صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۴  ، 
کد خبر : ۳۴۳۶۲۸

یادداشت نخست روزنامه‌های دوشنبه سوم بهمن ماه

کیهان

خودزنی اروپا پایان خویشتن‌داری ایران : ۱) از هر زاویه که به مقابله‌جویی غرب با جمهوری اسلامی ایران نگاه کنید، درماندگی پدیدار است. با وجود حضور یک میلیون و دویست هزار ایرانی در اروپاُ گروه‌های اپوزیسیون مورد حمایت غرب، سه ماه قبل توانستند فقط 35 هزار نفر را در نمایش برلین دور هم جمع کنند که بخشی از آنها هم آفریقایی تبار یا برخی شهروندان اروپایی بودند. در تجمع اخیر استراسبورگ هم، دو تا سه هزار نفر حضور داشتند و همان جمعیت قبلی هم آب رفته بود.

۲) «استراسبورگ» مرکز ایالت آلزاس، که بارها طی جنگ، میان آلمان و فرانسه دست به دست شده، ۴۰۰ کیلومتر تا پاریس فاصله دارد. اما لازم نیست نمایندگان پارلمان اروپا از استراسبورگ به پاریس بروند تا وضعیت آشوب‌زده پایتخت فرانسه را ببینند. فضای رسانه‌ای در چند هفته اخیر، انباشته از فیلم‌های اعتراض مردم فرانسه با چاشنی زد و خورد، آتش‌سوزی و سرکوب است. پاریس و شهرهای دیگر، همین چند روز پیش، شاهد تظاهرات چند میلیونی مردم بود که از سیاست‌های نظامی و اقتصادی و امنیتی دولت به تنگ آمده‌اند. نمایندگان پارلمان و شورای اروپا اگر درایت کافی داشته باشند، تجمع دو- سه هزار نفره اپوزیسیون جمهوری اسلامی و جمعیت‌های میلیونی معترضان در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی را مقایسه می‌کنند و به جای خبط‌هایی مانند تشدید تنش با ایران، فکری برای بحران فزاینده در قلمروی خود می‌کنند، نه این که از باتلاق بحران اوکراین در نیامده، دردسر دیگری برای خود فراهم سازند.
۳) برخی دولت‌های اروپایی، بیش از آن که تصمیم‌گیر فعال باشند، دنباله‌روهایی منفعل به نظر می‌رسند. و گرنه دلیلی ندارد که هزینه گزاف جاه‌طلبی‌های آمریکا و انگلیس (خارج شده از اتحادیه اروپا) را بپردازند، یا نقش کیسه شن را بازی کنند. به ترکیب اتحادیه اروپا نگاه کنید! غالبا منافع کشورهای شرق و مرکز اروپا، قربانی منافع چند دولت اروپای غربی و به ویژه آمریکا شده است. و گرنه مثلا چرا باید کشورهایی مانند مجارستان، لهستان، رومانی، کرواسی، چک، بلغارستان، یونان، اتریش، ایتالیا و اسپانیا، از منافع اقتصادی و سیاسی روابط با ایران صرف نظر کنند؟ البته درایت، درباره افراد دارای اراده مستقل صدق می‌کند. ما، غرض‌ورزی و مسلوب الاراده بودن طرف اروپایی را در برجام تجربه کردیم. برخی از دولت‌ها سال‌هاست در صیانت از منافع خود در مقابل مطامع آمریکا و اختاپوس صهیونیسم، ناتوانی نشان می‌دهند. آمریکا، هزینه گزاف جنگ اوکراین را به اقتصاد و امنیت اروپا تحمیل کرد بالغ بر ۲۵ هزار شرکت در اروپا پس از جنگ اوکراین ورشکسته شده‌اند.
۴) آمریکا و رژیم صهیونیستی چرا صورتک «اتحادیه اروپا» را بازیچه شرارت‌های خود قرار داده‌اند؟ وضعیت به هم ریخته اسرائیل را ببینید که چند سال است دولت‌های آن، یک سال هم دوام نمی‌آورند. اردوکشی خیابانی مخالفان نتانیاهو (با جمعیت‌های چند صد هزار نفری و با ۶ وزیر فعلی و چند نخست‌وزیر سابق)، رویدادی کم سابقه است. رسانه‌های صهیونیستی درباره قریب‌الوقوع بودن جنگ داخلی هشدار داده‌اند. در وخامت اوضاع همین بس که «ریولین» رئیس‌رژیم گفته؛ «اقدامات کابینه نتانیاهو کودتاست»؛ «ایهود باراک» نخست‌وزیر اسبق خواستار سرنگونی «کابینه افراطی» شده؛ و موشه یعلون وزیر جنگ اسبق، دولت را «کابینه دیکتاتورهای جنایتکار» خوانده و گفته: «جلوی نتانیاهو می‌ایستیم تا مانع ویرانی اسرائیل شویم». اگر گسترش جبهه مقاومت از سوی جمهوری اسلامی در منطقه نبود، اسرائیل به چنین حال و روزی می‌افتاد؟
۵) این که چرا برخی دولت‌های غربی‌ستیزه‌جویی می‌کنند، مسئله‌ای منحصر به امروز نیست. فقط امروز نیست که پارلمان اروپایی به تبعیت از آمریکا، خواستار تروریستی قلمداد کردن سپاه پاسداران می‌شود، یا در سوئد با حمایت پلیس، مراسم قرآن سوزی به راه می‌اندازند و در فرانسه، بر توهین به مقدسات اسلامی توسط نشریه‌ای مبتذل شارلی ابدو اصرار می‌ورزند. عبدالکریم سروش -از مروجان سکولاریسم و عضو اتاق فکر جنبش سبز در لندن- طی دو سخنرانی در دانشگاه «دلفت» هلند و در جمع عناصر ضدانقلاب در پاریس (۴ اسفند ۱۳۸۸ و ۱۱مرداد ۱۳۸۶) اذعان کرد: «تز سکولارها درباره جدایی حکومت از دین، در جهان واژگونه شده؛ به این دلیل که وجود دین را در عمق زندگی ایرانیان و بازگشت دین را در مغرب زمین می‌‌ توانیم ببینیم. آنچه گمان می‌‌رفت رو به احتضار می‌‌رود یا مُرده، خوب یا بد، ظاهرا تجدید حیات کرده، برخاسته و دیگران را به نگرانی افکنده است. سکولاریسم که قرار بود نسبت به ادیان بیطرف باشد، اکنون‌‌‌ستیزه ‌گر شده و با برخی ادیان رسماً در می‌‌ آویزد و می‌‌‌‌ستیزد و وجود اجتماعی آنان را تحمل نمی‌‌کند» و «رفته رفته سکولاریسم وارد دوره‌‌‌ستیزه‌گر و میلیتانت ‌می‌‌شود و مدارا و‌‌‌هاضمه قوی پیشین را از دست داده است. پیش‌‌‌بینی ضعیف شدن تدریجی ادیان باطل از آب درآمده. در این 20، 30 سال از جامعه ‌شناسان بزرگ می‌‌‌شنوید که ادیان در حال قوت گرفتن هستند. سکولاریسم و لیبرالیسم،‌ ‌هاضمه‌‌‌‌اش برای بلعیدن ادیان ضعیف، قوی بود، اما دین قوی و فربه از گلویش پایین نمی‌‌رود و لذا ‌ستیزه‌‌گر می‌‌شود».
۶) علت دیگر این‌ستیزه جویی، دگرگونی در در نظم جهانی مستقر است. دولت‌های زیاده‌خواه غربی دو جنگ بزرگ جهانی ویرانگر را ترتیب دادند و سپس، در حاشیه امنیت نشستند تا دست و پا زدن دیگران را در کام جنگ و بحران و نا امنی تماشا کنند. آمریکایی‌ها در دو دهه پر ماجرای اخیر، ضمن اعلام «قرن جدید آمریکایی»، می‌خواستند طرح «خاورمیانه جدید» را به اجرا بگذارند و نقشه منطقه را با جنگ‌های مستقیم و نیابتی (به تعبیر خودشان: جنگ جهانی چهارم و جنگ جهانی سوم) زیرو رو کنند. اما این نقشه جامع، گرفتار سوء محاسبه شد. جبهه مقاومت به رهبری ایران، با ترکیبی از تدبیر و شجاعت و خطر پذیری و مجاهدت، تهدید بزرگ دشمن را به فرصتی بزرگ‌تر برای گسترش جبهه مقاومت اسلامی تغییر داد. تا آنجا که مجله نیوزویک، ضمن درج تصویر سردار سلیمانی در صفحه نخست خود تیتر زد «او نخست با آمریکا جنگید و اکنون در حال خورد کردن داعش است».
۷) تدابیر دوران ساز ایران، غرب همیشه مهاجم را به عجز‌انداخته است. برای اولین بار است که ایران، در مقابل جنگ جهانی تحمیلی غرب، تماشاچی منفعل یا کشوری اشغال شده نیست. هر چند حکومت قاجار و پهلوی در هر دو جنگ جهانی، اعلام بیطرفی کردند، اما کشور به اشغال متفقین درآمد. انگلیسی‌ها به همراه روس‌ها، در جنگ جهانی اول که احمدشاه قاجار حکومت می‌کرد، ایران را اشغال کردند. وقوع انقلاب بلشویکی، موجب عقب‌نشینی روسیه شد. اما نیروهای انگلیس، هنگامی از ایران خارج شدند که رضا خان را با کودتا حاکم کردند. در جنگ جهانی دوم نیز، متفقین، خاک ایران را اشغال کردند و آمریکا و انگلیس، پسر بی‌کفایت رضا خان را بر تخت نشاندند تا شومترین دوره اختناق و غارت منابع ایران را به مدت ۳۷ سال رقم بزنند.
۸) آمریکا و ناتو با اردوکشی مستقیم و سپس جنگ نیابتی داعش در دو دهه اخیر، قصد داشتند تمامیت ارضی ایران را به چالش بکشند، اما جمهوری اسلامی توانست ورق جنگ را از افغانستان و عراق تا سوریه و لبنان و فلسطین و یمن برگرداند و حتی به روسیه، برای نقش‌آفرینی مستقل در برابر تاخت و تاز افسار گسیخته غرب، جرئت و اعتماد به نفس بدهد. غرب در مسیر حرکت بولدوزری خود توانسته بود سر گورباچف را هم در شوروی کلاه بگذارد. پس از فروپاشی بلوک شرق هم کوشید با راه‌اندازی کودتا‌های مخملین در گرجستان و اوکراین و قزاقستان، به مرزهای روسیه نزدیک‌تر شود. غربی‌ها همچنین با توافق مینسک، چند سال دیگر زمان خریدند و پایگاه‌های نظامی و اطلاعاتی را در اوکراین مستقر کردند؛ چنان که پوتین گفت: «غرب، ما را در توافق مینسک فریب داد». فقط یک کشور بود که در شطرنج پیچیده جنگ جهانی سوم، از غرب فریب نخورد و نقش‌آفرینی راهبردی خود را انجام داد و آن، ایران بود که نه تنها در مقابل جنگ ترکیبی غرب ایستاد، بلکه چنان تدبیری به خرج داد که تیر جنگ از غرب آسیا، به سمت جنگ افروزان همیشگی کمانه کرد. آمریکا و غرب می‌خواستند با تحریم‌های فلج‌کننده و فشار حداکثری، ایران را به زانو در آورند و از برجام، روندی برای تحمیل سیاست‌ها بسازند، اما اعتراف کردند که سیاست فشار حداکثری، شکست فاحشی خورده است. همان‌ها می‌گویند «روسیه راه‌های دور زدن و بی‌اثر کردن تحریم‌ها را از ایران می‌آموزد و با کمک پهپادهای ایرانی ]خریداری شده قبل از جنگ اوکراین[ سرنوشت نبرد را تغییر داده است».
۹) آمریکا در سال ۲۰۰۷، سپاه قدس را به بهانه حمایت از تروریسم تحریم کرد و فروردین ۱۳۹۸ طبق قانون کاتسا، اتهام و تحریم مشابهی را متوجه سپاه پاسداران کرد. خب! در همه این سال‌ها، اراده آمریکا پیش رفته، یا جمهوری اسلامی قدرتمند‌تر شده است؟ تحلیلگران بسیاری در غرب گفته‌اند که هر نوبت اقدام به فشار علیه ایران، موجب تهاجمی‌تر شدن رفتار جمهوری اسلامی، وهر ضربه تاکتیکی، موجب پاسخ‌های راهبردی پیچیده‌تر ایران شده است. آنها دیده‌اند که در ماجرای میکونوس (سال ۱۳۷۵)، و همچنین دست درازی دو دهه بعد آمریکا و انگلیس به نفتکش‌ها، جمهوری اسلامی چگونه طرف‌های غربی را تحقیر کرد. حالا هم، دست آنها در خلیج‌فارس و اقیانوس هند (چهار گوشه منطقه) زیر ساطور ایران و جبهه مقاومت است. بر خلاف تبلیغات جهت‌دار غرب، جمهوری اسلامی ایران تا به امروز در موضوع جنگ اوکراین و موارد مشابه در منطقه، خویشتندارانه رفتار کرده است؛ اما در صورت ادامه مواضع خصمانه غرب، حتما نقطه پایان بر این خویشتنداری خواهد گذاشت.
۱۰) حمایت از صدام، میزبانی گروه‌های برانداز و تروریست، اقدامات تحریمی و نقض مطلق برجام (چهارسال قبل از جنگ اوکراین)، نشانه خصومت جاری غرب بوده و تحرکات اخیر آنها، صرفا می‌تواند دست ایران را برای اقدامات متقابل، باز‌تر کند. اروپایی‌ها از یک طرف، تروریستی خواندن سپاه را زمزمه می‌کنند؛ اما از طرف دیگر می‌خواهند چینی شکسته برجام را با وجود نقض یازده تعهد خود حفظ کنند! سند درباره خسارت‌بار بودن برجام، روشن‌تر از این؟! «ریچارد‌هاویت» (تهیه‌کننده سند راهبردی اتحادیه اروپا درباره روابط با ایران) بهمن ۱۳۹۵ گفته بود: «توافق هسته‌‌ای، یک نقطه عطف بود؛ هرچند که همه مشکلات ما با ایران درباره اسرائیل، دموکراسی و حقوق بشر حل نشده... ما باید دفتر نمایندگی خود را در تهران افتتاح کنیم و گفت ‌وگو درباره حقوق بشر در ایران را از سر بگیریم. پیشرفت واقعی امکان‌پذیر است. نیروهایی در داخل ایران، در حال اعمال فشار بر حاکمیت هستند و ما امیدواریم گزارش ما نیز باعث پیشرفت در این زمینه شود. اکنون اروپا در ایران نفوذ دارد، ولی آمریکا از این نفوذ برخوردار نیست. ما می‌‌خواهیم از این اهرم استفاده کنیم و به سوی ساختار جدید امنیتی در خاورمیانه حرکت کنیم». اقدامات خصمانه طرف اروپایی، قطعا فرصتی برای ایران است تا این مسیر نفوذ و جریان ‌سازی غرب را با قاطعیت کور کند و حلقه‌های غربگرا را که هماهنگ با ادبیات دشمن فضا‌سازی می‌کنند، دشمن انگاری و جاسوس‌انگاری نماید. این دومین ضربه، پس از ضربه اول در جریان ضربه به شبکه نفوذ دشمن در جریان اغتشاشات اخیر خواهد بود.
این همان شبکه‌ای است که درست فردای اقدام خباثت‌آلود پارلمان اروپا علیه سپاه، به سمت اروپایی‌ها غش کرد و در نشریات خود نوشت: «آیا تهران به میانجیگری اروپا پایان می‌دهد؟» و «چگونه اروپا را از دست دادیم؟ اروپایی‌ها یک زمانی، خیلی با ما برای پذیرش FATF همراهی می‌کردند، اما الان سخت می‌توانیم شرایط را به آن زمان برگردانیم»! اروپا در سال‌های اخیر، میانجی بود یا طرف فریبکار و عهد شکن؟ در ماجرای FATF، ایران ۳۷ بند از ۴۱ بند برنامه اقدام مد نظر این کمیته را انجام داد، اما آیا نتیجه، چیزی جز تشدید تحریم‌ها و افزایش طلبکاری غرب بود؟ در همین دوره در دولت سابق (خرداد ۱۳۹۶) بود که به برخی بانک‌ها بخشنامه کردند تا با «افراد مورد تحریم سازمان ملل و وزارت خارجه آمریکا و وزارت خزانه‌داری آمریکا» همکاری نکنند (تحریم کنند!). همان زمان، سپاه پاسداران، قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، وزارت ارشاد، صدا و سیما و بسیاری از دستگاه‌های دیگر در فهرست کذایی تحریم‌ها بودند.

جوان 

هر احتمالی مقابل اروپا ممکن است:  درست یک روز پیش از جلسه شورای اروپا، درباره تصمیم این شورا در خصوص گنجاندن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست آنچه «سازمان‌های تروریستی» نامیده شده، نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی در واکنش به این تصمیم غیرحقوقی، غیر فنی و مغایر منشور سازمان ملل متحد، بسته‌ای کامل از اقدامات مقابله‌ای را روی میز گذاشتند. از تروریست اعلام کردن ارتش‌های کشور‌های اروپایی تا احتمال خروج جمهوری اسلامی ایران از NPT (پیمان منع اشاعه تسلیحات هسته ای) بخشی از بسته‌ای است که نمایندگان در قالب طرح اقدام متقابل ایران با مصوبه پارلمان اروپا تدارک دیده‌اند. حال باید دید کشور‌های اروپایی به عقلانیت سیاسی باز می‌گردند یا همچنان تحت لابی‌های صهیونیستی، مصالح ملت‌های خود را در پای مطامع آن‌ها قربانی خواهند کرد.   من هم یک سپاهی هستم جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی دو میهمان ویژه داشت؛ یکی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دیگری وزیر امورخارجه. تریبون مجلس هم با عبارت «من هم یک سپاهی هستم» مزین شده بود تا حمایت نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی از نهاد امنیت‌ساز و ضد تروریسم، یعنی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به جهانیان مخابره کنند.  رئیس مجلس شورای اسلامی در ابتدای این نشست گفت: مصوبه پارلمان اروپا مبنی بر قراردادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست تروریست نشان داد که جریان حامی صهیونیسم، دستگاه محاسباتی کشور‌های اروپایی را دچار خطای فاحش کرده است و کشور‌های اروپایی مسیر اشتباهی را علیه منافع ایران درپیش گرفتند و هر نوع اقدام علیه سپاه پاسداران از جمله تحریم یا قرار دادن در لیست‌های موهوم مانند گروه‌های به اصطلاح تروریستی توهین به ملت ایران است.  قالیباف تصریح کرد: همه بدانند مردم ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بخشی از خود می‌دانند که امنیت آن‌ها را تأمین کرده و در همه سختی‌ها از بلایای طبیعی مثل سیل، زلزله و بیماری فراگیر کرونا گرفته تا سازندگی و محرومیت‌زدایی، این نهاد مقدس را در کنار خود می‌بینند و این قبیل هجمه‌ها، بیشتر باعث همبستگی اجتماعی در حمایت مردم از سپاه پاسداران برای حفظ عزت و امنیت ملی کشورمان می‌شود. سپاه منحصربه‌فرد‌ترین نهاد ضد تروریستی در جهان است که به‌رغم حمایت‌های امریکا با کمک مردم منطقه، حکومت داعش را ساقط کرد و خطر جهانی این جریان تروریستی را از بین برد. رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه هر نوع اقدام علیه سپاه پاسداران، توهین به مردم ایران است، گفت: میلیون‌ها ایرانی عضو سپاه و بسیج هستند و در سراسر منطقه خاورمیانه نیز میلیون‌ها نفر تعلق خاطر جدی دارند. مجلس به هر اقدامی که به معنای لیست‌گذاری سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی یا تحریمی باشد، اقدام متقابل، فوری و قاطع نشان خواهد داد. ما ارتش‌های کشور‌های اروپایی در منطقه را سازمان‌های تروریستی شناسایی کرده و اقدامات لازم برای مقابله با آن‌ها را در دستور کار خواهیم گذاشت. ما آماده واکنش متقابل هستیم. اما از غربی‌ها می‌خواهیم خوب فکر کنند تا پنجره فرصت برای دیپلماسی بسته نشود. آن‌ها نمی‌توانند از یک طرف مدعی بازبودن در‌های مذاکره باشند و از طرف دیگر با بخشی از ساختار سیاسی و هویتی متعلق به مردم ایران مقابله رسمی کنند، اروپا اگر خود را نیازمند به توافقی می‌بیند، مسیر خود را از مخالفان توافق جدا کند.   عواقب منفی اقدام جاهلانه پارلمان اروپا حمایت مجلس شورای اسلامی فقط منحصر به نطق رئیس مجلس نبود و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیه‌ای اقدام پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را جاهلانه عنوان کرده و عواقب آن را متوجه خود آن‌ها دانستند. نمایندگان در این بیانیه تأکید کردند: ما نمایندگان ملت بزرگ ایران این تصمیم پارلمان اروپا را مبتنی بر اطلاعات نادرست، قضاوت‌های غلط و تحت تأثیر اغراض سیاسی و ضدایرانی می‌دانیم و این مصوبه را به شدت محکوم می‌کنیم. روشن است اکنون که مخالفان ایران در پروژه ناامن‌سازی کشور ناکام مانده‌اند، تلاش می‌کنند با این اقدامات بی اساس، فشار سیاسی و رسانه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران وارد کنند. هرچند این غیرقابل انکار است که پایه‌های مقبولیت نظام در میان مردم ایران مستحکم است و این فشار‌ها نمی‌تواند برای آن‌ها آورده‌ای داشته باشد.  نمایندگان در این بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج مستضعفین را نهادی برآمده از دل مردم ایران عنوان و در ادامه تأکید کردند: این دو نهاد ضمن حراست از منافع ملی، نقشی ماندگار و انکارنشدنی در مبارزه با تروریسم در منطقه غرب آسیا ایفا کرده و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، عزیز دل مردم ایران در این راه با ایثار جان خود، امنیت و عزت مردم منطقه را ارتقا بخشید. در ادامه این بیانیه آمده است: معرفی سپاه پاسداران به عنوان یک رکن حاکمیتی و دفاعی ملت و دولت ایران تحت اتهام تروریسم، ضمن آنکه نقض مقررات بین المللی از جمله قاعده منع مداخله در امور داخلی دیگر کشور‌ها و احترام به حاکمیت دولت‌ها است، رویه‌ای تنش‌زا و خطرناک است که حتماً با واکنش قاطع مجلس شورای اسلامی مواجه خواهد شد که عواقب منفی با نهاد‌های وابسته به سازمان‌های نظامی اتحادیه و کشور‌های اروپایی را در پی خواهد داشت. مجلس در این زمینه تدابیر تقنینی دقیقی را طراحی کرده و آن را به جریان انداخته است.   اعلام وصول طرح اقدام متقابل با مصوبات پارلمان اروپا اعلام وصول طرح «اقدام متقابل و متناظر با مصوبات پارلمان اروپا در راستای صیانت از قانون اساسی و منافع و حقوق ملت ایران» در مجلس شورای اسلامی پایان بخش نشست دیروز مجلس در خصوص تصمیم پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.  محمد رشیدی، عضو هیئت رئیسه مجلس در پایان جلسه علنی موارد اعلام وصولی را قرائت کرد که شامل طرح اقدام متقابل و متناظر با مصوبات اتحادیه اروپا در راستای صیانت از قانون اساسی و منافع و حقوق ملت ایران است. این نماینده درباره جزئیات طرح توضیح بیشتری نداد، اما وزیر امورخارجه در گفت‌وگویی ضمن اعلام بخش‌هایی از این طرح، هشدار داد اگر اروپایی‌ها در مسیر عقلانیت حرکت نکنند و مواضع خود را اصلاح نکنند، هر احتمالی متصور است.   احتمال خروج ایران از NPT  حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه در واکنش به اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه، گفت: بنابر اظهارات رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا، غربی‌ها درپی اجرای این قطعنامه نیستند، اما اگر اروپا مواضعش را تغییر ندهد احتمال هر اقدام تقابلی متصور است. وی در خصوص اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گفت: پارلمان اروپا تصمیم احساسی گرفته است و عقلانیت بر کسانی که این کار را انجام دادند و بر جلسه‌ای که این تصمیم را گرفته، حاکم نبوده است. وزیر امور خارجه در ادامه اظهار کرد: ما از ماه‌ها قبل تلاش‌هایی را داشتیم که اتحادیه اروپا مسیر و دیدگاه خودش را اصلاح کند، نتیجه و خروجی کار این شد که آن‌ها به این جمع‌بندی رسیدند که در اتحادیه اروپا این موضوع مطرح نشود چراکه مصوبات شورای وزیران اتحادیه اروپا برای خودشان الزام آور است، اما آن‌ها در سطح پارلمان اروپا برای اینکه نمایشی اجرا کنند، این قطعنامه را تصویب کردند. وی یادآور شد: اقدام مجلس و طرحی که دولت را ملزم و در عین حال نیرو‌های نظامی اروپا را ارتش تروریستی قلمداد می‌کند، اقدام مقابله‌ای است. البته در شکل آرایش نظامی نیرو‌های نظامی منطقه نیز تغییرات عمیقی دارد و تأثیرات مهمی را خواهد داشت. امیرعبداللهیان تصریح کرد: با توجه به گفتگو‌هایی که با آقای بورل و رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا داشتم، آن‌ها اظهار داشتند که دنبال اجرای این قطعنامه نیستند و قطعنامه صرفاً بیان احساسات بخشی از نمایندگان پارلمان اروپاست.  وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این پرسش که خروج ایران از NPT با اخراج بازرسان آژانس جزو رفتار‌های تقابلی ایران خواهد بود، گفت: تعداد اندکی از رهبران سیاسی اروپا هیچ تجربه‌ای در حوزه دیپلماسی ندارند و امروز در رأس دستگاه دیپلماسی قرار گرفته‌اند، از جمله وزیر خارجه آلمان، لذا اگر آن‌ها در مسیر عقلانیت حرکت نکنند و مواضع خود را اصلاح نکنند، هر احتمالی متصور است.

صبح نو

هوایی که خودمان آلوده می‌کنیم: هوا آلوده است و ما بسیار بی‌تفاوت هستیم. این روزها در هوایی تنفس می‌کنیم که خودمان موجب آلودگی آن هستیم و تنها راه‌حلی برای برطرف کردنش ارائه می‌دهیم تا الان تعطیلی بوده است. آلودگی هوایی ما تولید می‌کنیم نهایت به زندگی خودمان آسیب وارد می‌کند و باعث اختلال در زیست همه موجودات آسمان و زمین می‌شود.  آلودگی هوا، مسئله‌ای که با رشد صنعت و اختراعات پیشرفته و پیچیده انسان روز به روز جدی‌تر شده است. مشکلی که باعث اختلال در کیفیت زندگی جانداران و محیط شده و آسیب‌های زیادی را به آنها وارد می‌کند و کره‌ زمین را به شدت تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

 تغییرات آب و هوا یکی دیگر از پیامدهای گرم شدن جهانی هوای کره زمین است. وقتی دمای زمین بیشتر می‌شود، یک اختلال در چرخه‌های معمولی آب و هوایی وجود دارد و تغییرات این چرخه‌ها را خیلی سریع‌تر‌ می‌کند‌. با توجه به تغییر آب و هوا، یخ قطب‌ها در حال ذوب شدن است و این باعث جاری شدن سیل و بالا رفتن سطح دریا می‌شود. باران‌های‌ اسیدی، دشمن سطوح گازهای تولیدی صنایع، کارخانه‌های برق، دیگ‌های بخار، گرمایش و حمل و نقل بسیار سمی هستند. در این میان گوگرد و نیتروژن این گازها در جو منتشر می‌شوند. در ادامه وقتی که این مواد در اتمسفر جمع می‌شوند و با آب واکنش می‌دهند، محلول‌های رقیق از نیتریک و سولفوریک اسید تشکیل می‌شود. سپس زمانی که این مواد به باران تبدیل ‌شوند، هم محیط و هم سطوح آسیب می‌بینند. دود و مه غلیظ، مرگ خاموش زمین اثر دود و غبار یا اثر کلاهکی وقتی اتفاق می‌افتد که نوعی مه تاریک بر روی شهرها و زمینه‌ها متمرکز شود. این مه بار بزرگی‌ از آلاینده‌هاست و دو نوع دارد: مه گوگرد و مه فتوشیمیایی که برای سلامتی ما بسیار خطرناک هستند. تخریب زمین، آسیب جدی زیستگاه ما باران اسیدی، تغییر آب و هوا و دود و مه غلیظ همه به سطح زمین آسیب می‌رسانند. آب و گاز آلوده به درون خاک نفوذ می‌کنند و ترکیب خاک را تغییر می‌دهند. این اتفاق به طور مستقیم روی کشاورزی، تغییر چرخه‌های محصول و ترکیب غذایی که همه‌ ما می‌خوریم، تاثیر می‌گذارد. انقراض گونه‌های‌ جانوری، نفس‌های به شماره افتاده توده‌های یخی قطب که آب می‌شوند و سطح دریا بالا می‌رود. در نتیجه زندگی حیواناتی که به اقیانوس‌ها و رودخانه‌ها وابسته است، تهدید می‌شوند. علاوه بر آن جریان‌های اقیانوسی، تغییر دمای اقیانوس و چرخه‌های مهاجرت تغییر می‌کنند و خیلی از حیوانات مجبور به پیدا کردن غذا در محیط‌های ناشناخته هستند. جنگل‌زدایی و کیفیت خاک ضعیف هم به معنی ناپدید شدن زیستگاه‌های طبیعی و عدم تعادل در رفتار بسیاری از گونه‌های وحشی است‌.
اما به راستی برای این وضعیت چه باید کرد؟ بخشی از این وظیفه برعهده خود ماست. یعنی همه ما باید سعی کنیم که بیشتر از وسایل حمل و نقل عمومی برای کاهش آلودگی کمک بگیریم. توصیه‌ای که بارها و بارها شنیدیم و شاید چندان آن را جدی نمی‌گیریم. اما می‌شود با کارهای کوچک‌تری هم شروع کرد. برای مثال اگر شما و همکارانتان در یک محل زندگی می‌کنید و زمان رفت و آمد یکسانی دارید، می‌توانید با اتومبیل یک نفر این مسیر را طی کنید و در مصرف انرژی و پول صرفه‌جویی‌ کنید‌. دودکش‌ها و لوله‌‌های بخاری را باید همیشه بررسی و تمیز کرده و هرگونه زنگ‌زدگی، پوسیدگی و ترک‌خوردگی در آن‌ها را تعمیر کنید. همچنین هیچ‌وقت از بخاری بدون دودکش و کلاهک برای گرم کردن فضای خانه استفاده نکنید‌. سعی کنید حیاط یا بالکنتان باغچه یا فضای سبزی حتی کوچک داشته باشد و از آتش زدن زباله‌ها و برگ‌های خشک و یا مواد دیگر در حیاط خود اجتناب کنید و در فضای باز آتش روشن کنید. اگر امکانش را دارید از کود گیاهی در باغچه استفاده کنید و حیاط یا پارکینگ را با استفاده از محصولات تمیز کننده که دوست‌دار محیط‌زیست هستند، تمیز کنید‌.
 
نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات