صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

محرومیت زدایی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۲  ، 
شناسه خبر : ۲۸۵۲۴۱
گزارش خبري «جوان» از آشكار‌ شدن گسل اعتدال - اصلاحات
پایگاه بصیرت / نویسنده: سعيد همتي

(روزنامه جوان ـ 1394/06/12 ـ شماره 4617 ـ صفحه 5)

هر چقدر به برگزاري انتخابات مهم اسفندماه سال جاري نزديك‌تر مي‌شويم اختلافات و درگيري‌هاي جريان تجديدنظرطلب با روحاني و برخي از وزراي دولت يازدهم رو به افزايش مي‌گذارد و احتمال تحقق فرضيه «دو ليسته شدن تجديدنظرطلبان – اعتدال» شكل جدي‌تري به خود مي‌گيرد.

روند تقابل تجديدنظرطلبان با دولت و شخص روحاني كه از هفته‌هاي قبل از معرفي وزراي كابينه پيشنهادي دولت به مجلس براي رأي اعتماد آغاز شده طي دو هفته اخير سرعت بيشتري به خود گرفته و انتظار مي‌رود در روزهاي آينده نمود عيني‌تري به خود بگيرد.

آخرين اقدام جماعت مدعي اصلاح‌طلبي را بايد در لابه‌لاي صفحات روزنامه‌هاي اين جماعت در روز گذشته جست‌وجو كرد؛ آنجايي كه روزنامه آفتاب يزد – كه در گذشته روحاني را به خاطر عملكرد و مواضعش مورد تخريب قرار داده بود - بار ديگر اعضاي كابينه دولت يازدهم را مورد هجمه قرار داد.

آفتاب يزد در گزارشي با عنوان «درباره اظهارات نعمت‌زاده» به وزير صنعت و معدن حمله كرد و نوشت «محمدرضا نعمت‌زاده يكي از ثروتمندان كابينه است، در ده‌ها شركت عضو هيئت مديره است، آنقدر وضع مالي وزارتخانه‌اش خوب است كه روزنامه اختصاصي خود صمت را رايگان و آن ‌هم با پست توزيع مي‌كند. اين وزير كمپين خودجوش مردم براي ارزان كردن خودروهاي ايراني را خيانت مي‌داند، چرا؟!»

اين روزنامه در ادامه نعمت‌زاده را به كم‌كاري و عدم مسئوليت‌پذيري متهم كرده و مي‌نويسد‌: «... نعمت‌زاده حق دارد تمام عمر جزو مقامات ارشد باشد و آنطور كه شايعه‌ها مي‌گويند ميلياردي سرمايه دارد ولي مردم به عنوان مشتري حق ندارند براي مقداري صرفه‌جويي طرف تقاضا را كاهش دهند تا خودرويي كه چند برابر قيمت تمام‌شده‌اش به دست مردم مي‌رسد و عده زيادي را به ثروت‌هاي باد مي‌رساند، چرا؟ چون وزير تنها خودش و هم‌طبقه‌هاي پولدار خود را تحويل مي‌گيرد، چون به وزارت آسان عادت كرده است.»

آفتاب يزد در ادامه از روحاني مي‌خواهد وزير صنعت و معدن را از كابينه اخراج كرده و فرد ديگري را جايگزين وي كند: «وزيري كه خريداران را به خاطر خواست قانوني‌شان براي ارزان شدن محصولي خائن مي‌داند جايش در دولت نيست، بلكه بايد توسط دولت در معرض بازخواست قرار بگيرد و اگر مجلس كه به دلايل دوري و نزديكي جناحي دست به استيضاح و عدم استضياح مي‌زند اگر دل در گرو مردم داشت حتماً اين وزير را بازخواست مي‌كرد اما نبايد منتظر اين اتفاق‌ها بود. اما اين حرف وزير و رويكردش نشان مي‌دهد با اين طرز تلقي، كشور نه تنها به توليد صنعتي دست نخواهد يافت بلكه هر آنچه هم دارد را از دست مي‌دهد.»

هر چند كه اظهارات خاص آقاي نعمت‌زاده طي روزهاي اخير انتقادات و واكنش‌هاي گسترده‌اي را در سطح جامعه به همراه داشته است اما رويكرد روزنامه آفتاب يزد كه به تعصب و دفاع به هر قيمتي طي دو سال اخير در رابطه با دولت مشهور است اين گزاره را تقويت مي‌كند كه در انتخابات آتي بايد شاهد جدايي طيف تجديدنظرطلب از دولت باشيم.

اين روزنامه در كنار دفاع چشم بسته و سرسختانه خود از دولت در مطالب ديگري كه در شماره‌هاي گذشته به چاپ رسانده بود هم به شكلي غيرمحسوس تلاش كرده بود بخش ديگري از عملكرد روحاني و كابينه يازدهم را زير سؤال ببرد، موضوعي كه نشان مي‌دهد پيوند تجديدنظرطلبان با روحاني تنها بر اساس نيازهاي سياسي و حزبي اين جماعت تعريف شده و علقه و مبنا و اساسي را نمي‌توان براي آن پيدا كرد.

دولت با مردم صادق نيست!

اين روزنامه چندي پيش هم در صفحه 5 خود در گزارشي با روتيتر «اظهارات متناقض در مورد مسائل جوانان» تيتر جهت‌دار «وزارت جوانان منكر ازدواج سفيد شد!» را برجسته كرد كه در بخش‌هايي از آن به رويكرد دولتمردان در اين باب به شدت واكنش نشان داده:... اما در حالي كه با شدت گرفتن اظهار نظرها و هشدارها درباره رواج ازدواج سفيد همه به نوعي منتظر اقدامات عملي، برنامه‌ريزي‌ها و تصميم‌گيري وزارت ورزش و جوانان به عنوان سازمان متولي امور جوانان درباره اين آسيب اجتماعي بودند به ناگاه معاون اين سازمان اظهار مي‌كند: معتقد هستم كه در جامعه ما اصلاً ازدواج سفيد وجود ندارد. اظهارنظري كه بي‌شك هدفي ندارد جز شانه خالي كردن از بار مسئوليت، موضوع زماني جالب‌تر مي‌شود كه محمود گلزاري رسانه‌ها را مقصر دامن زدن به اين مسئله معرفي مي‌كند...

اين روزنامه همچنين در صفحه 13 خود به گونه ديگري دولت روحاني را هدف تخريب قرار داده و صريح و بي‌پرده‌تر از گذشته به تقابل با اين دولت پرداخته است آن هم در شرايطي كه ديگر حلقه‌هاي اين زنجيره هر چند روز در ميان به تخطئه روحاني و همكارانش مي‌پردازند البته نه به اين شدت و تندي.

در صفحه 13 آفتاب يزد با درج گفت‌وگو و يادداشت‌هايي اين خروجي را تلاش مي‌كند به دست آورد كه دولت در مواجهه با مردم صادق نيست و به بسياري از شعارهاي خود پايبند نمانده و اين يعني سقوط دولت يازدهم در افكار عمومي؛ در بخشي از مطالب اين صفحه آمده است:... به خود مي‌بالند دولت راستگويان تشكيل داده‌اند، اما نحوه گران كردن نان در تناقض با اين شعار است... گران كنيد اما توهين نكنيد... اين دولت با دولت قبل فرقي ندارد و در بر همان پاشنه مي‌چرخد... .

اين ادبيات بي‌سابقه عليه روحاني و دولتش در حالي از سوي يكي از رسانه‌هاي طيف تجديدنظرطلب استفاده مي‌شود كه برخي از شخصيت‌هاي وابسته به اين جريان همچنان تأكيد دارند اختلافات ميان اصلاحات- اعتدال نبايد برجسته شود چراكه تجديدنظرطلبان براي موفقيت در انتخابات مجلس دهم و آوردگاه‌هاي انتخاباتي پيش رو نياز مبرم و فراواني به امكانات و تسهيلات دولتمردان دارند و از سوي ديگر ايجاد شكاف ميان هواخواهان ليبراليسم با دولت يعني شكست آنها و پيروزي جريان رقيب يعني اصولگرايان.

رهامي: ما شهر به شهر گشتيم و آرا را به حساب جاري شما حواله كرديم، مگر ما مرض داشتيم كه هزينه داديم

با بازخواني برخي از مواضع چهره‌هاي مطرح منسوب به جماعت مدعي اصلاح‌طلبي مي‌توان پي برد كه سياست واحد رهبران و مطبوعات تحت مديريت اتاق فكر تجديدنظرطلبان اين است تا در رويكردهاي كلي «تقابل با دولت» را برجسته نساخته و به ظاهر از سير حركت دولت - به خصوص آنجايي كه همخواني با اهداف حزبي آنها داشته- حمايت كرده و در شرايطي مساعد انتقادات توأم با توهين و تخريب روحاني را ابراز كنند.

نمونه‌هاي بسياري را مي‌توان براي رفتار مورد اشاره جماعت تجديدنظر طلب يادآور شد اما آخرين نمونه از آن را مي‌توان اظهارات بحث‌برانگيز و بهت‌آور محسن رهامي رئيس كميته انتخابات اصلاح‌طلبان دانست كه در سخناني توهين‌آميز نسبت به حجت‌الاسلام روحاني در چند هفته گذشته بيان كرده بود: «اگر اين كشتي سوراخ شود، تمام ايرانيان غرق خواهند شد، يك شخص با رأي احزاب، اشخاص و انجمن‌ها بالا مي‌آيد و رئيس‌جمهور مي‌شود، اينكه آن آقا بگويد من به هيچ حزبي وابسته نيستم نشان از بي(...) اوست، از كجا آورديد؟ ما ده به ده و شهر به شهر گشتيم و آرا را به حساب جاري شما حواله كرديم، مگر ما مرض داشتيم كه هزينه داديم، اگر كمك نمي‌كرديم جليلي به روي كار مي‌آمد.»

رئيس‌جمهور دروغگو است!

اظهارات رهامي ناخودآگاه ذهن‌ها را متوجه يادداشتي مي‌كند كه هفته‌نامه صدا چندي پيش چاپ كرد و در آن شخص روحاني را فردي دروغگو خطاب ‌و تقابل دولت- تجديدنظرطلبان را وارد مرحله تازه‌اي كرده بود.

هفته‌نامه «صدا» ارگان مطبوعاتي حزب كارگزاران در يكي از شماره‌هاي خود به بهانه بازتاب نظرات برخي از كاربران در صفحه فيس‌بوك اين نشريه درباره سخنان حجت‌الاسلام روحاني با كريستين امانپور، وي را «دروغگو» خطاب ‌و زمينه را براي «موج توهين»‌هاي تازه به وي در ماه‌هاي آينده مهيا مي‌كند.

موسوي‌لاري: روحاني هنوز هم برخي مشكلات داخلي را جدي نگرفته است

حجت‌الاسلام موسوي لاري نيز در گفت‌وگوي چند هفته گذشته خود با روزنامه آرمان تلاش كرد به تخريب رئيس‌جمهور و دولتمردان بپردازد: «برخي از مديران دولت علاوه بر اينكه در اين زمينه به آقاي روحاني كمك نكردند، بلكه با در پيش گرفتن سياست «بده و بستان» با مخالفان دولت تاحدودي قافيه را به رقيب باخته‌اند... متأسفانه برخي مسائل در زمينه مشكلات داخلي هنوز براي دولت آقاي روحاني جدي تلقي نشده است. در شرايط كنوني كه نزديك به دو سال از عمر دولت آقاي روحاني گذشته فضاي سياسي هنوز به قدر لازم باز نشده است. هنوز احزاب و تشكل‌هاي سياسي به صورت جدي فعال و پرتحرك نشده‌اند.»

اصغر‌زاده: دولت ناچار است زمينه‌ساز بازگشت اصلاح‌طلبان به قدرت باشد؟!

اما نگاه توهين‌محور سياسيون مدعي اصلاح‌طلبي در برخي از اوقات شكل تحميل توأم با زورگويي - مطالبات حزبي- به شخص رئيس‌جمهور به خود گرفته به گونه‌اي كه انگار دولت و شخص رئيس‌جمهور بدون حمايت‌هاي اين جريان نمي‌تواند در آوردگاه‌هاي انتخاباتي پيش رو كاري از پيش ببرد، چنين نگاهي را مي‌توان در سخنان ابراهيم اصغرزاده، فعال سياسي اصلاح‌طلب در بخشي از گفت‌وگوي اخير خود با روزنامه آفتاب يزد جست‌وجو كرد كه عنوان مي‌كند: «دولت ناچار است زمينه‌ساز بازگشت اصلاح‌طلبان به عرصه قدرت باشد. اميدواري من به تلاش دولت جهت برگزاري انتخابات خوب و سالم زياد است!»

تاجيك: روحاني، مستأجري ۴ ساله است

محمدرضا تاجيك فعال سياسي اصلاح‌طلب نيز در نخستين روزهاي ارديبهشت ماه سال ۹۳ در گفت‌وگو با روزنامه شرق با تأييد پروژه «مستأجر چهار ساله» اصلاح‌طلبان اظهار مي‌كند كه امروز از شدت و گستره حمايت اصلاح‌طلبان به دولت كاسته شده است.

مشاور رئيس‌جمهور و رئيس «مركز بررسي‌هاي استراتژيك رياست جمهوري» در دوران خاتمي در اين گفت‌وگو تأكيد كرده كه دولت «اعتدال» در حال تبديل‌شدن به دولت «اختلاط» است و بايد سريع‌تر خود را جمع‌وجور و گرايش‌هاي متفاوت و گاه متضاد دروني خود را تعديل كند و تا دير نشده كليد تدبير خود را به‌كار گيرد. وي درباره راهبرد حمايت اصلاح‌طلبان از دولت اعتدال از ابتدا تا به حال و ادامه آن در آينده مي‌گويد: اگرچه معتقدم از شدت و گستره اين حمايت كاسته شده، اما جريان اصلاحات با نگرشي‌ عقلايي و با تحليلي ناظر بر شرايط حال و آينده كشور و نيز با حفظ فاصله انتقادي خود، كماكان از دولت حمايت مي‌كند اما مطمئنم اين «حمايت» امري زمان - ‌پرورده و شرايط‌ - پرورده است و چنانچه دولت تدبير و اميد نتواند براي چالش‌هاي پيش‌روي جامعه، تدبيري درخور و بهنگام بينديشد، كليدش بسياري از درها را به روي خودش خواهد بست و حاميانش را پشت درهاي بسته رها خواهد كرد.

پيوندي كه خيلي زود گسسته مي‌شود

هر چند گردآوري مواضع شخصيت‌ها و رسانه‌هاي جماعت تجديدنظرطلب عليه روحاني و دولت يازدهم نتيجه واضح و روشني را مقابل ما قرار داده و بسياري از مجهولات احتمالي چشم‌انداز آينده تجديدنظرطلب- روحاني را روشن مي‌سازد اما بايد سياست كلان اين طيف در رابطه با دولت را در عبارت معروف اصغرزاده مبني بر دولت يازدهم رحم اجاره‌اي اصلاح‌طلبان است جست‌وجو كرد. برهمين اساس بايد گفت هرچند بسياري از معيارها و مباني مدعيان اصلاح‌طلبي با روحاني فرسنگ‌‌ها فاصله دارد اما آنها تلاش مي‌كنند ‌به شكلي محتاطانه نهايت بهره‌برداري را از دولت و پايگاه رأي و قدرت سياسي- اجتماعي آن در انتخابات پيش رو بكنند و در صورت توفيق نسبي در انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم بايد اين انتظار را داشت كه منسوبان به اين جريان آرام آرام صف خود را از روحاني جدا و نامزد اختصاصي خود براي انتخابات دوازدهم رياست جمهوري را رونمايي كنند.

http://javanonline.ir/fa/news/737096

ش.د9402482

نام:
ایمیل:
نظر: