صفحه نخست

بین الملل

سیاسی

چند رسانه ای

اقتصادی

فرهنگی

حماسه و جهاد

دیدگاه

آذربایجان غربی

آذربایجان شرقی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

کهگیلویه و بویراحمد

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

صبح صادق

محرومیت زدایی

صفحات داخلی

صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۰:۵۳  ، 
شناسه خبر : ۱۲۱۶۱

سه سال پیش روزنامه های انگلیسی نامه ای از 52 دیپلمات بازنشسته در امور خاورمیانه منتشر کردند که طی آن از «تونی بلر» نخست وزیر وقت انگلیس خواسته شده بود، حمایت از سیاست های رئیس جمهور آمریکا در قبال عراق و فلسطین دست بردارد.

این دیپلمات ها از پذیرش طرح های یکجانبه «آریل شارون» نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مبنی بر عقب نشینی از نوارغزه ابراز خرسندی کرده و با غیرقانونی خواندن این طرح ها، آنها را ناقض اصول مورد حمایت جامعه بین المللی در زمینه حل بحران فلسطین دانستند.

حمایت هدفمند آمریکا

تحلیلگران سیاسی انگلیس، اشتباهات فاحش بلر در زمینه سیاست خارجی را ناشی از حمایت بی قید و شرط وی از سیاست های دولت آمریکا می دانند، آنان معتقدند بلر همواره نصیحت های دیپلمات های فعال در «دفتر امور کشورهای مشترک المنافع» و وزارت خارجه را نشنیده می گرفت و به جای توجه به آراء آنها، به نظرات مشاوران و نزدیکان خود توجه می کرد که به گفته «پاتریک سل» (نویسنده مشهور انگلیسی و کارشناس مسائل خاورمیانه) بلر و مشاورانش کاملا در راستای منافع صهیونیسم حرکت می کردند.

شاید این مسائل، بخشی از دلایل حمایت کاخ سفید از انتخاب بلر به عنوان نماینده رسمی کمیته چهارجانبه در منطقه خاورمیانه را تشریح کند، لازم به ذکر است انتخاب بلر به این سمت، در شرایطی صورت گرفت که تنها چند روز از پایان دوره نخست وزیریش می گذشت و جالب اینکه بوش پس از برکناری بلر از سمت خود طی تماسی ازوی به خاطر پذیرش این پست جدید تشکر کرد.

وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز مراتب حمایت خود از انتخاب بلر به این سمت اعلام کرده و با دوست خواندن بلر از «ایده همکاری با وی» استقبال کرده است.

«ایهود اولمرت» نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم با حمایت از این انتخاب، اظهار داشت: بلر می تواند عملکرد خوبی در این سمت داشته باشد. خاطرنشان می شود، کمیته چهارجانبه شامل کشورهای آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل است، این کمیته از سال 2003 تلاش می کند طرح موسوم به «نقشه راه» (برقراری صلح در خاورمیانه از طریق برپایی دو کشور مستقل فلسطینی و اسرائیلی با نظارت این کمیته) را به مرحله اجرا درآورد.

اما این طرح هنوز نتوانسته به مرحله اجرا درآید و شاید یکی از دلایل آن یکجانبه گرایی این کمیته در نتیجه تسلط آمریکا بر آن است.

آمریکایی ها به سلطه خود ادامه می دهند

در مقابل این حمایت های آمریکا و اسرائیل از انتخاب بلر به عنوان نماینده رسمی کمیته چهارجانبه مردم و گروه های فلسطینی از این انتخاب نگران هستند و این نگرانی را می توان در اظهارات برخی مقامات فلسطینی نیز مشاهده کرد.

غازی حمد سخنگوی دولت وحدت ملی فلسطین گفته است بلر در سال های تصدی نخست وزیری انگلیس، عملکرد چندان مثبتی نداشته است چرا که اغلب با حمایت از سیاست های آمریکا، اتخاذ موضع مستقل و موثر در مسائل خاورمیانه خودداری کرده است، با وجود این، امیدواریم در این سمت با عدالت و انصاف بیشتری عمل کرده و با درک واقعیت ها به روند حل بحران خاورمیانه کمک کند.

«فوری برهوم» سخنگوی جنبش «حماس» نیز به نوبه خود انتخاب بلر به این سمت را محکوم و خاطرنشان کرد: «بلر در میان فلسطینیان، محبوبیت چندانی ندارد چرا که وی فرد شایسته ای برای آرمان های ملت فلسطین در پایان دادن به اشغالگری رژیم صهیونیستی و آزادی اسیران فلسطینی و بازگشت آوارگان نیست.»

«برهوم» امکان رفتار عادلانه توسط بلر را ضعیف خوانده و اظهار داشته است: بلر در این سمت نیز مطیع آمریکا خواهد بود و هیچ نقش موثری در حل عادلانه بحران فلسطین ایفا نخواهد کرد.

تنها طرف فلسطینی، که از انتخاب بلر به این سمت حمایت کرد، تشکیلات خودگردان بود، همان تشکیلاتی که پیمان اسلو را امضا کرد و با این کار مورد حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفت. «صاحب عریفات» مذاکره کننده ارشد فلسطینیان، از حمایت «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان، از انتخاب بلر به این سمت خبر داده و از قصد عباس برای همکاری با بلر در زمینه تشکیل دو کشور مستقل فلسطینی و صهیونیستی در کنار هم پرده برداشته است.

نظرات مردم فلسطین

مردم فلسطین معتقدند تونی بلر نماینده رسمی کمیته چهارجانبه هیچ کار مثبتی به نفع فلسطینیان انجام نخواهد داد. در نظرسنجی انجام شده توسط مرکز اطلاع رسانی فلسطین در نوار غزه گروهی از مردم اعلام کرده اند این انتخاب به نفع رژیم صهیونیستی است.

«علاالحلو» فلسطینی 24 ساله ساکن غزه می گوید: همه این اقدامات در راستای منافع رژیم صهیونیستی است در حقیقت انتخاب بلر نقشه ای برای جداسازی نوارغزه از کرانه باختری است. این جوان احتمال امضای هرگونه توافقی میان جنبش «حماس» و تونی بلر را به دلیل اختلاف طرز فکر آنها منتفی دانست.

«ولید حجاج» 25 ساله نیز احتمال کمک بلر به تشکیل دولت مستقل فلسطینی در کنار دولت صهیونیستی بعید دانست و اظهار داشت: انگلیس همان کشوری است که زمینه های اشغال فلسطین را فراهم کرد، چگونه می توان انتظار داشت که برای فلسطینیان کشوری ایجاد کند.

این شهروند غزه ای افزود: زمانی که بلر نخست وزیر بود کاری به نفع فلسطینیان انجام نداد و اکنون نیز در این سمت گام مثبتی به نفع فلسطینیان برنمی دارد. وی انتخاب بلر را تصمیمی برای در تنگنا قرار دادن حماس دانست.

«منذر» 32 ساله ساکن غزه می گوید: «بلر در سیاست خارجی انگلیس، کاری برای فلسطینیان انجام نداد و اکنون هم نمی تواند کاری انجام دهد. چرا که بدون موافقت آمریکا اجازه همکاری با جنبش حماس را نخواهد داشت.»

لبنان و بلر

با نگاهی به سیاست های بلر در زمان نخست وزیری اش در قبال جهان عرب، هیچ احساس مسئولیتی نمی بینیم چرا که وی کسی بود که با درخواست بین المللی برای توقف جنگ اسرائیل علیه لبنان (تابستان سال گذشته) مخالفت کرد، لازم به ذکر است بلر در این کار پیرو سیاست های بوش در فراهم کردن فرصت برای ارتش اشغالگر صهیونیستی در تکمیل ماموریت خود برای شکست حزب الله و ضربه زدن به لبنان بود. همگان می دانند نخست وزیر سابق انگلیس در کارنامه روابط با آمریکا، رژیم صهیونیستی، جهان عرب و مردم فلسطین، هیچ روزنه امیدی را برای خوش بینی ملت های مسلمان باقی نگذاشته است. ناظران سیاسی نگرانند بلر از این سمت برای تداوم خدمات خود به رژیم صهیونیستی استفاده کند. گفتنی است بلر در آخرین مراسم سالانه ضیافت شام که توسط سازمان انگلیسی «دوستان اسرائیل» برگزار شد، اظهار داشت: «انگلیس دوستی دیرینه خود را با اسرائیل در هر شرایطی ادامه خواهد داد و در این زمینه منافع سیاسی خود را در نظر نخواهد گرفت.» لذا به نظر می رسد بلر همین استراتژی را در سمت جدیدش در رأس کارهای خود قرار دهد.

مرکز اطلاع رسانی فلسطین

نام:
ایمیل:
نظر: