صبح صادق >>  بازار >> گفتگو
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۷  ، 
کد خبر : ۳۷۰۲۵۳
بررسی چگونگی حل ناترازی انرژی در گفت‌وگوی صبح صادق با عضو کمیسیون برنامه، بودجه

تأمین انرژی از راه‌های نوین

پایگاه بصیرت / ساحل عباسی

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: «برای افزایش تولید برق، در کنار ظرفیت خورشیدی باید توجه ویژه‌ای به ظرفیت باد نیز داشته باشیم. خوشبختانه در مناطق گوناگونی از کشور ظرفیت باد قابل توجهی وجود دارد که می‌تواند در تولید برق کارگر باشد.»

«جعفر قادری» عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «صبح صادق» درباره موضوع قطع برق صنعتی و مسکونی و دلایلی که به افزایش ناترازی‌ها منجر شده است، گفت: «یکی از دلایل اینکه دولت ناچار به قطع برق خانگی و صنایع است، برودت هوا و افزایش مصرفی است که در نتیجه سرد شدن هوا در بخش خانگی ایجاد شده است. به تبع، سرد شدن هوا به افزایش مصرف گاز نیز منجر می‌شود؛ بنابراین امکان تأمین گاز لازم برای نیروگاه‌ها در چنین شرایطی وجود ندارد.»

وی در این باره خاطرنشان کرد: «از سوی دیگر در طول سال‌های گذشته به دلیل تحریم‌ها و غفلت از سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز، ظرفیت تولید گاز در کشور افزایش نیافته است؛ به این دلیل با سرد شدن هوا و ماندگاری سرما استفاده از مازوت موجب افزایش آلودگی بیشتر شهر‌های کشور، از جمله کلانشهر‌ها می‌شود.»

استاد اقتصاد دانشگاه شیراز و نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: «با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از برق کشور حرارتی است، معمولاً در ماه‌های سرد سال این عارضه ایجاد می‌شود و در نبود سرمایه‌گذاری بر روی بخش گاز و برق با چنین مشکلاتی مواجه می‌شویم.»

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی یادآور شد: «با توجه به اینکه در ماه‌های سرد سال مصرف گاز به شکل سرسام‌آوری در اکثر شهر‌های کشور به خصوص در بخش مصارف خانگی بالا می‌رود و از آن سو نیاز نیروگاه‌ها نیز باید تأمین شود؛ لذا امکان مناسبی برای تأمین برق مردم وجود ندارد و شاهد قطعی برق هستیم.»

وی در این باره تأکید کرد: «در طول سال‌های گذشته بخش قابل توجهی از ناترازی برق در ماه‌های سرد سال بر بخش صنعتی تحمیل می‌شد تا بخش خانگی با قطعی برق مواجه نشود، به تبع این وضعیت شاهد از دست رفتن تولید و تحمیل خسارات جدی به کسب‌وکار‌ها بودیم؛ به این دلیل ناترازی بین بخش خانگی و صنعتی تقسیم شد.»

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در ادامه بحث با اشاره به اینکه باید زمینه‌های سرمایه‌گذاری در بخش‌های انرژی و عبور از انرژی‌های تجدیدناپذیر را در دستور کار قرار دهیم، گفت: «مجلس شورای اسلامی سازکار‌های لازم در این خصوص را برای دولت پیش‌بینی کرده است. ۲۰ هزار مگاوات برق اتمی که در کنار خلیج فارس و دریای عمان پیش‌بینی شده، شرایط خوبی را برای تأمین برق کشور فراهم می‌کند. در این وضعیت هزینه انتقال برق از هر نقطه‌ای برای تولید‌کننده و مصرف‌کننده به شدت کاهش می‌یابد و حتی رایگان می‌شود؛ بنابراین بخش قابل توجهی از انرژی برق مورد نیاز واحد‌های بزرگ صنعتی در صورتی که در این جغرافیا ساماندهی شوند، تأمین می‎شود.»

قادری در ادامه به سایر راهکار‌های تأمین انرژی مورد نیاز صنایع و بخش خانگی اشاره کرد و گفت: «برای اینکه این موضوع مهم محقق شود، نیازمند تأمین مالی و مشارکت بخش خصوصی در امر سرمایه‌گذاری هستیم تا نیروگاه‌ها در کنار دریای عمان و خلیج فارس احداث شود. در بخش دیگر نیز می‌توانیم از طریق نیروگاه اتمی بخشی از نیاز به برق کشور را در زمستان و تابستان تأمین کنیم. دراین صورت با ناترازی برق در همه ماه‌های سال خداحافظی خواهیم کرد.»

این کارشناس اقتصادی افزود: «دومین بحثی که باید به صورت جدی دنبال شود، احداث ۳۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر خورشیدی و بادی است که می‌تواند بخشی از مشکلات و نیازمند‌های ما به تأمین برق را حل کند. با توجه به اینکه انرژی خورشیدی وابستگی به سوخت و گاز ندارد، همزمان می‌تواند سه ناترازی و چالش ما، یعنی ناترازی گاز، برق و از بین بردن آلودگی هوا را رفع کند.»

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: «در این موضوع شکی وجود ندارد که باید به ظرفیت‌های کشور در تولید انرژی خورشیدی یک بار دیگر رجوع کرده و این ظرفیت‌ها را به طور دقیق‎تر و علمی‌تری شناسایی کنیم. وقتی می‌توانیم بخش قابل توجهی از برق مورد نیاز کشور را از انرژی خورشیدی تأمین کنیم، باید در این حوزه با دقت کار کنیم و از نخبگانی که می‌توانند در ساخت انبوه پنل‌های خورشیدی کار کنند، حمایت کنیم.»
وی در این باره توضیح بیشتری داد و گفت: «وقتی در نهایت فرآیند تولید پنل‌های خورشیدی در کشور بومی‌سازی شود، آن زمان با توجه به اینکه در کشور بیش از ۳۰۰ روز آفتابی داریم، بخش قابل توجهی به نیاز برق کشور از این مسیر تأمین می‌شود.»

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی معتقد است: «در کنار ظرفیت خورشیدی باید توجه ویژه‌ای به ظرفیت باد نیز داشته باشیم. خوشبختانه در مناطق گوناگونی از کشور ظرفیت باد قابل توجهی وجود دارد که می‌تواند در تولید برق کارگر باشد.»

جعفر قادری گفت: «امروز کشور‌های دنیا راه‌های نوینی برای تأمین انرژی خود یافته‌اند. استفاده از ظرفیت انرژی‌های زمین گرمایی یک راهکار است. وضعیت در برخی کشور‌ها به گونه‌ا یاست که آنها برای تأمین انرژی مورد نیازشان از ثابت بودن دمای هوا در عمق ۲۵ متری زمین برای سرمایش و گرمایش استفاده می‌کنند. ما نیز باید از تولید انرژی به سبک‌های قدیمی عبور کرده و روش‌های مدرن را جایگزین کنیم.»

وی تأکید کرد: «مجلس مشوق‎هایی برای این موارد در نظر گرفته است که برای نمونه می‌توان به مشوق‌های درنظر گرفته شده برای خرید حاصل از نیروگاه‌های زباله‌سوز اشاره کرد. بی‎شک، بخشی از انرژی مورد نیاز را می‌توان از سوزاندن زباله‌های شهری تأمین کرد، پس تأمین انرژی راهکار‌های گوناگونی دارد که با توسل به آنها در میان‌مدت می‌توانیم بر نگرانی‌های ناشی از ناترازی انرژی فائق بیاییم.»

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی بیان داشت: «دولت دستگاه‌های دولتی را مکلف کرده که برق خود را از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند که البته کار ارزشمندی است.»

وی دراین باره افزود: «شاید ضرورت داشت در بودجه ذکر می‌شد دستگاه‌های اجرایی برق را به قیمت تمام شده خریداری کنند. این کار برای برق حرارتی هر کیلووات بالای ۱۲ سنت تمام می‌شود، در صورتی که انرژی خورشیدی اگر در مقیاس‌های وسیع سرمایه‌گذاری خارجی بیاید، قیمت کاهش می‌یابد.»

کارشناس اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز تصریح کرد: «یکی از کشور‌های همسایه مناقصه‌ای برگزار کرده و برنده بین‌المللی حاضر شده است نیروگاه‌های خورشیدی ۲ هزار مگاواتی ایجاد کند؛ به نحوی که هر کیلووات برق را به قیمتی مشخص به دولت آن کشور بفروشد. اگر در ایران نیز از این ابتکار عمل‌ها استفاده شود؛ بی‌شک هزینه تمام شده تولید برق برای ما بسیار ارزان تمام می‌شود و توجیه اقتصادی دارد. وقتی از امکانات و ظرفیت‌های خوبی برخورداریم؛ نباید آنها را از دست بدهیم و همچنان از گاز، مازوت یا گازوئیل برای تولید برق که توجیه اقتصادی ندارد، استفاده کنیم؛ لذا باید از راهکار‌های بیان شده استفاده کنیم تا در میان‎مدت تا حد امکان مصرف سوخت‌های فسیلی را به حداقل برسانیم و ضمن تولید برق از منابع تجدیدپذیر و پاک مانع تشدید آلودگی هوا شویم.»

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات