تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۹  ، 
کد خبر : ۳۷۵۷۰۷

بازی دراز چگونه قبله‌گاه عارفان شد؟

نیمه اردیبهشت ماه موسم زیارت زائران غرب ایران در ارتفاعات بازی دراز است. آنجا که دست‌های عارفانه مردان بلند همت سرزمین، در تلاقی ایمان و جهاد و نبرد با دشمن متجاوز اسلحه به‌دست می‌گیرد و در سرمای سوزناک کوه‌های سر به فلک رسیده، عمقی از ایمان و توسل را به نمایش می‌گذارد و چه درست گفته بود شهید بهشتی که عرفان واقعی خانقاهش بازی دراز است. 
هر ساله در نیمه اردیبهشت‌ماه به یاد عملیات فاتحانه بازی دراز ویژه برنامه گرامیداشت شهدای این عملیات و آیین افتتاحیه راهیان نور غرب و شمالغرب کشور آغاز می‌شود. مردم و پیشکسوتان دفاع مقدس از سراسر کشور عازم دیار کرمانشاه قهرمان می‌شوند تا در صعودی چند هزار نفره به این ارتفاعات یاد و خاطره شهدای عملیات بازی دراز را گرامی بدارند. رسمی که هر ساله نیمه اردیبهشت‌ماه را متفاوت از دیگر ماه‌های سال برای علاقه‌مندان به فرهنگ ایثار و مقاومت کرده است. 
از نظر زمین‌شناسی کوه بازی دراز با ارتفاع ۱۱۵۰ متر در هشت کیلومتری جنوب غربی شهرستان سرپل‌ذهاب واقع در استان کرمانشاه است. بازی دراز ارتفاعاتی صعب‌العبور و حساس با قله‌های بلند و شیب‌های تند و بریدگی‌های ممتد است که دامنه‌های شمالی آن بر شهر‌های سرپل‌ذهاب، قصرشیرین و همچنین دشت ذهاب، پادگان ابوذر و منطقه ریخَک و دامنه جنوبی آن بر محور مواصلاتی گیلان‌غرب- قصر شیرین، دشت قلعه شاهین و دِیره تسلط کامل دارد.
مناطق غربی کشور و بخشی از شهر‌ها و ارتفاعات در پی هجوم سراسری ارتش عراق در سال ۱۳۵۹ به تصرف دشمن درآمد. در اولین اقدام ارتش بعثی صدام جاده آسفالتی به طول ۶ کیلومتر را در این منطقه احداث کرد چرا که ارتفاعات بازی دراز به‌دلیل تسلط بر مناطق مهم از محل‌های استراتژیکی محسوب می‌شود که صدام همه امکاناتش را برای حفظ این منطقه به‌کار گرفت. این ارتفاعات در جنوب غربی سرپل ذهاب قرار دارد و یکی از ارتفاعات مهم و استراتژیک منطقه است که بر شهر‌های سر پل ذهاب، قصر شیرین و نفت شهر در خاک ایران و بر شهر‌های نفت خانه و خانقین در عراق اشراف دارد.
ارتفاعات بازی دراز نماد غربت شهدا و تابلوی حماسه‌آفرینی رزمندگانی است که در عملیاتی غرور‌آفرین با رشادت‌های خود این منطقه مهم و حساس را از چنگ رژیم متجاوز بعثی خارج کردند. اولین اقدام رزمندگان برای آزادسازی بازی دراز در عاشورای سال ۱۳۵۹ به اجرا درآمد که موفقیتی در پی نداشت. اما در دومین اقدام سپاهیان اسلام که با پشتیبانی تیزپروازان هوانیروز در دوم اردیبهشت ۱۳۶۰سال انجام گرفت بخش مهمی از ارتفاعات از جمله قله‌های ۱۰۰۰، ۱۰۵۰ هزار و ۱۱۰۰ گچی آزاد شد. بعثی‌ها با تحمیل هزاران کشته و اسیر، انهدام سازمانی ۲ لشکر و نیز ادوات و تجهیزات نظامی به رژیم بعث موجب شکستن ابهت صدام حسین شد و در واقع این عملیات اولین عملیاتی بود که طی آن رژیم بعثی در غرب کشور با تلفات بالا زمین‌گیر و مجبور به عقب‌نشینی شدند. 
این عملیات نخستین تجربه همکاری ارتش و سپاه بود و نیرو‌های هوانیروز کرمانشاه و در رأس آنها «خلبان شهید علی اکبر شیرودی» یکی از سخت‌ترین و پیچیده‌ترین نبرد‌ها را با رژیم بعث آغاز کرد. شهید شیرودی در پاسخ به حمله دشمن در هشتم اردیبهشت سال ۱۳۶۰ و پس از انهدام چندین تانک، مورد اصابت گلوله تانک قرار گرفت و به شهادت رسید. 
 رژیم بعث برای مقابله با حملات رزمندگان ایرانی ۳۲ پاتک انجام داد که بزرگ‌ترین آن حضور ۲ لشکر و یک تیپ کامل مکانیزه به فرماندهی مستقیم صدام بود. 
«اصغر وصالی»، «علیرضا موحد دانش»، «علی‌اکبر شیرودی» و «محسن وزوایی» از قهرمانان بزرگی بودند که نامشان با نام بازی دراز و ارتفاعات غرب کشور گره خورده است. حضور آنان در عملیات‌های مهم این منطقه سبب آزادسازی بازی دراز شد. 
یادمان شهدای گمنام بازی دراز در سال ۱۳۹۰ در ارتفاع ۱۱۰۰ متری سرپل‌ذهاب ساخته شد که هرساله اردو‌های راهیان نور و مراسم گرامیداشت عملیات بازی دراز در این نقطه برگزار می‌شود و صعود چند هزاران نفری به ارتفاعات آن صورت می‌گیرد. یادمان شهید شیرودی نیز در حاشیه روستای زرین‌جوب سرپل‌ذهاب قرار دارد که روبه‌روی آن ارتفاعات بازی دراز نیز قابل مشاهده است که این یادمان در سال ۱۳۹۴ ساخته شد.
امسال ۵۰ هزار نفر از پیشکسوتان دفاع مقدس، کاروان‌های راهیان نور و مردم منطقه در سالروز عملیات بازی دراز به ارتفاعات این منطقه صعود کردند. صعودی با حضور اقشار گوناگون که از صبح آغاز شد و تا ظهر روز جمعه ادامه داشت.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات