نخستین و مهمترین فایده، تأثیر شیر مادر بر افزایش هوش کودک است. طبق تحقیقات، بر اساس میزان تغذیه کودک با شیر مادر، این شیر در پیشگیری یا کاهش مشکلاتی مانند ضعف بینایی، عفونت یا ضعف شنوایی، عفونتهای ویروسی، بیماریهای دهان، مشکلات گوارشی و بیماریهای قلبی، نقش بسیار مثبتی دارد. ه طور کلی افرادی که در دوران نوزادی و کودکی از شیر مادر تغذیه کردهاند، در دهههای ۳۰، ۴۰ و ۵۰ زندگی، کمتر دچار بیماریهای قلبی و کلسترول بالا میشوند.
مطالعات متعددی در سراسر جهان نشان داده است که ویروسهای معده، اسهال، بیماریهای دستگاه تنفسی تحتانی، عفونتهای گوش و مننژیت در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر رخ میدهد و زمانی هم که به وجود میآید خفیف است و تغذیه نوزاد فقط با شیر مادر یعنی بدون غذای جامد، شیر خشک یا آب، به مدت حداقل شش ماه بیشترین محافظت را از کودک به عمل میآورد. یک پژوهش وسیع دیگر نیز در نشان داد خطر مرگ در بین کودکانی که تا یک سالگی با شیر مادر تغذیه میشوند، کمتر از کودکانی است که با شیر مادر تغذیه نمیشوند و تغذیه با شیر مادر بعد از یک سالگی نیز باز هم به کمتر شدن خطر مرگ برای کودکان ارتباط داده شده است.
پژوهشها نشان داده است که تغذیه با شیر مادر میتواند خطر ابتلای نوزاد به برخی سرطانهای دوران کودکی یا بیماریهای قلبی عروقی در بزرگسالی را کاهش دهد.