 3 تا 4 برابر بیشتر از ماههای مشابه در سال 1399 را داشتیم.