براساس اعلام خبرنگار المیادین درگیری بسیار شدید و بی سابقهای بین مقاومت و اشغالگران در وادی السلقه در جنوب شرق دیر البلح [مرکز نوار غزه] در جریان است. اشغالگران با مقاومت سرسختانهای روبهرو شده و مقاومت، مانع پیشروی اشغالگران به سمت غرب در مسیر خیابان غربی منتهی به ساحل (خیابان الرشید) شده است. با اعلام هلاکت ۳ نظامی دیگرِ صهیونیستها در جریان تجاوز زمینی به غزه، آمار هلاکشدگان ارتش رژیم صهیونیستی از آغاز عملیات طوفانالاقصی به ۴۰۱ تن رسید. توقیف کشتی متعلق به رژیم صهیونیستی توسط انصار الله یمن، نقطه عطفی در تحولات جنگ بود که شرایط را برای صهیونیست ها در دریا سخت کرده است. این موضوع نشان می دهد که رژیم صهیونیستی هزینه سنگینی را در جنگ متحمل شده است که در ابعاد اقتصادی، سیاسی و امنیتی قابل طرح می باشد.
پایگاه خبری "العربی جدید" در جدیدترین گزارش خود از واقعیت های اقتصادی رژیم صهیونیستی در بحبوحه جنگ غزه، تاکید می کند که رژیم اشغالگر قدس برخلاف ادعاهای ظاهری مقام های ارشد سیاسی و نظامی خود، توانایی چندانی جهت ادامه طولانی مدت جنگ غزه ندارد. اکنون اقتصاد این رژیم تقریبا در تمامی حوزه ها دچار بحران شده و مقام های صهیونیست نیز راهکارهای موقتی را در مواجهه با بحران های مذکور در پیش گرفته اند. با این حال، دیر یا زود، بحران ها در اقصاد اسرائیل فوران می کنند و هم در کوتاه مدت و هم بلندمدت، چالش های به مراتب جدی تری را علیه این رژیم به وجود می آورند.
پایگاه خبری العربی جدید در گزارش خود می نویسد:
"پس از عملیات هفتم اکتبر(طوفان الاقصی) و متعاقبا حملات هوایی و توپخانه ای سنگین اسرائیل به نوار غزه، ارتش این رژیم، حمله زمینی گسترده ای را نیز به غزه آغاز کرد. اسرائیل از ابتدای جنگ غزه مدام مدعی شده که به دنبال نابودسازی حماس است و البته که تاکنون بیش از 15 هزار غیرنظامی فلسطینی نیز که اغلب آن ها را هم زنان و کودکان تشکیل می دهند، جان خود را در نتیجه حملات صهیونیست ها از دست داده اند. در عین حال، آمارهای رسمی حاکی از این هستند که 51.4 درصد از ساختمان های شمال نوار غزه نیز بر اثر حملات صهیونیست ها آسیب دیده اند.
با این حال، خسارات جنگ غزه صرفا برای مردم فلسطین نبوده و به طور خاص، اقتصاد اسرائیل متحمل آسیبهای جدی شده و می شود. اکنون تهدیدات و آسیب ها علیه کسب و کارهای اسرائیلی به نحو قابل توجهی افزایش یافته اند و بازرگانی و تجارت در اسرائیل، به نحو عمیقی تضعیف شده است. در وضعیت کنونی، شمار قابل ملاحظهای از پروازهای اسرائیلی لغو شده اند و بخش گردشگری این رژیم نیز به کل تعطیل شده است.
در شرایطی که هنوز چشم اندازهای مشخصی برای پایان جنگ غزه ترسیم نشده است و خسارات روزانه این جنگ برای اسرائیل چیزی در حدود 260 میلیون دلار تخمین زده شده است، انتظار می رود که در ادامه راه، اسرائیل شاهدِ: چالش های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی گسترده تری نیز باشد.
کمبود نیروی کار
در بخش تولیدِ اقتصاد اسرائیل، شوکی جدی به زنجیره های تدارکاتی این اقتصاد و به طور خاص بازار کار آن وارد شده است. موضوعی که تا حد زیادی تحت تاثیر محدودیت های قابل توجهی است که علیه دسترسی و تحرک و جابجایی کارمندان و کارگران، از سوی رژیم اسرائیل وضع شده است. ارتش اسرائیل اقدام به احضار 300 هزار نیروی ذخیره کرده است که این تعداد، 8 درصد از نیروی کار اسرائیل را تشکیل می دهند. این بیسابقهترین و گسترده ترین بسیجِ نیرو در کل تاریخ رژیم اسرائیل است.
با توجه به اینکه خدمت نظامی در اسرائیل برای شهروندان 18 ساله و بیشتر اجباری است، هزاران کارگر در اراضی اشغالی کار خود را رها می کنند تا به جبهه های جنگ غزه ملحق شوند. در این راستا، عملا شرکت های بیمه در اسرائیل، با هزینه های سنگینی به دلیل دور شدن افراد از محیط کار و ضرورت پرداخت خسارت این موضوع از سوی خود رو به رو شده اند. در نقطه مقابل، بخش تولید اسرائیل نیز با بحران های جدی مواجه شده و سطح تولید و بهره وری در آن به نحو قابل توجهی سقوط کرده است.
جدای از همه این ها، جنگ غزه موجب غیبت و یا فعالیت های ضعیف تر و محدودتر چیزی در حدود 520 هزار والدین شاغل در اراضی اشغالی، به دلیل تعطیلی کلی و یا جزئی نظام آموزشی اسرائیل شده است. در عین حال، 144 هزار کارگر و کارمند نیز که عمدتا در مناطق شمالی و جنوبی اراضی اشغالی بوده اند، به دلیل درگیری های جاری و اجبار به ترک خانه های خود، محیط کارشان را ترک کرده اند. در نتیجه، "بانک اسرائیل" تخمین می زند که هزینه هفتگی غیبت کارمندان اسرائیلی در جریان پنج هفته ابتدایی جنگ غزه، چیزی در حدود 6 درصد از تولید ناخالص داخلی هفتگی اسرائیل بوده است. در کنار این ها باید توجه داشت که 16.2 درصد از نیروی کار اراضی اشغالی که متشکل از مهاجران و کارگران خارجی است نیز از اسرائیل خارج شده اند. در این میان، اینطور به نظر می رسد که سطح و شدت بحران ها علیه اسرائیل در روزهای و ماههای آتی بیش از پیش تشدید شوند.
سقوط اقتصاد اسرائیل در حوزه تقاضا و مصرف
در بخش تقاضایِ اقتصاد اسرائیل باید گفت که شوک های عدیده خارجی به اسرائیل تا حد زیادی روند تولید داخلی و جریان عادی واردات به اسرائیل را مختل کرده اند. در این راستا، هم مصرف کالاها و خدمات در اسرائیل کاهش قابل توجهی پیدا کرده و هم میزان درآمد ساکنان اراضی اشغالی نیز که در نهایت جهت خرید کالاها و خدمات هزینه می شود، کاهش یافته است.
سقوط در بخش مصرفِ اقتصاد اسرائیل با توجه به فشارهای تورمی مداوم، وضعیت وخیم تری را به خود گرفته و خود را به طور خاص در قالب کاهش قابل توجه ارزش شِکِل(واحد پول رژیم صهیونیستی) از تاریخ 9 اکتبر تاکنون به نمایش گذاشته است.
بر اساس گزارش های مختلف در اواخر ماه اکتبر گذشته، ارزش پول اسرائیل به کمترین میزان در 13 سال گذشته رسیده است. در همین دوره، بسیاری از نهادهای مالی و رتبه بندی اقتصادی نظیر "مودیز" و "اس ان پی" هشدار داده اند که تداوم جنگ غزه می تواند کاهش رتبه اعتباری رژیم اسرائیل و وخیم شدن بیش از پیش بحران های اقتصادی را برای آن به همراه داشته باشد. در عین حال، این نکته نیز گفته می شود که تنش های مرتبط با جنگ غزه تا حد زیادی در حوزه سرمایه گذاری اقتصاد اسرائیل نیز ایجاد رکود کرده است. موضوعی که تحت تاثیر افزایش هزینه های سرمایه، سقوط بهره وری و اختلالات جدی در زنجیره های تدارکاتی است.
اضافه بر کاهش نیروی کار در اراضی اشغالی و همچنین رخدادِ سقوط های قابل توجه در بخش های خدمات و مصرفِ اقتصاد اسرائیل، بخش فناوری اسرائیل نیز به نحو عمیقی از تحولات جنگ غزه متاثر شده است. اقتصاددانها تخمین می زنند که 10 درصد از اسرائیلی ها در بخش فناوری این رژیم فعالیت دارند. این در حالی است که آنها در 50 درصد از صادرات اسرائیل، نقشی مستقیم دارند. اغلب افرادی که در قالب نیروهای ذخیره به ارتش اسرائیل پیوسته اند، نیروهایی جوان، تحصیلکرده و مولد هستند.
در کنار این موضوع باید توجه داشت که بودجه اسرائیل نیز در وضعیت کنونی با یک بحران کاملا جدی رو به رو است. اسرائیل جدای از اینکه در بودجه خود بایستی نگاهی ویژه به تامین نیازهای تسلیحاتی و تقویت ماشین نظامی خود داشته باشد، در عین حال باید ارائه یارانه به خانوارها و شرکت های اسرائیلی و همچنین هزینهکرد در بخش های عمومی و کمک به آن هایی که خانه های خود را در شمال و جنوب اراضی اشغالی ترک کرده اند را هم در برنامه داشته باشد. در این فضا، بسیاری این گزاره را مطرح می کنند که هیچ بعید نیست که در نتیجه هر روز تداوم جنگ غزه، بحران بدهی رژیم اسرائیل متورمتر شود و فشارهای گستردهتری را به اقتصاد اسرائیل تحمیل کند.
در این راستا، ناظران و تحلیلگران اقتصادی در اراضی اشغالی معتقدند که اگر جنگ غزه برای یک سال به طول انجامد، این موضوع می تواند به اندازه 10 درصد تولید ناخالص داخلی اسرائیل برای این رژیم ایجاد خسارت کند. توجه داشته باشیم که اوایل ماه جاری، رئیس بانک مرکزی اسرائیل در موضع گیری گفت که "جنگ غزه یک شوک جدی به اقتصاد اسرائیل بوده و هزینه های آن نیز به مراتب بیشتر از آن چیزی که تصور می شد، بوده است".
از این رو، با توجه به مواضع مبهم و نامشخص رهبران اسرائیل در مورد اهدافشان با محوریت جنگ غزه و در عین حال، روشن نبودن زمان پایان جنگ مذکور، هیچ بعید نیست که اقتصادِ اسرائیل در کوتاه مدت و بلند مدت، با چالش های به شدت جدی و مخربی رو به رو شود."
لینک:
https://www.newarab.com/analysis/how-war-gaza-damaging-israels-economy