صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۷  ، 
کد خبر : ۳۳۱۱۵۲
مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری:

رئیسی: به من اعتراض می‌کنند که چرا 2 هزار واحد تولیدی را از تعطیلی نجات دادیم

بجای اینکه قیمت دلار ۵۵ هزار تومان شود الان روی ۲۲ تومان است و دوبرابرشده است. شما در در برجام در زمین ترامپ بازی کردید، پدر کشور را در آوردید.

در مناظره امروز سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی، سعید جلیلی عضو شورای عالی امنیت ملی، امیر حسین قاضی‌زاده نائب رئیس مجلس یازدهم، علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس و محسن مهرعلیزاده معاون تربیت بدنی رئیس دولت اصلاحات نظرات و برنامه‌‌های خود را مورد طرح و نقد یکدیگر قرار می‌دهند.

هر هفت نامزد حاضر در این دوره از انتخابات، در این مناظره به پرسش هایی با موضوع «اقتصاد» پاسخ می دهند. در نخستین مناظره ۲۱ سوال از نامزد‌ها پرسیده می‌شود و هر نامزد در انتهای مناظره ۴ دقیقه فرصت خواهد داشت تا جمع بندی داشته باشد.

** بخش اول مناظره پایان یافت و نامزدها به مدت ۱۵ دقیقه استراحت خواهند کرد تا به بخش دوم مناظره وارد شوند**

** دیدگاه‌های رئیسی؛ داد همه را درآوردید/ چهار واحد تولیدی را هم شما راه می‌انداختید

- من معقدم به رقابت و مشارکت. در روز اول قوه قضائیه همه شکایت‌ها را پس گرفتم و هیچ روزنامه‌ای را نبستم.

- شما باید پاسخ دهید که چرا من باید با تولیدکنندگان کار داشته باشم؟ چرا داد همه را درآوردید؟

- در مسئولیت قوه قضائیه با پرونده های بسیاری که در دستگاه اجرایی تولید می‌شود مواجهم و مردم خوب می‌دانند من در رسیدگی خط قرمز ندارم. باید مجموعه ای که تولید پرونده می کند را اصلاح کرد.

- برای من خدمت در قوه قضائیه بسیار مغتنم است ولی با خواست عموم مردم مواجهم و اقشار مختلف صدایشان از ناکارآمدی و فساد و ظلم دادشان درآمده است.

- مدیریت حلقه مفقوده کشور است و اقتصاددانان را برای حل مشکلات کشور به خط خواهم کرد.

- در قوه قضائیه جایگاه مطالبه‌گر دارم و اگر به قوه مجریه بیایم جایگاه پاسخگویی پیدا می‌کنم. سنت سنواتی آقایانی که بودند 5 تا 10 سال بوده و نیازی ندارم به اینکه دنبال پست و مقام باشم و این مطلقا در ذهن من نیست.

- چه در آستان قدس و چه در اینجا مردم با عملکرد و روحیه ام آشنا هستند و دلیل اقبالشان هم این است و چرا از این اقبال ناراحتید و چرا می خواهید با تخریب جایگاه من خودتان را اثبات کنید؟ 

- بگویید شما چکار کرده اید و خب!‌ شما هم به ۴ تا از واحدهای تولیدی می رفتید و ۴ تا را هم شما‌ آباد می کردید. چرا به من اعتراض می کنید که دوستانمان 2هزار واحد تولیدی را از تعطیلی نجات دادند؟

- کل این واحد ها 1درصد هم مشکل قضایی ندارد ولی می‌بینند در ماشین سازی تبریز و کرمانشاه و اراک چه شده است؟

- داد کارگر و کشاورز درآمده و نمی توانیم بی تفاوت باشیم و فرق ما و شما همین است.

- برای دولت و کسب و کار و خانواده و معیشت مردم برنامه داریم و مدیریت حلقه مفقوده کشور است. 

- مردم قدرت مدیریت می خواهند و مسئله مردم دعوای دو مکتب اقتصادی نیست و دنبال یک مدیر مقتدر جهادی می‌گردند تا کارهای مردم را سامان دهد و چرا اجازه نمی دهید این اتفاق بیفتد

** دیدگاه‌های زاکانی؛ آمده‌ایم حق مردم را بگیریم و نمی‌توانید ما را از میدان بیرون کنید

-  از آقای همتی خواهش می‌کنم علمی و کارشناسی صحبت کنند و تهمت نزنند؛ اینکه می‌گویید «نامزد پوششی» هستم، همان راهبرد ستادهای تخریب است که علیه من و خانواده‌ام دنبال کردند و رحم هم نمی‌کنند.

- اگر می‌ترسید بابت اینکه سراغ پرونده‌هایی مثل برادر رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور، دادستان تهران، کرسنت و ... رفته‌ایم، بدانید که آمدیم حق مردم را بگیریم و با این صحبت‌ها نمی‌توانید ما را از میدان بیرون کنید.

- بنده 4 اولویت کاری را شامل «اقتصاد و مدیریت»، «اجتماع و فرهنگ»، «سیاست و امنیت» و «سیاست خارجی» دارم که در میان این‌ها، اقتصاد و مدیریت بعنوان یک فوریت مدنظر خواهد بود.

- در اقتصاد، اساس کار را بر جهش تولید و مبارزه با مفاسد اقتصادی و دیوان‌سالاری و توسعه دولت الکترونیک گذاشته ایم.

- الان 80 درصد مجوزها با رانت صادر می‌شود؛ لذا تسهیل صدور مجوزها و اتخاذ سیاستهای باثبات و نظام توزیع مناسب را به عنوان مهمترین اصول دنبال خواهیم کرد.

- دولت، اصلی‌ترین مانع تولید است و بانک هم بزرگترین رقیب تولید است که این‌ها را برای تولید بکار خواهیم گرفت.

- ما 9 پیشران اقتصادی را مدنظر داریم که متناظر با آنها بنگاههای کوچک و خانگی را فعال می‌کنیم و علاوه بر اینها، توسعه دیپلماسی اقتصادی و منطقه‌ای را مدنظر خواهیم داشت.

** دیدگاه‌های قاضی‌زاده هاشمی؛ مسائل حاد بورس با سه دستورالعمل در ۳- ۴ روز اول دولت حل می‌شود

- روش اداره کشور یک روش فرسوده و ۱۰۰ ساله است که باید اصلاح نهادی شود.

- انقلاب اسلامی که آمد و حضرت امام(ره) یکسری نهاد انقلابی ایجاد کرد اما معماری سازمانی دستگاه‌های مختلف با انقلاب تغییر پیدا کرد و اکنون هم فرسوده و مانع شده است.

- در حال حاضر مسئله این است که زانوی دولت بر گردن مردم است و کاری که باید دولت انجام شود، این است که دولت آینده زانوی خود را از روی گردن مردم بر دارد؛ دولت وظیفه دارد حقوق مردم را از دولت استیفا کند نه استیفای حقوق دولت از مردم! مانند کاری که در بورس و بانک و مالیات انجام می‌شود.

- ما یک نظام تحولی تهیه کردیم برای اینکه مجموعه اکوسیستم کشور اصلاح شود و معتقدیم باید دگردیسی اتفاق بیفتد تا مشکلات حل شود دیگر با پروژه و برنامه مسائل حل نمی‌شود اما این را گام بندی کردیم و ۲۰ راهکار ارائه دادیم.

- یکی از مسائل اصلی ما بحث تورم و گرانی است، ما طراحی کردیم که در عرض چهار سال تورم و تنها تک رقمی شود بلکه به زیر ۵ درصد برسد.

- ما طراحی کردیم تا مسئله اشتغال و ازدواج جوانان برطرف شود؛ وزارت خانواده ایجاد خواهیم کرد و برای آن صندوق اعتبار خانواده هم پیش‌بینی کردیم که پشتیبان آن باشد.

- ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای زوج‌های جوان به منظور ازدواج، خرید جهیزیه و مسئله مسکن اشتغال در نظر گرفتیم تا بتواند حمایت و کمک کند.

- ما اکنون عددی نزدیک به ۷ میلیون نفر بیکار یا با شغل ناقص داریم اما نرخ بیکاری را از این مبلغ پشتیبانی می‌کنیم تا بتوانیم در درجه اول حداقل ۴ تا ۵ میلیون نفر  بتوانند حداقل معیشت خود را برخوردار می شوند همچنین در بسته مسائل اقتصادی به دنبال حل و فصل مسئله بورس هستیم.

- بورس یک مسئله جدی مزمن و ساختاری دارد که مسئله ساختاری آن در مجلس در حال اصلاح است؛ مسئله حاد آن هم با سه دستورالعمل که در ۳- ۴ روز اول دولت اتفاق خواهد افتاد به سمت بهبود بازار سرمایه و رشد ارتقای بازار سرمایه خواهیم رفت اما به طور کلی روی بسته هزینه خانوار ایستاده ایم که شامل خوراک و بسته های ۳۰۰ هزار تومانی است؛ هزینه حمل حمل و نقل و درمان و همه موارد را هزینه درمان را هم تامین کرده‌ایم.

** دیدگاه‌های همتی؛ قیمت دلار را بجای ۵۵ هزار تومان روی ۲۲ تومان نگه داشتیم

- بجای اینکه قیمت دلار ۵۵ هزار تومان شود الان روی ۲۲ تومان است و دوبرابرشده است. شما در در برجام در زمین ترامپ بازی کردید، پدر کشور را در آوردید.

- آقای جلیلی؛ در بازار التهاب بود و نمی توانستم بگویم به همت آقای جلیلی و رضایی در لیست سیاه FATF هستیم. من بخاطر مردم دفاع کردم و نخواستم بیشتر از این قیمت ارز بالا نرود و مردم از بالا رفتن قیمت ارز ضررمی کنند.

-  آقای زاکانی من خواهش میکنم از پوششی دربیاید، اصلا شما اقتصاد نمی دانید، اصلا دو کلاس اقتصاد خوانده اید. هسته ای پزشکیتان را هم معلوم شد چطور گرفته اید. نگذارید دهان من باز شود.

- جناب آقای رضایی شما میگویید من اقتصاد دانم، من می دانم که شما چطور اقتصاد خواندید من نحوه اخذ مدرک شما را خبر دارم. استاد ها را مجبور می کردید بیایند دفترتان امتحان بگیرید.

- من خدمت آقای رییسی اعلام می کنم احترام ویژه ای خدمتشان قائل هستم ولی روند را می بینم که اینها آقای رئیسی را پوشش میدهند

- آقای رئیسی شما در سفرهای استانی به جای رفتن به کارخانه ها و دادن وام به آنها می رفتید به زندان ها سر می زدید، اصلا آن کار شما وظیفه بخش اجرایی است، آن وام ها معلوم نشد آخرش چه شد.

- شما ۴۰ سال است در قوه قضاییه حضور داشتید و رییس آن هم بودید، خواهشم این است مشکلات قوه قضائیه را بروید حل کنید بعد بیایید مشکلات قوه مجریه را حل کنید.

** دیدگاه‌های مهرعلیزاده؛ اقتصاد را مهندسی می‌کنم

- به نظرم یکی از مشکلاتی که در طول این چهل و دو سال با آن مواجه بودیم این بوده که هیچ وقت یک الگوی صحیح علمی تجربه شده توسعه به ویژه توسعه اقتصادی در کشور حاکم نبوده است. 

- هر دولت وزیر و جمع اقتصادی در دولت های مختلف شکل گرفته است به فکر و ایده خود کارهایی را انجام داده است جمعی به نئولیبرالیستی و جمعی به سوسیالیستی اعتقاد داشته است و ملغمه‌ای از کارها صورت گرفته است. 

- بنده دکترای اقتصادی خوانده‌ام و اقتصاد را مهندسی می‌کند و بنابراین به این نتیجه رسیدم که روشی به عنوان الگوی حکمرانی اقتصادی اجتماعی وجود دارد که اکنون در کشورهای اروپایی حاکم است.

- بنده در برنامه‌های خود و در کتاب خود مانع زدایی از تولید، تسهیل تولید، معافیت مالیاتی برای تولید، ارائه تسهیلات مالی، هدایت نقدینگی به سمت تولید و ایجاد کار، گردشگردی و ایجاد زمینه های مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی را به عنوان یک اصل قرار دادیم تا بتوانیم در آمد دولت را افزایش دهیم. 

-من یک مهندس مکانیک هستم و از ۲۵ سالگی از کف کارخانه آجر فعالیتم را آغاز کرده‌اند برنامه‌ریز بودم تولید کرده‌ام و معاون صنایع سنگین بودند و کیش را از صفر به عنوان منطقه آزاد طراحی و ایجاد کرده‌ام و در دو استان بزرگ خراسان و اصفهان مسئولیت داشته‌ام.

** دیدگاه‌های رضایی؛ اگر رئیس جمهور شوم همتی را ممنوع‌الخروج و به دستگاه قضائی می‌سپارم

- اینکه آقای همتی معنای رجزخوانی نظامی و جنگی را نمی‌داند یک مسئله است ولی وقتی ایشان دشمنان ملت ایران دلسوزی می‌کنند عیب بسیار بزرگی است. آقای همتی در طی سه سالی که در بانک مرکزی بودند کاملاً با تحریم‌های آمریکا همراهی کرده و در اولین فرصت اگر من دولت را به دست بگیرم وی و تعداد دیگری را که در دولت آقای روحانی هستند را ممنوع‌الخروج می‌کنم و به دادگاه می‌سپارم و در آنجا ثابت خواهم کرد که دست‌های خیانت‌کاری که در دوران این آقایان آسیب‌های بزرگی را به ملت ایران را زدند و همه اسناد آن را هم می‌دانم.

- آیا من قبل از انقلاب که مهندسی مکانیک از دانشگاه علم و صنعت را داشتم آیا با زور اسلحه آنجا رفتم؛ مدرک  اقتصاد من را دکتر عارف رئیس دانشگاه  تهران که هم‌اکنون از دوستان آقای همتی است امضا کرده‌اند. 

- من یارانه 450 هزار تومانی را  حتماً پرداخت خواهم کرد. مسئله کسب و کارهای خانگی را جدی می‌گیریم و مسئله نهضت خانه‌سازی ایرانیان را برنامه‌ریزی کرده‌ام. از بانوان عزیز کشورمان تمام قد در دولتم استفاده خواهم کرد. با مشورت مراجع عظمای قم دو نفر از بانوان کشور را در هیأت دولت خواهم داشت ولی در تمام امورات دیگر بانوان را در دولت استفاده خواهم کرد.

- از بین اهل تسنن و جوانان کشور و اقلیت‌ها و ظرفیت‌های خالی دیگری که خارج از یک جهش بزرگ تولید باقی مانده حتماً استفاده خواهم کرد و برنامه اقتصادی که طراحی کرده‌ام را به فضل خداوند ایران را به یک اقتصاد بزرگ ملی در کنار یک ایران بزرگ سیاسی و دفاعی که امروز داریم تبدیل خواهم کرد.

- پیشران‌های اقتصاد هم در کشورمان بسیار مهمند که هر کدام از این پیشران‌ها اصلاح شود 300 یا 400 صنعت را با خود می‌کشد مسئله مسکن، انرژی‌های نو، جهانگردی و امورات دیگر که در دولتم برنامه‌ریزی شده  است حسن‌های زیادی را دارد و بخشی از این حسن ها آن است که هر کدام از این پیشران‌های اقتصادی فعال شود واگن‌های بسیاری را به همراه خود را در صنایع و فعالیت‌های دیگر جلو خواهد کشید.

- همه این کارها بستگی به آن دارد که ما اداره کشور و حکمرانی اقتصادی را تغییر دهیم و لازمه کار آن است که از اصل 127 قانون اساسی استفاده کنم و اختیارات متمرکزی که موجب فساد شده و هزینه‌ها را بالا برده است از مرکز به  استان‌ها و مناطق و شوراهای شهر واگذار کنم تا اینکه مردم در هر استانی سپرده‌های خود و درآمدهایشان را در همانجا سرمایه‌گذاری کنند یا اینکه مدیریت‌های ملی که امروز در شوراهای شهر و استان‌ها وجود دارد مصلوب الاختیار است و بایستی کاری کنیم که آنها اختیار داشته باشند.

- بایستی کاری کنیم که در تمام استان‌ها در کابینه حضور داشته باشند و من در کابینه‌ام از تمام استان‌ها به  اقشار مختلف نقش خواهم داد و نماینده در کابینه‌ام خواهند داشت.

- در اداره استان‌های خودشان از خودشان مدیر منصوب خواهم کرد لذا تغییر حکمرانی بسیار مهم است. ضمن اینکه مبارزه با فساد به منظور پیشگیری از بروز فساد هم بسیار مهم است و ما هر قدر با معلول‌ها مبارزه کنیم به نتیجه نخواهیم رسید و بایستی به سمت پیشگیری از فساد برویم.

** دیدگاه‌های جلیلی؛ آقای همتی شما که بلدید، چرا صادرات ۲۸ کشور اتحادیه اروپا نصف صادرات ما به افغانستان است؟

- اتفاقا یکی از سوالات ما از آقای همتی این است که شما که بلدید، چرا صادرات ما به ۲۸ کشور اتحادیه اروپا نصف صادرات ما به افغانستان است؟

- اگر می‌خواهیم کشور را در چهار سال آینده فقط اداره نکنیم و جهش پیدا کند، باید برنامه جدی داشته باشیم. دنبال بهانه نگردیم. حال این جهش چگونه ایجاد خواهد شد؟ وقتی محقق می‌شود که دو سه موضع اصلی را مبنا قرار دهیم.

- سخن از ارزش پول ملی به میان آمد. ارزش پول ملی چه وقت بالا می‌رود؟ زمانی که شما بتوانید جهش تولید داشته باشید. جهش تولید چه وقت ایجاد می‌شود؟ زمانی که جهش صادرات داشته باشید. جهش صادرات زمانی حاصل می‌شود که بتوانید تعاملات گسترده و سازنده با جهان داشته باشیم و معطل دو سه کشور نمانیم.

- اتفاقا یکی از سوالات ما از آقای همتی این است که شما که بلدید، چرا صادرات ما به ۲۸ کشور اتحادیه اروپا نصف صادرات ما به افغانستان است؟

- اگر می‌گوییم کشور نیاز دارد که توزیع فقر نباشد، یعنی باید برنامه جدی برای ارزآوری داشته باشیم. این موضوع چگونه ممکن است؟ وقتی که برای تمام دستگاه‌ها مأموریت تعریف کنی تا ارزآوری داشته باشند. اینطور نباشد که اگر وزارت نفت گفت نمی‌توانم نفت بفروشم، بقیه بخش‌ها تعطیل شود.

- وزارت کشاورزی، صنعت، آموزش عالی، وزارت خارجه و همه دستگاه‌ها باید برای ارزآوری کار کنند.

- ما برای این موضوع کار تعریف کرده‌ایم که چگونه می‌توان برنامه تعریف کرد تا همه دستگاه‌ها بتوانند در 4 بخش معدن، کشاورزی، نفت و گاز و برق، ارزآوری داشته باشیم.

- بر این اساس ما فکر می کنیم اگر ظرفیت‌ها بسیج شود، دو برابر درآمد نفتی در این بخش‌ها ارزآوری خواهیم داشت.

- در موضوع اشتغال که دغدغه جوانان است نیز شما باید بتوانید برای دستگاه‌ها مأموریت تعریف کنید تا هر دستگاهی از بخش کشاورزی گرفته تا صنعت و معدن بتواند اشتغال ایجاد کنند نه اینکه کارمند اضافه کنند.

- برای اشتغال بررسی کرده‌ایم و بر اساس برنامه‌ای که داریم در بخش پتروپالایشگاه، پتروشیمی، نفت و گاز و... اشتغال ایجاد کنیم. این موضوع در بخش شیلات، تولیدات زراعی، باغی و... حاصل می‌شود و در هر بخش مشخص است که در سال چه مقدار شغل ایجاد می‌شود.

- آقای همتی را دعوت می‌کنم که بعد از این جلسه، در تلوبیون با هم مناظره کنیم.

** نقد اول قاضی‌زاده؛ ساختار باید عوض شود

- اینکه بحث و مناظره اقتصادی به انحراف برده می‌شود،  نشان‌دهنده این است که برخی از دوستان احتمالاً همینطور که در این سالها برنامه‌ای برای اداره کشور نداشتند الان هم ندارند و با ایجاد دو قطبی های کاذب، تهمت و افترا و با بکار بردن کاندیدای پوششی می‌خواهند برنامه‌ خود را نشان دهند.

- موانع تولید بودجه ساختاری، عدم بازگشت بدهی‌ها و بدهکاران بانکی، مالیات و مواردی از این قبیل جزو مواردی هستند که سال‌ها روی آن کار کرده‌ام و می‌توانم با آنها بپردازم.

- مسئله ما مدیریت است اما آن چه که مهمتر از مدیریت است وجود ساختارها و ساز و کارهای نادرست است، زیرا وقتی می‌خواهیم با فساد مبارزه کنیم ابتدا باید سراغ به اصلاح ساخت و سازها و موارد استضعاف‌گر بروی.

-در این هشت سال گذشته نقدینگی که تولید شده است به ازای سرانه هر نفر ۴۰۰ میلیون تومان به هر نفر می‌رسد اما توزیع آن وام بانکی است چرا که نرخ سود تسهیلات زیر نرخ تورم است یعنی ما عملاً به کسی دارایی می‌دهیم و عملاً تورم این انگیزه را به او می‌دهد که هیچ وقت بدهی خود را صاف نکند چرا که هرچه بیشتر این پول را نگه دارد ارزش دارایی و افزایش پیدا می‌کند.

- ۶۵ درصد منابع بانکی به دهک اول داده شده است و ۹۵ درصد به مابقی داده شده است. ۷۰ درصد این مقدار به تهران داده شده است و مابقی به ۲۵ استان داده شده است؛ وقتی ما منابع را این گونه تقسیم می کنیم باید بشاگرد و مشکلات جنوب و خوزستان از آن دربیاید و خانه ۵۰۰ میلیون تومانی به خانه ۵ میلیارد تومانی تبدیل شود و این منابع تبدیل به آپارتمان شود؛ چرا که نحوه توزیع مشکل دارد.

-اگر این ساختار را حفظ کنیم و مدیران عوض شوند تفاوتی نمی‌کند، مثلا اینکه یک مدیریت جریان اصولگرا جای یک مدیر اصلاح‌طلب بنشیند تفاوتی ندارد اگر می‌خواهیم مشکلات اقتصادی واقعا حل شود باید ساختار را اصلاح کنیم.

** نقد اول رئیسی؛ اگر مشکل مردم با توهین و تخریب من حل می‌شود، گذشت می‌کنم

- به نظرسنجی های بسیار مردمی عنایت کنید، یکی از دغدغه های مردم بی صداقتی بسیاری از مسئولین است و انتظار مردم این است که حرف نادرست به آنها زده نشود و کسی در کسوت کاندیدای ریاست جمهوری قرار می‌گیرد بی صداقتی نکند.

- بررسی پرونده تحصیلی من از سایت آموزش عالی قابل مشاهده است ولی مشکل مردم با تهمت زدن حل نمی‌شود و چرا به شعور مردم اهانت می‌کنید؟ 

- اگر مشکل مردم با توهین و تخریب من حل می شود، من گذشت می‌کنم.

- من با مردم با صداقت حرف می‌زنم. اولین بار که کسی در تاریخ سیاسی ایران به‌صورت پوششی عمل کرد و گفت من آمده ام از دولت حمایت کنم، از دوستان شما (اصلاح‌طلبان) بود.

- شما مردم را گرفتار کردید و قوه قضائیه بیش از ۲ هزار کارخانه را احیا کرده است و به زندانها هم سر میزنم و مدیر نشسته در اتاق نیستم و سوال این است. چرا داد همه را درآوردید؟

** نقد اول مهرعلیزاده؛ بخش عمده مشکلات تولید در بخش قضا است

- از آقای رئیسی سوال دارم که شما که در پاسخ به سوال‌ها چه راه حل هایی را برای رفع موانع تولید دارید؟ واقعا خودتان چقدر با مسئله تولید آشنایی دارید؟ ممکن است از چند کارشناس استفاده کنید و انسان حفظ کند و عنوان کند اما اینها به درد مردم نمی خورد. 

-۴۲ سال از انقلاب گذشته و مردم مشکل تولید و صادرات دارند. بیش از ۷۰ درصد ظرفیت های تولیدی و معطل است. 

-آقای رئیسی آیا شما خودتان می توانید بدون کمک و مشاورانتان ۲ سوال اقتصادی مطرح کنید و پاسخ بدهید. آقای رئیسی به کارخانه‌هایی اشاره کردن که هر سفر حداقل ۴۰ الی ۵۰ میلیارد تومان هزینه می شود و در آخر مصاحبه‌ای می شود که کارخانه ای را که بانک گرفته می شود و توقیف کرده و بر اساس حکم دادستان آزاد و ۱۰ الی ۱۵ نفر مشغول نی شود. چند عدد از آن کارخانه ها باز می شود ۲ الی ۳ تا یا بیشتر؟ آقای رئیسی چند عدد از این کارخانه ها بسته بودند و بسته شدند؟ اینهمه کارخانه ها له همین دلیل بسته شدند چه کسی آنها را بسته است؟ همان قاضی شما بسته است. بخش عمده مشکلات تولید در بخش قضا است. همان جا را مدیریت بفرمایید.

- یکی از ارکان توسعه اقتصادی دادرسی عادلانه است. اگر دلتان برای اقتصاد سوخته است همین قوه قضائیه را که هنوز به شیوه قجری اداره می شود اصلاح کنید شما که از ۱۶ سالگی در دستگاه قضا بوده‌اید و هستید. 

-این مسئله درمورد شما عنوان می شود که آقای رئیسی سندروم پست بیقراری شدید دارند از دادستانی به آستان قدس شریف می‌برند و از آنجا به کانالتون ریاست جمهوری می‌روند و از آنجا به قوه قضاییه می‌روند و ریاست قوه قضاییه مجدداً برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد می شوید.

- چه تضمینی وجود دارد که شما ریاست جمهوری را نیز به سودای مقام بالاتر رها نکنید مردم نگران هستند و نمی‌توانند به این موارد اعتنا کند.

-اینکه آقای زاکانی فرمودند شما انشا می نویسید خیر ما انشا ننوشته‌ایم حرف حق و دل است. ما اگر بخواهیم به این و آن تهمت بزنیم به راحتی می توانیم این کار را صورت دهیم.

** نقد اول همتی؛‌ پوششی‌ها قسم بخورند تا انتهای رقابت انتخابات باقی می‌مانند

- من قبلاً گفته بودم من در مقابل ۵ کاندید هستم که قائدتا به ریاست آقای رییسی است و به صورت پوششی دارند ایشان را پوشش می‌دهند.

- اگر دوستان پوششی می خواهند من جواب آنها را بدهم اینجا قسم بخورند تا انتهای رقابت های انتخاباتی باقی مانند.

- اگر قسم نخورند من جواب آنها را نمی دهم، جواب را خدمت آقای رییسی می دهم. سه نفر بیایند فقط به همتی حمله کنند.

-  جناب آقای جلیلی من در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتم شما اقتصاد تجارت نمی فهمی. شما ابتدایی تریم مسایل فنی و تجاری را نمی فهمی چرا برای مردم بزرگ ایران تصمیم می‌گیرید. 

- خسته نشدید از اینهمه بیانیه خواندن! ۲۰ سال است دارید بیانیه می‌خوانید پدر کشور را در آوردید. آقای جلیلی مشکل ما همین چیزها است چرا همرا گردن بانک مرکزی می اندازید. آقای جلیلی ورودی متوسط بانک مرکزی متوسط ۲۰ سال گذشته ۴۵ میلیارد دلار بصورت سالانه بوده است در دو سال گذشته به طور متوسط ۹ میلیارد شده است.

** نقد اول جلیلی؛ همتی تنها جزئی از یک رویکرد غلط است

- مردم یک سوال اساسی دارند. آن سؤال این است که مسائل اقتصادی که پاسخ‌هایش مشخص است پس چرا انجام نمی‌شود؟

- به نظر من در همین جلسه برخی موضوعات خود را نشان داد که چرا پاسخ مشکلات دنبال نمی‌شود. یک راه این است که مسئله را بدانید و پاسخش را هم بدانید. بحث بعد این است که اراده و باور داشته باشید.

- آقای همتی می‌گوید FATF مشکل ایجاد کرده است. اگر شما مسئله را اینطور ببینید همین وضعیتی است که با آن مواجه هستیم. شما رفته‌اید با FATF ، چهل و یک بند بسته‌اید، 39 مورد را هم اجرا کردید و دو مورد مانده است. آن‌ها هنوز آن مواردی که اجرا کرده‌اید را نپذیرفته‌اند. کشورهای دیگر همینقدر هم انجام نداده‌اند. شما می‌گویید من نمی‌توانم. حتماً نمی‌توانید.

- با این عدم فهم صحیح مسئله به شما نمی تواند در پاسخ مشکل کمک کند.

- شما در رویکرد هم اشتباه دارید. البته معتدم آقای همتی جزئی از این رویکرد غلط است که می‌خواهد عوض کار واقعی، کشور را با نمایش اداره کند. کشور با نمایش اداره نمی‌شود.

- در سال 91 هفتاد هزار میلیارد معوقات بانکی داشتیم. آن زمان که در شورای‌عالی امنیت ملی مسئولیت داشتم، مدیران عامل بانک‌ها را دعوت کردم که آقای همتی هم که مدیرعامل بانک سینا بودند حضور داشتند. ما آن زمان به مدیران عامل بانک‌ها گفتیم شما بگویید چه باید کرد که این معوقات را پس گرفت. چرا شکایت نکردید؟ همان موقع همین دوستان چرا اقدام نکردند؟

- در این هشت سال خود آقای همتی می‌گوید 90 هزار میلیارد دست 11 نفر است. بعد می‌گویند این‌ها مربوط به قبل است.پس شما چکاره‌اید؟

- مردم عزیز می‌بینند که امروز دو نگاه وجود دارد. یک نگاه می‌گوید همینطور کشور را به زور اداره کنیم. بعد هم موضوع FATF را مطرح کنیم و یک بهانه دیگر بیاوریم.

- ما کشور را هشت سال سایه به سایه دنبال کرده ایم. کشور ظرفیت‌ها و توانایی‌های خوبی دارد. جوانان و متخصصان خوبی دارد که نه‌تنها می‌توان کشور را اداره کرد بلکه جهش داد. دوستان می‌گویند نمی‌شود، نه؛ شما نمی‌توانید. اتفاقاً منظاره برای همین است؛ بگویید نمی‌شود.

- سال ۹۲ هم در زمان برجام من گفتم تحریم‌ها رفع نمی‌شود و دوستان گفتند می‌شود. حالا مردم قضاوت کنند که شد یا نشد.

** نقد اول رضایی؛ همتی منبع سلطان‌سازی در فولاد و شکر و روغن است

- جناب آقای همتی شما منبع برای سلطان سازی در فولاد، شکر و روغن دارید ولی منبع برای مستضعفین و محرومین ندارید؟ شما چطور رانتخوارها را با ارز 4200 تومانی تأمین مالی کردید اما برای  اینکه به محرومین کشور کالا را با قیمت واقعی بدهید، ندارید.

- اگر همان قیمت واقعی یارانه 45 هزار تومانی در سال‌های قبل را که 20 دلار بوده و هم‌اکنون 450 هزار تومان است شما می‌فرمایید آن را ندارید. که جای تأسف دارد برای شما که در دوران شما وضعیت اقتصاد کشور را به گونه‌ای رساندید که اگر به نمودارهای اقتصادی نگاهی به آن بیندازیم متوجه خیلی موضوعات خواهیم شد.

- وضعیت نمودار عملکرد آقای همتی در بانک مرکزی به گونه‌ای است که از زمانی وی مسئول شده است نرخ دلار از 8 هزار تومان به 21 هزار و 350 تومان رسیده است. آیا این وضعیت اقتصاد است و اگر آقای همتی اقتصاددان است چطور نتوانسته تشخیص دهد کشور در چه وضعیتی است.

- سیاست‌ پولی که آقای همتی در بانک مرکزی در نظر گرفته است سیاست بسیار غلطی بوده و یک فاجعه بزرگ در نقدینگی کشور به وجود آورده که اگر امسال نتوانیم جلوی آن را بگیریم خطر بزرگی کشور را با عنوان فوق تورم تهدید خواهد کرد. من یک سرباز هستم و وقتی آمریکا تهدید کند ما می‌‌خواهیم به ایران حمله کند حتماً جواب من آن است که اگر پای‌تان به ایران برسد ما حتماً شما را به گروگان خواهیم گرفت و ما حتی رجز می‌خوانیم و در این رجز خواندن توی دهان آمریکا می‌زنیم و به شکلی این کار را می‌کنیم که جنبه انسانی ما حفظ شود اما من برای اداره اقتصاد کشور یک برنامه جدیدی دارم.

- یارانه 450 هزار تومانی را با محاسبات دقیق آن هم از منابعی که از محل اسراف و تبعیض و رانتخواری از دست رفته و صرفه‌جویی 4 میلیارد دلاری از ارز 4200 تومانی و 4 میلیارد دلار یارانه‌ای که به طبقات بالا داده می‌شود به دست خواهد آمد.

- مسئله اقتصادی که من بنا دارم آن را در دولتم اجرا کنم با بسیج مردم اعم از اهل تسنن، بانوان، جوانان تلاش می‌کنم قطار اقتصاد را راه بیندازم و تلاش می‌کنم که همه اقوام و استان‌های مرزنشین و همه اقشار بتوانند وارد اقتصاد شوند و اقتصاد را تأمین کنیم و در آن موقع نه تنها منابع یارانه و مالیات‌ها را بهبود می‌بخشیم بلکه یک جهش بزرگ در اقتصاد ملی ا یجاد خواهد شد و امیدوارم مردم عزیزمان این فرمان را به دست‌مان بدهند تا من ثابت کنم همانطور که در دفاع مقدس و مسائل امنیت ملی بزرگ و عظیم است در اقتصاد ملی نیز توانایی ان را دارم که ایران بزرگ اقتصادی را به وجود آورم.

** نقد اول زاکانی؛ تورم معضلی است که همتی باید درباره‌اش پاسخگو باشد

- راه حل این معضل، نظارت واقعی بانک مرکزی و اتصال شبکه بانک‌ها به هم و در نهایت، انتقال حجم نقدینیگی به بخش تولید است.

- ابربدهکاران بانکی چه کسانی هستند و این بی‌انضباطی که در بانک‌ها وجود دارد از کجا سرچشمه می‌گیرد؟ بزرگترین اشکال به بانک مرکزی برمی‌گردد که نظارت نمی‌کند.

- از 5400 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی در سال گذشته، بیش از 1000 هزار میلیارد ریال آن استمهال بوده و عمده آنها نیز هیچ نقش مثبتی در تولید ندارند و عمدتا به سوداگری و سفته‌بازی مشغول‌اند.

- عامل مهم نقدینگی در جامعه و این سیل فراگیر، پول پرقدرتی است که بانک مرکزی به تقاضای دولت چاپ کرده و 34 هزار میلیارد تومان اعتبار را به دولت آینده حواله کرده‌اند و بدهی را بر دوش دولت آینده گذاشته‌ است.

- اینجا آقای همتی باید پاسخگو باشد که چرا با این اختلال کشور اداره می‌شود؟ اگر اقتصاددانی اینی است که همتی می‌گوید،‌ همه ملت ایران از این اقتصاددانی تبری می‌جویند. 

- فاکتورهای تورمی و افزایش پایه پولی و افزایش نقدینگی، سه معضلی است که امروز آقای همتی باید پاسخگو باشد.

** جلیلی: درسال‌های گذشته، محرومین در اولویت نبودند/ سهم مردم را از انرژی می‌دهیم

نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم، عصر امروز (شنبه ۱۵ خرداد) با حضور ۷ نامزد این انتخابات و با موضوع اقتصاد برگزار شد.

محور مهم بیانات سعید جلیلی، نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری را در ادامه می‌خوانید:

- برای محرومیت‌زدایی قبل از اینکه طرح اقتصادی داشته باشید باید این نگاه را داشته باشید که قائل به محرومیت‌زدایی هستید یا نه. یکی از مشکلات سال‌های گذشته این بود که مردم و محرومین در اولویت نبودند.

- یکی از بحث‌های مهم در اقتصاد این است که اگر صحبت از جمهوری اسلامی می‌کنیم این است که جمهور مردم را در اقتصاد دخیل کنیم.

- موقع انتخابات بالگرد می‌فرستیم به مناطق محروم و رأی آن‌ها را می‌گیرم اما‌ آیا در اقتصاد هم به همین شکل، آن‌ها را وارد امور می‌کنیم و سهم‌شان را می‌دهیم یا خیر.

- اگر نگاه محرومیت‌زدایی را نداشته باشید به یک سری کارهای نمایشی روی خواهید آورد.

- برای محرومیت زدایی باید طرح و برنامه داشته باشید، اما قبلش از طرح و برنامه باید اراده داشته باشید.

- چند طرح اساسی داریم که محرومیت را به حداقل می‌رساند و حق مردم را در عرصه‌های مختلف بویژه در سهمی که در مصرف انرژی باید داشته باشند به آن‌ها بدهیم. برای این موضوع طرحی با عنوان طرح وان یا واحد انرژی را در نظر گرفته‌ایم.

- طرح دوم سبد غذایی است. آحاد جامعه در روز ۲۵۰۰ کالری انرژی لازم باید دریافت کنند آن هم در طیفی از غذاها که برای این موضوع برنامه‌ای تهیه شده که چگونه این کالاها به خوبی توزیع بشود که متأسفانه بر اساس سیاست‌های عدم نگاه به محرومیت به وضعیت نامطلوبی دچار شده است.

- در بحث‌های تفریح و سلامت هم برنامه‌هایی داریم. طرح مفصلی درباره موضوع سفر داریم که چگونه با همین بودجه فعلی مردم را از سفر رایگان برخوردار کرد. طرح بعدی ما درباره سلامت است.

** زاکانی: بانک مرکزی مقصر وضع موجود است/ باید به همتی نوبل شیمی بدهند!

علیرضا زاکانی نامزد انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، امروز جمعه ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ در نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم که با محوریت «اقتصاد و معیشت» در استودیوی مناظرات رسانه ملی برگزار شد، به بیان برنامه‌های خود و نقد برنامه‌های دیگر نامزدها در حوزه اقتصاد پرداخت.

مهمترین محورهای سخنان زاکانی در نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به شرح زیر است؛

سوال؛ برنامه شما برای کنترل نقدینگی مخرب و هدایت آن به سمت‌های مولد چیست؟

- داریم مناظره می‌کنیم ولی برخی دوستان انشاء می‌خوانند؛ خیلی زشت است که آقای همتی ما را متهم به دروغگویی می‌کنند.

- ایشان (همتی) می‌گوید اقتصاددان است،‌ اما باید به ایشان جایزه نوبل شیمی داد، با کاری که با پول ملی کرد!

- آقای همتی می‌گوید ۵ نفر در مقابل ایشان هستند، اما واقعیت این است که بجای ۵ نفر، ۸۵ میلیون نفر در مقابل ایشان قرار دارند.

- حجم نقدینگی امروز بیش از ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان است که به دلیل ایجاد پول پرقدرت ایجاد شده و بانک‌ها هم بدون نظارت بانک مرکزی که وظیفه آقای همتی است، خلق پول می‌کنند و در نتیجه ۱۱ ابربدهکار بانکی داریم که ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند.

** قاضی‌زاده هاشمی: رئیس بانک مرکزی خود را مسول حفظ دلار می‌داند نه ریال

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در مناظره تلویزیونی امروز طی سخنانی درباره چگونگی تقویت ارزش پول ملی اظهار داشت: درباره ارزش پول ملی چند اصل می‌توان بحث کرد. 

- وقتی که ما از حفاظت از ارز ش پول ملی صحبت می‌کنیم آن طرف سکه کنترل تورم است. ما اگر بتوانیم تورم را در جامعه به عنوان ام المصائب کنترل کنیم پول ملی را هم می‌توانیم حفظ کنیم.

- البته مساله بعدی ما بحث حکمرانی ریال است متاسفانه در کشور ما مسؤولان مربوطه به جای اینکه مسؤول حفاظت از ارزش پول ملی باشند مسوول حفاظت از ارز خارجی شده اند. یعنی هنر ما  این است که اگر بخواهیم مشخصات و یا وجهه صحیحی را از حکمرانی پول ملی تعریف کنیم این است که مسوول مشخصی در کشور ندارد و ان مسوولانی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم وظیفه پاسخگویی دارند مسسولیت خودر را به گردن دیگران می‌اندازند. 

- ای کاش رئیس بانک مرکزی ما خود را مسول حفظ ریال بداند تا دلار!

- ما یک بسته مفصلی در دولت سلام تهیه کردیم که 213 پروژه است که 51 پروژه آن مستقیما به مساله کنترل قیمت ها و تورم برمی‌گردد. 

- وقتی از تورم صحبت می‌کنیم یعنی از نقدینگی و پول پرقدرتی که وارد بازار می‌شود حرف می‌زنیم؛ لذا از اصلاحات تغییر ساختاری بانک مرکزی باید صحبت کنیم همچنین از اصلاحات ساختار بودجه‌ای باید صحبت کنیم. 

- بخش عمده ای از کسری بودجه کشور را متاسفانه با خلق پول در حال تامین هستیم و تورم یک مالیات دائمی از سمت مردم پابرهنه به سمت دولت و به سمت طبقه مرفه می‌رود و این در طی 100 سال گذشته مرتبا ادامه داشته است.

- وقتی از تورم و حفظ ارزش پول ملی صحبت می‌کنیم از گسترش تولید و هدایت نقدینگی به سمت تولید حرف می‌زنیم و وقتی از تورم سخن می‌گوییم از کنترل قیمت ها در سطح بازار حرف می‌زنیم.

- انتظار مردم این است که وقتی که تا خرخره در مشکلات هستند، کاندیداها برای مشکلات امروزشان و آینده فرزندانشان بگویند که چه برنامه‌هایی دارند؟

** مهرعلیزاده: نزدیک به ۵۰ درصد از مردم زیر خط فقر زندگی می‌کنند

محسن مهرعلیزاده نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره انتخاباتی ریاست جمهوری که با حضور دیگر نامزدها از رسانه ملی پخش شد، مواردی را مطرح کرد که محورهای آن به شرح زیر است: 

-با توجه به اینکه بنده برنامه مدونی که از دو سال پیش بر روی آن کار کردند و برنامه نظری و اجرایی شامل همه راهکارها در همه زمینه ها در آن وجود دارد و سه پیوست هست که پیوسته های متفاوتی در خصوص اهداف کمی و کیفی آن آماده و امشب در سایت خود بارگذاری خواهم کرد به فرار مالیاتی نیز پرداخته شده است. 

-این که به هر دلیل از جمله شائبه مهندسی انتخابات با حذف تعدادی از افراد صالح در فرآیند انتخابات روبرو هستیم تا جایی که از کنار فرمایش رهبری معظم انقلاب در جایگاه ولایت فقیه مبنی بر لزوم جبران جفا و ظلمی که در برخی از آنها رفته است به راحتی عبور می‌کنند پرسش این است که این امر چگونه از سوی طراحان وضعیت موجود توجیه می شود؟

- با توجه به اینکه بنده برنامه مدونی که از دو سال پیش بر روی آن کار کردند و برنامه نظری و اجرایی شامل همه راهکارها در همه زمینه ها در آن وجود دارد و سه پیوست هست که پیوسته های متفاوتی در خصوص اهداف کمی و کیفی آن آماده و امشب در سایت خود بارگذاری خواهم کرد به فرار مالیاتی نیز پرداخته شده است. 

-اینکه به هر دلیل از جمله شائبه مهندسی انتخابات با حذف تعدادی از افراد صالح در فرآیند انتخابات روبرو هستیم تا جایی که از کنار فرمایش رهبری معظم انقلاب در جایگاه ولایت فقیه مبنی بر لزوم جبران جفا و ظلمی که در برخی از آنها رفته است به راحتی عبور می‌کنند پرسش این است که این امر چگونه از سوی طراحان وضعیت موجود توجیه می شود؟

-آیا حمایت از یک فرد خاص در دستور کار قرار گرفته است. هموطنان عزیز شما می دانید با وجود ظرفیت‌های فراوان و علی رغم تلاش های بسیاری که شده است ایران عزیز امروز مشکلات فراوانی دارد.

-اگر بخواهم فهرستی از مشکلات را در مقابل شما بیان کنم می توانم به دهها مورد اشاره کنم مشکلاتی که بعضاً رخنه در جان و مال زندگی روزمره مردم کرده و سال ها زندگی ما را تحت تاثیر قرار داده است. 

-هموطنان شما با عزت و سربلندی تاریخی تان امروز روزگار سختی را می‌گذرانید و آمارها نشان می‌دهد نزدیک به ۵۰ درصد از مردم زیر خط فقر زندگی می‌کنند و این زیبنده مردم شرافتمند ایران نیست ۱۷ میلیون سرپرست خانوار درامد ثابتی نداشته و در تامین زندگی به کمک های مستقیم معیشتی نیازمند هستند.

-سوالی که بنده از آقای رئیس دارم این است که آقای رئیسی آیا جنابعالی حاضر هستید که خانواده خود را در جاده چالوس به دست یک راننده بدهید که مومن و متعهد است اما گواهینامه ندارد؟ هرگز آقای رئیسی شما که فقط از نظر کارهای کلاسیک و تحصیلات ۶ کلاس سواد دارید البته من سواد ندارم اما با این سواد نمی‌شود اقتصاد را اداره کرد.

**همتی: هم کیک اقتصاد را بزرگ می‌کنم هم آن را عادلانه توزیع می‌کنم

عبدالناصر همتی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ در اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری به بیان سخنان خود پرداخت.

محور‌های سخنان همتی بدین شرح است:

- اول ابراز تأسف می‌کنم که نمایندگان توانای بخش های بزرگی از جامعه ایران در این مناظره حضور ندارند از جمله زنان.

 - مردم! خیلی از شماها، اینجا نماینده ندارید به حق هم معترض این موضوع هستید. اعتراضات را می خواهید با بهره از صندوق نشان دهید؟ من فکر می کنم اعتراض موثرتر این است که با رای‌تان فضا را تغییر دهید.

- ما می توانیم یک « نه» رای بزرگ به تهدید علیه جمهوریت بدهیم. راستش من خیلی فکر کردم که اینجا چه وعده ای بدهم. دیدم صادقانه تر است به شما بگویم وضعیت اقتصادی ایران در شرایط فعلی طوری است که اغلب وعده های رنگارنگ و جذابی که بقیه نامزدها می دهند امکان تحقق ندارد.

- من بر خلاف دوستانی که الان روبروی شما هستند اقتصاد می‌دانم و اقتصاددان هستم از جزییات وضعیت کشور خبر دارم.

- سابقه مدیریت اجرایی دارم ما منابع لازم را برای این وعده ها نداریم. دوست ندارم برایتان به دروغ بگویم و برای رای آوردن از شما متوسل به دروغ شوم. این دوستان هیچکدام از تولید ثروت حرف نمی زنند و عملا از توزیع فقر می گویند.

- هم کیک اقتصاد را بزرگ می‌کنم هم کیک را عادلانه توزیع می‌کنم.

- ما به سرعت نیازمند یکسری اصلاحات اقتصادی هستیم. اینجا تنها نامزدی هستم که هم می‌فهمد توسعه اقتصادی برای اقتصاد مهم است و هم قوی ترین اقتصاددانان حاضر هستند به او کمک کنند.

- مردم! وضعیت جیب شما خیلی بهتر می تواند باشد. اما لازمه آن اصلاحاتی است که بقیه دوستان توانایی آن را ندارند. 

- آقای رضایی بجای اینکه بیایند بگویند بانک مرکزی مقصر است بگویند که چگونه می خواستند برای کشور درآمد ارزی تامین کنند.

- ۶ ماه است منتظریم آقا رضایی اقدام کنند، آقای رضایی؛ شما ما را در مجمع چند وقت برای FATF معطل کردید. عدم پذیرشFATF پدر کشور را در آورده است.

- حتی مقام معظم رهبری این طرح را مجددا به مجمع فرستادند ما رفتیم و التماس کردیم که این برای ما مهم است من می‌گفتم مهمترین بحث برای ما FATF است اما آنجا آقای رضایی تصمیم می گرفتند.

** رضایی: هشت سال پیش یک کلید بی‌خاصیت آمد

محسن رضایی میرقائد نامزد انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، امروز جمعه 15 خرداد 1400 در نخستین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم که با محوریت «اقتصاد و معیشت» در استودیوی مناظرات رسانه ملی برگزار شد، به بیان برنامه‌های خود و نقد برنامه‌‌های دیگر نامزدها در حوزه اقتصاد پرداخت.

وی در پاسخ به سؤالی درباره اصلاح فرایند بودجه‌ریزی کشور و مشکلات مترتب آن نظیر بودجه‌های دارای کسری و ریشه بروز آن اظهاراتی داشت که محورهای آن به شرح ذیل است:

- سالگرد پانزده خرداد که سرآغاز یک تحول اساسی در زندگی ملت ایران بود را گرامی می‌داریم و یاد و خاطره شهدای این روز را گرامی داشته و سرتعظیم فرود می‌آورم.

- هشت سال پیش در این مکان در برابر آن کلید بی‌خاصیت یک هزار تومانی را نشان دادم و گفتم اگر اوضوع اینجوری ادامه یابد پول ملی ما سقوط می‌کند و بایستی به جیب‌ها، یارانه‌ها، حقوق‌های کارگران، کشاورزان و درآمد مردم بازاری نگاه کنیم.

- امروز ما چه وضعی در زندگی داشته و به آن رسیده‌ایم. چرا اینگونه شده است؟ بایستی به این سؤال جواب دهیم که چرا باید مردم ما امروز در زباله‌گردی و یا نان‌ قرضی و مشکلات دیگر دست و پنجه نرم کنند.

-وقتی مطالعه می‌کنیم متوجه می‌شویم رابطه دولت با اقتصاد و رابطه اقتصاد با مردم تنظیم نشده است. هر گاه مشکلی به وجود‌ آید دولت دست در جیب مردم می‌کند از اقداماتی که بانک مرکزی جناب آقای همتی و دوستانشان انجام داده‌اند و بلایی که بر کسری بودجه آورده‌اند و تا مشکلی پیش می‌آید دست در جیب مردم می‌کنند و کسری بودجه را از آن محل تأمین می‌کنند آیا می‌توان توقع داشت ارزش پول ملی ثابت بماند.

-در مسئله بورس، دولت راه غیرقانونی را برای کسر بودجه خود در پیش گرفت نرخ سود بانکی را پایین آورده و به غلط نرخ ارز را 4200 تومان تعیین کردند و وقتی پول از بانک‌ها به بورس رفت بدون حساب و کتاب مردم را تشویق کردند و وقتی که برای بودجه کشور تأمین مالی صورت گرفت مردم را در زمین و آسمان رها کردند آیا این شیوه تنظیم بودجه کشور است؟

-آیا بودجه کشور را بایستی از طریق دست کردن در جیب مردم تأمین کرد؟ مگر زندگی مردم از زندگی دولت جدا است در حالیکه این موضوع یکی از خطاهای اساسی است که در انقلاب به وجود آمده است.

-چرا باید قطار انقلاب روز به روز کوچک‌تر شده باشد که پشت این اقتدار عظیم ملی قطار انقلاب به یک اسکوتر تبدیل شده باشد.

** رئیسی: رونق تولید با ایجاد جذابیت صورت می‌گیرد

سیدابراهیم رئیسی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره انتخاباتی که عصر امروز (شنبه) با حضور کاندیداهای انتخابات پخش شد، به بیان دیدگاه‌ها و برنامه‌های خود پرداخت که محورهای این اظهارات به شرح ذیل است:

- موضوع موانع تولید از مسائل مهمی است که تولیدکنندگان با آن مواجهند و کاری کرده که تولید کنندگانی که با انگیزه در عرصه تولید حضور یافته اند دچار مشکل شده‌اند.

- برای رونق تولید باید جذابیت برای تولید ایجاد کنیم و جذابیت امور اقتصادی غیرمولد را بکاهیم و این نیاز به سازوکار دارد.

- باید کاری کنیم قاچاق به عنوان یکی ازموانع تولید به حداقل برسد و باید نقدینگی به سمت تولید برود.

- هدایت نقدینگی به سمت طلا و ارز و زمین باید کاسته شود و به تولید هدایت شود.

- سازوکارهایی مانند مالیات بر فعالیت‌های غیرمولد و کاستن از مالیت‌های تولیدی است. مالیات ۲۵ درصدی تولید باید با شیب ملایم به ۱۰ درصد کاهش یابد.

- برخی مجوزها برای تولید تبدیل به مانع شده است. باید صدور مجوزها پسینی شود و تسهیل کند.

** قرائت اطلاعیه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری

در ابتدای مناظره پس از پخش سرود ملی و تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید، اطلاعیه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری قرائت شد.

در این اطلاعیه آمده است: این کمیته شامل وزیر کشور، دادستان کل، دبیر هیئت اجرایی مرکزی انتخابات وزارت کشور، رئیس سازمان صداوسیما و یکی از اعضای شورای نظارت بر سازمان صداوسیما به عنوان منتخب سه قوه است.

این کمیسیون موظف است طبق ماده ۶۴ قانون انتخابات ریاست جمهوری، اگر ضمن برنامه زنده «مناظره»، هر یک از نامزد‌ها درخصوص سایر نامزد‌ها یا دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی، مطالب توهین‌آمیز یا هتک حرمت و یا مطالب مغایر با قوانین رسمی کشور، بیان کند، به میزان مناسب، زمان برای پاسخگویی در نظر گیرد.

برای احترام به افکار عمومی مردم شریف ایران، رعایت و اجرای قانون انتخابات ریاست جمهوری به نامزد‌های محترم یادآوری شده است.

امیدواریم نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با محوریت «موضوعات اقتصادی» فضایی اخلاق‌مدارانه، آگاهی‌بخش و در جهت شناخت از برنامه‌ها ودیدگاه‌های نامزد‌های محترم پدید آورد.

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات