آرایش نظامى در مرزهاى روسیه و اروپا به هم ریخته است آن هم با خروج مسکو از تنها پیمان نظامى موسوم به پیمان نیروهاى متعارف.
تصمیم کرملین یکى دیگر از امید هاى آمریکا به آشتى و مصالحه در فرداى انتخابات روسیه را از میان برد.
البته رهبرى روسیه از قبل این هشدار را داده بود که به دلیل خوددارى غرب از اجراى تعهداتش پیمان هاى مشترک با اروپا و ناتو را کنار خواهد گذاشت ، اما در زمانى این برنامه را به اجرا در آورد که مذاکرات فرستاده پوتین به کاخ سفید در باره سپر موشکى بى نتیجه ماند.
به هر حال اکنون روسیه حضور خود در پیمانى را متوقف کرده که یکى ازجنبه هاى اساسى امنیت کشور هاى اروپایى ارزیابى مى شود. براى امضاى این پیمان دو سازمان ناتو و پیمان ورشو ۱۰ سال مذاکره کردند و پیمان مذکور در سال ۱۹۹۲ به اجرا در آمد. این سند استقرار توپ و تانک و دیگر سلاح ها معمولى را در تمام گستره میان اقیانوس آتلانتیک و سلسله جبال اورال محدود مى کند و اجازه مى دهد تا هر دو طرف، نیرو هاى همدیگر را کنترل نمایند.
در پى از بین رفتن عهدنامه ورشو در شهر استانبول، پیمان دوم نیروهاى تسلیحات متعارف در اروپا در سال ۱۹۹۰ در پاریس توسط ۲۲ کشور امضا شد و در سال ۱۹۹۹ در استانبول اصلاح شد که براى کشورهاى اتحاد جماهیر شوروى سابق براى استقرار نیروهایشان در قلمرو هاى معین محدودیت ایجاد نمود. با وجود این روسیه و اکراین و قزاقستان و بلاروس این پیمان را امضا و اجرا کردند اما کشور هاى عضو ناتو از اجراى مقررات پیمان مذکور به بهانه هاى مختلف خوددارى کردند.
نقض این پیمان یک علامت آشکار از شروع یا بازگشت جنگ سرد جدید است یعنى همان اتفاقى که رهبران غرب تاکنون سعى کرده اند آن را کتمان کنند. بدون تردید پوتین در اجراى راهبرد امنیتى خویش در قبال غرب این پیمان را ترک کرده است راهبردى که او نخستین بار در کنفرانس امنیتى مونیخ آن را اعلام کرد و ناظران از آن به عنوان یک سیاست تهاجمى یاد مى کنند. رهبر کرملین ابتدا یک اولتیماتوم به غرب داد او حدود دو ماه پیش اعلام کرد که روسیه قصد دارد که پس از ۱۵۰ روز شرکت در پیمان نیروهاى متعارف اروپا را متوقف کند. مقامات آمریکا و اتحادیه اروپا که در کنفرانس سازمان امنیت و همکارى اروپا در شهر مادرید اسپانیا شرکت داشتند ، براى آخرین بار کوشش کردند که روسیه را از این کار منصرف کنند. وزیر امور خارجه پرتغال که کشورش ریاست دوره اى اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، نگرانى عمیق خود را در رابطه با آینده این تصمیم و اهمیت پیمان نیروهاى مسلح متعارف اروپا ابراز کرد.
اما مهلت اعلامى پوتین سپرى شده بود و زمان براى این رایزنى ها کاملاً فوت شده بود. ویاچسلاونیکونف، رئیس بنیاد سیاست روسیه مى گوید، کشورهاى غربى از زمانى که رئیس جمهورى روسیه در مورد تعلیق پیمان نیروهاى متعارف در اروپا هشدار داد چند ماه فرصت داشتند در مورد آن تصمیم گیرى کنند و زمانى که روسیه از جانب شرکاى غربى خود تمایلى براى مذاکره ندید دیگر این وضعیت که روسیه به صورت یکجانبه پیمان را اجرا مى کرد نمى توانست تا ابد ادامه بیابد. رئیس دوماى دولتى روسیه در تحلیل این ماجرا معتقد است که کرملین با تعلیق کامل پیمان نیروهاى متعارف در اروپا توانست توجه شرکاى غربى را به لزوم تغییر خط مشى نظامى و امنیتى آنها جلب کند. به این صورت سران کرملین در پاسخ میانجیان اروپا اسناد نقض تعهدات طرف هاى غربى و ناتو را ارائه کردند و در همان حال مقامات روسیه اعلام کردند که پیمان مذکور میراث جنگ سرد است و بیش از همه فلسفه وجودى خویش را در نظر استراتژیست هاى آمریکا از دست داده است. هر دو مراکز مهم تصمیم گیرى روسیه یعنى دوماى دولتى و پارلمان روسیه، اول همین ماه قانون منع حضور در پیمان مربوطه را تصویب کردند تا رئیس جمهور آن را به امضا رساند و اکنون مقامات کرملین به طور رسمى اعلام کردند که رئیس جمهور روسیه پوتین قانون منع حضور در پیمان مذکور را امضا کرده است.
پس از کمتر از دو هفته دیگر روسیه مى تواند جنگ افزار ها و هواپیما هاى جنگى خویش را در مناطق غرب خود در نزدیکى هاى کوه هاى اورال مستقر سازد و بنیان امنیت اروپا را به چالش کشاند. این تصمیم به روسیه امکان مى دهد که موقعیت خود را به لحاظ توازن قواى نظامى در برابر کشورهاى غربى مستحکم کند. روسیه با این تصمیم گام دیگرى در مخالفت با استقرار سپر دفاعى موشکى آمریکا در اروپاى مرکزى و توسعه ناتو بر مى دارد و در همان حال در آستانه انتخابات روسیه تصویر دیگرى از روسیه مقتدر را براى رأى دهندگان روس به نمایش مى گذارد.