در واپسین روزهای ماه نخست زمستان 1401 سکه طلا ربع بهار آزادی به عنوان قهرمان رالی 10 ماهه بازارها معرفی شد. بررسیهای بهعمل آمده از روند معاملات شاخصهای مهم سرمایهگذاری نشان میدهد که هر قطعه ربع سکه طلا از ابتدای معاملات سال جاری تاکنون با حدود 2/ 127 درصد رشد، بیشترین شاخص بازدهی 10 ماهه را نسبت به نرخ سکه طلا، دلار، گرم طلا 18 عیار و شاخص کل بازار سهام را از آن خود کرده و دارندگان این قطع از فلز زرد بیشترین سود ممکن را از معاملات 10 ماه اخیر بردهاند.
بر اساس محاسبات نرخ سکه طلا طرح جدید نیز با حدود 7/ 92 درصد رشد در رتبه دوم این رالی قرار گرفته است. نکته جالب توجه این است که رتبه سوم از آن نرخ شاخص بازار ارز نبوده و هر گرم طلای 18 عیار با 4/ 65 درصد رشد مدال برنز را از آن خود کرده است. کارشناسان بازار تهران مهمترین عامل افزایش نرخها در 10 ماه نخست سال جاری را افزایش سطح انتظارات تورمی میدانند. با از میان رفتن سیگنالهای مثبت در زمینه نشستهای هستهای وین و افزایش نرخ شاخصهای اقتصادی مانند تورم، تمایل افراد نسبت به خرید داراییهای امن مانند سکه طلا افزایش یافته و در راستای این افزایش تقاضا رشد نرخها نیز سرعت بیشتری گرفته است.
یکهتازی خانواده فلز زرد در 1401
با اتمام نخستین ماه فصل آخر سال نرخ رشد شاخصهای سرمایهگذاری در بازار کشور بررسی شد. بر اساس بررسیهای بهعمل آمده ربع سکه طلا، سکه طلا طرح جدید و هر گرم طلا 18 عیار به ترتیب با 2/ 127، 7/ 92 و 4/ 65 درصد رشد بیشترین شاخصهای بازدهی 10ماهه را ثبت کردند. هر برگ اسکناس دلار نیز در پایان معاملات دی ماه حدود 8/ 63 درصد رشد در رتبه چهارم قرار گرفت. گفتنی است که شاخص کل بازار سهام نیز در 10 ماه گذشته 5/ 23 درصد رشد کرد. به صورت کلی افزایش سطح انتظارات تورمی را میتوان عامل مهمی در جهت رشد نرخها در 10 ماه اخیر دانست. روند نامطلوب مذاکرات هستهای وین انتظارات مثبت نسبت به افزایش تجارت خارجی و بهبود تراز تجاری کشور را کمرنگ کرد. از سوی دیگر افزایش نرخ تورم کشور نیز به افزایش تمایل افراد نسبت به حفظ ارزش داراییهای خود دامن زد و سبب وجود مازاد تقاضا در اکثریت روزهای بازار در 10 ماه اخیر شد. گفتنی است که نرخ بازدهی بازار مسکن نیز تا پایان روزهای دی ماه در رقمی معادل 42 درصد ثبت شد که نشانگر پیروزی معاملهگران خانواده فلز زرد نسبت به دیگر معاملهگران در سال 1401 است.
تغییر جایگاه ربع سکه در دی ماه
علاوه بر بررسی رقابت شاخصهای سرمایهگذاری در 10 ماه نخست سال، روند معاملات کالاهای مذکور در دی ماه نیز بررسی شد که حاکی از صدرنشینی نرخ سکه طلا طرح جدید در رالی ماه نخست زمستان است. عمده رشد نرخ ربع سکه در معاملات انتهای پاییز صورت گرفت و در نخستین ماه زمستان کالای مذکور تنها 4/ 6 درصد رشد داشت. اما هر قطعه سکه طلا طرح جدید که در پایان معاملات آذر ماه در رقم 18 میلیون و 700 هزار تومان به فعالیت خود پایان داده بود در روزهای پایانی دی ماه وارد کانال 23 میلیون تومانی شد و در بازه 30 روزه 4/ 26 درصد رشد کرد. رتبه دوم شاخصها در دی ماه نیز از آن گرم طلا 18 عیار بوده که در بازه یک ماهه 1/ 15 درصد بازدهی را ثبت کرده است. به عقیده تحلیلگران، افزایش نرخ اونس طلای جهانی در کنار مبحث انتظارات تورمی سوخت بیشتری به بازار فلز زرد وارد کرده تا زمینهساز 2میلیون تومانی شدن نرخ هر گرم طلای 18 عیار شود. در نهایت شاخص کل بورس نیز در طی معاملات دی ماه با حدود 13 درصد رشد نسبت به نرخ روزهای پایانی آذر ماه در جایگاه سوم رالی دی ماه قرار گرفت.
بازار سبز در روزهای پایانی ماه سرد
در روزهای پایانی هفته گذشته نرخ شاخص ارزی در معاملات غیررسمی بازار تهران افزایش چشمگیری داشت. هر برگ از این اسکناس آمریکایی در معاملات انتهایی چهارشنبه 28 دی ماه در پلههای نخست کانال 42 هزار تومانی فعالیت خود را پایان داد اما با انتشار برخی اخبار نگرانکننده در زمینه افزایش تحریم نهادهای داخلی توسط کشورهای اروپایی، دست خریداران در بازار بالا رفت و در پایان معاملات نقدی روز پنجشنبه نرخ ارز مذکور به سطوح ابتدایی کانال قیمتی 43 هزار تومانی رسید. گفتنی است که فعالان بازار کانال 43 هزار تومانی را به عنوان کانال تاریخی شاخص ارزی میدانند، چرا که قله قیمتی این ارز در کانال 43 و در رقم 43 هزار و 330 تومان بوده است.
روزنامه رسالت
اروپا ترامپی نشود: اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران، موجی از نگرانی و انزجار را در میان هممیهنان برانگیخته است. این اقدام از چند منظر، خطایی راهبردی است:
اول. سپاه، یکی از ملیترین و مردمیترین نیروهای نظامی دنیاست و حتی روند شکلگیری آن، بیش از آنکه از بالا به پایین و توسط سیاستمداران و حاکمان رقم خورده باشد، از پایین به بالا و از دل محلات و کوچه و خیابانهای شهرهای ایران و بهضرورت جنگ تحمیلی صدام و متحدانش علیه ایران موجودیت پیداکرده است. سپاه، در دل تمام روزها و شبهای سخت ملت ایران، از بلایای طبیعی گرفته تا تهدید خارجی در کنار مردم بوده و حتی در خدمترسانی در ایام کرونا خوش درخشیده است. تحریم کردن و تروریست نامیدن چنین نیرویی، تحریم یک ملت و توهین به آنان است و نتیجهای که برخی اروپاییها در پی آنند رخ نخواهد داد.
دوم. این اولینبار نیست که این نیروی میهنی محبوب، تحریم میشود؛ پیش از این نیز دولت آمریکا در دوران ترامپ چنین خطایی کرده بود و همه میدانیم که ترامپ، به غلطهای فاحش و سبکسری شهره است و شاید از همین رو، عمر سیاست و قدرتش، کوتاه شد و حتی در کشور خود، شکست خورد. اقدام اخیر پارلمان اروپا، دنبالهروی از سیاست نابخردانه ترامپ است و نتیجهای مانند یا بدتر از آن برای سردمداران فعلی این اتحادیه خواهد داشت.
سه. ما انتظار داریم رؤسای دولتهای اروپایی با وجود تمام مناقشات و اختلافات، عاقلتر از آن باشند که یک نیروی مقتدر منطقه غرب آسیا که در هم کوبنده داعش بوده و حتی مستقیم و غیرمستقیم، به امنیت ملتهای دیگر از جمله اروپا کمک کرده را در فهرست سازمانهای تروریستی جای دهند. مصوبه اخیر پارلمان اروپا، تا زمانی که به تصویب رؤسای ۲۸ کشور اروپایی نرسد، رسمیت نخواهد داشت و صرفا رقص دیپلماتیک پارلمان خواهد بود.
چهار. پارلمان اروپا دچار اشتباه محاسباتی شده است که این خطا برگرفته از اطلاعات ناقص و نادرست و لاجرم تحلیل و واکنش معیوب است. اسامی افرادی را تحت عنوان معترض بیگناه در متن خود آوردهاند که مرتکب قتل و موجب ناامنی شدهاند.
این اطلاعات عموما توسط رسانههای فارسیزبان سلطنتطلب و گروهک منافقین که هر دو دستشان به خون هزاران زن و مرد ایرانی آغشته است، تولید و رسانهای شده است و لازم بود اعضای پارلمان اروپا قبل از بازی خوردن در نمایش رسانهای دشمنان جمهوری اسلامی ایران، صحت و اعتبار منابع خود را میسنجیدند.
پنج. تحریم و تروریستی خواندن سپاه، حتی اگر رسمی هم شود، هیچ خللی در اراده و عزم فرزندان ملت ایران در نیروهای مسلح و خدشهای به ارادت و علاقه مردم نسبت به حافظان امنیت خود نخواهد داشت. احتمالا خود اتحادیه اروپا هم صرفا بهدنبال رهگیری استراتژی فشار بیشتر اقتصادی و رسانهای از این طریق است که بیثمر بودن آن از پیش پیداست. فقط این خود کشورهای اروپایی و بهویژه دولتهای شرقی و جنوبی این اتحادیهاند که در برابر تروریستهای واقعی از قبیل داعش که بعضا خودشان در پیدا و پنهان از آنها حمایت کردهاند، تنها خواهند ماند.
روزنامه شهروند
ذخیره مطمئن واکسن: واکسنها دنیا را از کرونا نجات دادند. همان زمانی که این ویروس چندصدم میکرونی همه دنیا را بههم ریخت، در ریه مردم جا خوش کرد و راه نفسکشیدن خیلیها را بست، این واکسن بود که ترس وحشتناکی که همه دنیا را فراگرفته بود، از بین برد و مردم را به زندگی عادی برگرداند. کشور ما از معدود کشورهایی است که روی پای خودش ایستاد و در کنار کشورهایی که مدعی تکنولوژی بودند و علم تولید واکسن را منحصر به خودشان میدانستند، واکسن ساخت و نگرانی میلیونها ایرانی که قرنطینه زندگیشان را زیرورو کرده بود، از بین برد.
براساس آمار وزارت بهداشت تاکنون ۶۵میلیون و ۱۷۱هزار و ۳۱۷ نفر دُز اول واکسن، ۵۸میلیون و ۵۷۵هزار و ۴۳۵ نفر دُز دوم و ۳۱میلیون و ۵۵۲هزار و ۵۴۵ نفر دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند. در مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۵۵میلیون و ۲۹۹هزار و ۲۹۷ دُز رسیده است.
مردم کمی شرایطشان بهتر شده بود و روزهای بدون فوتی پشتسر هم نوید روزهای روشن بازگشت به زندگی عادی را میداد که دوباره زمزمههای همهگیری کرونا از کشور اژدهای چشم قرمز به گوش رسید. کمکم سویه جدید کرونا در همه دنیا گسترش پیدا کرد. ویروسی موذی، سریع و خشن که مرزها را یکییکی میشکافت و در دل دنیا راه باز میکرد، دوباره متولد شد تا آرامش را از چشم مردم دور کند. اما اینبار ماجرا کمی متفاوت بود. کرونا دیگر تبوتاب گذشته را ندارد و تمام زورش را هم که در بازوهایش بریزد نمیتواند مردم را مثل گذشته بترساند، چراکه اینبار سلاحی به نام واکسن وجود دارد که میتواند در برابر این ویروس قد علم کند و اجازه ندهد کرونا هر چقدر دلش میخواهد در دنیا جولان دهد.
.انکار زمستان سخت اروپا و القای وقوع زمستان سخت برای ایران، چیزی جز یک سناریوی رسانهای توسط برجامیون برای فشار به دولت سیزدهم جهت پذیرفتن شروط آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم نیست. اینجا 10 اتفاق عجیب و گسترده در بحران گازی اروپا را که خود رسانههای خارجی به آن اعتراف کردهاند، مرور کردهایم. این 10 اتفاق عجیب در زمستان سخت اروپا، تنها گوشهای از بحران انرژی در کشورهای اروپایی است که در یک سال گذشته با آن درگیر بودهاند، اما در ایران صرفا برای چند روز ادارات دولتی تعطیل شدهاند و قطع گاز نیز فقط در یک شهر تربتجام رخ داده است. همانطور که مشاهده میشود بحران گازی اروپا از جهت ابعاد بسیار گستردهتر از ایران است و اصلا اتفاقات ایران حتی یک نمونه کوچک از زمستان سخت اروپا نیز نیست. البته در روزهای گذشته برخی رسانههای داخلی سعی کردهاند تا با بزرگنمایی اتفاقات موردی در ایران، اینگونه القا کنند که زمستان سخت برای ایران رخ داده است؛ نه اروپا؛ درحالیکه بحران گازی اروپا به قدری جدی است که هزاران گزارش و مقاله در رسانههای خارجی نوشته شده است و موضوع، یک مسئله سطح کلان انرژی بینالملل درباره تغییر نظم انرژی دنیاست.
روزنامه همشهری
زمستان سخت بدون روتوش: اتفاق یکم
سیاستهای سختگیرانه برای کاهش مصرف گاز
مؤسسه statista در گزارشی میزان کاهش مصرف گاز در کشورهای اروپایی در آگوست تا نوامبر2022 نسبت به میانگین سالهای 2017 تا 2021 را نشان میدهد. طبق تصویر، بهطور میانگین کشورهای اروپایی بین 20تا 30 درصد از مصرف گاز خود را کاهش دادهاند.
واضح است که بهینهسازی در چندماه نمیتواند چنین تأثیر گستردهای بر کاهش مصرف گاز اروپا داشته باشد و پشت این نمودارهای سبزرنگ و زیبا درباره کاهش مصرف گاز اروپا، محدودیتهای جدی در مصرف انرژی در بخش خانگی و صنایع نهفته است؛ محدودیتهایی که همگی بر رفاه خانوارها اثر منفی داشته و خسارات زیادی را بر اقتصاد اروپا وارد کرده است.
محدودیتهای جدی در مصرف گاز اروپا صرفا به یک نمودار سبزرنگ مؤسسه statista ختم نمیشود و بحران گاز اروپا به قدری جدی است که هر جای آن را محکم بگیرید، از جای دیگر بیرون میزند. در ادامه موارد متعددی از اتفاقات عجیب و غریب در اتحادیه اروپا تحتتأثیر بحران گازی و زمستان سخت آورده شده است.
اتفاق دوم
تعطیلی کمپانی بزرگ موادغذایی در فرانسه
طبق گزارش روزنامه فیگارو، کمپانی بزرگ غذایی فرانسه بهدلیل قبوض سرسامآور برق تعطیل شد. کمپانی کوفیجئو مالک چندین برند غذایی فرانسوی، نصف کارخانههای خود را بهدلیل 10برابر شدن قبوض انرژی تعطیل کرد.
همچنین فدراسیون سوپرمارکتهای زنجیرهای فرانسوی، هشدار داد که فرانسه ممکن است بهدلیل قطعی و قطع برق احتمالی با مشکلات عمدهای در زمینه فساد موادغذایی مواجه شود؛ زیرا بسیاری از سوپرمارکتها زمان کافی برای آمادگی قطعی برق را ندارند.
اتفاق سوم
هشدار انگلیسی برای اجرای خاموشیها
دولت بریتانیا جدول خاموشی بخش خانگی را منتشر کرد. (تصویر6) این خاموشیها ذیل برنامه «کد اضطراری تامین برق» بهدلیل بحران گاز در بریتانیا تعریف شده است که بهصورت چرخشی بر شهروندان اعمال میشود.
طبق این جدول خاموشی، مناطق مختلف به ۱۸بلوک مصرفی و هر روز نیز به ۸دوره 3ساعته تقسیم میشوند و سپس در سطح یک هشدار، هفتهای ۹ساعت برق خانگی مشترکان قطع خواهد شد. البته درصورت بروز مشکلات بیشتر و اجرای سطح 5هشدار میزان این خاموشی در هفته به ۴۵ساعت خواهد رسید.
این اتفاق در بریتانیا در حالی رخ داد که در ایران نهتنها در زمستان، بلکه در تابستان نیز خبری از انتشار جدول خاموشیها و قطعی برق مشترکان خانگی و تجاری نبود.
اتفاق چهارم
گرم کردن خانهها در انگلیس با خاک گربه
رسانه تلگراف در گزارشی عنوان کرد که بهدلیل کمبود انرژی و افزایش قیمت آن، انگلیسیها با خاک گربه خانههایشان را گرم میکنند. یکی از بزرگترین شرکتهای تامینکننده غذای سگ و گربه در انگلیس اعلام کرد که فروش خاک گربه (تکههای فشرده چوب که زیر گربه میریزند) در هفتههای اخیر بهشدت افزایش یافته و دلیلش هم استفاده مردم انگلیس از خاک گربه برای گرم کردن خانههایشان است.
البته دقت کنید که این گزارش، بدین معنا نیست که الان همه اروپاییها بهدنبال خاک گربه هستند، بلکه این مسئله بهعنوان نشانهای از بحران انرژی در اروپاست. این اتفاقات در حالی در اروپای مرفه و پیشرفته رخ داده که در ایران اصلا خبری از این دست مسائل نیست.
اتفاق پنجم
قطعی برق معابر و خیابانها در زمستان فرانسه
به گزارش یورونیوز دقت کنید. این رسانه قطعی برق معابر و خیابانها را بهعنوان یک تدبیر توسط دولت فرانسه برای مقابله با بحران انرژی عنوان کرده است؛ درحالیکه اگر همین اتفاق در ایران رخ میداد، نشانه زمستان سخت بود!
یورونیوز با تحسین این اقدام نوشت: کشور فرانسه تنها با کم کردن ساعات روشنایی معابر عمومی خود توانست رکوردی تاریخی از صرفهجویی 20درصدی در حوزه انرژی را به ثبت برساند.
اتفاق ششم
کاهش تولید صنعت فولاد اروپا و جهش ایران
طبق آمار انجمن جهانی فولاد، با وقوع بحران انرژی در اروپا، تولید فولاد در اتحادیه اروپا کاهش یافت و در 4ماه آگوست، سپتامبر، اکتبر و نوامبر2022 بهترتیب به میزان 6.9، 8.2، 9.2 و 10.1درصد افت کرد.
این درحالی است که در ماه نوامبر سالجاری، همزمان با تامین پایدار انرژی در ایران، فولاد ما با 8درصد افزایش تولید از کشورهایی نظیر ترکیه، آلمان و برزیل پیشی گرفت و با ۲.۹ میلیون تن تولید ماهانه به جایگاه هفتم در دنیا رسید. عمده پیشنهادهای صادرات فولاد کشور، مرتبط با صنایع پاییندستی حوزه فولاد در کشورهای اتحادیه اروپاست که از این محصول بهعنوان ماده اولیه استفاده میکنند.
طبق اعلام آژانس بینالمللی انرژی، مصرف گاز صنایع اروپا از زمان شروع جنگ اوکراین به میزان 25درصد کاهش یافته و نیمی از صنایع کود اروپا تعطیل شدهاند و هماکنون اروپا به یک واردکننده خالص مواد شیمیایی تبدیل شده است. همچنین آکسفورد اکونومیکس نیز در گزارشی عنوان کرده که صنایع اروپا در حال انتقال به آمریکا هستند؛ زیرا قیمت انرژی در اروپا 5برابر آمریکاست.
اتفاق هفتم
90میلیارد دلار ناقابل برای واردات LNG گران
با وقوع جنگ اوکراین و ایجاد تنش بین روسیه و اتحادیه اروپا، کشورهای اروپایی با محدودیت در واردات گاز ارزانتر روسیه مواجه شدند و به ناچار به سمت واردات LNG (گاز طبیعی مایعشده) با قیمت بالاتر برای تامین برق موردنیاز حرکت کردند.
طبق گزارش مؤسسه Refinitiv، واردات LNG اروپا در مسیر ثبت رکورد جدید در ۲۰۲۲ قرار دارد. حجم واردات LNG اروپا تا پایان سپتامبر سالجاری ۱۲۸ میلیارد مترمکعب ثبت شده که ۱۶.۵درصد بالاتر از کل۲۰۲۱ و ۸درصد بالاتر از ۲۰۱۹ (قبل از شیوع کرونا) بوده است و احتمالا از مرز ۱۵۰میلیارد مترمکعب تا پایان ۲۰۲۲ فراتر خواهد رفت.طبق این گزارش، هزینه واردات LNG برای اروپا به 90میلیارد دلار خواهد رسید؛ این درحالی است که سال گذشته اروپاییها برای پر کردن مخازن ذخیرهسازی خود فقط 30میلیارد دلار هزینه کردهاند؛ یعنی هزینه 3برابری واردات LNG در سال2022.
اتفاق هشتم
افزایش قیمت هیزم در آلمان و کوپن هیزم در فرانسه
یکی دیگر از پدیدههای عجیب در زمستان سخت اروپا، روی آوردن مردم به استفاده از هیزم بهعنوان سوخت برای گرمایش خود بوده است. راشاتودی در گزارشی از افزایش بیش از 85درصدی قیمت هیزم در آلمان بهدلیل افزایش تقاضا خبر میدهد. پیش از این تصاویری از بریدن و دزدیدن چوب نیمکتها و درختها در آلمان در رسانههای مجازی منتشر شده بود. همچنین سایت خبری thelocal عنوان کرده است که دولت فرانسه برای 2.6میلیون نفر از افرادی که خانه خود را با هیزم گرم میکنند، کوپنهای هیزم به ارزش 50تا 200یورویی برای کمک در هزینهها پرداخت میکند؛ اتفاقاتی که وقوع آن به این گستردگی واقعا عجیب و شگفتآور است.
اتفاق نهم
قیمت زغالسنگ در اروپا 157درصد افزایش یافت
اما بحران گازی اروپا تنها به سوزاندن هیزم و مازوت و استفاده از خاک گربه ختم نمیشود، بلکه اروپاییها با صرفنظر از همه پروتکلهای زیستمحیطی، به تشدید استفاده از زغالسنگ روی آوردهاند.
طبق گزارش بروگل، قیمت زغالسنگ در اروپا 157درصد نسبت به قبل از جنگ اوکراین افزایش یافته است. همچنین خبرگزاری آناتولی نیز از 4برابر شدن قیمت زغالسنگ در برخی کشورها خبر میدهد.
اتفاق دهم
تورم 40درصدی موادغذایی در ایتالیا
افزایش قیمت گاز در اروپا منجر به افزایش قیمت برق نیز شده است. طبق گزارش اویل پرایس، قیمت برق در اروپا 6برابر شده است و از بین 10کشور با قیمت بالای برق در دنیا، 8کشور اروپایی هستند.
راشاتودی نیز در گزارشی عنوان کرده که قیمت برق در ایتالیا 329درصد رشد داشته که این موضوع باعث تورم بیسابقه موادغذایی در این کشور شده است. طبق این گزارش، تورم موادغذایی اساسی در ایتالیا افزایش شدیدی داشته؛ بهگونهای که قیمت روغنهای گیاهی نسبت به سال گذشته ۵۵درصد، قیمت کره ۴۳ درصد و قیمت شکر ۳۹درصد بالا رفته است.