«مسعود دانشمند» عضو اتاق بازرگانی ایران و فعال اقتصادی در گفتوگو با «بصیرت» در خصوص راهکارهای رفع ناترازی برق در سال جاری و سالهای آینده با توجه دادن مسئولین به اهمیت این موضوع در راستای برداشتن گامهای بلند به سمت توسعه کشور گفت: در این موضوع شکی نیست که نبود انرژی و بیتوجهی به تامین زیر ساختهای تولید و انرژی شرایط اقتصادی کشور را وخیم میکند. مساله حائز اهمیت این است که این موضوع را نباید فقط به تبعات قطعی برق خانگی ربط داد، بلکه دورنمای بسیار تاریکی در پس عدم تامین انرژی مورد نیاز کشور است بنابراین باید به این موضوع بیش از هر موضوع دیگری به دلیل اهمیتی که در رشد و توسعه اقتصادی دارد اهمیت داد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: به نظر میرسد وضعیت تامین برق در سال جاری نسبت به سال گذشته بدتر شود، زیرا نیروگاههای هیدرولیکی که نزدیک ۱۵ درصد کل تولید برق را از طریق سدها تامین میکردند به دلیل کاهش بارندگی در سال گذشته نمیتوانند بیش از ۷ درصد انرژی برق مورد نیاز را تامین کنند بنابراین ظرفیت تولید برق ما امسال نصف سال گذشته میشود.
دانشمند در ادامه بحث تصریح نمود: به جز صرفهجویی و نصب پنلهای خورشیدی برای تولید برق راهکاری نداریم، زیرا نمیتوانیم ابرها را وادار به باریدن کنیم تا سدها را پر کنند، بنابراین باید به سرعت به سمت استفاده از نیروی برق خورشیدی برویم و زمینههای لازم برای سرمایهگذاری در این زمینه ایجاد شود.
کارشناس تجاری و اقتصادی تاکید داشت: برای تامین برق مورد نیاز کشور که پایه مهمی در توسعه اقتصاد ایران است انتظار میرود دولت به واحدهای تولید برق در شهرهای کویری مثل یزد، طبس، دامغان، سمنان، کاشان، شمال اصفهان، بیابانک و... که بالاترین سطح تابش آفتاب را دارند تسهیلات ویژهای دهد تا در این مناطق شاهد راه اندازی نیروگاه خورشیدی باشیم.
مسعود دانشمند یادآور شد: دولت به موضوع تولید برق باید توجه کند. با جرات میتوان گفت در کنار آب که مایه حیات است امروز انرژی و برق نیز مایه آبادانی و توسعه کشور است، زیرا نبود برق به معنای توقف بنگاههای تولیدی و از دست رفتن اشتغال، تولید و به بار آمدن فقر و فلاکت در جامعه است.
وی در این باره تاکید داشت: در صورتی که برق به میزان نیاز واحدهای تولیدی و صنعتی تولید و تامین شود آبادانی در کشور شکل میگیرد، چون واحدهای تولیدی که راهاندازی میشوند نیازمند برق هستند. سادهترین کار برای افتادن در مسیر توسعه ساخت و راهاندازی نیروگاه خورشیدی است که حدود ۶ تا ۸ ماه نصب و راهاندازی آن طول میکشد. نباید از عواید این موضوع و اتفاق بسیار مهم چه در بخش خانگی که منجر به رضایت آحاد مختلف مردم میشود و چه در بخش تولیدی و صنعتی که زمینهساز سرمایهگذاری در اقتصاد است غافل شد.
مسعود دانشمند معتقد است: تولید برق به مثابه باز کردن جاده سرمایهگذاری است. دولت با اتخاذ تدابیر درست میتواند سرمایههای مردم را به سمت پنلهای خورشیدی ببرد تا اینکه در بازارهای سوداگری و سفتهبازی هزینه شوند.
عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: دولت باید اجازه دهد به جای پولها و طلبهایی که از چین داریم پنل خورشیدی وارد کنیم. از سوی دیگر دولت میتواند با فروش برق درآمدزایی کند و سرمایهگذاری در حوزه برقی را افزایش دهد. نباید از این موضوع بسیار مهم غافل شویم که ناچار به گسترش حوزه تامین برقی هستیم، زیرا به دلیل کمبود برق شهرکهای صنعتی در سال گذشته نزدیک به ۵۰ درصد تولید خود را کاهش دادند. این خطر وجود دارد که امسال نیز به دلیل ناترازی ۳۰ درصد دیگر را کاهش دهند. برای اینکه بنگاههای تولیدی متوقف نشوند و به تبع آن کالاها گران نشود و اشتغال از بین نرود ناچاریم برق تولید کنیم و از نعمت خدادادی که میتواند برق تولید کند بنحو احسن استفاده کنیم.