غرب و رسانه های غربی بخصوص آمریکا و انگلیس سعی دارند تا ایران را درگیر بحران اوکراین کنند و در افکار عمومی ایران را عامل جنگ و شعله ور کردن جنگ اوکراین شناخته شود.
این ترفند با ظرافت های خاصی در رسانه های غربی پرداخته می شود. در واقع غرب با گزاره نادرست بدنبال این نتبجه گیری است که مخاطب را نسبت به مفروضات غلط ذهنی خود اقنا کند به طوری که در رسانه و اندیشکده های غربی گزارش ناصحیح دخالت ایران در جنگ به بعنوان مقدمه در نظر گرفته میشود و از این رو به دنبال نتیجه گیری از این موضوع می باشند.
فروش پهپاد به روسیه توسط ایران مطرح می شود و در ادامه آن را در راستای دخالت ایران در جنگ قلمداد می کنند. مطرح شدن این موضوع در حالی است که بعنوان مثال در جنگ ایران و عراق کشور آلمان به صدام سلاح شیمیایی را هدیه داد تا آنها این سلاح را علیه ایران استفاده می کند. فروش سلاح و هدیه دادن آن به طرف درگیر مفاهیم و معانی خاصی در حوزه روابط بین الملل دارد. بنابراین آلمان در جنگ صدام علیه ایران دخالت مستقیم داشته است.
نکته جالب توجه این است که بر فرض مثال ایران بخواهد پهپاد بفروشد در واقع همه کشورهای می توانند از آن خرید کنند حتی آلمان یا اوکراین و یا روسیه، که این موضوع به معنی دخالت در جنگ نیست و صرفا غرب بدنبال جو سازی منفی علیه ایران می باشد. طبق قطعنامه 2231 ایران می تواند خرید و فروش سلاح داشته باشد و هیچ گونه انحرافی در این زمینه وجود ندارد. در وضعیت کنونی غرب تلاش می کند تا گزاره همکاری ایران و روسیه بعنوان دخالت و کمک ایران به روسیه در جنگ اوکراین را در بین افکار عمومی جاگذاری کند تا همکاری ایران و روسیه را تحت تاثیر قرار دهد.
رسانه انگلیسی میدل ایست آی نوشت: انتظار می رود ایران تا اوایل بهار جنگندههای سوخو-35 روسیه را دریافت کند. شهریار حیدری، یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ایران، هفته گذشته گفت که تهران علاوه بر هواپیماهای جنگی سوخو-۳۵، تجهیزات نظامی دیگری از جمله سامانههای پدافند هوایی، سامانههای موشکی و بالگردها را به روسیه سفارش داده است.
در ادامه این مطلب آمده است: حمیدرضا عزیزی، کارشناس ژئوپلیتیک و امنیت خاورمیانه در یک موسسه مطالعاتی آلمانی میگوید: اظهارات حیدری اولین تأیید رسمی بر خرید جنگندههای سوخو 35 توسط ایران است.
ایران 24 فروند از پیشرفته ترین جت های روسیه را سفارش داده است. با این حال و با وجود اعلام ایران، روسیه هنوز چنین معاملهای را تایید نکرده است.
عزیزی به میدل ایست آی گفت: در طرف روسی، بیشتر شایعاتی در سطح کانالهای غیررسمی مانند تلگرام درباره این مبادلات نظامی وجود داشته و به همین ترتیب، در طرف ایرانی هم فرماندهان عالی رتبه نظامی، هنوز چنین مسئلهای را تایید نکردهاند.
عزیزی گفت: برخلاف اظهارات گذشته، این بار صحبت ها در مورد هواپیماهای جنگنده «جدی تر» است. این اولین بار است که این بعد از انتشار چنین گزارشهایی، روسیه و ایران آنها را رد نمیکنند.»
با کاهش سریع ذخایر موشکی روسیه، مسکو به ایران روی آورده است تا به روشی سریع و مقرون به صرفه، جلوی پیشرفت های نظامی اوکراین و از دست دادن قلمرو بیشتر را بگیرد.
گزارش ها حاکی از آن است که روسیه صدها پهپاد ایرانی خریداری کرده و هزار فروند دیگر نیز سفارش داده است. عزیزی گفت: آخرین معامله یعنی هواپیماهای جنگنده، در صورت تحقق این فروش، به این معنی است که "همکاری نظامی ایران و روسیه وارد مرحله کاملاً جدیدی شده است که در تاریخ روابط دو طرف بی سابقه است."
تغییر موازنه قوا
روسیه در گذشته نسبت به برتری نظامی ایران در منطقه محتاط بوده است. عزیزی گفت: سیاست روسیه در خاورمیانه همواره بر حفظ تعادل بین ایران و رقبایش مانند عربستان سعودی، اسرائیل و سایرین استوار بوده است.
در حالی که ایران و روسیه برای مدت طولانی روابط خوبی داشته اند و در جنگ سوریه در دهه گذشته شریک بوده اند، انزوای جهانی مسکو بر سر اوکراین، با توجه به اتکای فزاینده روسیه به ایران، این روابط را به سمتی نامشخص سوق میدهد.
عزیزی گفت: «تنها چیزی که ایران عملاً در حوزه نظامی فاقد آن است و واقعاً نیاز به ارتقاء آن دارد، قدرت هوایی است که دلیل آن کمبود هواپیماهای جنگنده پیشرفته است».
کمبود نیروی هوایی البته در درجه اول باعث پیشرفت پهپادها و موشکهای ایران در دهههای اخیر شده است.
تعداد جت های موجود در این قرارداد تنها تا حدی پاسخگوی نیازهای ایران است. عزیزی گفت: باید در نظر داشت که تعداد هواپیماهای جنگنده ای که ممکن است روسیه در اختیار ایران قرار دهد چندان قابل توجه نیست. بنابراین، این فروش به شکل قابل توجهی قدرت هوایی ایران را تقویت نخواهد کرد.»
با این حال، این توافق می تواند به این معنا باشد که روسیه ممکن است به طور فزاینده ای با ایران در مورد مسائل منطقه ای همسو شود، یا می تواند منجر به سوگیری کشورهای منطقه بر علیه روابط نزدیک فزاینده بین دو کشور شود.
عزیزی میگوید «مطمئناً این مسئله باعث تغییر در نوع نگاه و مواجهه با مسکو خواهد شد. گزارشها در مورد جنگندههای سوخو۳۵ هر چه که باشد، واضح است که هر دو طرف در حال تلاش برای ارتقای همکاریهای نظامی خود هستند».