یکی از موضوعاتی که در اقتصاد ایران و در بسیاری از اقتصادهای جهان دنبال میشود موضوع دلارزدایی است چرا که آمریکا و تحریمهایش مشکلات و چالشهایی برای تجارت خارجی و اقتصادهای مختلف ایجاد کردهاند به این خاطر امروز بسیاری از کشورهای عضو پیمانهای منطقهای و بینالمللی به دنبال دستیابی و ایجاد سازوکاری برای دلارزدایی از روابط تجاری و اقتصادی خود هستند.
شاید به جرات بتوان گفت اتفاقاً به دلیل تشدید تحریمها و اعمال تحریمهای اقتصادی و تجاری از سوی آمریکا علیه کشورهای مختلف و تلاش برای یافتن راهی برای دلارزدایی طی دهههای اخیر منجر به شکستن هیمنه آمریکا شده است به طوری که شاهد تلاش بسیاری از کشورها برای دلارزدایی و عبور از این وضعیت هستند.
این موضوع را نباید به کشورهای آسیایی ربط داد چرا که دنیا به چشم خود دید حتی اروپا به عنوان شرکای راهبردی آمریکا و به عنوان کشورهای غربی استثمارگر نیز سرنوشت پولی و اقتصادی خود را از آمریکا جدا کردند و با مستقل شدن به واسطه استفاده از یورو نشان دادند که آنها نیز اعتمادی به آینده دلار ندارند.
امروز بسیاری از کشورها از غرب تا امارات و کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه به دنبال دلارزدایی هستند همچنین میتوان گفت سعودیها نیز تلاش میکنند تا جایی برای خود در اقتصاد دنیا باز کنند و به نحوی با قوی شدن مانع سیطره آمریکا شوند. آنچه در این موضوع حائز اهمیت است و به عنوان یک رکن اصلی باید مورد توجه دولت سیزدهم قرار بگیرد گرفتن درس عبرت از دولت پیشین است، یعنی عدم توجه به مسائل مرتبط با برجام و نیفتادن در این دام.
به عبارت دیگر باید گفت یکی از مهمترین خصیصههای دولت سیزدهم که از ابتدا روی آن پافشاری کرد این است که به هیچ وجه اقتصاد کشور را به مسالهای به نام برجام شبیه به دولت آقای روحانی گره زد این موضوع یکی از امتیازات بارز دولت فعلی به شمار میرود که قابل تحسین است. اما زمانی این تحسین کامل میشود که دولت تماماً برنامههای اقتصادی و تجارت خارجی خود را از گره زدن به مساله مبهم و گنگی به نام برجام پاک کند، این موضوع اگر با قوت دنبال شود بدین معناست که دولت سیزدهم یک بار برای همیشه توانسته است هیمنه دروغین قدرت و تسلط آمریکا بر اقتصاد ایران را بشکند چرا که این حرکت زمینهساز پیدا کردن راه واقعی اقتصاد ایران برای افتادن در بهترین مسیر و جریان میشود.
خوشبختانه دولت سیزدهم کوشیده است تا بخش قابل توجهی از مشکلاتی که در بدنه اداری در برابر رشد تولید سنگاندازی میکرد را رفع کند به همین دلیل با رفع موانع تولید راه برای رشد اقتصاد ایران باز شده است. آنچه در موضوع رشد اقتصادی و بهبود معیشت مردم باید مورد توجه دولتمردان قرار بگیرد چرا که موضوع بسیار مهمی است باز کردن گره ارز است، یعنی لازم است دولت به صورت کاملاً قاطعانه و اساسی با دلالان و سوداگرانی که با نرخ ارز بازی میکنند برخورد کند چرا که این جریانات عمدتاً به دنبال بازی با ارز به دلیل غلبه بخش غیر مولد در اقتصاد هستند تا از این جهت سودهای کلانی به جیب بزنند.
در این موضوع شکی وجود ندارد که عمده عوامل بخش غیر مولد دلالان ارز هستند و در بین آنها عرضهکنندگان عمده ارز در بازار با فعالیتهای زیرزمینی قیمت بخشی از ارز را تعیین میکنند به این خاطر دولت در صورت شناسایی دلالان و سوداگران ارزی نباید کمترین مماشاتی با آنها داشته باشد بلکه برای تحقق وعده خود یعنی رشد تولید و محقق شدن شعار سال یعنی مهار تورم و رشد تولید دست کسانی که با نرخ ارز در بازار ارز بازی میکنند را کوتاه کند.