تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۹  ، 
کد خبر : ۳۷۳۰۶۲

تنها راه برگزاری همه پرسی است

پایگاه بصیرت / آرزو نوروزجم

برقراری طرح «آتش‌بس» میان رژیم صهیونی و حماس در حالی اجرایی شد که «دونالد ترامپ» چهل‎وهفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده برای دومین بار وارد کاخ سفید شد و برای جلب اذهان عمومی که علیه آمریکا در جریان جنگ غزه شکل گرفته بود، اعلام کرد برای برگرداندن ثبات و آرامش به غزه برای مردم این منطقه یک طرح و برنامه دارد. 
طرحی که پیشتر نمونه‌اش را کابینه رژیم صهیونیستی مطرح کرده بود و با مخالفت کشورهایی، مانند مصر روبه‌رو شده بود.
ترامپ هفته گذشته در کاخ سفید در دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونی از طرح ادعایی خود حرف زد و نسبت به رسیدن به توافقی برای «اسکان دائمی» فلسطینیان ابراز علاقه کرد و گفت: «من درباره خروج آنها از غزه برای همیشه صحبت می‌کنم.»
رئیس‌جمهور آمریکا همچنین گفت: «وضعیت در غزه بسیار خطرناک است. باید آن را بازسازی کنیم. چیزی جز خرابی و مرگ در غزه وجود ندارد. امیدوارم فلسطینیان به‌دنبال بازگشت به غزه نباشند.» 
این دلسوزی‌های سیاسی مرد شماره یک کاخ سفید در حالی رسانه‌ای شد که به دنبال برقراری طرح آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، قرار شد تبادل اسرا انجام شود؛ اما اظهارات رئیس‌جمهور جدید آمریکا اجرایی شدن این طرح را برای چند روز متوقف و مانند یک آتش زیر خاکستر عمل کرد.
توقف آزادی اسرای صهیونیستی واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشت و به برگزاری تجمعات اعتراض‌آمیز علیه بنیامین نتانیاهو در خیابان‌های تل‌آویو و اعلام اعتصاب غذا از سوی خانواده اسرا منجر شد. از سویی دونالد ترامپ بنا بر یک قانون نانوشته، از سوی کشورش متعهد شد در شرایط گوناگون و بحرانی، حامی و پشتیبان سیاست‌های رژیم صهیونی باشد و تلاش کند از منافع این رژیم در منطقه غرب آسیا حفظ و حراست کند. حالا در وضعیتی از کوچ اجباری مردم غزه سخن به میان آورده که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی همچنان بر نابودی حماس و نیز بازگرداندن گروگان‌ها تأکید دارد. 

ژست صلح آمریکایی
مواضعی که خودش به تنهایی یک چراغ سبز به ارتش این رژیم برای حمله مجدد به این سرزمین است. مذاکرات غیرمستقیم در دوحه نیز با میانجی‎گری مصر، قطر و آمریکا جریان دارد تا مرحله دوم آتش‌بس در پایان ماه فوریه جاری آغاز شود و ظاهراً هدف این مرحله پایان کامل جنگ است. 
آمریکا تلاش می‌کند خود را مدافع حقوق بشر و قوانین بین‌المللی معرفی کند و با اعمال سیاست‌های گوناگون علیه کشور‌های دیگر، تصور امپراتوری بودن خود را برای دولت‌‎های گوناگون مسجل کند. مانند تغییر نام یک خلیج یا اجبار کانادا برای الحاق به آمریکا که وزیر خارجه این کشور با وجود انتقاد کارشناسان، در دیدار با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از طرح جنایتکارانه دونالد ترامپ دفاع کرد.
جنگ غزه از ابتدای آغاز آن و تشدید شدن حملات رژیم صهیونیستی به غزه، واکنش‌های بسیاری را در کشور‌های گوناگون به دنبال داشت. بسیاری از کشور‌ها و سازمان‌های بین‌المللی ادامه این جنگ و وخیم‌تر شدن اوضاع در غزه را یک جنایت جنگی و نسل‌کشی معرفی کردند و از سازمان ملل خواستار توقف فوری این حملات شدند. 
مطرح شدن طرح جنجال‌برانگیز انتقال مردم غزه به خاکی دیگر، حتی صدای تروریست تازه به تخت نشسته سوری را هم در آورده است. «جولانی» در واکنشی به مطرح کردن و حتی اجرایی شدن این طرح گفت: «تلاش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای کوچاندن فلسطینی‌ها از سرزمین آنها اخلاقی نیست، چرا که ساکنان نوار غزه در طول یک سال و نیم گذشته کشتار، ویرانی و شکنجه را تحمل کردند؛ اما از سرزمین خود خارج نشدند، درسی که فلسطینی‌ها در طول ۸۰ سال مبارزه و درگیری داده‌اند، پایبندی به سرزمین و خاک خود بوده است.»
رئیس جمهور دوره انتقالی سوریه همچنین تأکید کرد: «اخراج مردم فلسطین از وطن و سرزمین آنها یک جنایت بزرگ است که نمی‌تواند انجام شود و به نتیجه نخواهد رسید.»

بازگشت سیاست قیمومیت 
حالا دونالد ترامپ در روز‌هایی که هنوز جوهر مهر ریاست‌جمهوری‌اش خشک نشده، بدون توجه به جنایات و خرابی‌ها از خرید و مالکیت بر غزه حرف می‌زند که همین اظهارات با عکس‌العمل‌های گسترده جهانی روبه‌رو شده است.
اگر چه ترامپ وعده داده است غزه را به جایی بهتر و مناسب برای توسعه و آبادانی تبدیل می‌کند؛ اما کارشناسان معتقدند حتی آواربرداری از ویرانه‌های غزه سال‌ها زمان می‌برد. او حتی خودش را متعهد به خرید غزه و مالکیت آن می‌داند و اعلام کرده است شاید بخش‌هایی از آن را نیز به دیگر کشور‌های ثروتمند خاورمیانه برای توسعه واگذار کند.
رئیس‌جمهور آمریکا همچنان به کشور‌های عربی فشار می‌آورد تا طرحی برای جابه‌جایی اجباری فلسطینی‌ها از نوار غزه به کشور‌هایی، مانند مصر و اردن اتخاذ کنند، که واکنش‌های گسترده‌ای در رد کامل این طرح به دلیل پیامد‌های آن و همچنین انکار حقوق فلسطینیان به دنبال داشته است.
اگر چه مقامات دولت آمریکا بار‌ها مدعی شده‌اند قصد آمریکا از این طرح، انتقال مردم غزه به مناطق امن است؛ اما کارشناسان هشدار می‌دهند، هر اقدامی که فلسطینی‌ها را مجبور به ترک خانه‌های‌شان کند (به‌ویژه بدون برنامه روشنی برای بازگشت آنها) می‌تواند به منزله پاکسازی قومی طبقه‌بندی شود.
وعده‌های سر خرمن دونالد ترامپ برای حمایت از آوارگان غزه و حتی پذیرش آنها در کشورش به منزله یک پناهنده در حالی مطرح شده است که سیاست این روز‌های دولت جدید آمریکا اخراج پناه‎جویان و مهاجران است و بسیاری از پناه‎جویان بنا بر دستور آمریکا باید به کشور‌های خود بازگردند. 

دست رد همسایگی 
حرف و حدیث از جابه‌جایی اجباری مردم غزه تنها یک طرف ماجراست. نکته مهم‌تر در این مسئله این است که این تعداد از آوارگان غزه در کدام نقطه از زمین قرار است ساکن شوند؟ پیش از این مصر و قطر با پیشنهاد پذیرش اهالی غزه مخالفت کرده بودند؛ اما ترامپ با کنایه‌های سیاسی، عربستان و صحرا‌های آنجا را یکی از گزینه‌های مطرح برای سکونت مردم غزه معرفی کرده است. البته تا کنون مکانی برای ساکنان این منطقه مشخص نشده است. کشور‌های همسایه فلسطین، یعنی اردن و مصر ظرفیت پذیرش چیزی حدود ۲ میلیون از اهالی غزه به منزله مهاجر را ندارند، از طرفی سیاست خارجی آنها نیز طالب چنین نقل و انتقلاتی هم نیست، اتحادیه عرب و کشور‌های اسلامی هم با این وضعیت به وجود آمده و اعلام طرح آمریکا مخالف هستند، گروه‌های مقاومت و کشور‌های گوناگون جهان با این ایده مخالفت کرده و منتقدان، این موضوع را نقض آشکار حقوق بشر و تلاش برای پاکسازی قومی در غزه قلمداد کرده‌اند.
اعتراض‌های مردمی در سراسر دنیا نسبت به آنچه بر مردم غزه می‌گذرد، همچنان ادامه دارد و احتمالاً هیچ راهی به جز یک صلح دائمی که آن هم در دو محور اینکه یا همه پرسی دموکراتیک بگذارند که همه مردم هر کدام یک رأی داشته باشند و کشور مستقل را تشکیل بدهند یا اینکه هر کشور مستقل فلسطین با حضور آحاد مردم آن تشکیل شود، وجود نخواهد داشت.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات